Caño Island Jouw vakantie naar Midden-Amerika begint hier!

Caño Island

door Thomas Zoon

Slechts een vlekje op de horizon vanaf Drake Bay, maar een grootheid voor het bestaan van (bedreigde) diersoorten. Het driehonderd hectare grote Isla de Caño vormt het thuis van onder andere zwarte havikken, buidelratten, boomkikkers en leguanen. Een steile, wildbegroeide berg versiert het eiland. En doordat je alleen tot het rangerstation op het strand mag lopen, krijg je het gevoel dat je in Jurassic Park bent beland. 

Maar haar échte schoonheid ligt onder water. Op twintig kilometer van de kust bij Osa Peninsula, verstoppen de koraalriffen van Caño Island zich onder klotsende golven en achter scherpe rotsblokken. Stierhaaien, manta’s, pijlstaartroggen en bultruggen. Ze zwemmen er allemaal rond.

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 78 reizen naar Costa Rica

Beschermd natuurgebied

Om dit wildleven op Caño Island te behouden, is het geïsoleerde eiland in 1978 uitgeroepen tot een beschermd natuurreservaat. Zo mogen alleen onderzoekers het deel achter het rangerstation betreden. 

Maar ook het aantal scubaduikers die de koraalriffen rondom het eiland mogen bewonderen, is gereguleerd. Caño Island is de enige plek in Costa Rica waar nog alle soorten koraal leven die het land ooit heeft gekend. Maar verwacht geen spectaculair palet aan gekleurd koraal. Van het weinige koraal dat er over is, is veel gebleekt.

Wat de onderwaterwereld van Caño Island wél bijzonder maakt, zijn de groepen rondtrekkende vissen en zoogdieren. Met een beetje geluk spot je manta’s, dolfijnen, zwarte zwaardwalvissen en zelfs bultruggen. Maar ook haar vaste bewoners zijn een scubaduik waard. Zo liggen witpunthaaien altijd op de loer. Halen zeeschildpadden je in. Verstoppen zeepaardjes zich achter het koraal. En zwemmen groepen vol snappers en tonijnen onverstoord op je af.

Devil’s Pinnacle

Waar je dit onderwaterparadijs dan het beste kan aanschouwen? Devil’s Pinnacle staat vanwege haar grote verscheidenheid aan diersoorten en imposante rotsformaties bekend als de mooiste duikspot van Caño Island. Niet alleen het koraal is kleurrijker, je zwemt hier ook tussen koffer- en kogelvissen. En wat dacht je van maar liefst drie meter grote stierhaaien die zich regelmatig laten zien?

Devil’s Pinnacle is niet weggelegd voor iedereen. Met dieptes tot veertig meter en een hevige stroming, moet je een ervaren duiker zijn om hier naar beneden te mogen.

Caño Island zelf ontdekken? Ga met CRAD

Wil jij het onderwaterparadijs van Caño Island zelf ontdekken? Wij raden Costa Rica Adventure Divers (CRAD) aan. Samen met een goed Engels sprekende dive master, ga je in groepen van zes tot acht op ontdekking in een van de duiklocaties van het eiland. Je maakt twee of drie duiken, of gaat snorkelen. Tussendoor relax je op het eiland. Samen met je duikgroepje, sluit je de dag af met een heerlijke lunch in Drake Bay.

Wij bezochten samen met Jean Paul – beter bekend als JP – de duiklocaties The Garden en The Anchor (helaas waren de condities te slecht voor Devil’s Pinnacle). Tijdens onze laatste duik bij The Anchor, kwamen twee pijlstaartroggen van bijna twee meter recht op ons af. Net voordat ze ons omver zwommen, sloegen ze rechtsaf. Do we need to say more?

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors