Dieren: bijkolibri

Dieren: bijkolibri

door Veerle Witte

De bijkolibri is een kolibrisoort die alleen in Cuba voorkomt en bekend staat als de kleinste vogel ter wereld. Dit Cubaanse vogeltje wordt ongeveer vijf centimeter lang en weegt niet meer dan twee gram (dat is lichter dan een muntstuk van één eurocent).

Minimannetje

Het bontgekleurde diertje is niet veel groter dan een insect. De mannetjes zijn overwegend glanzend groen van kleur, met een witte buik. Vooral de rode veren die zijn hoofd en nek sieren springen in het oog.

ZELF NAAR Cuba?

Bekijk alle 42 reizen naar Cuba

Het mannetje is nog kleiner dan zijn vrouwelijke soortgenoot. Zij is blauwgroen aan de bovenkant en wit aan de onderkant. De top van haar staartveren worden gesierd door witte vlekken.

Helikopters

Als een soort minihelikopters vliegen ze om je heen, op zoek naar nectar. Met de lange, dunne snaveltjes drinken ze de nectar uit het hart van de bloem. Ze pikken ook af en toe een insect mee uit de lucht.

Door hun glanzende verenvacht lijken ze net kleine juweeltjes als het licht erop schijnt. Vergeleken met andere kolibries, die lang en slank ogen, ziet de bijkolibrie en juist vrij rond en bollig uit.

Leuke feitjes:

- Het vrouwtje legt slechts twee eitjes per keer, die niet groter zijn dan een erwt.
- De vleugels van een bijkolibrie slaan wel tachtig keer per seconde als ze vliegen.
- De kolibries eten per dag de helft van hun eigen lichaamsgewicht aan nectar en drinken maar liefst acht keer hun eigen lichaamsgewicht aan water/nectar.

Reizen Cuba

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors