Viñales Valley
8,9
8,3 Algemene ervaring
9,1 Beziens­waardigheden
8,6 Locals
9,7 Natuur
8,0 Interessant
10,0 Stranden

Viñales Valley

door Marieke Verhoeven

De Viñales vallei ontleent zijn naam aan het gelijknamige, sfeervolle dorpje. Viñales is het centrum van de sigarenindustrie op Cuba. Ook de grotten in de omgeving zijn erg populair. Natuurpark Viñales Valley is volgens velen het mooiste wat Cuba te bieden heeft. Gelegen in de landelijke provincie Pinar del Rio en op slechts twee uur rijden van Havana ben je toch werelden verwijderd van de drukke en broeierige hoofdstad.

Muggen

Alleen de rit naar de Viñales is al een feest voor natuurliefhebbers: je passeert nagenoeg geen enkele stad of dorp. In plaats daarvan kijk je uit op bloemenvelden, overweldigende vegetatie en indrukwekkende bergketens zoals de Sierra de Rosario.

ZELF NAAR Viñales Valley?

Bekijk alle 33 reizen naar Viñales Valley

De landelijkheid wordt dichterbij Viñales alleen maar sterker. Het leven is er rustig, de lucht smogvrij en de bevolking relaxed. Ga je met een eigen huurauto, dan heb je de weg vaak voor jezelf.

Er is zo weinig verkeer, omdat de meeste Cubanen zich geen auto kunnen permitteren. Je komt daardoor regelmatig lifters tegen, die zeer dankbaar zijn als ze een stukje met je mee mogen rijden.

Het aantal muggen neemt gaandeweg echter ook toe. De Viñales Valley heeft een zogenaamd microklimaat, waardoor het van juni tot en met oktober nagenoeg iedere middag regent. DEET is een must. En plan je activiteiten daarom zoveel mogelijk in de morgen.

De stad Viñales

Het is lastig niet gecharmeerd te raken van het in 1875 gestichte, eenvoudige, maar sfeervolle Viñales. In de straatjes vol pijnbomen begroeten locals in schommelstoelen voor hun huis je vriendelijk.

Voor reizigers zijn casas particulares beschikbaar, een soort bed & breakfast, waar je voor een bescheiden prijs bij een familie kunt verblijven. Met een beetje geluk word je hier getrakteerd op lokale specialiteiten zoals platanos (gebakken banaan), zoete aardappel en kokoskoekjes.

Heb je behoefte aan meer privacy en luxe, dan zijn er ook voldoende comfortabele hotels in de stad, sommige met spectaculair uitzicht.

Als Cuba's belangrijkste centrum van de tabaksteelt is Viñales overigens ook dé plek om een goede sigaar te roken.

Mogotes

Hoewel je dagen zoet kunt zijn in het gezelschap van de amicale stadbewoners, loont het ook de omgeving van Viñales te verkennen. In Viñales komen de Sierra de los Organos en de Sierra del Rosario bij elkaar.

Het landschap ligt hierdoor vol met mogotes. Deze bergen met platte toppen hebben door hun vorm en kleur iets surreëels. De bovenkant vormde vroeger het aardoppervlak waaronder zich, door regenval en de erosie van de kalksteen, geweldig grotten- en gangenstelsels hebben ontwikkeld.

In de loop der eeuwen stortten deze in, waardoor het huidige spectaculaire landschap ontstond. Door de vruchtbare aarde en regelmatige regenval worden de akkers rond Viñales gebruikt voor de productie van bonen, rijst, aardappelen en uiteraard tabak. De geuren en kleuren van de uitgestrekte akkers zijn overweldigend.

Grotten

Een bezoek aan de vele grotten in de regio is ook zeker de moeite waard. Cueva del Indo en Cueva San Miguel worden het meest bezocht, mede vanwege hun relatief toegankelijke gangenstelsel.

Ga je voor een iets grotere uitdaging, dan is een tocht naar de Gran Caverna de San Tomas een aanrader. Dit indrukwekkende en tegelijkertijd ingewikkelde grottenstelsel ligt in een gigantische mogote en werd tijdens de Koude Oorlog gebruikt door het leger.

Wat is er te doen in Viñales Valley?

 • Bezoek San Vincente. Dit is een valley binnen de Viñales vallei. Het is een stuk kleiner en minder druk dan Viñales zelf.
 • In San Vincente bevindt zich ook de Cueva del Indio. Dit grottensysteem ligt zes kilometer van het dorpje San Vincente en werd gebruikt door de Guanahatabey Amerindians. De grotten zijn lopend en per boot te bekijken.
 • Iets ten westen van het dorpje Viñales ligt Mogote Dos Hermanas. Dit zijn enorme kalkstenen heuvels, ook wel mogotes genoemd, die in de Cariben voorkomen. Het beeld van deze heuvels is beroemd voor Viñales.
 • Eet een echt Viñales gerecht in één van de restaurantjes in het dorp: op houtskool geroosterd varken.
 • Bezoek een tabaksplantage. Viñales staat bekend als centrum van de tabaksteelt. Een ideale plek om een echte Cubaanse sigaar te roken.

Reizen Viñales Valley

Meer Viñales Valley

Reviews Viñales Valley

Idyllisch natuurgebied in het prachtige Cuba (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Mara Heijmen op 26 november 2019

Een prachtig natuurgebied in Cuba dat het idyllische stadje Viñales omringt. Wandel er doorheen met een gids of verken de vallei te paard. Waan je in een sprookjesachtige vallei met prachtig natuurlijk schoon, tabaksplantages, lokale boeren en (ja, echt waar!) bergen in de vorm van olifanten!!n

9,3
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
nvt Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Viñales Valley

 • goed te bewandelen/te paard te bezoeken
 • locale boeren zijn hartelijk

Minpunten Viñales Valley

 • Niet/nauwelijks schaduwplekken in een heel erg warm gebied
Ultieme tip: Te paard door de vallei rijden geeft je bezoek net wat extra's! Alsof de 21e eeuw nog lang niet begonnen is.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Fantastisch Vinales (bezocht in december 2018)

Review geschreven door Marjon Spieker op 18 november 2019

Vanaf het terras bij ons geweldige casa particular heerlijk in de schommelstoel kijken naar voorbij komende oldtimers, paardenkoetsen en ossenkarren.
Alsof je 60 jaar terug gaat in de tijd.
Een fantastische ervaring om te paard naar silent valley te gaan, waar we de koffie plantages zagen, de heerlijke honing proefde en natuurlijk de beroemde rum dronken. In de schuren zagen we hoe de sigaren handmatig gerold werden.
Een absolute aanrader.
Het stadje vonden wij gezellig, vredig en we hebben er uitmuntend gegeten.

Pluspunten Viñales Valley

 • authentiek
 • vredig
 • natuur

Minpunten Viñales Valley

 • de beschilderde rotswand vonden wij een afknapper
Ultieme tip: Must do: paardrijtocht naar silent valley
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

In de Valley of Vinales (bezocht in november 2018)

Review geschreven door froukje timmermans op 23 december 2018

Ik en mijn man hebben een rondreis gemaakt door Cuba. Geweldig land en je mag zeker de Valley of Vinales niet missen. Prachtige natuur, mooi weer, lieve mensen. Wij zijn langs geweest bij een sigarenboer en een koffie plantage. Met veel liefde en passie vertellen ze hoe ze de sigaren maken en waar de koffie vandaan komt. fantastisch om te zien. Ook was het de tijd om de hele kleine tabakzaadjes te planten. En dat gebeurd echt nog op de oude traditionele manier: met 2 koeien en een eg super mooi. Temperaturen zijn goed te doen in november, wij hebben geen truien of lange broek nodig gehad. Wel moet je in Vinales opletten met het eten. Ik had helaas een voedselvergiftiging opgelopen. Kortom Cuba zit in ons hart!

9,2
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
8 Interessant
10 Stranden

Pluspunten Viñales Valley

 • aardige localen en is betaalbaar

Minpunten Viñales Valley

 • armoede
 • veel viezigheid.
Ultieme tip: De Valley en ga naar de lokale sigaren boeren
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Dagtour door Viñales (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Charlotte van der Wel op 17 december 2018

Helaas was de dag van mijn bezoek de sigarenfabriek dicht. Vandaar dat ik bij een sigarenboer ben geweest. De mensen daar waren erg vriendelijk en legde in een kleine groep de werkzaamheden uit. Na afloop mocht je een sigaar proeven en konden ze gekocht worden. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal met de fabriek, maar de sigarenboer vind ik een aanrader!

Pluspunten Viñales Valley

 • vriendelijke mensen
 • spreken goed andere talen zoals engels
 • mooie omgeving

Minpunten Viñales Valley

 • viñales zelf staat vol met vakantiewoningen
 • ze spelen erg in op het tourisme
Ultieme tip: Ga kijken bij een sigarenboer. Ze leggen er in kleine groepen uit wat ze doen en je mag de sigaren ook proberen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers

Wauw! (bezocht in maart 2018)

Review geschreven door Katinka Kroeze op 12 november 2018

Zelf heb ik een rondreis gemaakt door Cuba. Deze foto is genomen in Havana. De auto stond geparkeerd in een kleine steeg, klaar om gemaakt te worden. De Cubanen zijn fantastisch en hebben er alles voor over om hun spullen mooi en netjes te houden. Ze hebben weinig maar wat ze hebben delen ze graag. Ga naar Cuba en laat je ook verassen door al het moois wat het te bieden heeft!

Pluspunten Viñales Valley

 • mooi
 • rustig
 • heerlijk eten
 • lieve mensen

Minpunten Viñales Valley

 • soms valt de stroom uit
Ultieme tip: De ultieme tip voor vinales is met een collectiviteit vanaf Havana erna toe en dan verblijven bij de Casa las jimaguas 1, habitacion vinales. De familie heeft zelf ook paarden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis West-Cuba (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Romy Ruijters op 11 december 2017

Rondreis west Cuba:
Havana: hier verbleven we in het oude centrum wat absoluut een must is! Havana is een bruisende, prachtige stad waarin je je niet zult vervelen.
Vinales: hier moet je zijn geweest als je naar Cuba gaat, de paardrijtocht door de tabaksvelden is een aanrader.
Trinidad: gezellige sfeer en zeker in de avond. Twee dagen verblijven is hier voldoende.

Pluspunten Viñales Valley

 • de paardrijtocht

Minpunten Viñales Valley

 • geen
Ultieme tip: Cayo jutias!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Viñales (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Wendy Bosma op 04 december 2017

Als je naar Cuba gaat, mag een bezoek aan de Viñales Vallei niet ontbreken. Ontdek deze vallei met tabaksvelden per paard en bezoek o.a. een tabaksboer die vertelt over het proces van sigaren maken. Dit is tevens de beste plek in Cuba om sigaren te kopen.

8,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Natuur
8 Interessant
nvt Stranden
Ultieme tip: Op de hoofdstraat zitten vele barretjes/restaurantjes. Er is er een met een rooftop. Je hebt er een prachtig uitzicht. Een absolute aanrader voor zonsondergang met een cocktail.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Genieten in de Viñales Vallei (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Wendy Bosma op 04 december 2017

Prachtige omgeving waarin je het gevoel krijgt dat je terug gaat in de tijd. Waar het land nog met behulp van ossen of paarden bewerkt wordt en paard en wagen een alledaags vervoermiddel is. In de Viñales Vallei waan je je in een plaatje van een ansichtkaart, zó mooi!

8,6
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
8 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Viñales Valley

 • prachtige omgeving
Ultieme tip: Ga per paard door de Viñales Vallei, de enige manier om het goed te zien. Zorg echter wel dat je met een officiële company gaat. Lees: beter getrainde en beter verzorgde paarden!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

16 daagse rondreis Cuba onvergetelijk ervaring (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Yoeri Anink op 21 november 2017

Samen met mijn vriendin hebben wij Cuba bezocht in september. De reis begon vanuit Havana 2 daagse verblijf waarna we met een huur auto door zijn gereden naar Vinales Valley. Vergeet onderweg vooral niet de ziplijn te doen, zeer leuke ervaring die ligt op de route naar Vignales toe. Aangekomen in Vignales kijk je je ogen uit naar het prachtig ogende landschap en bergen.
De omgeving is gewoon zo mooi dat je er stil van word. De foto die ik heb genomen is 's ochtends vroeg gemaakt voordat de zon omkomt en de mist wegtrekt. Het is gewoon prachtig om dit schouwspel te bekijken hoe Vignales ontwaakt en de kippen uit de bomen komen zweven om lekker over de grond te scharrelen. Aanrader is zeker om te paard de vallei in de gaan een prachtige ervaring. En vergeet zeker niet om een van de sigarenboeren te bezoeken en onder het genot van een heerlijke Cubaanse sigaar de uitleg van het sigaren maken te volgen.

9,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
9 Interessant
nvt Stranden

Minpunten Viñales Valley

 • de omgeving
 • en de natuur
Ultieme tip: Paardrijden en de vele gezellige eetgelegenheden in de straat te bezoeken.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Ervaar Viñales! (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Marinda van der Hilst op 19 november 2017

Hou je van: ongerepte natuur, weidse vergezichten, in contact komen met locals, sigaren, het boeren Cubaanse leven, of gewoon van heel mooi weer. Bezoek dan zeker Viñales! Je kan hier ontzettend mooie wandelingen maken, te paard de omgeving ontdekken, met gidsen een rondleiding doen, grotten bezoeken en vooral genieten van de rust en stilte van de natuur.

9,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
nvt Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Viñales Valley

 • vriendelijke mensen
 • mooie natuur
 • voldoende overnachtingsmogijkheden
 • bijzonder!

Minpunten Viñales Valley

 • veel dagjes toeristen
Ultieme tip: Verblijf in een Casa Particularis om alles uit je reis te halen. Bezoek een local farmer en leer de kunst van het maken en draaien van sigaren!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Natuurpark waar je stil van wordt (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Wilma Jansen op 08 mei 2017

Goede wandelschoenen zijn erg belangrijk. Neem drinken en eten mee. Het is een goed onderhouden natuurpark waar veel rust heerst. Neem een kaart mee van het gebied. Je kunt er komen met eigen vervoer of met een bus.

Ultieme tip: Ga heerlijk wandelen in dit prachtige natuurgebied waar veel verschillende plantensoorten en vogels te vinden zijn. De rust is overweldigend. Echt genieten en tot rust komen.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Hier koop je de beste sigaren! (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Marleen de Keyzer op 19 mei 2016

Alles in Viñales is gericht op toerisme, maar toch kent dit kleine valleidorpje zo haar charme. De meest kleurrijke huisjes versieren dit plaatsje, op de vele veranda's staan schommelstoelen en je loopt onder honderden pijnbomen door.

Al als je aan komt rijden met de bus staan de locals je op te wachten met naambordjes om je vervolgens naar hun casa te lopen. En die is nooit ver weg, want Viñales bestaat ongeveer uit één rechte weg, waar vooral 's avonds niet al te veel te beleven is.

Overdag daarentegen verveel je je niet. Maak een dagtour naar de vallei. Ik raad aan te paard te gaan, omdat je zo verder de vallei in kunt en meer ziet. Neem als het even kan ook een privétour. Deze mag dan wel iets duurder zijn, maar zo word je in ieder geval niet opgeslokt door een groep van twintig Amerikanen. Want de omgeving is werkelijk schitterend en daar wil je vol van kunnen genieten!

De gids brengt je eerst naar een tabaksplantage, waar de boeren je alles uitleggen over tabak en de productie van sigaren. Daarna mag je zelf een sigaar proberen en kan je sigaren kopen. Als je sigaren mee naar huis wil nemen raad ik je aan ze hier te kopen. De sigaren van Viñales zijn misschien iets prijziger, maar wel goed en lekker (zacht en vol van smaak). In grote steden word je bovendien vaak opgelicht met sigaren die zijn gemaakt van bananenbladeren, wat super slecht is voor je longen.

Daarna bezoek je de grotten, die voor iedereen die wel eens in een grot is geweest niet erg bijzonder zijn. Wel leuk is het bezoek aan de koffiefarm, waar je in de avondzon geniet van een heerlijke cocktail met zelf gedestilleerde rum.

Naast de vallei kent Baracoa schitterende stranden. Als je wil ontsnappen aan het toeristische Varadero, bieden deze playas waarschijnlijk de beste vervanging: super witte stranden en een turquoise-kleurige zee. De beste stranden zijn Cayo Jutías en Cayo Levisa.

Pluspunten Viñales Valley

 • Schitterende omgeving
 • Schitterende stranden
 • Goede sigaren

Minpunten Viñales Valley

 • Toeristisch
 • Opdringerige locals
 • Overprijsde tours
Ultieme tip: Boek een privétour door de vallei. Zo voorkom je dat je belandt in een groep van twintig toeristen die je uitzicht verpesten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors