Top 5 Cubaanse gerechten die je moet proeven

Top 5 Cubaanse gerechten die je moet proeven

door Maxime van der Laarse

Eten komt vaak niet voor in het rijtje van typisch Cuba, hooguit in de vorm van de dranken Rum en Daiquiri. Door de armoede en strenge regels staat Cubaans eten niet goed bekend. Maar sinds de overheid de wetten heeft versoepeld en er meer buitenlandse invloeden zijn, is er een ware culinaire revolutie aan de gang.

Ga je binnenkort op vakantie naar Cuba, dan ervaar je dat veel restaurants openen en chefs hun menukaart ontwikkelen met Havana misschien wel als voorloper. Spaanse en Caribische invloeden overheersen en de ingrediënten knoflook, oregano, komijn, laurierblaadjes en limoen zijn populair. Vooral de specialiteiten van het stadje Baracao hebben faam gemaakt.

ZELF NAAR Cuba?

Bekijk alle 43 reizen naar Cuba

Benieuwd naar de Cubaanse smaken? Wij hebben een lijst samengesteld met de top vijf Cubaanse gerechten. ¡Buen provecho!

5. Lechon Asado con Mojo

Er wordt weleens gezegd dat je de Cubaanse keuken niet hebt geproefd als je geen varken hebt gegeten. Het meest populaire gerecht is Lechon Asado, wat onder sommigen bekend staat als 'de ster van de Cubaanse gastronomie'.

Voor dit recept wordt een compleet varken geroosterd aan het spit. De methode van vlees bereiden is vermoedelijk geïntroduceerd door de Chinezen die in Cuba kwamen werken in de negentiende eeuw. Daarom wordt het ook wel 'Caja China' genoemd.

Voordat het varken het vuur opgaat wordt hij gedrenkt in Mojo-marinade, die bestaat uit onder andere limoen, ananassap en komijn.

4. Arroz con Pollo

Nog zo'n klassieke favoriet is Arroz con Pollo. Deze kipstoofpot heeft veel weg van paella en is populair in zowel Spanje als Midden-Amerika en Zuid-Amerika. In Cuba heeft iedere familie wel haar eigen variant op deze schotel.

In Cuba wordt het gerecht vaak aangevuld met erwten, geroosterde paprika, olijven, kappers en rozijnen. De kip wordt op smaak gebracht met de typische Cubaanse specerijen: komijn, oregano en laurierblad.

3. Cubaanse sandwich

Het Cubaanse gerecht dat misschien wel het populairst is geworden buiten Cuba is de Cubaanse sandwich. Zo is de in Amerika beroemde 'Sloppy Joe' ontwikkeld in de Havana Bar in Havana 1930, waar hij overigens nog steeds te verkrijgen is. Inmiddels bestaan er verschillende varianten.

In Cuba kom je de Sloppy Joe tegen onder de namen Frita Cubana, Cubano of Medianoches die allen iets van elkaar verschillen. De Frita Cubana typeert zich door de gebakken aardappelsliertjes en wordt net als de Cubano geserveerd op Cubaans brood, dat de structuur van stokbrood heeft. De Medianoches worden geserveerd op een gegrilde sandwich.

Van origine bestaan alle varianten uit een burger van varkensvlees op wit brood. Soms worden ze geserveerd met chorizo, sla, ui, pittige tomatensaus, kappers en olijven.

2. Buñuelos Cubanos

Het enige compleet vegetarische gerecht op deze lijst is ook meteen de enige zoetigheid. Buñuelos Cubanos bestaan uit een gefrituurd deeg van yuca, eigeel en meel en worden ook wel donutgaten genoemd. Maar nog vaker komen ze voor in de vorm van knapperige, ronde pannenkoekjes.

De Buñuelos worden overgoten met een siroop van suiker, water, vanille, limoensap en kaneel, en worden traditioneel geserveerd met kerstmis.

1. Ropa Vieja con Moros y Cristianos, y Plátanos

Het nationale gerecht van Cuba is Ropa Vieja. Het van origine Spaanse recept bestaat uit draadjesvlees van rund of varken en wordt bereidt in een bouillon van zout, paprikapoeder, laurierblad, oregano, olijven, kappers en tomaten.

De Cubaanse bijgerechten Plátanos - gefrituurde of gebakken bakbananen - en Moros y Cristianos - zwarte bonen met witte rijst - maken het maal compleet. Dit laatste gerecht is vernoemd naar de Islamitische onderdrukking van Spanje, waarbij Moren tegenover Christenen stonden.

Probeer je Hollandse zelf te bedwingen wanneer je dit gerecht eet. Door de betekenis achter Moros y Cristianos worden de ingrediënten pas gemengd zodra je een hap neemt en wordt het niet door elkaar geprakt.

Wil je zelf deze gerechten proeven? Boek je vliegtickets naar Cuba meteen.

Fotocredits: Adam Jones | simenon | Jesús Dehesa | Nacho | Eugene Kim | Jeffreyw | José Daniel Ojeda Rojas's Photostream | Núria i JC | Ron Dollette | Phil Denton

Reizen Cuba

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors