Piñar del Rio Piñar del Rio

Piñar del Rio

door Willeke van Doorn

Bezoek een traditionele tabaksfabriek in provinciehoofdstad Piñar del Rio, maak een wandeling langs de tabaksvelden in de nabijgelegen Viñales vallei en zwem langs kleurrijk koraalrif bij María la Gorda op de Peninsula de Guanahacabibes, een van de beste plekken om te duiken tijdens een vakantie in Cuba.

Piñar del Rio is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het westen van Cuba. Deze regio van het eiland staat bekend om haar tabaksindustrie. In de nabijgelegen Viñales vallei wordt de beste tabak van het land gekweekt.

ZELF NAAR Piñar del Rio?

Bekijk alle 12 reizen naar Piñar del Rio

Piñar del Rio: de bezienswaardigheden

Niet zo gek dus dat de tabaksfabriek Fábrica de Tabacos Francisco Donatien één van Piñar del Rio's belangrijkste bezienswaardigheden is. In deze traditionele fabriek zie je hoe sigaren gerold worden. In de aangrenzende winkel koop je het typisch Cubaanse product.

In Piñar del Rio proef je ook dat andere product waar Cuba om bekend staat: rum! Tijdens een korte tour door de Fábrica de Bebidas Casa Garay leer je hoe Guayabita del Pinar gemaakt wordt. Dit is hét drankje van de stad Piñar del Rio. De rondleiding door de destilleerderij sluit je af met een proeverij.

Vervolg je citytrip in Piñar del Rio naar het Plaza de la Independencia. Dit is het bruisende hart van de kunstscene van de stad. Neem een kijkje bij Casa Taller, de galerie van de Cubaanse kunstenaar Pedro Pablo Oliva. Aan hetzelfde plein ligt het Centro Provincial de Artes Plásticas Galería waar je het werk van meer lokale kunstenaars bewondert.

Viñales vallei

Na een stadswandeling door Piñar del Rio is het tijd om de omgeving in te trekken. Een rondreis door Cuba is niet compleet zonder een bezoek aan de Viñales vallei. Dit is het centrum van de tabaksindustrie van Cuba. De sigaren in de fabrieken in Piñar del Rio worden gerold met het tabak dat hier gekweekt wordt.

Daarnaast komen twee bergketens samen in de Viñales vallei waardoor het landschap bezaaid ligt met mogotes. Dit zijn kalkstenen heuvels met een platte top die alleen in de Caraïben, en dan vooral in Cuba, voorkomen.

Peninsula de Guanahacabibes

De Viñales vallei ligt aan de oostzijde van de provincie Piñar del Rio. Aan het andere uiteinde ligt de Peninsula de Guanahacabibes, op zo'n twee uur rijden van de provinciehoofdstad. Dit schiereiland vormt het meest westelijke punt van Cuba.

Het afgelegen Peninsula de Guanahacabibes is vernoemd naar haar eerste bewoners, de Guanahatabey. Het volledige schiereiland is een national park. Peninsula de Guanahacabibes is sinds 1987 tevens door UNESCO aangemerkt als een bioreservaat.

María la Gorda

Dé highlight van Peninsula de Guanahacabibes is María la Gorda. Deze badplaats aan de Bahía de Corrientes staat bekend als één van de beste duiklocaties van Cuba. Al snorkelend of duikend verken je de kleurrijke onderwaterwereld vol koraal en tropische vissen.

Je zwemt langs koraalriffen en door onderzeese tunnels en grotten. Na je duiktocht loop je het spierwitte zand van het met palmbomen overspoelde strand van María la Gorda op. Een hoogtepunt van het schiereiland én de provincie Piñar del Rio.

Reizen Piñar del Rio

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors