Bayamo Bayamo

Bayamo

door Willeke van Doorn

Maak een wandeling of een tocht te paard door het centrum van Bayamo, de geboorteplaats van vader des vaderlands Carlos Manuel Céspedes, en ontdek haar historie tijdens je rondreis door Cuba. In de negentiende eeuw stond deze stad letterlijk in vuur en vlam.

In 1513 stichtten de Spanjaarden Bayamo in het zuiden van Cuba. De stad is daarmee een van de oudste steden van het eiland. Cuba's vader des vaderlands én de eerste president werden hier geboren. Bayamo speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsoorlogen met Spanje. In 1869 zetten haar inwoners de stad zelf in brand om de Spaanse overheersers tegen te houden.

ZELF NAAR Bayamo?

Bekijk alle 4 reizen naar Bayamo

Carlos Manuel Céspedes

Die brand verwoestte veel van Bayamo's oude koloniale gebouwen. Een aantal staan echter nog recht overeind. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Bayamo is het Casa Natal de Carlos Manuel Céspedes. Het huis waar Carlos Manuel Céspedes tijdens zijn jeugd woonde, is nu omgebouwd tot een museum en opengesteld voor reizigers die op vakantie zijn in Cuba.

Carlos Manuel Céspedes was een belangrijk figuur in de onafhankelijkheidsstrijd die Cuba voerde ten tijde van de Spaanse overheersing. Céspedes vormde een leger en riep in 1868 de onafhankelijkheid uit waarna hij korte tijd de president was van de republiek Cuba. Het leidde tot het begin van de Tienjarige Oorlog. Enkele jaren later werd Céspedes gedood door Spaanse troepen. In Bayamo staat een standbeeld ter ere van de vader des vaderlands.

Bayamo: de bezienswaardigheden

Het standbeeld van Céspedes staat in het Parque Céspedes dat naar hem vernoemd is. Tegenover de sculptuur staat een beeld van Perucho Figueredo die het Cubaanse volkslied schreef. Parque Céspedes is het centrale plein van Bayamo en ademt historie. Je staat hier op dezelfde plek waar Céspedes de onafhankelijkheid uitriep.

Het plein is een goede plek om je citytrip in Bayamo af te trappen. Je kunt te voet langs Bayamo's bezienswaardigheden slenteren of een tour door de stad maken met paard en wagen. Bayamo is een stad waar het soms lijkt alsof de tijd even stil heeft gestaan. Nog steeds zijn paarden voor veel locals een belangrijk vervoersmiddel.

De paarden nemen je mee langs alle highlights van Bayamo. Iets ten zuiden van het Parque Céspedes ligt het Casa de Estrada Palma. Hier werd een ander bekend figuur uit de Cubaanse geschiedenis geboren: Tomás Estrada Palma. In het begin van de twintigste eeuw was hij de eerste president van een onafhankelijk Cuba. Vandaag de dag huisvest zijn voormalige woning het kantoor van de Uneac, nationale unie van schrijvers en kunstenaars.

Reizen Bayamo

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors