Column Anouk

De kracht van de natuur

door Anouk Veltmaat

Het mooiste moment van de dag vind ik het moment net voordat de zon op komt. Je voelt de natuur ontwaken. Het eerste vogeltje dat fluit, even later volgen er meer. Of het moment net voordat het donker wordt. Dan hoor je de eerste kikkers kwaken. De natuur schakelt om van de dag naar de nacht. Sommige dieren gaan slapen, anderen ontwaken.

Dat de natuur mooi is, dat zul je vast wel beamen. Prachtige bergen, mooie stranden, we hebben er allemaal wel eens van genoten. Maar sinds ik in Costa Rica woon heb ik veel meer aandacht gekregen voor de details. Nu ben ik qua natuur wel bevoorrecht dat ik in een land als Costa Rica terecht ben gekomen. Maar dan nog kun je alleen maar oog hebben voor de toekan of luiaard, terwijl er zo veel meer te zien is. Costa Rica heeft diverse microklimaten. Verschillende klimaten binnen een land dat niet veel groter is dan Nederland. Daardoor ontstaan er zoveel verschillende landschappen en leefomgevingen voor flora en fauna. 

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 76 reizen naar Costa Rica

Een van de bijzondere dingen van onze omgeving zijn de bladsnijmieren. Hoewel ik ze soms verguis, omdat ze ook voor mijn planten gaan, hebben bladsnijmieren een geweldig ingenieus systeem. Net zoals bijen hebben ze verkenners, werkers, een koningin enzovoort. Stukjes blad worden van de bomen en planten afgesneden en over grote afstanden terug naar hun ‘kwekerij’ gebracht waar de blaadjes zorgvuldig schoon gemaakt worden. Samen met wat speeksel en feces wordt het blaadje bij de rest geplakt. Hierdoor groeit er een schimmel en dit is hun voedsel. Eén verkeerd element in de kwekerij en het hele systeem gaat er aan. 

Vaak wordt er gevraagd wat het beste seizoen is om Costa Rica te bezoeken. Dan wordt er aangegeven dat het droge seizoen het beste seizoen is, maar stiekem is het regenseizoen mijn favoriete seizoen. Ik begrijp het helemaal dat als je eenmaal je vakantie in het vooruitzicht hebt, je graag zekerheid wil hebben dat je alle bestemmingen ook goed kunt ervaren. Maar die regen zorgt er voor dat de bossen prachtig groen zijn en dat de watervallen op volle sterkte zijn. Regenkikkers die zich normaal metershoog in bomen bevinden komen naar beneden om zich voort te planten. De regen doet de kikkers in de avond ook meer kwaken.

Niet ideaal natuurlijk als toerist, maar ik vind het ook mooi als het heel hard regent en onweert. Oké, een beetje beangstigend blijft het toch nog wel voor mij want als het hier onweert, dan gaat het echt hard. Door de heuvels kan het geluid niet makkelijk weg. Soms voel je de geluidstrillingen op je af komen. Het is de kracht van de natuur. We kunnen wel denken dat we er boven staan, maar Moeder Natuur laat ons toch voelen dat dat niet zo is. Het zet je weer even met beide benen op de grond vind ik. 

Voor mij geldt dat je tijdens de regentijd de natuur in haar volle glorie kunt ervaren. Hoewel ik het afgelopen jaar tijdens de droge periode ook de kracht van de natuur heb mogen ervaren. We hadden een erg droge periode door het effect van El Niño. We snakten echt naar de eerste regenbuien. We moesten wat spaarzamer met het water omgaan dus dat betekende niet altijd alle planten water geven. Toch zag ik dat er bomen waren die nieuwe blaadjes vormden. Ik denk dat we de kracht van de natuur niet mogen onderschatten. Ga naar buiten en geniet van wat de natuur ons geeft. Het doet zoveel goed, overal ter wereld.

Over Anouk

Anouk Veltmaat is 28 jaar en woont sinds 2017 in Costa Rica. Na verschillende (solo)reizen in Azië besloot ze een keer de andere kant op te vliegen voor een vakantie Costa Rica – Nicaragua. Tijdens die vakantie kwam er niet veel van de plannen terecht. Ze kreeg het aanbod om ergens te wonen voor een half jaar en zo ontmoette ze Eliseo. Al snel waren ze smoorverliefd. Het leven samen in Costa Rica bevalt heel goed, inmiddels zijn ze twee jaar verder en getrouwd. Ze wonen in het afgelegen dorp waar hij is opgegroeid: Dos Bocas (Puntarenas)en ze  zijn er samen Tipi Calathea Ecolodge begonnen. Als het kan zijn ze de hele dag buiten. Waar Anouk in Nederland erg van fietsen hield heeft ze hier tuinieren als hobby, wandelt ze graag met de hond en geniet ze volop van de natuur. Stukje bij beetje ontdekt ze nu verder dit diverse land, maar in het dorp is ze al goed ondergedompeld in de ‘pura vida’. Het delen van haar ervaringen is een fijne uitlaatklep, het leven is zo anders vergeleken met dat in Nederland. Haar ervaringen deelt ze ook op haar blog: bestemmingpuravida.

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors