De 10 leukste stops in Cuba

De 10 leukste stops in Cuba

door Danny van der Meijden

Cuba, het land van de sigaren, mojito’s, Fidel Castro, Amerikaanse oldtimers en de vervallen huizen langs de Malecon. Een land met een een huiveringwekkende geschiedenis, sfeervolle steden en mooie natuurgebieden. Eigenlijk zou iedereen eens een bezoek moeten brengen aan dit fantastische land. En volgens blogger Danny van Reizen & Reistips kan je dat het beste doen met een huurauto. 

Maar dat is niet de enige tip die Danny heeft. Speciaal voor MiddenAmerika.nl zette hij de tien ábsolute must-stops op een rijtje!

ZELF NAAR Cuba?

Bekijk alle 42 reizen naar Cuba

10. Península de Zapata

Natuurliefhebbers opgelet. Het Ciénaga de Zapata National Park beslaat het grootste gedeelte van het Península de Zapata. Een gebied dat voornamelijk bestaat uit mangrove en moeras. Een gebied waar 171 soorten vogels wonen, waaronder de zeldzame Zapata—ral, Cubaanse dwerguil, kolibries, papegaaien en flamingo’s. En een gebied waarin de plaatselijke krokodillen sinds de jaren ’60 beschermd worden. 

Verken het gebied met een gids die je in het plaatje Playa Giron kan inhuren. Of leer over de geschiedenis in Playa Giron. Op 17 april 1961 werd de Varkensbaai wereldnieuws vanwege de mislukte invasie van Cubaanse ballingen die gesteund werden door de Amerikaanse CIA.

9. Cienfuegos

Gedurende de koloniale tijd werd Cienfuegos gezien als de ‘Parel van het Zuiden’. Het historische centrum is goed bewaard gebleven en de meeste bezienswaardigheden van de stad zijn rondom het centrale plein. Niet voor niets werd de stad tot Werelderfgoed uitegroepen in 2005.

Maak een wandeling door het historische centrum en bezichtig het stadsplein Parque José Martí. Vergaap je aan de fraaie gebouwen in verschillende bouwstijlen rondom het plein. Hier vind je ook Cuba’s enige triomfboog. 

8. Trinidad

Iedereen kent de typische Cubaanse foto’s wel. De keienstraatjes, de kleurrijke huisjes en de oude Amerikaanse oldtimers. Dat is Trinidad. Bij een bezoek aan Trinidad waan je je even terug in de koloniale tijd. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Het oude stratenplan is nog intact en vanwege een lange periode van isolement, is er geen nieuwbouw.

Verken het dorp te voet. Bezoek het Plaza Mayor en betreed de San Francisco kerk waar je een mooi uitzicht over de stad hebt. Houd wel in het achterhoofd dat deze plaats een toeristische trekpleister is. Het kan er vrij druk zijn met toeristen, wat een beetje van de glans wegneemt.

7. Parque Nacional Desembarco del Granma

Minder toeristisch is het Parque Nacional Desembarco del Granma. Hier in het zuidoosten van Cuba zijn maar weinig faciliteiten, maar is er wel een rijke flora en fauna te vinden. Geniet hier van de ongerepte kustlijn en indrukwekkende kliffen.

Verschillende locaties in het park herinneren aan de reis van de revolutionairen. Zij kwamen aan in Granma. Nabij de kust van Las Coloradas vind je het voormalige hoofdkwartier van de door Fidel Castro opgerichte Comandancia de la Plata.

6. Camagüey

Het historische centrum van Camaguëy staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dat heeft de stad te danken aan de negentiende eeuwse stadsplanning, die uitermate uitzonderlijk is voor een Latijn-Amerikaanse stad.

Verken Camagüey te voet, maar verdwaal niet in het doolhof van doodlopende straatjes, splitsingen en pleinen. De meeste bezienswaardigheden van de stad vind je rondom het Parque Ignacio Agramonte. Voor een overzicht over deze stad belkim je de Catedral de Nuestra Señora de la Candeleria.

5. Sancti Spiritus

In tegenstelling tot Trinidad, wordt Sancti Spiritus nauwelijks bezocht door toeristen. Onterecht, want ook hier vind je mooie kleurrijke koloniale huizen en een labyrint aan leuke straatjes waar je enkele uren doorheen slentert.

Verken hier het oude centrum van de stad en bekijk een van de oudste kerken van Cuba: de Iglesia Parroquial Mayor del Espiríriti Santo. 

4. Santa Clara

Ben je geïnteresseerd in Che Guevara? Dan moet je absoluut een bezoekje plannen aan Santa Clara. Hier vind je namelijk het Monument Comandante Ernesto Che Guevara. Naast een enorm bronzen beeld van Che, is er een museum met bezittingen van de revolutionair en een mausoleum waar hij ligt begraven.

Maar er is meer te zien in Santa Clara. In het centrum bezoek je het Tren Blindado monument. Che Guervara slaagde er immers in om op 28 december 1958 met 300 man de stad te veroveren. Na de verovering liet hij een trein ontsporen die 408 soldaten en wapen vervoerde. 

3. Valle de Viñales

Het landschap van Valle de Viñales is uniek. Vreemde rotsen torenen uit boven de mais- en tabaksvelden en bepalen het landschap. Deze rotsen worden mogotes genoemd. Ooit was dit gebied vlak, maar door een bijzonder geologisch fenomeen is in honderd miljoenen jaren het kalkgesteente opgelost door bodemwater. Wat overblijft zijn rotsheuvels met diepe spleten, holen en grotten waar water doorheen stroomt.

Hier bezoek je enkele grotten. Maar vergeet ook niet bij het bizarre kunstwerk Mural de la Prehistoria te stoppen, een muurschildering van ammonieten tot homo sapiens. Wat een gek gezicht is in deze omgeving.

2. Havana

De hoofdstad Havana mag absoluut niet ontbreken bij een reis door Cuba, maar om de stad te bezoeken heb je wel meer dan een dag nodig. Havana leed nauwelijks schade door de onafhankelijkheidsoorlogen en is daardoor nauwelijks veranderd. Nog altijd beownder je de prachtige architectuur in deze metropool.

Breng een bezoek aan het Capitolio, een kopie van het capitool in Washington DC. Ga naar de top van het José Martí monument en kijk uit over de stad. Bezoek de grootste begraafplaats ter wereld, de Necrópolis Colón. Geniet op het sfeervolle Plaza de Catedral van een verkoelend drankje, terwijl je kijkt naar de prachtige Catedral de San Cristóbal. Breng een bezoek aan een rumdestilleerderij en bekijk de zonsondergang aan de beroemde Malecon.

1. Santiago de Cuba

Er hangt een unieke sfeer in Santiago de Cuba. Mensen zitten rondom de plaza’s en praten met elkaar. Er wordt muziek gemaak. En ’s avonds is er straatentertainment en wordt er volop gedanst. Als dat niet het écht Cuba-sfeertje is…

Ook voor Santiago de Cuba heb je meerdere dagen nodig. De bezienswaardigheden liggen verspreid door de stad. In het historisch centrum, rondom het Parque Céspedes, zie je te voet al veel bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld Cuba’s oudste gebouw in de wijk Tivoli, het studentenhuis van Fidels Castro. Of het stadhuis waar diezelfde Fidel Castro zijn eerste toespraak hield. Breng ook zeker een bezoek aan La Isabelica. Hier proef je van Cuba’s beste koffie, maar het verfrissende drankje met limoenen is ook heerlijk.

Vergeet niet om buiten de stad een bezoek te brengen aan het Castillo del Morro. Deze vestiging werd gebouwd in de zeventiende eeuw en beschermde Santiago de Cuba tegen de aanvallen van piraten. Ook een stop bij de Colón-begraafplaats is aan te raden. Hier vind je de graven van beroemde mensen, zoals José Martí, Emilio Bacardi, Carlos Manuel de Céspedes en Compay Segundo.

Hebben we je geïnspireerd om Cuba te bezoeken? Bekijk dan alle rondreizen naar Cuba!

Reizen Cuba

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors