Top 5 Vulkanen in Nicaragua

Top 5 Vulkanen in Nicaragua

door Victorine Sandkuyl

Nicaragua staat bekend om haar ongerepte natuur, van prachtige stranden tot helderblauwe meren. Maar wist je ook dat het land over een indrukwekkende vulkanische keten beschikt? In totaal vind je negentien vulkanen verspreid over het hele land. Naast het beklimmen van vulkanen, gijd je in Nicaragua met een board zo de Cerro Negro af of zwem je bovenop Apoyo in een kratermeer.

Het aanbod aan vulkanen is overweldigend groot, wij hebben de vijf meest bijzondere vulkanen voor je op een rij gezet.

ZELF NAAR Nicaragua?

Bekijk alle 9 reizen naar Nicaragua

Mombacho

Op nog geen tien kilometer van het dorpje Granada vind je de grootse Mombacho. Deze vulkaan staat bekend om zijn mystieke nevelwouden, met een unieke flora en fauna. Naast apen, slangen, vogels en andere inheemse dieren vind je op de Mombacho een salamander die alleen leeft op deze vulkaan.

De Mombacho heeft vier kraters en is nog steeds actief. Hoewel het al tientallen jaren geleden is dat de vulkaan uitbarstte, spuwt hij af en toe wat wolkjes uit om zijn omgeving alert te houden. Ontdek wat de Mombacho allemaal te bieden heeft door te hiken over de aangelegde trails, bezoek de vlindertuin of neem je verrekijker mee en spot bijzondere vogels. Ook heb je vanaf de top van de vulkaan een panoramisch uitzicht over Granada en het Meer van Nicaragua.

Masaya

Een pluim rook stijgt omhoog en er komt een intense zwavelgeur vrij. Als je over het randje kijkt, kun je ondanks alle opstijgende rook nog net het begin van de immens diepe Santiago-krater zien. De Masaya vulkaan is de meest toegankelijke vulkaan van Nicaragua en daarom erg geliefd onder toeristen.

Naast de vulkanische activiteit van de Masaya spreekt ook de geschiedenis zeer tot de verbeelding. Vroeger dacht de lokale bevolking dat de uitbarstingen van de vulkaan tekenen waren van God's woede, dus offerden zij kleine kinderen en maagdelijke meisjes aan de vulkaan. Toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw Nicaragua veroverden, vreesden ze de Masaya zelfs zo erg, dat ze hem omdoopten tot La Boca del Infierno. Dit bekentent in het Spaans de Mond van de Hel. Op het hoogste punt naast de krater bouwden ze een houten kruis om de duivel te verdrijven. Dit kruis kreeg de naam La Cruz de Bobadilla en staat er vandaag de dag nog.

Concepción

Het eiland Isla de Ometepe bestaat uit twee machtige vulkanen, waarvan de Concepción er eentje is. Hiken naar de top van deze vulkaan is een echte uitdaging, de tocht kan tien tot twaalf uur in beslag nemen. De vulkaan is redelijk stijl en je loopt over los vulkanisch gesteente, dus zorg voor goed schoeisel en een goede conditie voordat je aan deze hike begint.

Hoewel de tocht naar de top op 1610 meter hoogte zeer uitdagend kan zijn, is het beklimmen van de Concepción erg de moeite waard. Onderweg loop je tussen de bananenbomen en koffieplanten, joelen brulapen je hoog vanuit de bomen uit en wacht je een fantastisch uitzicht op de top. Niet alleen zie je de Maderas, de andere vulkaan op het eiland, maar je hebt ook een prachtig uitzicht over het Meer van Nicaragua.

Cerro Negro

Snowboarden, maar dan in de hitte en van een vulkaan af? Op de Cerro Negro is dit dé manier om van de top van de vulkaan weer beneden te komen. Deze activiteit is vooral populair onder jonge reizigers die op zoek zijn naar wat extra adrenaline, maar is geschikt voor iedereen die wel van een beetje avontuur houdt.

Om de top te bereiken, moet je de Cerro Negro eerst beklimmen. Deze tocht duurt niet zo lang, binnen een uur sta je al op de 800 meter hoge top. Hier hijs je je in een beschermende overal, zet je een veiligheidsbril op en na een uitgebreide uitleg ben je klaar om de berg af te boarden. Als je niet teveel remt, zou je zomaar eens met negentig kilometer per uur de berg af kunnen gaan. Vergeet niet je mond dicht te houden, anders kom je beneden aan met een mond vol vulkanisch gesteente.

Apoyo

Met een diepte van wel tweehonderd meter vind je boven op de Apoyo vulkaan het kraakhelder kratermeer Laguna de Apoyo. Deze vulkaan is iets minder bekend dan andere vulkanen in Nicaragua en daarom juist het bezoeken waard als je op zoek bent naar wat rust.

De meeste toeristen reizen af naar de Mirador de Catarina vanwaar je een fraai uitzicht over het helderblauwe water en de groene omgeving hebt. Dit plaatsje is zowel vanuit Granada als Masaya gemakkelijk met de auto te bereiken. Heb je zin in wat beweging? Huur dan een mountainbike en gids en fiets vanuit Granada naar dit uitkijkpunt.

Wie wilt afkoelen in de Nicaraguaanse hitte, neemt een duik in het koele kratermeer. Het water wordt het schoonste van het land genoemd en is uitermate geschikt om in te zwemmen. Of huur een kajak en verken het meer al peddelend vanaf het water.

Reizen Nicaragua

Specialisten Nicaragua

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors