Reisblogger Tikva deelt haar reiservaringen over Midden-Amerika

Reisblogger Tikva deelt haar reiservaringen over Midden-Amerika

door Kimberly Hermans

Tikva en haar gezin delen op de website Gezin op Reis al hun reisavonturen. Sinds 2001 reizen Tikva en manlief al de wereld rond, en sinds 2013 maakt hun dochtertje ook deel uit van dit avontuur. Het gezin wil laten zien dat je met kinderen van jong tot oud ook prima de wereld kunt blijven ontdekken. Daarom willen zij graag andere mensen inspireren met hun reiservaringen, maar ook ouders helpen met praktische tips als voor een vakantie met kinderen. 

Tikva en haar gezin hebben al ontzettend veel landen bezocht. Ze kunnen zelfs bijna alle landen in Midden-Amerika van hun lijst afstrepen: alleen El Salvador is nog niet doorgestreept. Daarom waren wij erg benieuwd naar Tikva’s verhalen, en hebben we haar gevraagd om haar reiservaringen in Midden-Amerika met ons te delen! 

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 58 reizen naar Mexico

1. Wat is het gekste item in je reiskoffer?

“Het gekste item in mijn backpack is een stabilizer voor mijn smartphone. Niet iets waar ik vroeger als backpacker mee gereisd had, maar het helpt wel enorm om filmpjes minder wiebelig te maken. Ondanks dat het veel ruimte inneemt, gaat deze dus toch mee.”

2. Welke plek in Midden-Amerika mag je volgens jou niet overslaan?

“Er zijn zoveel geweldige plekken in Midden-Amerika dat het lastig is om er eentje te kiezen die je echt niet mag missen. Als duikliefhebber moet je echt naar Roatan in Honduras. Hier kan je super goed en betaalbaar duiken. Bovendien zijn er ook veel zogeheten ‘swimthroughs’, dus als je nog niet zo’n ervaren duiker bent, leer je het hier heel snel. Ik dook hier dertien keer en zag op elke duik minimaal één schildpad. 

“Voor geschiedenisliefhebbers zou ik toch de wat meer onbekende maar raadselachtige plekken aanraden. Natuurlijk mag je wereldwonder Chitzén Itzániet missen, maar ga ook naar de Olmeken-hoofden of naar El Tajin in Mexico. Voor een beetje van alles, cultuur, natuur en een gezellige tijd raad ik Lago Atitlan in Guatemala aan.” 

3. Waar in Midden-Amerika had jij je spannendste reismoment?

In 2008 reisde ik samen met mijn man, toen vriend, door Midden-Amerika. We besloten de, zeker in die tijd, nog obscure grensovergang te nemen van El Ceibo. We namen de bus vanuit Flores en die draaide al snel een onverharde weg op. Aan het begin hadden we nog interessante gesprekken met medepassagiers, zoals een Hondurees die al jaren illegaal in de V.S. woonde en zich elk jaar vijfduizend kilometer in en uit liet smokkelen om zijn oude moeder te bezoeken. 

“De bus werd echter steeds leger en het begon enorm te stortregenen. We reden nog maar maximaal vijftien kilometer per uur en na een aantal uur was het pikkedonker. We zouden ruim voor donker bij de grens aankomen, maar dat was dus niet het geval. Volgens onze reisgids was er aan de Guatemalaanse kant helemaal niks, maar de buschauffeur wees ons een klein gasthuis aan waar hij zelf ook sliep. 

“De kamer was ranzig maar we hadden ook niet anders verwacht. Een gigantische kakkerlak vloog door de kamer tegen mijn hoofd. Brrr… De druppel was echter de gezamenlijke wc. Ik liep er met mijn zaklamp heen want de stroom was uitgevallen. De stank was verschrikkelijk en wat ik zag was een gat en stront dat helemaal op de muren zat. 

“‘Ik weiger hier te slapen, we gaan de rivier over,‘ dacht ik. Verdrinken op de snelstromende rivier leek opeens minder erg dan hier de nacht door te brengen. Voor veel te veel geld vonden we een mannetje dat het wel aandurfde ons in het donker en nog steeds met stortregen over te zetten. Wat waren we blij met het simpele maar schone guesthouse in Mexico. Gelukkig vroeg niemand naar onze stempels. Illegaal Mexico binnengaan bleek helemaal niet moeilijk, de volgende ochtend maakten we de oversteek nog een keer om nu wel legaal het land in te gaan.” 

4. Hoe zag je meest bijzondere ontmoeting in Midden-Amerika eruit?

“Mijn meest bijzondere ontmoeting in Midden-Amerika was die met zeven walvishaaien. Deze super geweldige, beste duik ooit maakte ik vanuit Santa Catalina in Panama. Ik denk niet dat ik ooit een mooiere duikervaring ga meemaken. Gelukkig is er een video van!”

5. Stel dat er een fee was die één probleem kon oplossen in Midden-Amerika, welk probleem zou jij dan kiezen?

“Als ik een probleem zou mogen oplossen in Midden-Amerika dan zou het de corruptie zijn. Met een overheid die echt het beste met haar bewoners voor heeft in plaats van met zichzelf, moet er zoveel meer mogelijk zijn... Daar worden alle bewoners beter van.” 

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors