Viñales Valley
8,2
9,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
6,0 Locals
9,0 Natuur
7,0 Interessant
10,0 Stranden

Viñales Valley

door Marieke Verhoeven

De Viñales vallei ontleent zijn naam aan het gelijknamige, sfeervolle dorpje. Viñales is het centrum van de sigarenindustrie op Cuba. Ook de grotten in de omgeving zijn erg populair. Natuurpark Viñales Valley is volgens velen het mooiste wat Cuba te bieden heeft. Gelegen in de landelijke provincie Pinar del Rio en op slechts twee uur rijden van Havana ben je toch werelden verwijderd van de drukke en broeierige hoofdstad.

Muggen

Alleen de rit naar de Viñales is al een feest voor natuurliefhebbers: je passeert nagenoeg geen enkele stad of dorp. In plaats daarvan kijk je uit op bloemenvelden, overweldigende vegetatie en indrukwekkende bergketens zoals de Sierra de Rosario.

De landelijkheid wordt dichterbij Viñales alleen maar sterker. Het leven is er rustig, de lucht smogvrij en de bevolking relaxed. Ga je met een eigen huurauto, dan heb je de weg vaak voor jezelf.

Er is zo weinig verkeer, omdat de meeste Cubanen zich geen auto kunnen permitteren. Je komt daardoor regelmatig lifters tegen, die zeer dankbaar zijn als ze een stukje met je mee mogen rijden.

Het aantal muggen neemt gaandeweg echter ook toe. De Viñales Valley heeft een zogenaamd microklimaat, waardoor het van juni tot en met oktober nagenoeg iedere middag regent. DEET is een must. En plan je activiteiten daarom zoveel mogelijk in de morgen.

De stad Viñales

Het is lastig niet gecharmeerd te raken van het in 1875 gestichte, eenvoudige, maar sfeervolle Viñales. In de straatjes vol pijnbomen begroeten locals in schommelstoelen voor hun huis je vriendelijk.

Voor reizigers zijn casas particulares beschikbaar, een soort bed & breakfast, waar je voor een bescheiden prijs bij een familie kunt verblijven. Met een beetje geluk word je hier getrakteerd op lokale specialiteiten zoals platanos (gebakken banaan), zoete aardappel en kokoskoekjes.

Heb je behoefte aan meer privacy en luxe, dan zijn er ook voldoende comfortabele hotels in de stad, sommige met spectaculair uitzicht.

Als Cuba's belangrijkste centrum van de tabaksteelt is Viñales overigens ook dé plek om een goede sigaar te roken.

Mogotes

Hoewel je dagen zoet kunt zijn in het gezelschap van de amicale stadbewoners, loont het ook de omgeving van Viñales te verkennen. In Viñales komen de Sierra de los Organos en de Sierra del Rosario bij elkaar.

Het landschap ligt hierdoor vol met mogotes. Deze bergen met platte toppen hebben door hun vorm en kleur iets surreëels. De bovenkant vormde vroeger het aardoppervlak waaronder zich, door regenval en de erosie van de kalksteen, geweldig grotten- en gangenstelsels hebben ontwikkeld.

In de loop der eeuwen stortten deze in, waardoor het huidige spectaculaire landschap ontstond. Door de vruchtbare aarde en regelmatige regenval worden de akkers rond Viñales gebruikt voor de productie van bonen, rijst, aardappelen en uiteraard tabak. De geuren en kleuren van de uitgestrekte akkers zijn overweldigend.

Grotten

Een bezoek aan de vele grotten in de regio is ook zeker de moeite waard. Cueva del Indo en Cueva San Miguel worden het meest bezocht, mede vanwege hun relatief toegankelijke gangenstelsel.

Ga je voor een iets grotere uitdaging, dan is een tocht naar de Gran Caverna de San Tomas een aanrader. Dit indrukwekkende en tegelijkertijd ingewikkelde grottenstelsel ligt in een gigantische mogote en werd tijdens de Koude Oorlog gebruikt door het leger.

Wat is er te doen in Viñales Valley?

 • Bezoek San Vincente. Dit is een valley binnen de Viñales vallei. Het is een stuk kleiner en minder druk dan Viñales zelf.
 • In San Vincente bevindt zich ook de Cueva del Indio. Dit grottensysteem ligt zes kilometer van het dorpje San Vincente en werd gebruikt door de Guanahatabey Amerindians. De grotten zijn lopend en per boot te bekijken.
 • Iets ten westen van het dorpje Viñales ligt Mogote Dos Hermanas. Dit zijn enorme kalkstenen heuvels, ook wel mogotes genoemd, die in de Cariben voorkomen. Het beeld van deze heuvels is beroemd voor Viñales.
 • Eet een echt Viñales gerecht in één van de restaurantjes in het dorp: op houtskool geroosterd varken.
 • Bezoek een tabaksplantage. Viñales staat bekend als centrum van de tabaksteelt. Een ideale plek om een echte Cubaanse sigaar te roken.
Like deze pagina

Reizen Viñales Valley

Meer Viñales Valley

Reviews Viñales Valley

Natuurpark waar je stil van wordt (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Wilma Jansen op 08 mei 2017

Goede wandelschoenen zijn erg belangrijk. Neem drinken en eten mee. Het is een goed onderhouden natuurpark waar veel rust heerst. Neem een kaart mee van het gebied. Je kunt er komen met eigen vervoer of met een bus.

Ultieme tip: Ga heerlijk wandelen in dit prachtige natuurgebied waar veel verschillende plantensoorten en vogels te vinden zijn. De rust is overweldigend. Echt genieten en tot rust komen.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Hier koop je de beste sigaren! (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Marleen de Keyzer op 19 mei 2016

Alles in Viñales is gericht op toerisme, maar toch kent dit kleine valleidorpje zo haar charme. De meest kleurrijke huisjes versieren dit plaatsje, op de vele veranda's staan schommelstoelen en je loopt onder honderden pijnbomen door.

Al als je aan komt rijden met de bus staan de locals je op te wachten met naambordjes om je vervolgens naar hun casa te lopen. En die is nooit ver weg, want Viñales bestaat ongeveer uit één rechte weg, waar vooral 's avonds niet al te veel te beleven is.

Overdag daarentegen verveel je je niet. Maak een dagtour naar de vallei. Ik raad aan te paard te gaan, omdat je zo verder de vallei in kunt en meer ziet. Neem als het even kan ook een privétour. Deze mag dan wel iets duurder zijn, maar zo word je in ieder geval niet opgeslokt door een groep van twintig Amerikanen. Want de omgeving is werkelijk schitterend en daar wil je vol van kunnen genieten!

De gids brengt je eerst naar een tabaksplantage, waar de boeren je alles uitleggen over tabak en de productie van sigaren. Daarna mag je zelf een sigaar proberen en kan je sigaren kopen. Als je sigaren mee naar huis wil nemen raad ik je aan ze hier te kopen. De sigaren van Viñales zijn misschien iets prijziger, maar wel goed en lekker (zacht en vol van smaak). In grote steden word je bovendien vaak opgelicht met sigaren die zijn gemaakt van bananenbladeren, wat super slecht is voor je longen.

Daarna bezoek je de grotten, die voor iedereen die wel eens in een grot is geweest niet erg bijzonder zijn. Wel leuk is het bezoek aan de koffiefarm, waar je in de avondzon geniet van een heerlijke cocktail met zelf gedestilleerde rum.

Naast de vallei kent Baracoa schitterende stranden. Als je wil ontsnappen aan het toeristische Varadero, bieden deze playas waarschijnlijk de beste vervanging: super witte stranden en een turquoise-kleurige zee. De beste stranden zijn Cayo Jutías en Cayo Levisa.

Pluspunten Viñales Valley

 • Schitterende omgeving
 • Schitterende stranden
 • Goede sigaren

Minpunten Viñales Valley

 • Toeristisch
 • Opdringerige locals
 • Overprijsde tours
Ultieme tip: Boek een privétour door de vallei. Zo voorkom je dat je belandt in een groep van twintig toeristen die je uitzicht verpesten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Guatemala kenner
Sponsors