Muziek: salsa

Muziek: salsa

door Getaway Travel

De Buena Vista Social Club staat symbool voor de Cubaanse muziek. Salsa voor het sensuele dansen van de Cubanen. En het is waar, de jazz, rumba of son is nooit ver weg op het eiland.

Je bent licht in je hoofd van de sterke mojitos. De drummende handen op de tumbadora hebben een hypnotiserende werking. De zangeres kijkt de menigte uitnodigend aan.

ZELF NAAR Cuba?

Bekijk alle 42 reizen naar Cuba

In deze club in Havana geloven ze dat iedereen kan dansen. Je voeten bewegen als vanzelf op de opzwepende salsa muziek. Muziek maken en dansen zijn op Cuba even vanzelfsprekend als ademhalen.

Buena Vista Social Club

De bekendste Cubaanse band is natuurlijk die van de Buena Vista Social Club. Dit legendarische Cubaanse muziek ensemble geniet sinds 1997 wereldfaam.

Het is dan ook niet verrassend dat je meteen na aankomst op Cuba al wordt aangesproken. Of je mee wilt naar het speciale Buena Vista Social Club festival. Dat mag je niet missen.

Maar verderop vult de straat zich al met muziek. Je hoeft niet naar een festival. Op Cuba vindt de muziek jou.

Jazz, rumba en son

Salsa kwam in de jaren zestig van de twintigste eeuw op als een mix van jazz, rumba en son. Die laatste stroming is op zichzelf overigens ook al weer een muzikale mengvorm.

Son kwam voort uit de ritmisch complexe rumba en de rustigere Europese dansmuziek danzón. Nog steeds is son een van de populairste muziekgenres op Cuba.

Tegenwoordig is salsa een overkoepelende term voor verschillende muzieksoorten én dansen. Zo vallen ook de merengue en de chachacha onder salsa.

Als het op muziek aankomt, is de Cubaanse bevolking gul. Openluchtconcerten vullen de pleinen en monden elke keer spontaan uit in een klein volksfeestje.

Casa de la música

Als je terugloopt naar je casa particulare biedt een rondborstige dame je ongetwijfeld aan je de salsa te leren in haar achtertuin. En waarom ook niet? Een paar salsamoves zullen de volgende dag goed van pas komen in het Casa de la Música.

De meeste grotere Cubaanse steden hebben zo'n Casa de la Música. Een huis van muziek. 's Middags en 's avonds luister je hier naar de beste live muziek, 's nachts groeit het casa uit tot een nachtclub waar je danst en zweet tot in de vroege uurtjes.

La Casa de la Música de Miramar is een begrip in Havana en omstreken. De club is gevestigd in de zakenwijk van Havana, maar is populairder dan zijn broertje in het centrum, La Casa de la Música Centro Habana. Dankzij zijn uitstekende muziekinstallatie en reputatie treden de beste muzikanten op in deze club.

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba ligt hemelsbreed 760 kilometer van Havana. Het is de culturele hoofdstad van het land. Sommige Cubanen zeggen zelfs dat alle Cubaanse muziekgenres hier hun wortels hebben liggen.

Of dit nu waar is of niet, Santiago de Cuba heeft een overvloed aan goede muziekpodia. In het rokerige Casa de la Tradiciones hoor je Santiago's beste groepen en solisten. En het is ook de plek om een authentieke trova te zien optreden.

Trovadores zijn singer-songwriters. Vroeger trokken ze het eiland rond met hun gitaar. Tegenwoordig zijn ze honkvaster en spelen ze vooral een eindeloos repertoire meezingers.

Trovadore Joseíto Fernández schreef ruim tachtig jaar geleden bijvoorbeeld de wereldhit Guantanamera. Inderdaad, het nummer dat je tot vervelens toe tijdens je verblijf in Cuba voorbij hoort komen.

Reizen Cuba

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors