Sierra del Rosario Sierra del Rosario

Sierra del Rosario

door Willeke van Doorn

Verruil de drukte van hoofdstad Havana voor de groene wildernis van de Sierra del Rosario Biosphere Reserve. Hike naar kletterende watervallen en vlieg onder een kabelbaan bij Las Terrazas of wandel door een regenboog aan kleuren in Soroa.

Sierra del Rosario is een bergketen en een UNESCO natuurreservaat. Het gebied beslaat 26.686 hectare en overlapt de Cubaanse provincies Pínar del Rio en Artemisa. In de dorpen Las Terrazas en Soroa vind je hotels, maar Sierra del Rosario is ook geschikt als dagtrip vanuit Havana. In minder dan een uur sta je vanuit Cuba's hoofdstad in de bergen.

ZELF NAAR Sierra del Rosario?

Bekijk alle 2 reizen naar Sierra del Rosario

Sierra del Rosario Biosphere Reserve

Wie nu een rondreis maakt door Cuba, treft ten zuiden van Havana in de bergketen Sierra del Rosario een groen en bosrijk gebied. Dat was nog niet zo lang geleden een heel ander verhaal. Bomen werden gekapt om plaats te maken voor koffieplantages. Kale heuvels bleven achter.

Om daar verandering in te brengen, startte de Cubaanse regering in de jaren zeventig van de vorige eeuw een ambitieus herbebossingsproject. Miljoenen bomen werden geplant op nieuw geplaatste terrassen. In 1984 merkte UNESCO Sierra del Rosario als eerste gebied in Cuba aan als een natuurreservaat.

Las Terrazas

In de jaren die volgden, groeide het dorpje Las Terrazas uit tot de populairste bestemming in het Sierra del Rosario Biosphere Reserve. Hotel Moka opende in 1994 haar deuren. Door de val van de Sovjet-Unie verkeerde Cuba in een economische crisis. Eco-toerisme moest het dorp uit haar dal halen.

Vanuit Las Terrazas hike je door de bergketen of vlieg je onder een kabelbaan tussen de groene wildernis. Vergeet ook niet Cafetal Buenavista te bezoeken tijdens je vakantie in Cuba. Dit is de oudste koffieplantage van het land.

Soroa

Iets ten zuiden van Las Terrazas ligt een ander klein dorp: Soroa. Ook hier kun je overnachten tussen de bergen. Een 22-meter hoge waterval is een van de bezienswaardigheden van Soroa. Een korte, rustige wandeling brengt je naar de Salto de Soroa waar je een duik neemt onder het kletterende water.

Of klim naar El Castillo de las Nubes. Dit kasteel, dat omgetoverd wordt tot een hotel, staat op een heuvel die uitkijkt over Sierra del Rosario. Maar de echte highlight van Soroa is de Orquideario Soroa. Honderden orchideeën kleuren deze tuin alle kleuren van de regenboog. Hieraan dankt Soroa haar bijnaam 'de regenboog van Cuba'.

Reizen Sierra del Rosario

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors