Drinken: Cuba Libre!

Drinken: Cuba Libre!

door Veerle Witte

Voor een échte Cuba Libre mix je Amerikaanse cola met Cubaanse rum. Deze wereldberoemde cocktail, tegenwoordig ook wel baco genoemd, staat symbool voor de Amerikaanse bevrijding van Cuba.

De verhalen over het ontstaan van deze cocktail verschillen. Volgens Bacardi is het populaire drankje in 1901 ontstaan in een kroeg in Havana, de hoofdstad van Cuba, tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog.

ZELF NAAR Cuba?

Bekijk alle 47 reizen naar Cuba

Een officier van het leger vraagt de barman rum en cola te mixen. Het drankje blijkt zo lekker te zijn, dat alle Amerikaanse soldaten een mix volgens hetzelfde recept bestellen. Vervolgens toasten ze op een vrij Cuba: Cuba Libre!

Mysterieus ontstaan

Het probleem met dit verhaal is dat de Amerikanen Cuba in 1889 bevrijden. Dat is het einde van de Spaans-Amerikaanse oorlog. Terwijl cola, volgens Coca-Cola zelf, pas in 1900 naar Cuba kwam. Volgens de rumfabrikant Havana Club is het ontstaan van de Cuba Libre dus nog steeds een mysterie.

De enige zekerheid is dat de cocktail voor het eerst in 1900 werd gedronken in Cuba, het jaar dat Amerikaanse troepen cola naar Cuba brachten. Hoe dan ook is de cocktail altijd symbool gebleven voor de Amerikaanse bevrijding van Cuba. Zij verlossen het eiland van de Spaanse overheersing.

Verboden cocktail

Ironisch genoeg is het voor zowel de Amerikanen als de Cubanen tegenwoordig onmogelijk om échte Cuba Libre te drinken. In Amerika is het verboden om Cubaanse producten te importeren en in Cuba is het verboden om Amerikaanse producten te importeren. Zo zullen de Amerikaanse cola en de Cubaanse rum elkaar in deze landen nooit meer treffen.

De Baco-variant, Bacardi met cola, is wel beschikbaar in Amerika. Bacardi met rum werd oorspronkelijk geproduceerd in Cuba, maar na de Cubaanse revolutie werd de Bacardifamilie verbannen uit Cuba. De familie zette het bedrijf voort buiten Cuba.

Reizen Cuba

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors