Geschiedenis: Strijder en icoon Ché Guevara

Geschiedenis: Strijder en icoon Ché Guevara

door Veerle Witte

In de straten van Havana, Santiago de Cuba en Cienfuegos, siert zijn hoofd menig muur. Beroemd om zijn motorreis door Zuid-Amerika en zijn historische rol in de Cubaanse revolutie. De Argentijnse revolutionair Ché Guevara: de man wiens gezicht is veranderd in een icoon.

Op 4 juni 1928 wordt Ernesto Guevara geboren in het Argentijnse Rosario. Hij groeit op in een welvarende familie. Van jongs af aan leest de leergierige Ernesto al werken van schrijvers als Karl Marx en Sigmond Freud. Op zijn twintigste gaat hij geneeskunde studeren aan de Universiteit van Buenos Aires.

ZELF NAAR Cuba?

Bekijk alle 43 reizen naar Cuba

Motorcycle Diaries

In zijn jonge jaren reist hij door Zuid-Amerika. In 1951 reist hij samen met zijn politiek radicale vriend, Alberto Granado, op de motor van Argentinië naar Venezuela via Chili, Peru en Colombia. Tijdens hun reis van twaalfduizend kilometer houdt Guevara een dagboek bij dat in 2004 verfilmd is als The Motorcycle Diaries.

Twee jaar later gaat hij weer op reis en dit keer reist hij helemaal door tot Midden-Amerika. In Guatemala doet hij politieke connecties op en krijgt hij contact met een groep Cubaanse bannelingen.

In 1954 vertrekt Guevara naar Mexico, waar hij zich aansluit bij de Cubanen. Hier krijgt hij zijn bijnaam Ché. Mexicanen noemen Argentijnen namelijk 'El Ché'. Later wordt zijn bijnaam 'El Ché Guevara' afgekort tot Ché Guevara.

Vrienden met Castro

Al snel ontmoet hij de gebroeders Castro en sluit hij zich aan bij hun guerrillabeweging die de regering van Cuba omver wil werpen. Op 25 november 1956 voeren ze met 82 Cubaanse strijders op het schip Granma naar Cuba. Slechts twaalf mannen overleven de landing en zij hergroeperen zich later in de bergen van Sierra Maestra waar ze zich bewapenen en rekruten werven.

Guevara wordt benoemd tot commandant. Hij wordt zowel gerespecteerd als gevreesd door de andere rebellen, vanwege zijn zeer wrede, publieke executies van informanten, spionnen en verraders. Op 1 januari 1959 neemt Fidel Castro de macht over in Cuba. Dictator Batista is gevlucht.

Cuba en Ché

Guevara krijgt de Cubaanse nationaliteit en wordt prominent lid van de nieuwe socialistische regering. Hij krijgt de leiding over de beruchte gevangenis La Cabaña, waar hij naar schatting tussen de 156 en 550 mensen laat martelen en executeren.

Hij wordt voorzitter van de Cubaanse nationale bank en draagt bij aan het verschuiven van de handelsbetrekkingen van de Verenigde Staten naar de toenmalige Sovjet Unie. Drie jaar later wordt hij benoemd tot Minister van Industrie.

Guavara in Bolivia

Ondanks dat Guevara gezien wordt als de opvolger van Castro, verlaat hij Cuba in 1965 om de ideeën van de Cubaanse Revolutie over te dragen naar andere delen van de wereld. In een afscheidsbrief verklaart Guevara dat hij zal vechten als guerrillo in verschillende delen van de wereld voor een wereldwijde revolutie. Hij dient ontslag in voor zijn posities en doet afstand van de Cubaanse nationaliteit.

Na gefaalde Cubaanse operaties in Congo en een aantal maanden in de Tsjechische hoofdstad Praag, besluit Guevara zijn strijd voort te zetten in Bolivia. De revolutie waarop hij hoopt, blijft echter uit. Hij krijgt niet de verwachte steun van de boeren en Boliviaanse Communistische Partij , maar een grote militaire tegenstand.

Wereldberoemd icoon

Op 9 oktober 1967 wordt Ché Guevara gevangen en gedood in La Higuera door het Boliviaanse leger. Na zijn dood groeit Guevara uit tot een legendarisch politiek figuur. Zijn naam wordt vaak in één adem genoemd met opstand, revolutie en socialisme.

Hij is het icoon van de communistische revolutie en geliefd als strijder tegen onrecht. Maar anderen kennen ook de duistere kant van Ché Guevara, die alles en iedereen die zijn denkbeeld in de weg staat, uit de weg ruimt.

Reizen Cuba

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors