Vijf tips voor je vakantie naar Cuba

Vijf tips voor je vakantie naar Cuba

door Saskia Bergmeijer

In een rode oldtimer rijd je door de smalle straatjes van Havana op zoek naar je nieuwe casa particular, de Cubaanse Bed and Breakfast. Roze, blauwe en groene huisjes schieten aan je voorbij en kleuren de weg. Zonnestralen verwarmen door je open raam je hoofd en een zachte bries brengt de klanken van Cubaanse muziek naar binnen. 

Je gaat zo op in het vrolijke Cubaanse straatleven dat je op een gegeven moment compleet de weg kwijt bent. Gelukkig nader je net een bankje met vijf sigaarrokende Cubanen. Je doet je raampje nog wat verder naar beneden om ze de weg te vragen. Maar dan schiet je iets te binnen. HELP! Je spreekt helemaal geen Spaans en hun Engels is waarschijnlijk ook niet om over naar huis te schrijven. Had je nu toch nog maar even ruimte gemaakt in je koffer voor dat Spaanse woordenboek…

ZELF NAAR Cuba?

Bekijk alle 51 reizen naar Cuba

Tja, Cuba is nou eenmaal zo’n land waar niet altijd alles van z’n leien dakje gaat. Maar om deze, en andere onvoorziene situaties te voorkomen, hebben wij vijf tips voor je op een rijtje gezet om je rondreis door Cuba zo goed mogelijk voor te bereiden. 

1. Geld inslaan

Je kent ze wel. Van die saai gekleurde, langwerpige tasjes met een té burgerlijke uitstraling. Je probeert ze zo goed mogelijk onder je shirt en bovenkant van je broek te verstoppen. Want als je backpack nog niet laat zien dat je een toerist bent, doet deze moneybelt het wel. Toch een beetje balen dat dit mooie reisaccessoire je beste vriend is tijdens je rondreis door Cuba.

Aangezien Cuba het fenomeen ‘geld opnemen uit een muur’ nog niet helemaal heeft ontwikkeld, wordt het lastig om tijdens je reis aan Cubaanse peso’s te komen. Neem daarom veel euro’s in cash mee vanuit Nederland. De beste plek om deze om te wisselen is op het vliegveld van Havana. Ben je halverwege door je peso’s heen? Probeer dan geld op te nemen met de creditcard in luxe hotels in grote steden. Of wissel nog wat euro’s in Santiago de Cuba. Zorg er wel voor dat je een slot aan je backpack hebt, en verstop de charmante moneybelt goed onder je kleren.  Zo is de kans veel kleiner om beroofd te worden.    

2. Offline it is

Naast dat pinnen nog moet worden uitgevonden, zijn de woorden Cuba en wifi ook geen gouden combinatie. Sterker nog, een wifi-signaal is haast nog verder te zoeken dan een pinautomaat. Een digitale detox is het gevolg, en dat is stiekem ook wel heel rustig.

Maar toch, je internet weet je altijd te helpen met het vinden van de weg en het vertalen van woorden. Hoe moet je dit nu doen? Download de apps Google Translate en Maps.me. Deze  werken beiden uitstekend offline en helpen je reis door Cuba wat aangenamer te maken. Zie je ergens een groepje jongeren en toeristen (te herkennen aan hun moneybelt) in volle concentratie op hun mobiel kijken? Bingo! Dan heb je toch een wifi-spot gevonden, waar je al je appjes, mails en nieuws kan lezen. Maar dat vergt wel wat geduld, de rij voor een wifi-kaart kan behoorlijk lang zijn. 

3. Habla Español

Ondanks dat de offline app Google Translate een gouden uitkomst is om je verstaanbaar te maken bij de locals, is het noodzakelijk dat de basis van de Spaanse taal in je woordenschat zit. Niets is vervelender dan dat je in het restaurant een groot bord met kip krijgt, terwijl je nog zo duidelijk ‘I am a vegetarian’ had gezegd. Of dat je in de woonkamer van je casa particular alleen maar schaapachtig naar je casa-eigenaren kan glimlachen, omdat enige andere vorm van communicatie onmogelijk is. 

Want dat Cubanen slecht Engels spreken, is een understatement. Dus investeer in wat Spaanse taallessen voor je vertrekt en stop een goed Spaans woordenboek in je koffer. Het is niet alleen heel handig om wat Spaans te spreken, het levert ook nog eens hele leuke gesprekken met de locals op! 

4. Food heaven or hell

Waar wifi en Cuba geen gouden combinatie is, zijn Cuba en zwarte bonen juist als twee handen op één buik. Want tijdens je reis zie je op een gegeven moment scheel van deze peulvruchten met witte rijst op je bord, het standaard gerecht van het land. Helaas is de Cubaanse keuken niet zo spectaculair als de Mexicaanse of Argentijnse. 

Wil je de bonenmaaltijd even een dagje overslaan? Blader door je Lonely Planet en ontdek waar je botermalse kreeft, gegrilde groenten of zelfs Westerse gerechten opgediend krijgt. Deze restaurantjes, ook wel paladares genoemd, worden gelukkig steeds populairder in Cuba. Maar goed zoeken blijft het nog steeds. Vergeet je reisgids dus niet in te pakken, zodat je ook op eetgebied Cuba op haar best meemaakt.

5. Casa particular

Wat Cuba goed voor elkaar heeft zijn de casa particulares. In plaats van hostels of hotels, overnacht je in een huis van een local, waar je een kamer huurt. Een betere manier om Cuba te beleven is er niet. Maar voordat je je onderdompelt in het leven van de locals, zijn er twee belangrijke dingen die je moet weten als reiziger.

Helaas is Cuba nog steeds communistisch en gaat het geld dat de familie ontvangt voor het verhuren van de kamers grotendeels naar de staat. Geef ze daarom wat fooi als je tevreden bent over je verblijf. Dit mogen ze in hun eigen zak steken, waar je ze erg blij mee maakt. 

Daarnaast is het een aanrader om de familie van de casa waar je verblijft meteen je volgende casa particular te laten regelen. Zij hebben genoeg lijntjes uit staan in andere plaatsen. Zo voorkom je dat je geen casa meer kan vinden als je aankomt. Vooral de driehoek Havana, Trinidad, Viñales wordt namelijk steeds populairder.

Ben jij ready to go om al deze tips voor je vakantie naar Cuba op te volgen? Bekijk hier alle rondreizen naar Cuba!

Reizen Cuba

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Cuba kenner
Sponsors