Top 5 Mayaruïnes van Mexico

Top 5 Mayaruïnes van Mexico

door Priscilla Nooijen

Op een rotsachtige klif in Mexico, aan de felblauwe Caribische Zee, waan je je tussen eeuwenoude Mayaruïnes. Voor je schiet een enorme tempel de grond uit, klaar om bewonderd en beklommen te worden. Hier en daar steekt een nieuwsgierige hagedis zijn kop uit, terwijl een Mexicaanse gids je bijpraat over de legendes van de stad.

Wij hebben vijf indrukwekkende Mayaruïnes voor je op een rij gezet!

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 59 reizen naar Mexico

5. Uxmal

Eén van de best bewaarde Maya tempels in Mexico, op zo'n tachtig kilometer ten zuiden van het plaatsje Mérida, is Uxmal. Deze ruïne is vooral herkenbaar door de hoge Piramide van de Tovenaar. Uniek aan dit bouwwerk is dat de lagen hiervan in tegenstelling tot die van de andere piramides ovaal en niet vierkant of rechthoekig zijn.

Uxmal is minder toeristisch dan bijvoorbeeld de Chichen Itzá, maar minstens net zo indrukwekkend. Je komt er onder meer tempels als het Paleis van de Gouverneur en het Huis van de Schildpadden tegen. Laat je inspireren door verhalen van de gids, geniet van de omliggende bebossing en schiet nog wat plaatjes van rondhangende hagedissen.

4. Palenque

Op een hoge berg, uitrijzend boven de kust van de Mexicaanse Golf, vind je ruïnestad Palenque. Dit vijftien vierkante kilometer grote gebied is omringd door een groene jungle en huisvest zo'n vijfhonderd opgegraven tempels en paleizen. Dit is slechts een greep uit alle Mayagebouwen die hier onder een laag begroeiing verborgen lagen.

Eén van de grootste en best bewaarde tempels in Palenque is de Tempel van Inscripties. Deze ruïne staat vooral bekend om de hiëroglifische inscripties die je in het gebouw tegenkomt en het graf van Pacal de Grote dat in 1952 onder de tempel gevonden werd.

Naast deze imponerende inscripties bekijk je een groot reliëfwerk met prachtig gemodelleerde tronen en figuren in de Tempel van de Zon en breng je een bezoek aan het bijbehorende museum.

3. Teotihuacán

1500 jaar geleden nog één van de grootste steden van het land en het centrum van het machtigste Mexicaanse rijk, maar tegenwoordig een overweldigende stad van ruïnes. Vijftig kilometer verwijderd van Mexico-stad, gelegen in een sub vallei, vind je de eeuwenoude stad Teotihuacán.

Beroemd in Teotihuacán zijn de Piramide del Sol en de Piramide del Luna. De eerste lacht je bij binnenkomst meteen toe: een reusachtige tempel van zeventig meter hoog steekt hier boven alle andere paleizen uit. Met een omtrek van 222 vierkante kilometer bestaat deze Tempel van de Zon uit maar liefst drie miljoen ton cement en steen.

Even verderop aan de noordzijde van de ruïnestad bewonder je de majestueuze Tempel van de Maan. Niet zo hoog als die van de Zon, maar door de onderliggende heuvel wel goed voor eenzelfde prachtig uitzicht.

2. Tulum

Als het om een imposante omgeving gaat, schiet ruïnestad Tulum ver boven alle anderen uit. Geen andere Mayaruïne kan tippen aan de twaalf meter hoge, rotsachtige klif waar de stad op gevestigd is en het felblauwe water dat de achtergrond van de tempels siert.

Vooral door de paradijselijke ligging is Tulum een geliefde bestemming bij grote groepen toeristen. Om deze te vermijden, bezoek je de tempels het beste vroeg op de dag. Hoewel de oorspronkelijke bewoners in de zestiende eeuw hun biezen pakte, vind je in Tulum nog wel enorme hagedissen die zo nu en dan hun gezicht laten zien. Wie van al dat natuurschoon zin krijgt in een verkoelende duik, kan zijn geluk niet op. Vanuit het naastliggende strandje loop je zo de Caribische Zee in.

1. Chichen Itzá

Veruit de meest toeristische en grootste Mayaruïne van Mexico is de Chichen Itzá. Dit gebied staat niet alleen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar werd in 2006 zelfs verkozen tot één van de nieuwe zeven wereldwonderen. Je bewondert hier onder andere het Slakkenhuis en de Tempel van de Jaguar.

De Chichen Itzá dankt zijn belangrijke status vooral aan de wereldberoemde El Castillo die je hier vindt. Deze 25 meter hoge piramide staat ook wel bekend als de Tempel van Kukulcán en beeldt op vindingrijke wijze de Mayakalender uit. Vooral tussen maart en september is deze tempel een bezoekje waard. Schaduwen van de namiddagzon wekken dan de schijn op dat er een slang de trap van de piramide af kronkelt.

Deze machtige Mayaruïnes wil je toch met eigen ogen zien? Bekijk hier eens al onze reizen naar Mexico!

Fotocredits: Olivier Bruchez | Dennis Jarvis | katiebordner | Camilo Gonzalez | Dennis Jarvis

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Cuba kenner
Sponsors