Typisch: dikke sigaren

Typisch: dikke sigaren

door Getaway Travel

De sigaar is Cuba's beroemdste exportproduct. Je kunt het land simpelweg niet verlaten zonder een doosje. Maar hoe koop je echte sigaren? En welke moet je kiezen?

De witte rook van je sigaar vermengt zich met de nog aangenaam warme nachtlucht. Op het dakterras van je hotel kijk je naar de sterren en de bliksemschichten die de zee inschieten. Een likeurtje in de ene hand, je Cohibasigaar in de andere.

ZELF NAAR Cuba?

Bekijk alle 42 reizen naar Cuba

In de rook die door je mond rolt proef je een mix van kruidige en lichtzoete smaken. Een gevoel van intense tevredenheid overspoelt je.

Fidel Castro's favorieten

De Cohiba is de koning onder de Cubaanse sigaren. Eenmaal ontdekt door Fidel Castro werd het zijn persoonlijke sigarenmerk, een luxe geschenk in politieke kringen.

Pas in 1982 kwam de Cohiba ook in de winkel te liggen. Nog steeds kunnen alleen de rijken en toeristen zich dit rokertje veroorloven. Je betaalt er al gauw honderden dollars voor.

Ook de Montecristo was een favoriet van Castro. Met zijn vijf varianten is de Montecristo de populairste sigaar op Cuba. Andere wereldberoemde Cubaanse sigaren zijn de Partagás en Romeo y Julieta.

Hoofdprijs

Je aast op een doos magische Cohibas. Type Espléndidos het liefst. Toevalligerwijs heeft de gastheer van je hotelletje nog wel wat kistjes staan die hij je kunt verkopen.

Hij behandelt de dozen als pasgeboren baby's. Hij opent een doos en streelt de sigaren. Hij tilt er voorzichtig één uit om aan je te tonen.

Hij legt je uit hoe je kunt zien dat deze echt zijn. Mooi dezelfde lengte en kleur, met een speciale zegel op de doos. De prijs van deze kostbare doos is maar tachtig dollar. 'Speciale prijs voor jou,' zegt hij, 'in een sigarenhandel zou je voor dezelfde doos vier keer zo veel betalen.'

Wees voor dit soort opmerkingen op je hoede. Hoe oprecht je gastheer ook overkomt, een lage prijs betekent meestal dat je wordt opgelicht. Voor een echte Cubaanse sigaar betaal je de hoofdprijs.

Zwarte markt

Er is dan ook een uitgebreide zwarte markt voor sigaren op Cuba. Op elke straathoek hoor je 'Hey, want to buy a cigar?'. Ook ogenschijnlijk betrouwbare mensen, zoals je vriendelijke gastheer, zullen je proberen een 'echte' sigaar te verkopen.

Alleen in een sigarenwinkel kun je met zekerheid een Cubaanse sigaar kopen. En dit betekent echt niet dat je honderden dollars uit hoeft geven aan een hele doos sigaren. Je kunt ze ook per stuk of per vijf kopen in de verschillende kwaliteit- en prijsklassen.

Overigens kun je alleen met een officiële Habanos bon meer dan 23 enkele sigaren of meer dan twee volle dozen het land mee uit nemen. Dit certificaat schrijft de winkelier voor je uit.

Ambachtelijk

Sigaren rollen is een secuur en ambachtelijk proces. Het begint al met het verbouwen van de tabak. Ossen ploegen het land om, om de aarde in optimale conditie te houden. Tijdens het groeiproces checkt de boer elke tabaksplant 150 keer. Het drogen van de bladeren bestaat uit verschillende fasen en duurt vele weken tot maanden.

Ook in de fabriek gaat alles handmatig. De 'hoofdmixer' stelt de juiste combinatie tabaksbladeren samen. Rij aan rij rollen mannen en vrouwen de bladeren aan hun tafel tot sigaren.

Tijdens de rondleiding in een tabaksfabriek kijk je gebiologeerd naar de soepele, snelle vingers van de man naast je. Terwijl zijn handen vliegensvlug werken, rookt hij op zijn gemakje een sigaar.

Vast geen Cohiba, vrees je voor hem.

Reizen Cuba

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors