Guatemala-Stad

Guatemala-Stad

door Niels Posthumus

Guatemala-Stad is de hoofdstad van Guatemala. Een drukke en gevaarlijke stad. Maar het is het knooppunt van het land, je zult er dus zeker terecht komen. Gelukkig is Antigua dichtbij.

Guatemala-Stad is waarschijnlijk niet de plek waar je vakantie wilt vieren. Chaotisch, druk, vervuild en gewelddadig. Het is geen mooi affiche. Toch zullen reizigers in Guatemala er uiteindelijk zeker ten minste één keer terechtkomen. Guatemala-Stad is het absolute knooppunt van het land. En de enige stad met een internationaal vliegveld.

ZELF NAAR Guatemala-Stad?

Bekijk alle 14 reizen naar Guatemala-Stad

Bestuurscentrum

Ruim twee miljoen mensen wonen in Guatemala-Stad. Het is daardoor met recht een metropool, de grootste stedelijke agglomeratie van Midden-Amerika. De stad is ook het bestuurscentrum van Guatemala. En het is het economische hart van het land.

Guatemala-Stad ontstond toen rond 1773 een reeks aardbevingen de eerdere hoofdstad Santiago de los Caballeros trof. Alles in de stad werd verwoest, en niet voor de eerste keer.

De ligging van die oude stad, het bestuurscentrum van de Spaanse kolonisten voor heel Midden-Amerika, bleek weliswaar mooi, maar niet gunstig. Tussen drie vulkanen, op een breuklijn in de aarde, in een dal. Overstromingen, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen volgden elkaar op.

Antigua

In 1776 besloot de Spaanse kroon daarom het commandocentrum van haar Midden-Amerikaanse koloniën enkele tientallen kilometers te verplaatsen, naar de Shrine vallei. Dichtbij maar veel veiliger, dachten ze.

Toch troffen ook meerdere aardbevingen de nieuwe stad. Zo vielen er bij een aardschok in 1976 bijvoorbeeld nog 20.000 dodelijke slachtoffers.

Santiago werd door de achterblijvers opnieuw opgebouwd en omgedoopt tot La Antigua Guatemala, het oude Guatemala. Kortweg Antigua. De nieuwe hoofdstad kreeg de naam La Nueva Guatemala de la Asunción. Tegenwoordig simpelweg Guatemala-Stad.

Plaza Mayor

Het belangrijkste plein van de stad is het Plaza Mayor, met de kathedraal, regeringsgebouwen en het belangrijkste winkelcentrum. Als je per se iets van Guatemala-Stad wilt zien, moet je hier naar toe.

De leukste dag om dit te doen is zondag, wanneer ook de stadsbewoners zelf hier rondsloffen, roddelen, kinderen in de fonteinen spelen en er salsamuziek uit de meegebrachte stereo's schalt.

De weg vinden is gemakkelijk in de stad. Alle wegen zijn recht. Avenidas, ofwel de avenues, lopen van noord naar zuid. De calles, oftewel straten, van oost naar west.

De straten dragen een nummer. Hoe hoger het nummer van avenidas, hoe oostelijker. De hoogst genummerde calles vind je in het zuiden van de stad.

Criminaliteit

Guatemala is niet bepaald een zeer veilige stad. De criminaliteit is de laatste jaren bovendien sterk toegenomen. Het politiecorps is zwaar corrupt.

Wil je dus de buitenwijken in, check dan van tevoren even of die veilig zijn. Neem nooit waardevolle spullen mee. 's Nachts doe je er buitengewoon goed aan een taxi te pakken. Overal in de stad, en zeker in de hoerenbuurt rond Calle 18a.

Ons advies: neem bij aankomst een kort kijkje in het centrum van de stad en reis dan meteen gewoon lekker door. Naar het nabijgelegen Antigua bijvoorbeeld. Of naar het Lago Atitlán. Daar heb je als reiziger meer te zoeken dan in deze overvolle en gevaarlijke stad.

Wat is er te doen in Guatemala-Stad?

  • Guatemala City is geen veilige stad. Blijf daarom in de aangeven veilige zones zoals zona 1, 2, 10 en 14 en ga, zeker 's avonds, niet alleen de straat op.
  • Bezoek het Museo Ixchel del Traje Indígena in zona 10. Hier leer je alles over de gewoontes van de maya's en over de opvallende kleding van de oorspronkelijke bewoners.
  • Vanaf Guatemala City is het een klein stukje rijden naar Antigua. Deze stad is een stuk veiliger dan de huidige hoofdstad en voor toeristen veel plezieriger om rond te lopen.
  • De meeste bezienswaardigheden van Guatemala City vind je rondom het centrale Plaza Mayor in zona 1. Hier zie je het parlementsgebouw, de kathedraal en een fontein.
  • Wil je meer weten over de geschiedenis van Guatemala? Ga dan naar het Palacio Nacional, waar tegenwoordig het museum huis voor de Guatemalteekse geschiedenis.

Reizen Guatemala-Stad

Meer Guatemala-Stad

Specialisten Guatemala

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors