León
7,9
8,0 Algemene ervaring
7,5 Beziens­waardigheden
8,5 Locals
8,5 Restaurants
7,0 Veiligheid
8,0 Stranden

León

door Yasmin Visser

Vier ieder weekend feest met de Nicaraguanen op het centrale plein van León. Dit is de stad die in de middeleeuwen verhuisd is en waar hanengevechten nog heel gewoon zijn.

Santiago de los Caballeros de León, beter bekend als enkel León, is één van de oudste steden van Nicaragua. León ligt vlakbij de kust van de Stille Oceaan, zo'n negentig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Managua.

ZELF NAAR León?

Bekijk alle 5 reizen naar León

Stad verplaatsen

León is door de Spanjaarden in 1524 gesticht op een andere plek dan waar het nu ligt. Het oorspronkelijke León lag aan de voet van vulkaan Momotombo en werd in 1610 vernield door een aardbeving, veroorzaakt door diezelfde vulkaan.

Uit veiligheidsoverwegingen werd de stad meteen dertig kilometer verder herbouwd, dichter bij de oceaan. Daar is het huidige León te vinden. Er staan geen gebouwen hoger dan drie verdiepingen. De lage huisjes staan aan weerszijde van de lange straten, die elkaar haaks kruisen.

Hanengevechten

In Barrio Subtiava, een oude wijk van Leon woon je een hanengevecht bij. In heel Nicaragua worden hanengevechten, of galleras, gehouden. Niet iedereen vind het bloederige spektakel prettig om te zien.

Het is druk. De getrainde hanen krijgen scherpe mesjes onder hun poten gebonden. Alle mannen houden de haan even vast en kiezen vervolgens de beste om hun geld op te zetten.

De trainers zetten de agressieve beesten in een soort arena. Wel honderd joelende mannen schreeuwen langs de kant, terwijl de hanen elkaar te lijf gaan.

Bewakers

Het centrum van León bevindt zich rondom Parque Central. Iedere zaterdagmiddag klinkt er hier muziek. Het plein staat vol kraampjes. Het lijkt wel of iedereen in León naar het plein is gekomen om samen te eten en te dansen tijdens het wekelijkse feest Tertulia Leonesa.

Op het centrale plein trekt de Cathedral de la Asunción meteen de aandacht. Deze kathedraal is de grootste van heel Midden-Amerika.

De kathedraal van León wordt bewaakt door twee bronzen leeuwen die voor de ingang staan. De kerk bevat zeven kelders, waarvan je er drie kunt bezoeken.

Beroemde dichter

Naast het altaar staat de tombe van Rubén Darío, een beroemde Nicaraguaanse dichter. Het graf wordt ook bewaakt door een leeuw, die bovenop de tombe ligt. Ditmaal is de leeuw niet van brons, maar van steen.

Via de Calle Central Rubén Darío kom je na een paar blokken uit bij het huis waar Rubén Darío is opgegroeid en gestorven. Tegenwoordig is het een museum waar het levensverhaal van de poëet wordt verteld.

Lange tijd heeft Darío in het buitenland gewoond. In 1915 keert hij terug naar zijn ouderlijk huis om te sterven. Het huis ziet er nu nog precies uit zoals hij het heeft achtergelaten in 1916.

Strijders

Tegenover de kathedraal bevindt zich de Galería de Héroes y Mártires. Hier worden de slachtoffers van de Sandinista-revolutie geëerd. Het museum wordt gerund door de moeders van gesneuvelde strijders. In Estelí is zo'n zelfde galerie te vinden.

León en Estelí waren de enige twee steden in Nicaragua waar de Sandinisten tijdens de revolutie in de jaren zeventig terecht konden. Andere steden waren voor de conservatieven en aanhangers van de Somoza-dictatuur.

Muurschilderingen

Nog steeds wonen er veel aanhangers van de Sandinisten in León. Overal hangen de kenmerkende rood met zwarte vlaggen van de Sandinistische partij.

Op de muren prijken, net als in Estelí, veel strijdvaardige muurschilderingen van de Sandinisten. De muren van León vertellen zo de rijke historie van de stad.

Wat is er te doen in León?

 • De beroemde dichter Rubén Darío is opgegroeid in León. Straten zijn naar hem vernoemd en zijn graf ligt in de grote Cathedral de la Asunción. In het Museo Rubén Darío leer je meer over de poëet.
 • Voor een mooi uitzicht over de stad León en de vulkanen eromheen, ga je naar El Fortín. Dit fort werd gebruikt door het leger van Somoza om de Sandinisten in León te verslaan.
 • Bezoek de okergele Iglesia de San Juan Bautista de Subtiava. Dit is een van de oudste koloniale kerken in León. Binnenin vind je mooi versierd houtwerk, gemaakt door de lokale bevolking.
 • Zoals overal in Nicaragua, zijn klimmogelijkheden dichtbij. Vlakbij León ligt de Cerro Negro vulkaan. Vanaf deze vulkaan snowboard je over zwarte vulkanische grind naar beneden.
 • De oorspronkelijke stad León, die is vernield door een aardbeving, is nog steeds te bezichtigen. De ruines liggen 30 kilometer ten oosten van het huidige León. De ruïnes van Leon Viejo staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Reizen León

Meer León

Reviews León

Volcano Boarding! (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Ricardo Martis op 07 december 2017

León is de stad in Nicaragua waar je net als in de stad Granada verliefd op wordt of van kan gaan houden. Naast de schoonheid van het kleine, mooie en gezellige centrum met haar trots de grootste Kathedraal van Centraal-Amerika de ‘Kathedraal van León’ kun je ook een wat extremere activiteit doen. Je vindt dit bij een zeer jonge vulkaan genaamd ‘Cerro Negro’ (zwarte berg). Vulcano Boarden over een jonge vulkaan die loeiheet aanvoelt, go and do it!

8,2
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
7 Veiligheid
8 Stranden

Pluspunten León

 • Strand
 • Charme
 • Vulcano Boarden

Minpunten León

 • Hitte
Ultieme tip: Vulcano Boarding.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Volcano boarden is te gek (bezocht in juni 2012)

Review geschreven door Victorine Sandkuyl op 15 juli 2016

Samen met mijn moeder heb ik in 2012 een rondreis door Nicaragua en Guatemala gemaakt. Wat een geweldige reis door twee fantastische landen. Een van onze hoogtepunten was het volcano boarden vlak bij Leon.

's Ochtends vroeg vertrokken we met Bigfoot in een grote, oranje truck op weg naar de Cerro Negro. Deze jonge en nog actieve vulkaan beklim je in ongeveer drie kwartier. Je moet je eigen board dragen en samen met de groep wandel je al kletsend omhoog.

De top ligt op 800 meter hoogte en vanaf hier heb je echt een indrukwekkend uitzicht over de vallei rondom de vulkaan. Je ziet hier nog duidelijk de sporen van eerdere uitbarstingen en ook wordt duidelijk hoe vruchtbaar die vulkanische ondergrond eigenlijk is, want de omgeving is super groen.

Nadat het maken van de nodige foto's hijst iedereen zich vervolgens in een knaloranje overal, haha! Dan moet je nog een veiligheidsbril op en ben je klaar om te vertrekken. Ohnee, eerst legt de gids nog uit hoe je kunt remmen en dan ga je in tweetallen naar beneden. Ik mocht tegen m'n moeder racen, echt hilarisch! Hoewel we niet mega hard de berg af gingen, was het echt een bizarre en gave ervaring!!

In eerste instantie voelde m'n moeder zich iets te oud voor deze activiteit (ze was toen 58), maar achteraf was ze blij dat ze was meegegaan! Nadat iedereen de berg af was gingen we weer terug naar het hostel en daar bleek ons gezicht helemaal zwart te zijn van de vulkanische stenen! Uiteindelijk kregen we nog een heel leuk filmpje mee van de hele dag. Echt een ervaring om nooit te vergeten!

7,6
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten León

 • goed bereikbaar
 • Koloniale gebouwen
 • rijke historie

Minpunten León

 • Niet echt veel te doen
Ultieme tip: Volcano boarden! Ook al ziet het er misschien niet spectaculair uit, het is echt leuk en spannend om te doen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Nicaragua

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors