Masaya

Masaya

door Yasmin Visser

In het vulkanische Nicaragua kan Masaya tot het summum van vulkanen worden gerekend. Tijdens een nachtelijk bezoek aan de nog actieve vulkaan komen de poorten van de hel echt tot leven.

Masaya werd door de Nicaraguaanse dichter Rubén Darío tot 'stad van de bloemen' gedoopt, toen hij de enorme hoeveelheid bloemen aantrof in de stadsparken.

ZELF NAAR Masaya?

Bekijk alle 2 reizen naar Masaya

Masaya ligt in het gelijknamige departement aan het kratermeer van de vulkaan Masaya, precies tussen de steden Managua en Granada in. Er wonen ongeveer 150.000 mensen in de folkloristische stad. Achter het kratermeer rijst vulkaan Masaya bijna één kilometer boven de stad.

Hangmatten

De twee fleurige marktjes Mercado Viejo en Mercado Municipal Ernesto Fernández zijn de grootste trekpleisters van Masaya. Op de Mercado Viejo, ofwel de oude markt, vind je kunstwerken en souvenirs. Alle straatjes zijn aan weerszijde gevuld met kleine houten kraampjes.

Gekleurde hangmatten in allerlei vormen sieren één van de kraampjes. De man die ze verkoopt heeft zo te zien alle hangmatten die hij heeft aan het kleine plafond opgehangen.

Aan de andere kant van de straat verkoopt een oude vrouw haar spullen. Ze mist een tand. Haar versierde aardewerken potten staan keurig naast elkaar opgesteld van klein naar groot.

Chaos

Ben je op zoek naar kleding of etenswaren in Masaya? Dan moet je naar de Mercado Municipal Ernesto Fernández. Deze markt is een stuk groter en chaotischer dan Mercado Viejo. Als je aankomt krioelt het van de mensen.

Het eerste deel van de markt is die van de vleeswaren. Schapenkoppen hangen met de tong uit hun bek aan ijzeren haken. Een donkere man hakt met zijn vleesmes zijn vlees in kleine stukken.

Je loopt door en komt aan bij de sandalenverkopers. Verschillende kraampjes hebben hun leren sandalen uitgestald. Aan de zijkanten van de kraampjes hangen leren tassen.

Poorten van de hel

Een andere grote reden om Masaya te bezoeken, is de actieve vulkaan die dezelfde naam draagt als de stad. Deze vulkaan ligt in een nationaal park samen met vulkaan Nindirí.

De oorspronkelijke bewoners van Nicaragua geloofden dat de actieve vulkaan een god was. In tijden van droogte gooiden ze kinderen en maagden als offers in de hete lava, om zo de regen op te wekken.

Ook vroegen de bewoners van Masaya advies aan een tovenares die volgens hen in de vulkaan woonde. De heks hielp bij het maken van belangrijke beslissingen. Toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw kwamen, hoorden ze de verhalen over de vulkanen. Ze dachten dat de vijf kraters van deze twee vulkanen de poorten naar de hel voorstelden.

Vulkaan in de nacht

Een bezoekje aan de helpoorten kan overdag, maar ook 's nachts. Voordat de zon ondergaat vertrek je naar het nationaal park. Je brengt eerst een bezoekje aan de lavatunnels van Tzinancanostoc. Zwarte beesten vliegen de tunnels in en uit. Het lijken net zwarte vogels, maar het zijn vleermuizen op zoek naar voedsel in de donkere nacht.

Daarna bezoek je de grootste krater van Masaya, de krater Santiago. Omdat het nog donker is, zie je goed de hete oranje lava stromen. De geur van zwavel dringt diep je neus binnen, terwijl je je ogen voelt branden in de hitte.

Als de eerste zonnestralen doorbreken en de lucht steeds blauwer wordt, verlaat je de helpoorten van Masaya. Je voelt de hitte nog steeds branden op je huid.

Wat is er te doen in Masaya?

  • Bezoek de fleurige marktjes van Masaya: Mercado Viejo en Mercado Municipal Ernesto Fernández. Hier koop je mooie souvenirs voor de thuisblijvers kopen of leren sandalen kopen voor vermoeide voeten.
  • De vulkaan Masaya is overdag, maar ook 's nachts te bezoeken. Zie honderden vleermuizen uit hun grotten vliegen en bekijk de helpoorten in het donker met eigen ogen.
  • Ga zwemmen in het kratermeer van Apoyo. Het meer ligt ook in het nationaal park Volcán Masaya en is een perfecte plek om een duik te nemen en ondertussen te genieten van de vogels en het tropische woud.
  • Bezoek naast de marktjes ook oude kerkjes. Waaronder Iglesia de San Jerónimo. De kerk is vernield tijdens een aardbeving in het millenniumjaar. De restauratie is nog steeds bezig, maar de kerk is wel open voor bezoek.
  • Net buiten het centrum ligt de Barrio San Juan. Deze wijk van Masaya staat bekend om haar hangmatten en geweven schilderijtjes. Er zijn verschillende werkplekken waar je ziet hoe hangmatten gemaakt worden.

Reizen Masaya

Meer Masaya

Specialisten Nicaragua

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors