Havana
8,4
8,7 Algemene ervaring
8,7 Beziens­waardigheden
8,6 Locals
7,5 Restaurants
8,4 Veiligheid
8,6 Stranden

Havana

door Willeke van Doorn

Je slentert langs pastelgetinte koloniale gebouwen en portretten van Ché Guevara in de straten van Havana. Old timers razen voorbij, Cubanen steken een sigaar op. Havana is zo'n stad die je denkt te kennen zonder dat je er bent geweest. Toch geloof je het pas als je er zelf rondloopt.

Met ruim 2,5 miljoen inwoners is Havana de grootste stad van Cuba en in het hele Caribisch gebied. In 1553 werd de stad de zetel van de Spaanse gouverneur op het eiland en daarmee de hoofdstad van Cuba. In de jaren ervoor hadden de Spaanse kolonisten er een groot aantal verdedigingsforten gebouwd. Forten die er niet voor niets stonden. Fransen, Engelsen en Nederlanders vielen de stad in de zestiende eeuw aan. Zonder al te veel succes.

El Capitolio

In de afgelopen vier eeuwen is tussen deze forten een prachtige koloniale stad verrezen. De koepel Capitolio Nacional, ook wel kortweg El Capitolio, vormt het absolute hart van Havana. Vanuit deze koepel worden alle afstanden op het Cubaanse eiland gemeten.

Het gebouw stamt uit het jaar 1929 en is een kopie van Capitol Hill, het Amerikaanse parlement in Washington DC. El Capitolio was de residentie van het Cubaanse parlement tot aan de communistische revolutie in 1959 onder leiding van Fidel Castro. Nu is het de zetel van het Cubaanse wetenschapsinstituut.

In het gebouw staat het beeld La Republica. Dit is het op twee na grootse bronzen beeld ter wereld. Bezoek deze bezienswaardigheid met een oldtimer. Met een beetje geluk rijdt de chauffeur een paar extra rondjes om het plein zodat je, heerlijk achteruit gezakt op de achterbak, de stad, de mensen en de gebouwen in je opneemt.

Havana: de bezienswaardigheden

De oldtimers waar de taxichauffeurs in rijden zie je in Havana op iedere straathoek. Bueno Vista Social Club muziek klinkt uit de speakers. Een sigaar in je mond. Het is dat rum en autorijden geen geschikte combinatie is, anders was het plaatje compleet.

Doorkruis in je oldtimer de drie delen van de stad: Havana Vieja, Centro Havana en Vedado. De oudste wijk is Havana Vieja. De elegante gebouwen, oude kerkjes en straten met kinderkopjes geven je hier het gevoel alsof de tijd heeft stilgestaan. Op intieme binnenpleintjes spelen bandjes hun herkenbare muziek.

Havana Vieja

Grote koloniale gebouwen, zoals het Castillo del Morro, de Catédral de San Cristóbal, het Museum de la Revolución en het Gran Teatro zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Havana Vieja. Ze bezorgen het historische stadscentrum een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Fábrica de Tabacos Partagás staat ook in Havana Vieja. Hier kom je alles te weten over de beroemde Cubaanse sigaar. Een gids leidt je in vijfenveertig minuten door het productieproces, van het drogen tot het rollen en sorteren.

Havana vakantie

Lekker eten hoort ook bij je vakantie in Havana. Wanneer je iets verder van het stadscentrum vandaan loopt, kom je terecht op leuke binnenpleinen. Een goed restaurant vinden is hier geen enkel probleem. Probeer het traditionele Cubaanse gerecht 'ropa vieja': langzaam gegaard rundvlees in tomatensaus.

Als je geen zin hebt om uit eten te gaan, bestel dan ergens een pizza. Ze worden met alle liefde voor je bereid en na een kleine tien minuten per mandje van een bovenverdieping naar beneden getakeld. Zoek een zitplekje op een binnenplein en geniet van je pizza tussen de pastelgetinte romantische gebouwen.

Hotels Havana

Tijdens je vakantie in Havana verblijf je in een accommodatie van de staat of privé. Het voordeel van de staathotels is dat er vrijwel altijd plek is en dat ze vaak vrij luxe zijn. Maar je komt geen locals tegen en krijgt niet het echte Cuba-gevoel mee.

Daarvoor overnacht je bij de Cubanen zelf, die vaak een kamer in hun huis verhuren. Het is goedkoop en je leert de Cubanen kennen. 's Ochtends start je je dag samen met een uitgebreid ontbijt en daarna ben je klaar om de stad te verkennen.

Weer Havana

Plan je verblijf in Havana buiten het regenseizoen én buiten het hoogseizoen. De maanden tussen januari en mei zijn ideaal. Je ontwijkt dan de echte drukte van de zomer wanneer ook de Cubanen zelf vakantie hebben.

In de zomer is het tevens erg heet in de stad wanneer de temperaturen de veertig graden aantikken. Vind je dat niet erg, ga dan in augustus en maak de Cubaanse versie van carnaval mee in Havana. De Cubanan vieren het feest grootst met veel dans, muziek en drank. Rum natuurlijk!

Wat is er te doen in Havana?

 • Ga naar een club om te genieten van salsa of jazz. Live muziek, sigaartje erbij en genieten maar.
 • Bezoek de oude stad van Havana, Havana vieja. Dit is een wijk met elegante grote huizen, oude kerkjes en straatjes met kinderkopjes. Langs de kant van de weg zie je gekleurde oldtimers staan.
 • Wil je alles weten over beroemde Cubaanse sigaar? Ga dan naar de Fábrica de Tabacos Partagás in Havana Vieja. Een gids leidt je in vijfenveertig minuten door het proces, van het drogen tot het rollen en sorteren.
 • Ga ook eens naar het centrum van Havana. Veel toeristen rijden hier alleen met de taxi doorheen, maar juist ook in dit deel van de stad is van alles te zien. Je moet alleen wat beter kijken.
 • Wil je even uit de drukke stad en genieten van het strand? Ga dan naar Playa del Este, bestaande uit maar liefst drie zandstranden grenzend aan de Atlantische kust.
Like deze pagina

Reizen Havana

Meer Havana

Reviews Havana

Havana nostalgisch (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Jolanda Wouterse op 29 december 2017

een stad die je gezien moet hebben,maar waar helaas ook heel veel vergane glorie en armoede heerst,maar gelukkig op de lijst van unesco staat en welke gewoom behouden Moet worden,helaas weet de bevolking inmiddels ook dat er wat te halen valt bij de toeristen en gaan daarom bedelen,de wegen en stoepen zijn moeilijk begaanbaar mn in de oude stad,ga er zsm heen als je alles nog in de oude staat wil zien,want ze zijn er al hier en daar aant opknappen,ook de oude auto,s zijn nu nog echt oud en zeker de moeite waard

7,8
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
nvt Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Havana

 • vriendelijke bevolking
 • ,oude auto

Minpunten Havana

 • helaas veel vergane glorie
 • ,opdringerige zogenaamde taxichauffeurs in oude auto
Ultieme tip: Ga er nu nog heen ,omdat het over 10 tallen jaren erg veranderd zal zijn,liefhebbers van oude auto,s kunnen hier nog hun ogen uitkijken .GEWELDIG !!!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Om opnieuw te doen (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Maarten Vandecasteele op 27 december 2017

Havana is een prachtige stad, ideaal om een vakantie in Cuba mee te beginnen. Veel muziek op straat en in de restaurants/cafés, lekker mojito's en andere rum cocktails. Tijdens het internationaal ballet festival is het bijwonen van een ballet in het Gran Teatro de La Habana zeker de moeite!

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Restaurants
9 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Havana

 • supervriendelijke locals
 • mooie gebouwen vol geschiedenis
 • gastvrij

Minpunten Havana

 • veel toeristen
 • sommige locals zijn enkel hulpvaardig in de hoop dat je hen een fooi geeft
 • door de economische toestand zijn veel historische gebouwen in slechte staat
Ultieme tip: El Café, Amargura #358 e/ Villegas y Aguacate, Havana. Superlekker ontbijt, broodjes , ... en heel vriendelijke mensen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Cuba is authentiek en ook een land van contrasten (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Martin Kunst op 16 december 2017

Cuba is authentiek, afwisselend en boeiend. Overal muziek, heerlijk klimaat en fijne mensen, gastvrij en vrolijk. We hebben zeven dagen gefietst van Casa Particular naar CP. Elke keer in een ander dorp of andere stad. Daarna nog een mooie tour van 14 dagen met de auto door Cuba. Maar Havana blijft natuurlijk de leukste plaats om te vertoeven en te genieten.

Pluspunten Havana

 • Aardige mensen
 • behulpzaam
 • gastvrij

Minpunten Havana

 • Veel touristen
 • uitlaatgassen van de klassieke auto
Ultieme tip: Bezoek de vele cafe's en bars voor de heerlijke Cubaanse muziek, salsa en de lekkere cocktails.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Onze meest bijzondere reis tot nu toe (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Karlijn Engels-Raats op 04 december 2017

Wij vonden Cuba geweldig, dat kwam vooral door de bijzondere cultuur en geschiedenis en door de vriendelijkheid van de Cubanen. Om Cuba ècht te ervaren moet je eigenlijk slapen in Casas Particulares, bij de mensen thuis. Wij vonden dat eerst best eng, dus hebben we thuis al reviews gelezen en Casas geboekt. Uiteindelijk waren sommige van deze Casas het hoogtepunt van onze reis, met heerlijk eten en goede gesprekken tot 's avonds laat met de eigenaren onder het genot van een mojito. Doodzonde om in hotels te slapen in Cuba! Qua vervoer hebben we telkens gedeelde taxi's (taxi colectivos) genomen, geregeld door onze Casas. We vonden Vinales en Trinidad erg toeristisch en hadden deze plaatsen snel gezien, maar sla ze niet over. In Havana hadden we ons nog dagen langer kunnen vermaken. De grootste verrassing voor ons was Cienfuegos; erg schoon en chique. Zeker een aanrader. Wel belangrijk: leer een paar woorden Spaans. En zorg voor voldoende cash!

Pluspunten Havana

 • Authentiek
 • Vriendelijke mensen
 • Betaalbaar
 • Mooi
Ultieme tip: Gebruik de taxi collectivo, zoals de locals: steek je hand uit naar een taxi waar al mensen in zitten (dat is heel belangrijk!) en zeg waar je heen moet. Kost 50 cent.
Aangeraden voor: Stellen, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Havana (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Roon Koeckhoven op 04 december 2017

Havana na de Orkaan. Veel aan get water was kapot naar in de stad was alles nog mooi. Historisch en kleurrijk en sfeervol en met muziek. Mooie pleinen met oude architectuur en anders dan de standaard touristen bestemming

8,6
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Havana

 • Historical
 • Colorful
 • Sfeer

Minpunten Havana

 • Soms duur
Ultieme tip: Ik hou van het echte Cubaanse Havana, niet touristisch
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Beste ervaring ooit (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Shaqo Fox op 30 november 2017

Havanna is een stad die je MOET bezoeken als je naar Cuba gaat. Daar heb je de mooiste gebouwen, een oud en vervallen boksschool waar je binnen mag lopen, de lekkerste cocktails in de wereld, alleen maar oldtimers, de aardigste en behulpzaamste mensen, en zo veel meer! Vergeet niet het huis van che guevara te bezoeken. Het is prachtig hoe de geschiedenis nog leeft in heel Cuba.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
10 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Havana

 • locals zijn hartelijk
 • cocktails zijn nergens anders zo lekker
 • de geschiedenis leeft
 • eindeloos sightseeing

Minpunten Havana

 • niet
Ultieme tip: Neem de taxi voor een tour door Havana! Het kost bijna niets.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Mijn lievelingsmensen wonen in Havana (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Annemarie Jansen op 29 november 2017

De mensen in Cuba, de fijne vibe in de stad, het heerlijke leven zonder internet en enorme winkelcentra: alles is fijn aan Havana. In deze stad hebben we de liefste mensen ooit ontmoet, die altijd klaarstonden voor mijn beste vriendin en mij. Zij lieten ons de stad zien, leerden ons Cubaanse spreekwoorden, kookten en aten met ons en zagen ons als familie. Mijn beste tip is daarom: leer Spaans, ga met iedereen in gesprek en geniet! Probeer niet om de culturele verschillen met Nederland uit te leggen, maar laat je verrassen door de manier waarop Cubanen leven. Je wordt er vrolijk en relaxter van! Wij hebben vrienden voor het leven gemaakt, die ons, onbaatzuchtig, in hun armen en hart sloten.

7,7
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
6 Restaurants
6 Veiligheid
8 Stranden

Pluspunten Havana

 • Behulpzame locals
 • fijne vibe

Minpunten Havana

 • openbaar vervoer is lastig
Ultieme tip: Casa particulara de Niuto! Fijn huisje om te slapen, lieve mensen en geweldige buren!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba Libre (bezocht in juni 2011)

Review geschreven door Maybelline Lagrand Koense op 27 november 2017

Wauw, wat heeft deze stad veel indruk op mij gemaakt. Ik heb in de 2 dagen dat ik hier was wel twee SD kaarten moeten gebruiken voor mijn camera. Havana is een stad met veel historie en oh zo fotogeniek, of je nou slentert over de Malicon of een heerlijke mojito drinkt in de vele verborgen dakterrassen of een bezoekje brengt aan hotel Nacional de Cuba wat zeker de moeite waard is. Ook de Plaza de la Revolución behoort tot één van de speciale plekjes van Havana. Om te ervaren hoe het is om in een oldtimer te rijden door de hoofdstad is het ook mogelijk om tegen betaling je rond te laten rijden in één van de mooie oldtimers. Vanuit Havana kun je prima verder reizen naar al het moois wat Cuba te bieden heeft.

9,2
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
10 Stranden
Ultieme tip: Laat de stad jou leiden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vakantie in Cuba (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Charles Poorter op 22 november 2017

Een dag na dat de orkaan was geweest kwam ik aan in Cuba. Ik wist niet wat ik moest verwachten, want de verbinding was al heel slecht. En toen de orkaan er was geweest al helemaal! Toch heb ik uiteindelijk met mijn moeder in contact kunnen komen. Aangekomen in Havana heb ik de hoofdstad bekeken, het was super mooi om te zien de mensen, sigaren oude oldtimers en nog veel meer. Helaas heb ik geen stranden gezien, maar ik weet zeker dat ik nog eens terug ga en meer van het land en stranden wil zien!

Pluspunten Havana

 • goedkoop
 • vriendelijk
 • veilig

Minpunten Havana

 • verbinding
Ultieme tip: Leer een paar woordjes Spaans en probeer een local te leren kennen zodat zij je meer plekken kunnen laten zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers

1e keer backpacken (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Puck van Haeften op 21 november 2017

Cuba is in één woord: “onvergetelijk” mijn zus en ik waren samen 3 weken aan het reizen door Cuba. Geen ervaring als backpakkers dus alles is nieuw we hebben alleen al met deze reis 1000 nieuwe ervaringen opgedaan. De een wat leuker dan de ander maar daar leer je van! Nadat we geboekt hadden hebben we onderzoek gedaan en toen kwamen wij er achter dat Cuba niet geschikt is voor de beginnende backpacker, maar we hadden al geboekt dus links om of rechtsom we zouden er heen gaan en genieten van ons avontuur. En het was prachtig, we zijn twee jonge meiden één van 22 en de ander is 18 en iedereen had ze mening al klaarstaan over onze reis “lekker negatief want we zijn gelukkig niet al zenuwachtig genoeg”. Alles zelf gepland we sliepen bij locale mensen thuis we regelden zelf vervoer en we hebben vaak genoeg gedacht dat we genaaid zouden worden, en wat hebben die locale mensen ons verrast zo aardig, vriendelijk en behulpzaam. Soms vertrouw je de mensen niet eens omdat je zelf zo fout denkt over andere mensen maar wat kunnen sommige mensen puur zijn! Niet uit op geld of eigendommen maar echt attent willen zijn. Cuba je was geweldig, onvergetelijk en prachtig ik zou je aan iedereen aanraden.

Pluspunten Havana

 • Ze zijn vertrouwbaar
 • super goedkoop
 • prijs/kwaliteit is top

Minpunten Havana

 • slechte wifi
 • moeilijk kamer te krijgen Varadero/trinidad
Ultieme tip: Download de app “homestay” je slaapt bij locale mensen die je niet afpersen, altijd willen helpen en oplossingsgericht werken!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De stad Havana (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Sebastiaan Knetsch op 21 november 2017

In Havana is de toerist koning en de stad heeft veel cultuur/bezienswaardigheden. Helaas houdt dit in dat (voor de oude stad) compleet is ingesteld op toeristen, je kan geen 10 meter lopen zonder dat iemand je iets probeert te verkopen.

Als je hier eenmaal aan gewend bent dan is de stad leuk, er is veel te zien, de meeste bezienswaardigheden zijn allemaal te lopen en het is niet duur.

Om Havana goed te beleven raad ik je aan buiten het toeristische gebied te eten, een paar woorden Spaans te leren en je goed in te lezen.
Neem ook wat cash geld (euro's) mee om te wisselen. De pinautomaten willen het wel eens niet doen (en ondersteunen vaak geen Maestro, maar wel Visa/Mastercard).

Pluspunten Havana

 • goedkoop
 • ervaring
 • cultuur

Minpunten Havana

 • toeristisch
 • armoede
 • druk
Ultieme tip: Spreek van te voren een prijs af met Taxi chauffeurs, anders rijden ze graag een beetje om.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Beste vakantie met geweldige mensen (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Farah Talib op 20 november 2017

Geweldige stad! Als je van cultuur houdt is Cuba zeker een land dat je moet hebben gezien. Nog veel pure natuur en de mensen zijn geweldig. Voor sigaren zou ik naar andere steden reizen, in Trinidad is het bijvoorbeeld veel goedkoper! Wat fijn is, is dat alle tours van de overheid zijn dus je hoeft niet bang te zijn dat je wordt opgelicht. De prijzen zijn overal hetzelfde. Tip is om wat leuke spullen mee te nemen voor de locals. De kinderen zijn al blij met kleurpotloden bijvoorbeeld.

9,3
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Restaurants
10 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Havana

 • locals zijn zeer vriendelijk
 • stad is gezellig

Minpunten Havana

 • duur
Ultieme tip: Bueno Vista Social Club. Een geweldige show in een schitterend gebouw, moet je gezien hebben!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Havana Cuba (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Oscar Belt op 19 november 2017

Een arm land maar o zo prachtig. Je wordt heel vrolijk van al die auto's uit de zestiger jaren. Oude maar mooie gebouwen, hier moet je écht een keer geweest zijn! De sfeer, de cultuur die proef je gewoon overal. Prachtige ervaring!

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
nvt Veiligheid
nvt Stranden
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

3 weken Cuba (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Celina Dorrestein op 17 november 2017

Eenmaal aangekomen in Havana werden wij in een Amerikaanse auto naar het hotel gebracht. Die auto's zijn geweldig! Niet geheel goed onderhouden, maar we zijn er nog ;-) De eerste indruk: we zijn 20 jaar terug in de tijd. In allerlei opzichten.
De Cubanen leven voor muziek, en dat merk je. Overal hoor je salsa muziek, kan je cocktails drinken, en spelen bandjes muziek. Ze zijn ontzettend muzikaal en ritmisch.
Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld en ik liep met een grote camera. Bekijks had ik daardoor wel.
Verder is Cuba prachtig groen. Verrassend eigenlijk. Vinales en Trinidad vond ik heel erg leuk. Het beeld dat ik van Cuba in mijn hoofd had, bevindt zich in Trinidad. Zonder dat het land toeristisch overkomt.
De paard en wagen, kleine straatjes met keien en natuurlijk de auto's.

De belangrijkste tip die ik aan mensen wil meegeven is, verblijf in Hostals. Gewoon gezellig bij de mensen thuis. Heerlijk eten en de mensen zijn zo oprecht lief. Iets dat ik in de hotels en restaurants van de staat wel miste.
Een auto huren is ideaal om overal te komen, maar de wegen zijn serieus erg slecht. Let goed op oplichters die je banden leeg laten lopen zodat je over een paar kilometer stil komt te staan en zij de 'reddende engel' zijn en de (zogenaamd) lekke band voor honderden euro's laten plakken. Helaas is ons dit overkomen. Bel ten alle tijde de verhuurmaatschappij! Verder hebben wij alleen maar positieve ervaringen :-)

7,0
7 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
6 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Havana

 • muziek

Minpunten Havana

 • verkopers
 • aandringerig
Ultieme tip: Tres Jonas in Vinales!
Aangeraden voor: Stellen, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Een reis om nooit te vergeten (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Jordy Lamper op 12 november 2017

Cuba en in het bijzonder Havana is een hele bijzonder belevenis. De tijd heeft 50 jaar stil gestaan. Mensen zijn zo aardig daar en als je van cultuur houd echt een aanrader. De oldtimers op iedere straathoek.

Ultieme tip: Drink een mojito in del medio bar.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Terug in de tijd (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Karin Booltink-Polman op 12 november 2017

Alsof je 50 jaar terug in de tijd gaat. Fantastisch! Er rijden oude Amerikanen, enorm veel soorten taxi’s en het is druk! Maar gezellig druk en de Cubanen zijn vrolijk! Havana is een goede start voor een reis door Cuba!

Pluspunten Havana

 • goede sfeer en er is veel te zien.

Minpunten Havana

 • lawaai.
Ultieme tip: Loop de straatjes van het oude centrum van Havana. Slaap in een casa en niet in een hotel.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

kort en krachtig. ivm orkaan Irma (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Bertie Beltman op 12 november 2017

We hebben de oude en nieuwe stad gezien van Havana gezien. Wel een behoorlijk verschil. Het was een geweldige ervaring om een gedeelte van Cuba te zien in die 4 dagen die wij hadden. We hebben alleen niet alles kunnen bezichtigen. Want onze vakantie is door Orkaan Irma in water gevallen.
Maar toch 4 dagen kunnen genieten van dit mooie land.

Groeten Lizzy en Bertie Beltman

8,8
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Locals
7 Restaurants
9 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Havana

 • Oude en Nieuwe stad
 • oldtimers
 • Muziek.
Ultieme tip: Gewoon nu nog naar Cuba (Havana) gaan. En de oldtimers auto's te zien rijden. En om naar die muziek van straat muziekkanten te zien spelen. Je bent er echt terug in de tijd.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Echt een aanrader! (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Merel Kok op 12 november 2017

Wat een ervaring was dit! Je stapt in een totaal andere wereld, ondanks dat het geen rijk land is, is alles toch mooi, de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Het is echt een ervaring op zich! De vlucht is wat prijzig maar om daar te zijn is het hartstikke goedkoop.

Pluspunten Havana

 • aardige mensen
 • mooi
 • lekkere rum

Minpunten Havana

 • de armoede is in deze stad in cuba wel heftig
 • mannen proberen je te regelen
Ultieme tip: Vermijd toeristische delen, duik een willekeurig straatje of kroegje in! En probeer basis Spaans te kunnen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Betoverende stad (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Marie José Antonissen op 12 november 2017

Je voelt de geschiedenis als je door de straten van Old Havana loopt. Verbaas je over de mix van armoede en levenslust van de bewoners. Geniet van de muziek die spontaan ontstaat op de hoek van de straat.

Pluspunten Havana

 • Aardige locals

Minpunten Havana

 • Veel toeristen
Ultieme tip: Drink een daquiri op het terras van Hotel Nacional en loop daarna even door het hotel om waan je in jaren 30 van de vorige eeuw.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Havana, een stad die leeft (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Marcel Harland op 11 november 2017

Havana, een stad met veel historie, oude gebouwen, mooie auto's en veel bezienswaardigheden.
Rijd eens met een oude jaren 50 wagen door de stad of wandel langs alle mooie straten en waan je terug in de jaren 50. Neem een lekkere Moijto of een ander drankje in een van de vele kleine barretjes.
je kan super de luxe eten, maar ook bij een lokaal huiskamerrestaurant.

Pluspunten Havana

 • betaalbaar
 • gezellig
 • jaren 50 feel
 • , toeristenpolitie

Minpunten Havana

 • straatverkopers
Ultieme tip: Ga eens in het Bacardigebouw boven in de bar zitten. Leuk uitzicht op de straat en alles wat er gebeurd en voor de drankjes betaal je geen toeristen prijzen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors