Semuc Champey

Semuc Champey

door Yasmin Visser

Een stoffige weg langs de rivier Cahabón leidt je naar het natuurreservaat Semuc Champey. Het is nog vroeg. Terwijl je over de houten vlonders door het park loopt, gluur je tussen de bomen door naar het blauwe en groene water in de verte. Als je goed luistert, hoor je het zachte geruis van kleine watervalletjes.

Natuurwonder

En dan sta je opeens midden in een natuurlijk zwemparadijs. In je eentje. Het licht wordt weerkaatst door het heldere water van één van de waterpoelen. Oranje vlinders fladderen om je heen. Is dit echt? Semuc Champey is een natuurwonder. Mensen die er geweest zijn noemen deze waterpoelen het mooiste plekje van Guatemala. En terecht. Paradijselijker dan dit krijg je het bijna niet.

ZELF NAAR Semuc Champey?

Bekijk alle 6 reizen naar Semuc Champey

Driehonderd meter waterpoelen

Semuc Champey bestaat echt en ligt vlakbij het dorpje Lanquín op ongeveer 2,5 uur rijden van Cobán, een stad in het midden van Guatemala.

Het natuurpark Semuc Champey is beroemd vanwege de driehonderd meter lange kalkstenen brug. Over deze brug stroomt het water trapsgewijs van de ene waterpoel in de andere waterpoel, tot het met een grote waterval eindigt in de rivier die onder de brug doorstroomt.

Happende visjes

Snel trek je je kleren uit en spring je in het koele water. Na een tijdje dobberen voel je gekriebel aan je benen. Het zijn kleine visjes die happen aan je huid. Een gratis schoonheidsbehandeling van Moeder Natuur.

Aan beide zijden wordt de brug ingeklemd door bergwanden, bedekt met dicht begroeide jungle. Nadat je opgedroogd bent door de zon loop je via één van de groene bergwand omhoog. Na een half uurtje zie je vanaf de mirador, het uitkijkpunt, de waterpoelen van bovenaf.

Slingeren

Vlakbij de waterpoelen van Semuc Champey zijn veel grotten te vinden. De meeste van deze grotten zijn te bezoeken, ook al staan ze half onder water. Voordat je de Grutas de las Marias grot ingaat, slingert iedereen zichzelf aan een touw de langsstromende Cahabón rivier in.

Met een bonkend hart hijs je jezelf op de trapeze. Niet nadenken, even afzetten en je vliegt door de lucht. Met een plons beland je in het koele water.

Kaarsjes en grotten

Door de Guatemalteekse gids worden je slippers met touwtjes extra stevig aan je voeten gebonden. Anders raak je ze sowieso kwijt tijdens de grottocht.

De grot lijkt erg donker en zonder zaklampen zie je wel heel weinig. Gelukkig krijgt iedereen een kaarsje mee. Voorzichtig stap je het water in en zwem je door de grot.

Je klautert over stenen, springt in diepe waterpoelen en klimt via een touw door een ondergrondse waterval. Allemaal zonder helm en met brandend kaarsje in je hand. Vol adrenaline kom je weer naar buiten. Meer Guatemala dan dit, krijg je het niet.

Wat is er te doen in Semuc Champey?

  • Bij het dorpje Lanquín vind je de Grutas de Lanquín. Deze grotten zijn enkele kilometers lang en onbelicht. Neem dus je eigen zaklamp mee en loop niet te ver de grot in. Rond schemertijd vliegen alle vleermuizen de grot uit, een bizar gezicht.
  • Bezoek het natuurwonder Semuc Champey. Hier dobber je rond in verschillende waterpoelen en luister je naar het ruisende geluid van kleine watervalletjes.
  • In de Cahabón rivier kun je ook gerust zwemmen. Kijk wel uit want in het midden van de rivier is de stroming erg sterk. Je kunt ook per tube, opblaasbare band, over de rivier dobberen.
  • Verken in badkleding en een brandend kaarsje de half onder water gelopen Las Marias grotten vlakbij Semuc Champey. Een ervaring om nooit te vergeten.
  • Loop in het park van Semuc Champey naar de mirador. Vanaf dit uitkijkpunt zie je de waterpoelen liggen en zie je ook meteen hoe mooi en groen de omgeving is.

Reizen Semuc Champey

Specialisten Guatemala

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors