Matanzas Matanzas

Matanzas

door Willeke van Doorn

Stap in Havana op de Hersey trein en verlaat het voertuig pas bij de allerlaatste stop: Matanzas. Recente renovaties bliezen deze havenstad aan de Baai van Matanzas nieuw leven in. Ontdek haar bezienswaardigheden en de Yumurí Valley die zich uitstrekt achter de stad.

De naam Matanzas betekent letterlijk vertaald 'moorden'. De stad dankt deze lugubere naam aan de moord door een inheemse groep op de overlevenden van een scheepswrak in 1510. Achter die niet zo gezellige naam gaat een havenstad schuil die dankzij recente renovaties haar imago van vervallen provinciestad steeds verder achter zich laat.

ZELF NAAR Matanzas?

Bekijk alle 2 reizen naar Matanzas

Baai van Matanzas

Matanzas kende haar bloeiperiode in de achttiende en negentiende eeuw. De stad bezat een rijke literaire en muzikale cultuur en werd zelfs het Athene van Cuba genoemd. Daarna raakte Matanzas in verval. De stad Varadero, die 25 kilometer verderop ligt, groeide tegelijkertijd juist uit tot een van de populairste bestemmingen van Cuba.

Veel gebouwen in de binnenstad van Matanzas staan op het moment in de steigers of zijn in de afgelopen jaren opgeknapt om de stad in het noorden van Cuba iets van haar oude glorie terug te geven. De havenstad ligt aan de Baai van Matanzas. In 1628 veroverde Piet Hein de Spaanse zilvervloot tijdens de Slag in de Baai van Matanzas. Een standbeeld van de Nederlander kijkt vanuit de haven uit over het blauwe water van de baai.

Bezienswaardigheden van Matanzas

Vanuit de Baai van Matanzas loop je naar het centraal gelegen Parque de la Libertad. Hier vind je een aantal van Matanzas' mooiste bezienswaardigheden. Een voormalige apotheek is omgetoverd tot het Museo Farmacéutico.

Aan de andere zijde van het Parque de la Libertad ligt het gerestaureerde Sala de Conciertos José White. Het theater uit 1876 werd in 2003 onder handen genomen. De in ere herstelde concertzaal is nu een van de highlights van Matanzas.

Teatro Sauto

Nog mooier is het Teatro Sauto aan de zuidzijde van het Plaza de la Vigía. Dit theater staat bekend om haar goede akoestiek en biedt plaats aan 775 toeschouwers. Indien nodig kan de concertzaal omgetoverd worden tot een balzaal.

Aan hetzelfde plein als Teatro Sauto ligt het Museo Histórico Provincial. Dit museum vertelt de geschiedenis van Matanzas en de gelijknamige provincie waar de havenstad de hoofdstad van is. Voor een uitzicht over Matanzas en al haar bezienswaardigheden klim je naar het uitkijkpunt bij de Iglesia de Monserrate. Deze kerk ligt op een heuvel boven Matanzas. Vanaf hier kijk je uit over de stad, de Baai van Matanzas en de Yumurí Valley.

Yumurí Valley

De Yumurí Valley strekt zich uit in de achtertuin van Matanzas, wat de provinciehoofdstad een perfecte uitvalsbasis maakt voor een dagtrip door de groene vallei. Huur een auto en rijd over de Puente Bacunayagua. Met een hoogte van 112 meter is dit de hoogste brug van Cuba. Terwijl je over de brug scheurt, geniet je van de mooiste uitzichten over de uitgestrekte Yumurí Valley.

De Cuevas de Bellamar vormt een andere populaire excursie vanuit Matanzas. Dit grottenstelsel werd in 1861 per toeval ontdekt, maar zou ruim 300.000 jaar oud zijn. Je daalt hier af tot 50 meter onder de grond voor een wandeling door de donkere grotten.

Hersey trein

Matanzas is heel gemakkelijk te bereiken tijdens je vakantie in Cuba. De stad is het eindstation van de Hersey trein. Elke dag rijdt deze trein vanuit hoofdstad Havana door de Cubaanse tabaksvelden naar Matanzas.

De Amerikaanse chocoladefabrikant Hersey gaf in 1917 opdracht tot het aanleggen van de treinverbinding in het noorden van Cuba. Het spoor verbond Hersey's suikerraffinaderijen met Havana. Vandaag de dag is het een manier om de traditionele Cubaanse vorm van reizen mee te maken én om Matanzas te bezoeken tijdens je rondreis door Cuba.

Reizen Matanzas

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors