Rondreis Mexico, Guatemala en Honduras

Rondreis Mexico, Guatemala en Honduras

door Tessa Voncken

Voor liefhebbers van de Mayacultuur en historische ruïnes is dit de perfecte rondreis! Deze route door Mexico, Guatemala en Honduras neemt je mee naar het rijk van de Maya’s. In ieder land bezoek een belangrijke tempelstad: Chichén Itzá in Mexico, Tikal in Guatemala en Copán in Honduras. 

Naast ruïnes en tempels bezoek je ook kleurrijke koloniale steden, beklim je vulkanen en relax je op paradijselijke stranden. Deze rondreis door Mexico, Guatemala en Honduras is even avontuurlijk als afwisselend. Ben je er klaar voor?

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 57 reizen naar Mexico

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Mexico, Guatemala en Honduras?

Na een dag acclimatiseren in Cancun reis je via Chichén Itzá naar Mérida. Je valt meteen met je neus in de boter: de Mayastad Chichén Itzá is een van de zeven wereldwonderen. Daarna reis je door naar Mérida, een charmante, koloniale stad, met een aantal prachtige kleurrijke gebouwen en pleinen. Onderweg naar Campeche breng je een bezoek aan Uxmal, volgens archeologen de best bewaarde Mayastad in Mexico. Bewonder de architectuur en de indrukwekkende Piramide van de Tovenaar, die wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de Maya-beschaving.

Van Campeche reis je door naar het tropische warme Palenque. Midden in de jungle dwaal je door de indrukwekkende oude tempelstad. Een lange, maar spectaculaire route door groene bergen volgt naar San Cristóbal de las Casas, het centrum van de Mexicaanse Mayacultuur.  Hier lopen mensen met een indiaans uiterlijk nog in traditionele kleding en oefenen ze rituelen. Op de markt voor de Santo Domingo kerk tik je de mooiste souvenirs op de kop. 

Vandaag steek je de grens over naar de grens over naar Panajachel aan het Lago de Atitlán, in de hooglanden van Guatemala. Dit levendige dorpje biedt een prachtig uitzicht over het meer en de omliggende vulkanen. Volgende bestemming is Antigua. Reis je op een donderdag of zondag, maak dan een stop in Chichicastenango voor een kleurrijke en fotogenieke markt. Reserveer voor Antigua twee dagen. Deze koloniale stad, liggend in een dal tussen drie vulkanen, is een lust voor het oog en er hangt een relaxte sfeer.

In ongeveer zes uur reis je naar het in Honduras gelegen Copán, vroeger de meest zuidelijk gelegen Mayastad. De Mayakunst beleefde hier haar hoogtepunt. Je ziet hier zeer gedetailleerde beeldhouwwerken en hiërogliefen. Na Copán volgt het stadje Río Dulce, vlakbij het Izabalmeer, in Guatemala. Deze regio staat bekend om de Garifuna-gemeenschap, afstammelingen van Spaanse slaven, en de ongerepte jungle.  

Tikal is de laatste Mayastad van je rondreis. Midden in het tropische regenwoud van El Petén liggen ruim drieduizend bouwwerken. Reserveer minimaal een hele dag voor Tikal, voordat je door Belize richting Mexico reist. Maak een stop in Bacalar, voor een boottochtje op een waanzinnig blauwe lagune. Verder in het noorden maak je kennis met Mexico’s poederzachte stranden. Je sluit je rondreis door Mexico, Guatemala en Honduras af met nog een paar heerlijke dagen in Mahahual en Tulum en shopt nog wat souvenirs in Playa del Carmen. Je vliegt terug naar Nederland vanaf Cancun.

Beste reistijd

Het orkaan- en regenseizoen in Honduras, Guatemala en in het oosten van Mexico begint in mei en duurt meestal tot november. Van december tot en met april is dus de beste tijd om de drie landen te bezoeken, er valt dan weinig regen. 

December en januari zijn wel de drukste maanden. Veel buitenlandse toeristen reizen in deze periode af naar Mexico en veel Mexicanen vieren dan vakantie in eigen land. San Cristóbal ligt in de bergen, het kan er flink afkoelen. Ook al zegt men dat Guatemala het land van de eeuwige lente is, in de bergen en in de avond kan het koud zijn. Pak dus zeker ook een trui, lange broek en eventueel een jas in.

Routebeschrijving

In drie weken reis je door Mexico, Guatemala en Honduras. De bus is een comfortabel en goedkoop vervoersmiddel en makkelijk als je grenzen moet oversteken. In Mexico reis je van het oosten naar het westen en vervolgens richting de grens met Guatemala. ADO is de grootste busvervoerder, je koopt kaartjes gemakkelijk op ieder station of online via de gelijknamige app. Van San Cristóbal steek je de grens over naar Guatemala met een collectivo, een shuttlebusje. In Guatemala rijdt de kleurrijke chickenbus, erg goedkoop maar niet heel comfortabel. Tussen de grote steden kun je de gewone bus nemen of een shuttlebusje. Een binnenlandse vlucht is ook een mogelijkheid. Van Antigua reis je naar Copán in Honduras. In Honduras heb je de keuze tussen een directo en een gewone bus. De gewone bus stopt overal waar de passagiers en de chauffeur dat maar willen. De directo stopt minder vaak en alleen in grote steden. Microbuses en Rapiditos zijn kleine busjes die steeds dezelfde route rijden. Deze busjes rijden vaker dan de grotere bussen. Via Río Dulce en Tikal reis je uiteindelijk weer naar Mexico, naar Mahahual, en vanaf daar terug maar Cancun.

Maak je deze reis toch liever met een reisorganisatie? Kijk dan hier voor rondreizen naar Mexico, Guatemala en Honduras.

Reizen Mexico

Foto's & video's Rondreis Mexico, Guatemala en Honduras

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors