Vervoer Cuba

Vervoer Cuba

Wat zijn de vervoersmiddelen in Cuba?

Aan de infrastructuur in Cuba is nog genoeg te verbeteren. Voor busreizen gelden lange wachttijden en treinen zijn langzaam. Maar het vervoer in Cuba is al sterk verbeterd in vergelijking met een aantal jaren geleden.

Vliegtuig

Bijna iedereen komt in Cuba aan per vliegtuig. Vanaf hoofdstad Havana zijn er enkele binnenlandse vluchten. Deze vluchten worden gevlogen door kleine (propeller)vliegtuigjes. Het is verstandig deze vluchten van tevoren te boeken.

ZELF NAAR Cuba?

Bekijk alle 43 reizen naar Cuba

Trein

Treinen in Cuba rijden via Havana naar verschillende steden, maar vertrekken niet op reguliere tijden. Wil je per trein reizen? Zorg dan dat je genoeg tijd hebt. Daarnaast zijn de treinen vaak overvol en zit je niet erg comfortabel. Tocht is het een avontuur om per trein naar je plaats van bestemming te gaan.

Bus

Voor de Cubanen zelf is de bus de meest gebruikte manier om te reizen. Lokale bussen in steden, vooral Havana, zijn een crime. Het is overvol, het stinkt en je weet nooit waar de bus zal stoppen. Gewone bussen heten guaguas en de wat grotere metrobussen zijn camellos. Die laatste zijn vernoemd naar kamelen, vanwege de twee bulten die de bus heeft waardoor er nog meer mensen inpassen.

Bussen rijden ook tussen steden. Viazul is een betrouwbaar bedrijf met lange afstandsbussen. Deze luxe bussen hebben airconditioning en rijden wel op tijd. Hierin rijden vooral toeristen en de welgesteldere Cubanen. Kaartjes voor de bus kun je tot net voor vertrek kopen bij de kassa op het busstation.

Boot

Er varen veerboten over de rivier? Bahía de la Havana bij de hoofdstad. Wil je naar Isla de Juventud, dan moet je ook per boot reizen.

Cruiseschepen meren soms aan in de haven van Havana. Maar de meeste Caribische cruises slaan Cuba over. Er liggen we veel jachten in de haven van de hoofdstad.

Taxi's

Binnen steden is het voor buitenlandse reizigers gemakkelijker om een taxi te nemen dan de bus. Er is niet altijd een meter aanwezig in de taxi. Spreek in zo'n geval van tevoren een prijs af. Oude zwartgele Lada's zijn de oudste en goedkoopste taxi's.

In Havana rijden ook bici-taxi's, oftewel fietstaxi's. Ben je met z'n tweeën, dan is dit de ideale manier om je snel ergens heen te laten brengen. Eigenlijk mogen de bici-taxi's alleen Cubanen meenemen, maar er zijn altijd wel fietsers te vinden die het risico aandurven.

Huurauto

Het wegennetwerk in Cuba is één van de uitgebreidste in Midden-Amerika. Een auto huren kan in Havana. Let altijd extra goed op in het verkeer. Onverwachte situaties doen zich vaak voor en 's avonds is de straatverlichting beperkt. Bovendien is het vervelend om als buitenlander betrokken te raken bij een ongeluk. Als niet duidelijk is wie de schuldige is, dan moet je net zolang in het land blijven tot de onschuld aangetoond is.

Reizen Cuba

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors