Rondreis Zilverroute

Rondreis Zilverroute

door Tessa Voncken

Wil jij het échte Mexico bezoeken? Het koloniale Mexico vol interessante verhalen? Dan zit je goed met de Zilverroute. Met deze route reis je langs de mooiste historische bezienswaardigheden in de centrale hooglanden van Mexico.

Deze rondreis langs de Zilverroute van Mexico start Mexico-Stad. Vervolgens reis je van de zilverhoofdstad van het land, Taxco, naar kleurrijke koloniale steden en historische mijnstadjes, om te eindigen in Monterrey. Maak je klaar voor een geschiedenisles. ¡Vamos!

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 57 reizen naar Mexico

Bezienswaardigheden langs de Zilverroute

Na een lange vlucht land je in Mexico-Stad. Hier struin je door de hipsterwijken Roma en La Condesa, om vervolgens de geschiedenis in te duiken in tempelstad Teotihuacan. Taxco, zo’n drie uur rijden naar het zuiden, is de volgende stop. De geplaveide straatjes en oude Volkswagen Kevers in dit zilverstadje doen je jaren terug wanen. Sla wat zilveren sieraden in op de markt en eet je buik rond aan posole voordat je verder rijdt naar Mineral del Monte.

Mineral del Monte, ook wel Real del Monte, is een mijnstadje omgeven door de groene heuvels van Hidalgo. Een omgeving die perfect is om te hiken of te klimmen. Hierna is het tijd voor Guanajuato, een van de hoogtepunten van de route. Deze stad, verscholen in een dal, is met zijn knusse straatjes en prachtig onderhouden koloniale panden in pastelkleuren een stad om verliefd op te worden. Bezoek het Diego Rivera Museum, maak de klim naar het uitzichtpunt en duik in de avond een bar in. De studentenstad heeft een bruisend nachtleven.

Van Guanajuato is het maar een klein stukje naar San Miguel de Allende, Mexico’s koloniale trots. Struin door de goed onderhouden straten en tik een mooie souvenir op de kop in een van de vele galeriën of handwerkwinkels. Dan volgt een lange rit naar nog zo’n koloniaal pareltje: Pozos. Iets minder ontwikkeld dan San Miguel, maar minstens zo romantisch.

San Luis Potosí ligt op een half uurtje rijden van Pozos. Ooit een revolutionair broeinest en een belangrijke mijnstad. Dan staat Zacatecas op het programma, Mexico's meest noordelijke zilverstad. Toeristen zul je hier nauwelijks tegenkomen. Het grote historische centrum staat vol met weelderige gebouwen, een ontzagwekkende kathedraal, prachtige musea en steile, kronkelende straatjes en steegjes. Bezoek een voormalige zilvermijn of maak een rit met de kabelbaan. Op weg naar Monterrey maak je nog een laatste stop in Real de Catorce. Opgericht eind 1700, maar toen de prijs van zilver viel, veranderde de plaats in een spookstad zonder banen. Eind twintigste eeuw ontdekten toeristen de stad en het werd als tweede benoemd als 'Pueblos Magico'. Dit is er een die de titel verdient: het voelt hier echt magisch.

Beste reistijd voor de Zilverroute

Mexico is eigenlijk het hele jaar door goed te bezoeken. Gebieden op hoogtes tussen de 750 en 2.000 meter hebben in Mexico doorgaans een gematigd subtropisch klimaat. Deze gebieden worden tierra templada genoemd. De gemiddelde temperatuur ligt er tussen de zeventien en 23 graden Celsius. Maar de temperatuurverschillen tussen de zomer en de winter zijn vrij groot. De wintermaanden tussen november en februari zijn met name in het centrale en noordelijke deel van Mexico best fris. Neem voor de Zilverroute dus altijd een lange broek, trui en jas mee.

Routebeschrijving

Rond de kleinere steden in de centrale hooglanden van Mexico is geen goede busverbinding. Een huurauto is voor de Zilverroute het beste transportmiddel. Deze haal je op in Mexico-Stad en lever je in in Monterrey. Onderweg bezoek je Taxco, Mineral del Monte, Guanajuato, San Miguel de Allende, Pozos, San Luis Potosí, Zacatecas en Real de Catorce. In totaal ben je zo'n drie weken onderweg. 

Probeer rijden in het donker te vermijden. Veel wegen zijn slecht verlicht, met hier en daar een onverwachts gat in de weg en veel verkeersdrempels. De tolwegen zijn over het algemeen in betere staat, maar daar betaal je dan ook voor.

Wil jij deze historische route afleggen met een reisorganisatie? Kijk dan de rondreizen naar Mexico.

Reizen Mexico

Foto's & video's Rondreis Zilverroute

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors