Hershey Trein

Hershey Trein

door Marieke Verhoeven

Een Amerikaanse chocoladefabrikant legde de Hersey-treinverbinding aan. Je rijdt vanuit Havana door de prachtige tabaksvelden richting de kust. Op heerlijk relaxed Cubaanse tempo.

De Hershey trein tussen Havana en Matanzas is voor reizigers die geen haast hebben en de echte Cubaanse stijl van reizen willen ervaren.Je kunt tijdens je vakantie op Cuba uiteraard elke keer de comfortabele toeristenbussen nemen. Maar veel in contact met de lokale bevolking kom je op die manier natuurlijk niet.

ZELF NAAR Cuba?

Bekijk alle 43 reizen naar Cuba

Chocolade

De treinverbinding tussen de Havana en havenplaats Matanzas werd in 1917 aangelegd op initiatief van Amerika's bekendste chocolademaker Hershey.

De snoepfabrikant had veel suikerraffinaderijen op Cuba. Het was nog voor Fidel Castro en de Amerikaanse boycot van Cuba. Hershey wilde een snelle verbinding tussen de hoofdstad en haar raffinaderijen, ongeveer halverwege de weg naar Matanzas.

Ook vandaag de dag legt de trein nog bijna iedere dag de honderd kilometer af. Het ijzeren paard doet daar drie à vier uur over. Maar vaak genoeg haalt hij deze streeftijd ook niet. Of rijdt de trein als geheel niet. Soms valt de elektriciteit uit.

Cubanen halen dan gelaten hun schouders op. Om vervolgens op zoek te gaan naar een alternatief. Meestal in de vorm van een lift op een voorbijkomende pick-up of oude Cadillac.

Tabaksvelden

De trein vertrekt vanuit Casablanca, een buitenwijk van Havana. Om daar te komen neem je eerst een pontje naar de overkant van de hoofdstedelijke haven. Al is het ook al niet altijd zeker of die wel vaart. Het openbaar vervoer op Cuba is weliswaar goedkoop, het is niet altijd even betrouwbaar.

Rijdend door het Cubaanse platteland passeer je tabaksvelden, glooiende heuvels en boerendorpjes. Stations zijn vaak niet als zodanig herkenbaar. De stops lijken eerder op bushaltes dan op volwaardige treinstations. Bovendien lijken de passagiers ook zelf hun stops te bepalen.

Het kan zelfs gebeuren dat een Cubaanse passagier van de trein springt om een kistje tomaten of maïs van een boer in het veld te kopen en een halve minuut later, iets verder achteraan weer op de trein te springen.

Che Guevarra

Als de trein aankomt in Matanzas, en dus niet voortijdig is gestrand, struin je rustig rond in de koloniale havenplaats.

Door zijn wat vervallen karakter heeft Matanzas je echter niet heel veel te bieden. Het is meer een tussenstation naar andere interessante locaties, zoals het op 276 kilometer gelegen Santa Clara.

Universiteitsstad Santa Clara is niet alleen de laatste rustplaats van Che Guevarra, maar was ook ooit het toneel van een historische strijd.

Iets meer dan vijftig jaar geleden ontspoorden Guevarra en zijn guerrilla's hier een trein met 350 overheidstroepen aan boord. Het was een belangrijke overwinning in de strijd tegen de toenmalige president Fulgencio Batista en de uiteindelijke machtsovername van Fidel Castro.

Wat moet je weten over de Hershey trein?

  • Vergeet tijdens de treinreis niet om foto's te maken van de mooie tabaksplantages waar de trein voorbij raast.
  • Vraag aan de machinist of je even in de cabine mag kijken. Wellicht mag je de Cubaanse trein zelfs even besturen.
  • Mocht de trein tussendoor stranden, omdat bijvoorbeeld de stroom is uitgevallen, doe dan wat de Cubanen doen: een lift scoren bij de langskomende trucks.
  • Matanzas is het eindstation van de Hershey treinreis. Deze koloniale havenstad is een beetje vervallen en er is niet veel te doen. Beter kun je uitwijken naar dichtbij gelegen plaatsen als de universiteitsstad Santa Clara.
  • Voor het echte Cubaanse gevoel op de trein kun je misschien even een sigaar opsteken op het moment dat je langs de tabaksvelden rijdt.

Reizen Cuba

Meer Hershey Trein

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors