Cienfuegos
7,7
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
6,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
7,0 Stranden

Cienfuegos

door Veerle Witte

"Cienfuegos es la cuidad que me gusta mas a mi", staat in grote letters op het welkomstbord van Cienfuegos. Het is een quote uit een liedje van de beroemde Cubaanse muzikant Benny More: "Cienfuegos is de stad waarvan ik het meeste houd". Laat je verleiden door de charmes van de Franse koloniale stad Cienfuegos.

In 1819 vestigen Franse kolonisten zich in Cuba en stichten aan een baai van de Caribische Zee Fernandina de Jagua: het huidige Cienfuegos. De Franse invloeden spatten van de stad af en zijn vooral terug te zien in de waanzinnige koloniale architectuur. Paleizen, theaters en herenhuizen met koepels, bogen en glas-in-loodramen sieren het straatbeeld.

ZELF NAAR Cienfuegos?

Bekijk alle 38 reizen naar Cienfuegos

Arc de Triomf in Cuba

De beste manier om je tijd te besteden in Cienfuegos is lekker door de stad te wandelen. Enorme, oude gebouwen met afgebladderde verf en ingevallen vloeren en muurschilderingen van de helden van Cuba staan in schril contrast met de netjes gerestaureerde koloniale casas particulares in Punta Gorda, waar van oudsher de elite van Cuba woont.

Begin je stadswandeling door Cienfuegos op het centrale José Marti Park, omringd met prachtige kleurrijke oude gebouwen. Een heuse Arc de Triomf, een eeuwenoud theater, bronzen beelden, kerken, kathedralen, musea en schattige cafeetjes, doen je denken aan Parijs.

Loop daarna over Paseo del Prado, de boulevard van Cienfuegos, de stad door. Aan weerszijden van de straat zitten hele families gezellig in hun schommelstoelen op de stoep. De boulevard loopt over in de Malecon die je naar het prestigieuze Punta Gorda leidt: de chicste wijk van Cienfuegos in het meest zuidelijke puntje van de stad.

Watervallen van El Nicho

Ontsnap even aan de verstikkende Cubaanse warmte in Nationaal Park El Nicho, verstopt in de koele bergen rondom Cienfuegos. Te midden van groene natuur, vind je groenblauwe beekjes en prachtige watervallen. Zúnzun's, zoals de Cubanen de kleine kolibries noemen, en grote oranje vlinders vliegen om je heen. Het water is helder, maar ijskoud.

Cubaanse families zitten dicht op elkaar aan de rand van de beekjes met flessen rum en een overvloed aan eten, terwijl de jongeren van de watervallen afspringen. Je loopt door het natuurpark van het ene naar het andere beekje en zwemt of geniet gewoon van het uitzicht. Je kunt El Nicho ook bezoeken vanuit Trinidad.

Duiken en dolfijnen in Rancho Luna

Ga lekker luieren aan één van de kleine stranden aan de Caribische Zee, zoals Rancho Luna en El Ingles. Voor minder dan een euro neem je de bus of lift je mee met locals die in hun oldtimer op weg zijn naar het rustige blauwe zeewater, witte zand en rieten parasollen. Bij Rancho Luna is ook een dolfinarium waar je kan genieten van een dolfijnenshow of zelf het water in kan duiken met de delfino's.

Voor duikers is dit paradijs met meer dan vijftig duiksites met scheepswrakken en koraalmuren. Plantenliefhebbers bezoeken de honderd jaar oude Botanische Tuin in het oosten van de stad, met een collectie van bijna vijftienhonderd verschillende planten. Genoeg te doen dus, in en rondom het romantische Cienfuegos. De parel van het zuiden.

Wat is er te doen in Cienfuegos?

 • Bezoek het Tomas Terry theater! Leeg is het al indrukwekkend, maar het komt echt tot leven als je een show bezoekt.
 • Laat een bicitaxi je door de stad rijden om alles te kunnen zien. Ze zullen je gelijk een geschiedenislesje geven en als je geluk hebt, hebben ze zelfs muziek in hun fietstaxi.
 • Verblijf in een koloniaal casa particular in Punta Gorda.

Reizen Cienfuegos

Meer Cienfuegos

Reviews Cienfuegos

Drink een cocktail bij La Punta (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Marleen de Keyzer op 01 juni 2016

Cienfuegos is een leuke tussenstop als je van Viñales naar Trinidad reist, maar ik zou er niet langer dan twee nachten blijven.

De Franse invloeden onderscheiden deze stad van andere steden in Cuba. Vooral bij Parque Jose Marti zie je hier veel van terug. Loop daar zeker even heen. Ik liep daarna via Av 54 en Av 56 richting het water en kwam onderweg een leuk marktje tegen. Dus ga op avontuur ;)

Aanrader is om via Punta Gorda naar La Punta te lopen. Punta Gorda is een schattig, kleurrijk 'upper-class' wijkje. Strand-achtige huisjes met enorme veranda's en voortuinen versieren hier de straten. Helemaal in de punt van deze buurt vind je La Punta, een klein parkje waar je cocktails kan drinken bij zonsondergang. Zeker doen!

Als je iets langer blijft, is het leuk om nog een stranddagje te plannen. Hoewel de stranden hier niet zo mooi wit zijn als in het noorden, is het aardig goed vertoeven. Laat je casa een taxi bestellen naar Rancho Luna.

7,7
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
6 Restaurants
8 Veiligheid
7 Stranden

Pluspunten Cienfuegos

 • Mooie architectuur
 • Aardige locals
 • La Punta

Minpunten Cienfuegos

 • Niet goedkoop
 • Toeristisch
Ultieme tip: Loop aan het einde van de middag naar La Punta en drink hier een cocktail met zonsondergang.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors