Rondreis Cuba in drie weken

Rondreis Cuba in drie weken

door Yldau Otter

Met een blauwgekleurde oldtimer en een sigaar tussen je lippen, rijd je op een Cubaans tempo door Havana. Je parkeert je auto langs de gekleurde huisjes en slentert door de straten. Jazzsounds klinken uit de cafeetjes die je passeert en kinderen spelen op straat. 

Welkom in Cuba, waar je soms even het idee hebt dat je in het verleden terecht bent gekomen. Je rondreis door Cuba in drie weken begint in de hoofdstad Havana en eindigt in Holguin. Deze complete rondreis neemt je zo’n 1.800 kilometer mee langs alle hoogtepunten van Cuba!

ZELF NAAR Cuba?

Bekijk alle 42 reizen naar Cuba

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Cuba?

Je rondreis door Cuba begint in de kleurrijke hoofdstad van Cuba: Havana. Oldtimers razen voorbij, Cubanen steken een sigaar op en het geluid van jazz klinkt op de achtergrond. Wandel door het oude centrum Havana Vieja en breng een bezoekje aan de grote koloniale gebouwen zoals het Castillo del Morro. In Fébrica de Tabacos Partagás leer je alles over de beroemde Cubaanse sigaar. 

Vervolgens rijd je naar Viñales, het centrum van de beroemde sigarenindustrie. Hier maak je een paardrijdtocht of wandeling door de tabaksvelden. Op een klein stukje rijden ligt het dorpje Las Terrazas. In dit koffieplaatsje, middenin de bosrijke heuvels, kom je lekker tot rust en drink je een heerlijke kop koffie bij Cafe de Maria. 

Je volgende stop is in Santa Clara, een stad dat vooral onder de Che Guevara fans populair is. Het monument en museum van Che Guevara zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Santa Clara. Zodra je dichterbij het monument komt, hoor je zachte marsmuziek spelen en komt een stukje geschiedenis tot leven.

Via het Escambaray-gebergte en het beschermde gebied Topes Collantes reis je naar Trinidad. Maak onderweg een stop om even af te koelen in een van de watervallen. Zodra je aankomt in Trinidad waan je even terug in de tijd. In de autovrije binnenstad kronkelen klinkerstraatjes tussen de kleurrijke huisjes door. Verken de stad per paard en wagen of ga te voet. En bezoek een van de musea die Trinidad te bieden heeft.

Vanuit Trinidad rijd je naar Camagüey. Onderweg zie je het landschap veranderen in suikerrietplantages, veehouderijen en uitgestrekte weides waar de Cubaanse cowboys met hun kuddes rondtrekken. Verdwaal in het centrum van Camagüey; een doolhof van eenrichtingsverkeer. 

Rijd verder naar Santiago de Cuba. Net als in veel Cubaanse steden, is ook in Santiago de Cuba de grootste bezienswaardigheid de stad zelf. Ontdek een openluchtmuseum aan een smeltkroes van culturen, verschillende muziekstijlen en kleurrijke gebouwen. 

Via een slingerende weg door de bergen van Santiago de Cuba kom je aan in het meest oostelijke puntje van Cuba: Baracoa. Dit rustige stadje wordt omringd door afgelegen stranden, plantages en ongerepte regenwouden. Wandel door de palmboomplantages van Alejandro de Humboldt National Park en proef de uitzonderlijke lokale gerechten.

Reis via Santiago naar de provincie Holguin. Aan de kust vind je vier baaien met stranden: Costa Verde. Je kunt ervoor kiezen om je laatste dagen in Cuba door te brengen in het rustigere Playa Pesquero of het drukkere Guardelavaca. Geniet van de Caribische zon, de helderblauwe zee en het hagelwitte strand. Dolce Far Niente!

Wat is de beste reistijd voor Cuba?

Cuba kent een subtropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 31 graden. Er zijn twee seizoenen op Cuba: een droogseizoen en een regenseizoen. Het regenseizoen duurt van mei tot en met oktober. Houd in deze maanden rekening met een hoge luchtvochtigheid en veel korte buien. Het droge seizoen, van november tot april, is de beste tijd om Cuba te bezoeken. 

Trek voor deze rondreis drie weken de tijd uit, op deze manier heb je genoeg tijd om deze route op een rustig tempo af te leggen. 

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd voor Cuba.

Routebeschrijving

Deze rondreis is goed af te leggen per huurauto. Wel moet je hierbij rekening houden met een paar dingen. Allereerst is het belangrijk om de auto ver van tevoren te reserveren. Daarnaast is het gebruik van GPS-navigatie officieel is verboden in Cuba. Een beetje kaart kunnen lezen is dus wel handig. 

Je zal vanuit Havana voornamelijk de A4 en A1 aanhouden. Vanuit Santa Clara zijn er twee wegen naar Trinidad, maar wij adviseren je de langste route door het prachtige Escambray-gebergte en het Topes de Collantes-gebied te pakken.
Reis je liever met het openbaar vervoer? Dat is natuurlijk ook een optie! De bussen in Cuba rijden enkele keren per dag langs de hoofdroutes. Binnen de steden maak je makkelijk gebruik van fietstaxi’s.

Hebben wij je geïnspireerd om een rondreis door Cuba te maken? Bekijk hier het aanbod aan rondreizen. 

Reizen Cuba

Foto's & video's Rondreis Cuba in drie weken

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors