Santa Clara Santa Clara

Santa Clara

door Willeke van Doorn

Ché Guevara schreef geschiedenis in Santa Clara. Tijdens je vakantie in Cuba bezoek je hier de plek van een van zijn grootste overwinningen, zijn mausoleum en een museum over zijn leven. Maar vergeet ook de andere bezienswaardigheden van Santa Clara zoals Parque Vidal niet.

De strijd die Ché Guevara en Fidel Castro uitvochten met Cuba's voormalige leider Fulgencio Batista zette de stad Santa Clara op de kaart. Een van de grootste overwinningen van Guevara op de voormalige regering van Cuba vond in het hart van de stad plaats. Verschillende monumenten en bezienswaardigheden in Santa Clara herinneren je aan de Cubaanse revolutie.

ZELF NAAR Santa Clara?

Bekijk alle 38 reizen naar Santa Clara

Ché Guevara

Ché Guevara is één van de bekendste personen uit de Cubaanse geschiedenis. De Argentijnse revolutionair sloot zich aan bij de guerillabeweging van de broers Castro. Nadat Fidel Castro de macht overnam in Cuba, kreeg Guevara een plaats in zijn kabinet.

In 1965 verlaat Guevara Cuba om de Cubaanse revolutie verder te verspreiden. Zijn gedroomde wereldwijde revolutie blijft echter uit en enkele jaren later wordt hij gevangen gezet en gedood door de regering van Bolivia.

In Santa Clara behaalden Guevara en zijn guerilla's een belangrijke overwinning op de toenmalige Cubaanse regering. Ze lieten een trein met daarin 350 overheidstroepen ontsporen. Op de plaats waar in 1958 de trein ontspoorde, vind je vandaag de dag het Monumento a la Toma del Tren Blindado: een museum en monument ter nagedachtenis aan Guevara.

Aan de andere kant van de stad ligt Guevara opgebaard in een mausoleum. In het Conjunto Escultórico Comandante Ernesto Ché Guevara liggen de lichamen van Guevara en zeventien andere guerillastrijders. Een groot bronzen standbeeld van Guevara bewaakt het complex dat naast het mausoleum ook een museum huisvest.

Santa Clara: de bezienswaardigheden

Het mausoleum van Ché Guevara ligt twee kilometer ten westen van het Parque Vidal in het hart van Santa Clara. De kogelgaten in de mintgroene wanden van het Hotel Santa Clara Libra dat aan het park grenst zijn de nog zichtbare herinneringen aan de strijd tussen Guevara en Batista.

Veel highlights van Santa Clara liggen rondom het plein. Aan de noordzijde van Parque Vidal vind je het Teatro la Caridad, een van Santa Clara's mooiste bezienswaardigheden. Voor één Cubaanse peso kun je binnenkijken en de plafondschildering van Camilo Zalaya bewonderen.

Elegante, koloniale gebouwen sieren alle kanten van het Parque Vidal. Het Palacio Provincial huisvestte ooit de lokale regering en is nu omgetoverd tot een bibliotheek. Het Museo de Artes Decoratives is gevestigd in een huis uit de achttiende eeuw en volledig ingericht in diverse stijlen uit vier verschillende eeuwen.

Santa Clara festivals

Santa Clara is niet alleen de stad van Guevara, maar ook de stad van veel studenten. De derde universiteit van Cuba ligt in Santa Clara wat de stad tot een echte studentenstad maakt. Daarnaast staat Santa Clara bekend als misschien wel de meest liberale stad van Cuba.

In Santa Clara vind je de enige gayclub van het land. Club El Mejunje is een outdoorbar die elke zaterdag een show met draq queens organiseert. Daarnaast kent Santa Clara een drukke culturele agenda met veel festivals.

Eind januari organiseert El Mejunje een theaterfestival. Het Festival Nacional de la Danza vindt elk jaar in april plaats en in november is Santa Clara het toneel van een filmfestival en van Ciudad Metal, een heavy metal festival. Genoeg te doen dus in Santa Clara!

Reizen Santa Clara

Meer Santa Clara

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors