Havana
8,1
8,6 Algemene ervaring
8,5 Beziens­waardigheden
8,5 Locals
6,9 Restaurants
8,2 Veiligheid
8,1 Stranden

Havana

door Willeke van Doorn

Je slentert langs pastelgetinte koloniale gebouwen en portretten van Ché Guevara in de straten van Havana. Old timers razen voorbij, Cubanen steken een sigaar op. Havana is zo'n stad die je denkt te kennen zonder dat je er bent geweest. Toch geloof je het pas als je er zelf rondloopt.

Met ruim 2,5 miljoen inwoners is Havana de grootste stad van Cuba en in het hele Caribisch gebied. In 1553 werd de stad de zetel van de Spaanse gouverneur op het eiland en daarmee de hoofdstad van Cuba. In de jaren ervoor hadden de Spaanse kolonisten er een groot aantal verdedigingsforten gebouwd. Forten die er niet voor niets stonden. Fransen, Engelsen en Nederlanders vielen de stad in de zestiende eeuw aan. Zonder al te veel succes.

El Capitolio

In de afgelopen vier eeuwen is tussen deze forten een prachtige koloniale stad verrezen. De koepel Capitolio Nacional, ook wel kortweg El Capitolio, vormt het absolute hart van Havana. Vanuit deze koepel worden alle afstanden op het Cubaanse eiland gemeten.

Het gebouw stamt uit het jaar 1929 en is een kopie van Capitol Hill, het Amerikaanse parlement in Washington DC. El Capitolio was de residentie van het Cubaanse parlement tot aan de communistische revolutie in 1959 onder leiding van Fidel Castro. Nu is het de zetel van het Cubaanse wetenschapsinstituut.

In het gebouw staat het beeld La Republica. Dit is het op twee na grootse bronzen beeld ter wereld. Bezoek deze bezienswaardigheid met een oldtimer. Met een beetje geluk rijdt de chauffeur een paar extra rondjes om het plein zodat je, heerlijk achteruit gezakt op de achterbak, de stad, de mensen en de gebouwen in je opneemt.

Havana: de bezienswaardigheden

De oldtimers waar de taxichauffeurs in rijden zie je in Havana op iedere straathoek. Bueno Vista Social Club muziek klinkt uit de speakers. Een sigaar in je mond. Het is dat rum en autorijden geen geschikte combinatie is, anders was het plaatje compleet.

Doorkruis in je oldtimer de drie delen van de stad: Havana Vieja, Centro Havana en Vedado. De oudste wijk is Havana Vieja. De elegante gebouwen, oude kerkjes en straten met kinderkopjes geven je hier het gevoel alsof de tijd heeft stilgestaan. Op intieme binnenpleintjes spelen bandjes hun herkenbare muziek.

Havana Vieja

Grote koloniale gebouwen, zoals het Castillo del Morro, de Catédral de San Cristóbal, het Museum de la Revolución en het Gran Teatro zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Havana Vieja. Ze bezorgen het historische stadscentrum een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Fábrica de Tabacos Partagás staat ook in Havana Vieja. Hier kom je alles te weten over de beroemde Cubaanse sigaar. Een gids leidt je in vijfenveertig minuten door het productieproces, van het drogen tot het rollen en sorteren.

Havana vakantie

Lekker eten hoort ook bij je vakantie in Havana. Wanneer je iets verder van het stadscentrum vandaan loopt, kom je terecht op leuke binnenpleinen. Een goed restaurant vinden is hier geen enkel probleem. Probeer het traditionele Cubaanse gerecht 'ropa vieja': langzaam gegaard rundvlees in tomatensaus.

Als je geen zin hebt om uit eten te gaan, bestel dan ergens een pizza. Ze worden met alle liefde voor je bereid en na een kleine tien minuten per mandje van een bovenverdieping naar beneden getakeld. Zoek een zitplekje op een binnenplein en geniet van je pizza tussen de pastelgetinte romantische gebouwen.

Hotels Havana

Tijdens je vakantie in Havana verblijf je in een accommodatie van de staat of privé. Het voordeel van de staathotels is dat er vrijwel altijd plek is en dat ze vaak vrij luxe zijn. Maar je komt geen locals tegen en krijgt niet het echte Cuba-gevoel mee.

Daarvoor overnacht je bij de Cubanen zelf, die vaak een kamer in hun huis verhuren. Het is goedkoop en je leert de Cubanen kennen. 's Ochtends start je je dag samen met een uitgebreid ontbijt en daarna ben je klaar om de stad te verkennen.

Weer Havana

Plan je verblijf in Havana buiten het regenseizoen én buiten het hoogseizoen. De maanden tussen januari en mei zijn ideaal. Je ontwijkt dan de echte drukte van de zomer wanneer ook de Cubanen zelf vakantie hebben.

In de zomer is het tevens erg heet in de stad wanneer de temperaturen de veertig graden aantikken. Vind je dat niet erg, ga dan in augustus en maak de Cubaanse versie van carnaval mee in Havana. De Cubanan vieren het feest grootst met veel dans, muziek en drank. Rum natuurlijk!

Wat is er te doen in Havana?

 • Ga naar een club om te genieten van salsa of jazz. Live muziek, sigaartje erbij en genieten maar.
 • Bezoek de oude stad van Havana, Havana vieja. Dit is een wijk met elegante grote huizen, oude kerkjes en straatjes met kinderkopjes. Langs de kant van de weg zie je gekleurde oldtimers staan.
 • Wil je alles weten over beroemde Cubaanse sigaar? Ga dan naar de Fábrica de Tabacos Partagás in Havana Vieja. Een gids leidt je in vijfenveertig minuten door het proces, van het drogen tot het rollen en sorteren.
 • Ga ook eens naar het centrum van Havana. Veel toeristen rijden hier alleen met de taxi doorheen, maar juist ook in dit deel van de stad is van alles te zien. Je moet alleen wat beter kijken.
 • Wil je even uit de drukke stad en genieten van het strand? Ga dan naar Playa del Este, bestaande uit maar liefst drie zandstranden grenzend aan de Atlantische kust.
Like deze pagina

Reizen Havana

Meer Havana

Reviews Havana

Fantastische stad! (bezocht in januari 2014)

Review geschreven door Fenna 't Jong op 25 juli 2017

Heerlijke stad met een Caribisch tintje. Laat je rondrijden in een oldtimer en sluit deze stad voor altijd in je hart. Sla ook een bezoekje aan de rumfabriek niet over, echt genieten! Ik wil zeker nog een keer terug!

Pluspunten Havana

 • Heerlijk weer

Minpunten Havana

 • toeristich
Ultieme tip: Laat je rondrijden in een oldtimer.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De mensen maken Havana mooi (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Fenne van Loon op 30 juni 2017

Havana is prachtig en je raakt er nooit uitgekeken. Elke keer ontdek je weer nieuwe straatjes en ongerepte plekjes. Je kan het zo bijzonder maken als je zelf wilt. Je kan er voor kiezen niet in een hotel te slapen maar bij lokale mensen thuis (in een casa), je kan kiezen niet een taxi te nemen maar gewoon iemand op straat aan te spreken die graag iets bijverdient. 's Avonds hangt iedereen bij het water op de kade en klinkt er om de paar meter nieuwe Cubaanse muziek waar mensen op dansen en chillen. Het lijkt alsof er in Cuba meer kleuren en geuren zijn dan in Nederland. Het is er bloedheet maar ook bloedmooi.

7,7
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
10 Locals
6 Restaurants
7 Veiligheid
8 Stranden

Pluspunten Havana

 • De mensen
 • Cultuur
 • Uitgaansleven
 • Sfeer

Minpunten Havana

 • Slechte wegen
 • Hitte
 • Geen internet
Ultieme tip: Praat met mensen op straat. Ze zijn ontzettend open en vriendelijk en hebben veel verhalen te vertellen. Voor je het weet sta je tussen de locals te dansen op een carnavalswagen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Authentiek Havana (bezocht in juli 2012)

Review geschreven door Rob Megens op 30 juni 2017

Havana, authentiek en uniek. Iedereen gelijk. Vrolijke muzikale mensen. Geen terras zonder live muziek beleving. Heerlijk eten. Staatswinkels met sigaren maar ook op straat worden sigaren "goedkoop" aangeboden

Pluspunten Havana

 • Bevolking
 • vriendelijkheid
 • sfeer
 • uniek
 • staat
 • communisme
 • Castro

Minpunten Havana

 • foute sigaren
 • verkeerde verkopers
 • oppassen op rondweg rond Havana voor oplichters
Ultieme tip: Snel gaan voordat de sfeer en het land gaat veranderen. Sfeer van de Cubaanse muziek is onovertroffen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Havana mag je niet missen tijdens jouw Cubareis (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Tineke Koning op 05 juni 2017

De eerste dag in Havana weet je niet waar je moet kijken. Je gaat letterlijk terug in de tijd. Allemaal gekleurde oldtimers die er aan de buitenkant mooi uit zien, maar aan de binnenkant roestbakken zijn. Er stond een road trip in de planning. Na twee dagen kon ik de auto in Havana ophalen. Ik heb geleerd om veel geduld te hebben in Cuba. Komt het vandaag niet, dan misschien morgen wel. Ik heb twee uur moeten wachten op de auto, maar had gelukkig alle tijd.

Het komt veel voor dat toeristen de eerste dag ziek worden. Door warm weer, koud drinken of ander soort eten. De eerste dag werd ik ’s avonds goed ziek, gelukkig was het de volgende dag weer over. Ik zat in hotel Colina met een uitzicht op de universiteit van Havana. Het was een simpele kamer met een kapot toilet. Ik had een melding kunnen maken, dat het toilet niet door spoelde. Dan kon ik er weken op wachten, dat is Cuba. Als alternatief gebruikte ik de douchekop om het toilet door te spoelen. ’s Ochtend werd ik wakker met een ongelofelijke geur van smog. Als je door de beslagen ramen van de hotelkamer keek, zag je een zwarte wolk hangen. Het was maar voor twee nachten. Die dag ging ik op pad om Havana te verkennen.

Lopend van Vedado naar Oud Havana werd ik zeker wel twintig keer aangehouden door de lokale bevolking. Ze zien natuurlijk direct dat je een toerist bent. Als eerste wordt er aan je gevraagd waar je vandaan komt. Heel toevallig kennen ze altijd mensen uit Nederland en een paar Nederlandse woordjes. Dan vragen ze aan je of jij met hen mee wil naar een bar om iets te drinken of Salsa te leren. Daar krijgen zij een commissie voor en ze weten van prijzen, want jij bent een rijke toerist. Als je geen belangstelling hebt en er vriendelijk voor bedankt, is het geen probleem. De Cubanen geven je een hand en wensen jou een fijne vakantie.

7,6
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
6 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Havana

 • Kleurrijk
 • veilig
 • gekleurde oldtimers
 • bijna alles is lopend te doen
 • mensen hebben geen problemen met maken van foto

Minpunten Havana

 • geen winkels
 • weinig terrasjes
 • vervallen gebouwen
Ultieme tip: 1.Je kunt Cuba net zo duur maken als je zelf wilt, maar heel goedkoop is het niet. 2. wissel je geld in de luxe hotels 3. Neem altijd en over wc papier mee, is schaars in Cuba
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Havana mag je niet missen tijdens jouw Cubareis (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Tineke Koning op 05 juni 2017

Er is zo veel te zien in het land Cuba. Ook in Havana kun je rustig een paar dagen rondlopen. De eerste dag in Havana weet je niet waar je moet kijken. Je gaat letterlijk terug in de tijd. Allemaal gekleurde oldtimers die er aan de buitenkant mooi uit zien, maar aan de binnenkant roestbakken zijn. Er stond een road trip op de planning. Na twee dagen kon ik de auto in Havana ophalen. Ik heb geleerd om veel geduld te hebben in Cuba. Komt het vandaag niet, dan misschien morgen wel. Ik heb twee uur moeten wachten op de auto, maar had gelukkig alle tijd.

Het komt veel voor dat toeristen de eerste dag ziek worden. Door warm weer, koud drinken of ander soort eten. De eerste dag werd ik ’s avonds goed ziek, gelukkig was het de volgende dag weer over. Ik zat in Hotel Colina met een uitzicht op de Universiteit van Havana. Het was een simpele kamer met een kapot toilet. Ik had een melding kunnen maken, dat het toilet niet door spoelde. Dan kon ik er weken op wachten, dat is Cuba. Als alternatief gebruikte ik de douchekop om het toilet door te spoelen. ’s Ochtends werd ik wakker met een ongelofelijke geur van smog. Als je door de beslagen ramen van de hotelkamer keek, zag je een zwarte wolk hangen. Het was maar voor twee nachten. Die dag ging ik op pad om Havana te verkennen.

Lopend van Vedado naar Oud Havana werd ik zeker wel twintig keer aangehouden door de lokale bevolking. Ze zien natuurlijk direct dat je een toerist bent. Als eerste wordt er aan je gevraagd waar je vandaan komt. Heel toevallig kennen ze altijd mensen uit Nederland en een paar Nederlandse woordjes. Dan vragen ze aan je of jij met hen mee wil naar een bar om iets te drinken of Salsa te leren. Daar krijgen zij een commissie voor en ze weten van prijzen, want jij bent een rijke toerist. Als je geen belangstelling hebt en er vriendelijk voor bedankt, is het geen probleem. De Cubanen geven je een hand en wensen jou een fijne vakantie.

8,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
7 Restaurants
9 Veiligheid
5 Stranden

Pluspunten Havana

 • kleurrijk
 • veel oldtimers
 • alles lopend te doen
 • veel taxies
 • mensen zijn vriendelijk
 • erg veilig

Minpunten Havana

 • geen winkels
 • slechte wegen
 • weinig terrasjes
Ultieme tip: Je kunt Cuba net zo duur maken als je zelf wilt, maar heel goedkoop is het niet. Je betaalt voor alles en de Cubanen doen werkelijk alles voor geld. Wees geduldig en geniet ervan.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Ritmische gastvrijheid (bezocht in mei 2007)

Review geschreven door Henk Willems op 23 april 2017

Fietsend over de Malecón in Havana, luisterend naar de schitterende muziek. Muziek verscholen in kleine straatjes, grote pleinen. Zittend op een pleintje, kijkend naar de lokale bevolking die het leven wat ze hebben voornamelijk buiten laten afspelen.

8,7
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
9 Veiligheid
8 Stranden

Pluspunten Havana

 • Veel Cultuur
 • Rijke Historie

Minpunten Havana

 • veel toeristen
Ultieme tip: Probeer er een fietsvakantie van te maken, met onderweg veel contact met de lokale bevolking. Dat was mijn super beleving.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Havana!

Review geschreven door Karly van Kampen op 29 januari 2017

Waarom Cuba? Omdat je een hele andere wereld ervaart. Deze andere wereld hebben wij mogen ervaren met een busreis. We zijn begonnen in Havana, waar de kleuren je tegemoet komen. Ga zeker eens Havana door met een echte Amerikaanse oldtimer, of verken Havana met de excentrieke cocotaxi's (beiden kan natuurlijk ook!). Ook de overdekte markt is een hele ervaring op zich. De Cubanen proberen je hun lokale producten te verkopen en een verse kokosnoot op de markt proberen is zeker de moeite waard. Ben je uitgeput van de heenreis door de typisch Cubaanse straten, probeer dan zeker eens de fietstaxi terug.

7,2
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
6 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Havana

 • Locals zijn erg vriendelijk en open

Minpunten Havana

 • Er zijn locals die met je op de foto gaan maar hier geld voor verwachten
Ultieme tip: Ga op bezoek bij de overdekte markt. Het is een eindje lopen, maar voor de leuke ervaring kun je ook met de fietstaxi er naartoe (of terug natuurlijk).
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Amazing (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Laura van Vliet op 22 januari 2017

Gearriveerd op Cuba, heb ik de eerste dagen doorgebracht in Havana, een prachtige authentieke stad met geweldige bezienswaardigheden en de meest schilderachtige straatjes! Altijd gezelligheid en muziek op straat en de gastvrijheid van de Cubanen zorgden ervoor dat ik me direct thuis voelde. Hotspots als Calle Obispo, Plaza de la Catherdrale, Museo de la Revolución, Calle Mercades, Plaza Vieja, Malécon, Callejon de Hamel, Hotel Nacional, Plaza de la Revolucion en Capitolio, mag je zeker niet missen. Maar ontneem het je niet om eens te dwalen in de vele kleine straatjes die Havana telt, waar je de leukste taferelen tegenkomt; voetballende en spelende kinderen, groente en fruit kraampjes, muzikanten, de meest kleurrijke muurschilderingen en heuse schaaktoernooien midden op straat! Kortom, voed jezelf met cultuur, muziek, kunst, ontspanning en pure schoonheid!

Pluspunten Havana

 • Old timers
 • authentiek
 • mooie gebouwen
 • musea
 • lekker eten
 • betaalbaar
 • havana vieja
 • UNESCO
 • salsa
 • cultuur
 • spaans
 • plazas
 • malecon

Minpunten Havana

 • oplichters
 • heel druk
 • casa de la musica habana (geen aanrader)
Ultieme tip: Café El Dandy; voor ontbijt, lunch, drankjes in de avond of loop op z'n minst even binnen om het leuke interieur te bekijken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het land waar niks mag, maar alles kan. (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Mandy Bonhof op 22 januari 2017

Wat een fantastisch land! Van de groene binnenlanden tot de helderblauw zee in Varadero. Havanna is een fantastisch stad wat nergens mee te vergelijken is. Echt een bezoek waard. De cubanen zijn niet heel rijk en willen dolgraag iets aan je verkopen. In het hotel proberen ze de rum onder de bar door te verkopen en aan sigaren in de vorm van bananenbladeren is ook geen tekort. De mensen zijn vriendelijk en de Cubaanse sfeer is in alles te proeven.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
9 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Havana

 • cultuur
 • sfeer

Minpunten Havana

 • taxi chauffeurs die je afzetten
 • veel toeristen
Ultieme tip: Mijn tip, ga het echte Cuba ervaren! Huur een taxi (wel afdingen) en vraag hem om je een dagje rond te rijden.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Salsa, rum en sigaren (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Jordi de Koning op 15 januari 2017

Havanna! Je waant je in de jaren 60. Oude Amerikaanse auto''s en verweerde koloniale gebouwen. Overal waar je loopt hoor je salsamuziek. Ga lekker slenteren over de malecon tussen de cubanen zelf en pak een terras in de stad. Geniet en kijk om je heen met een heerlijke mojito in de hand!

Pluspunten Havana

 • cocktails
 • zon
 • sigaar
 • cultuur
 • salsa

Minpunten Havana

 • veel toerisme
Ultieme tip: Rook een sigaar
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Een bezoek waard (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Tieke Booij op 03 juli 2016

Een stad vol met bezienswaardige architectuur. Daarnaast vind je er een levendig nationaal museum. Bezoek 's avonds gezellige bars met salsamuziek

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
8 Stranden
Ultieme tip: Een keur van gezellige restaurantjes, bediening allervriendelijkst.
Aangeraden voor: Stellen, Cultuurliefhebbers

Cuba te Espera (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Rinus Vrijdag op 24 april 2016

Sinds 1990 heb ik Cuba en met name Havana bezocht. In totaal nu 48 bezoeken heb ik de stad leren kennen als een van de mooiste en historische steden. Lopend door de stad waan je, je in de 50'er jaren. De mensen zijn er gastvrij. Je kunt er uren wandelen, genieten van de Cubaanse cultuur, kijken naar historische gebouwen en auto's uit de jaren 50. Onveilig hoef je, je er niet te voelen. Politie op straat is er om die veiligheid te garanderen en om toeristen wegwijs te maken in de stad. Overal zijn op dit moment leuke restaurantjes (Paladares) waar je goed kunt eten tegen een redelijke prijs. Overnachten kan je in hotels en in de talrijke Cassa Particulares (overnachten bij de Cubanen thuis). Deze zijn te herkennen aan de schildjes aan de gevels. Bezoek vooral het oude stadsdeel, Havana Vieja, Centro havana en het iets modernere Vedado en de ambassadewijk Miramar. Havana is the place to be!!!!!

9,0
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
7 Restaurants
9 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Havana

 • gastvrij
 • Uniek
 • Betaalbaar

Minpunten Havana

 • Soms stroomuitval
 • slechte wegen
Ultieme tip: Citytour Havana Vieja (hop-onhop-of), restaurant la Mina (Plaza del Armaz, Capitolio, Havana Club Rum Museum. Partagas sigarenfabriek, Calle Obispa (Kalverstraat van Havana).
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Een intense, muzikale stad die historie ademt (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Marleen de Keyzer op 17 april 2016

Havana is in alle opzichten intens: de dieselgeur die in je neus blijf hangen, de machocultuur die er heerst, het lawaai dat de oldtimers maken, de geschiedenis die op straat ligt. Maar juist dat maakt haar zo waanzinnig! Muzikanten op straathoeken, oude mannen in deuropeningen, vrouwen op balkonnetjes en jonge Cubanen in oldtimers waaruit reggaetonbeats klinken. Loop één rondje door Havana Vieja en je komt het allemaal tegen.

Havana Vieja is de oude stad. Hier zijn de koloniale huizen het meest gerenoveerd en is de architectuur het mooist. De stadswandeling die in de Lonely Planet staat is leuk om te doen. Deze brengt je langs de vier belangrijkste historische pleinen van de oude stad en leidt je door de mooiste straatjes. Wel is deze route nogal toeristisch, natuurlijk.

Aan de rand van Havana Vieja liggen een aantal interessante musea. Voor een geschiedenislesje bezoek je het Museo de la Revolución, kunstliefhebbers raad ik het Museo Nacional de Bellas Artes aan.

Maar er is meer dan de oude stad. Pak een collectivo naar de buurt Vedado. Collectivo's zijn oldtimertaxi's die je deelt. Steek je hand op aan de kant van de weg. Als er plek is gooit de meestal jonge Cubaan zijn deuren voor je open en rijdt je voor 20 cup (80 cent) Havana door. Alleen de ervaring in de rammelende oldtimer is het ritje al meer dan waard.

In Vedado raad je aan een kijkje te nemen bij de Universiteit van Havana. Het gebouw is schitterend! Loop ook door de kleurrijke studentenwijk ernaast, waar de studenten gratis mogen wonen. En spreek als het even kan één van de studenten aan, je zal merken hoe anders hun (studenten)leven is.

Wees wel altijd op je hoede. Cubanen bieden graag hun hulp aan, maar willen daar wel vaak geld voor (en je trapt erin voordat je het weet).

In de avond is er één ding dat je niet mag overslaan in Havana: dansen! Ga naar Casa de la Musica voor live-salsamuziek. Of doe drankjes in La Grutta, waar salsa wordt afgewisseld met bekendere hitjes.

Pluspunten Havana

 • Interessante musea
 • Architectuur oude stad
 • Live-salsamuziek
 • Slapen in casa particulars

Minpunten Havana

 • Veel uitlaatgassen
 • Lawaaierig
 • Niet goedkoop
 • Cubanen die vaak voor alles geld willen
Ultieme tip: Ervaar Havana als een echte Cubaan: neem een collectivo (gedeelde oldtimertaxi) om je van de ene naar de andere kant van Havana te verplaatsen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors