Sporten: honkbal

Sporten: honkbal

door Getaway Travel

Honkbal is de nationale sport van Cuba. Het is wat voetbal in Nederland is. Iedereen doet het en iedereen heeft er een mening over. Alle toppers spelen in de eigen Cubaanse competitie.

Fidel Castro was ooit een begenadigd honkbalspeler. De linkshandige oud-president van Cuba was een uitstekende pitcher.

ZELF NAAR Cuba?

Bekijk alle 42 reizen naar Cuba

In de Verenigde Staten bestaat een hardnekkige legende over een try-out van Castro bij de New York Yankees en Washington Senators. In de jaren veertig zou Castro als student door deze Amerikaanse profteams zijn benaderd.

Olympische medailles

Hoe anders zou de geschiedenis eruit hebben gezien, als de jonge Castro in de VS was uitgegroeid tot een succesvol honkbalspeler? Geen revolutie, geen Varkensbaai en geen Cuba-crisis. Het is aardig om er over te fantaseren, maar volgens de Cubanen zelf is de legende niets meer dan een broodje aap verhaal.

Wel waar is dat Cuba al sinds de eind negentiende eeuw in de ban is van honkbal. Op de VS na heeft Cuba de langste honkbalgeschiedenis ter wereld. En als winnaar van ruim tweederde van alle 36 Baseball World Cups en trotse eigenaar van drie gouden Olympische medailles mag Cuba zich met recht een echt honkballand noemen.

Verenigde Staten

De sport bereikte het eiland rond 1900 aan het eind van de Spaanse overheersing. Het werd gezien als een alternatief voor het volgens de Cubanen 'barbaarse' stierenvechten van de Spanjaarden.

In de twintigste eeuw groeide honkbal uit tot de nationale sport van Cuba. Sinds de machtovername van Castro in 1959 wordt het talent vooral in eigen land gehouden. Ze mogen niet zomaar verkocht worden aan Amerikaanse teams. Het is immers geen geheim dat de banden tussen de Verenigde Staten en Cuba op zijn zachts gezegd niet al te innig zijn.

Vrijheid van meningsuiting

Ben je op Cuba, dan is een bezoek aan een honkbalwedstrijd een echte aanrader. Grote kans dat de taxichauffeur die je erheen brengt een petje van zijn favoriete team draagt en zelf ook gaat kijken. De Cubanen zelf komen overigens meestal op de fiets of lopend naar het stadion.

Het is mooi te zien hoe Cubaanse supporters hun team aanmoedigen. Alsof hun leven ervan afhangt. Honkbalwedstrijden heten dan ook wel de enige gelegenheid te zijn waarbij Cubanen hun recht op vrijheid van meningsuiting ten volle kunnen uitoefenen. Uitroepen als 'Buena jugada!' (goed spel) en 'torpe, torpe' (stom, stom) vliegen je dan ook op de oren.

Rum, sigaren en energiebesparing

Voor de prijs hoef je het niet te laten. Een wedstrijd kost meestal slechts een paar peso. Zitplaatsen zijn niet genummerd. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Je kijkt de wedstrijd met een bekertje rum in je hand. Want hoewel alcohol officieel niet is toegestaan, smokkelen de bezoekers genoeg Havana Club mee naar binnen.

Sandwiches met varkensvlees, popcorn en bananenchips zijn ook volop aanwezig. En uiteraard worden er ook flink wat sigaren gerookt. Na afloop van de wedstrijd gaan de lichten op het veld snel weer uit, om energie te sparen.

Reizen Cuba

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors