Granada
7,4
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
8,0 Restaurants
6,0 Veiligheid
- Stranden

Granada

door Yasmin Visser

In het Nicaraguaanse Granada smelten koloniale Spaanse en Amerikaanse invloeden samen in de oudste stad van Latijns-Amerika. Vergaap je aan de verhalen die achter de mysterieuze gebouwen schuil gaan.

De grote sultan, ofwel Granada, ligt aan de voet van de vulkaan Mombacho, bij het Lago Nicaragua. Vanwege de goede ligging was Granada lange tijd het handelscentrum en de belangrijkste stad van Nicaragua.

ZELF NAAR Granada?

Bekijk alle 9 reizen naar Granada

Granada is in 1524 door de Spanjaarden gesticht. Vanaf het moment dat Nicaragua onafhankelijk werd verklaard in 1835, begon de strijd met de liberale stad León. Beide steden wilden de titel van hoofdstad van Nicaragua claimen. In 1850 ontstond er een burgeroorlog tussen de rivaliserende steden.

Compromis

Uiteindelijk werd er een compromis gesloten waarbij zowel León als Granada werden uitgesloten. Het vissersdorpje Managua promoveerde in 1857 tot hoofdstad. Eén op de vijf Nicaraguanen woont in het drukke Managua met bijna één miljoen inwoners. De stad is vooral bedoeld voor zaken en handel.

In het kleine historische centrum Área Monumental staan enkele historische gebouwen. Maar veel sfeer heeft het niet. Voor een mooi historisch centrum moet je niet bij de handelsstad Managua zijn, maar bij het koloniale Granada.

Wiliam Walker

Granada is tegenwoordig de oudste stad op het vasteland van Midden-Amerika. Het is een rustige plaats met veel koloniale gebouwen. Langs de straten van kinderkopjes staan grote huizen met enorme houten deuren en metershoge plafonds. In die huizen vindt je vaak cafés met kleine patio's, ommuurde tuintjes, zoals de Spanjaarden dat ook hebben. Heerlijke afgelegen plekjes om even rustig koffie te drinken.

Niet alle gebouwen uit het koloniale tijdperk staan nog overeind. De stad werd in 1854 veroverd door de Amerikaan William Walker. Twee jaar lang regeerde hij over Nicaragua. Toen hij in 1856 werd verdreven door de Nicaraguanen met hulp van andere Midden-Amerikaanse landen, stak hij de hele stad in brand.

Schoenen poetsen

Een goed startpunt om Granada te bezichtigen, is in het centrum bij Parque Colón. Dit brede plein is bezaaid met fonteinen en mangobomen. Kleine jongetjes staan in de rij om je schoenen te mogen poetsen.

De imposante vulkaan Mombacho vormt het decor van de stad Granada. De Mombacho is 1.345 meter hoog, heeft vijf kraters en wordt bedekt door nevelwoud. Als je op zoek bent naar avontuur, moet je deze vulkaan beklimmen.

Brandstichter

Aan de oostkant van het plein staat de kathedraal van Granada. Deze geel met witte neoklassieke kerk is in de nenetiende eeuw gebouwd op de resten van een kerk uit 1583. De oude kerk werd verwoest door de brandstichtende William Walker.

Vanaf Parque Colon loop je langs de kathedraal de Calle la Calzada in. Deze één kilometer lange straat loopt richting het Lago Nicaragua. De straat is vol met gekleurde woonhuisjes en restaurants met gezellige terrasjes.

Spookkerk

Aan het einde van de straat staat de Iglesia de Guadalupe. Deze kerk is in 1626 gebouwd als klooster. William Walker gebruikte de kerk als vesting tijdens zijn laatste gevechten.

De kerk is gerestaureerd, maar ziet er alsnog vervallen uit. De bovenkant is zwart en vies, wat de kerk een spookachtige uitstraling geeft.

Façade

Een zijstraat van de Calle la Calzada leidt je naar het Convento y Iglesia de San Francisco. Het klooster en de kerk zijn gebouwd toen Granada werd gesticht.

Ook deze kerk is vernield door William Walker en zijn leger toen hij uit Granada werd verdreven. Als je voor het gebouw staat lijkt het alsof er geen kerk schuilgaat achter de hoge neoklassieke façade.

Wat is er te doen in Granada?

 • Laat je per koets door de stad vervoeren vanaf Parque Central. Op warme dagen is lopen vermoeiend en op deze manier kan je toch alles zien.
 • Vanuit Granada is het 16 kilometer naar de stad Masaya. Hier worden vaak marktjes gehouden waar je mooie souvenirs kunt kopen.
 • De Mombacho vulkaan kun je beklimmen. Je loopt door het nevelwoud en ziet de vreemdste beesten. Er zijn verschillende wegen die je naar boven leiden.
 • Vanuit Granada kun je gemakkelijk de eilandjes bezoeken die verspreid liggen over het Lago Nicaragua. Bezoek bijvoorbeeld Isla de Ometepe of de archipel Solentiname.
 • Bekijk de botten en schedels in de catacomben onder de Convento y Iglesia de San Fransisco in het centrum van Granada.

Reizen Granada

Meer Granada

Reviews Granada

Oase van kleur en natuur (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Milo Westenberg op 07 september 2018

Tijdens je reis door Nicaragua mag Granada zeker niet ontbreken! In het kleurrijke centrum waan je je voor heel even in een toneelstuk, waar de felgekleurde huizen en kerken het decor vormen. In Parque Colon kun je uren op een bankje zitten en je simpelweg vermaken door mensen te kijken.
Een kanotocht onder leiding van een gids is een absolute aanrader als je in Granada bent. Je roeit door de beeldschone natuur, waar je de mooiste vogels spot, langs de Isletas de Granada (de eilanden van Granada). Zoek een accommodatie om te overnachten met uitzicht op het meer van Nicaragua. Hier kom je heerlijk tot rust na een lange dag slenteren en kanoën.

7,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Granada

 • De natuur
 • Algehele sfeer in de stad

Minpunten Granada

 • Iets duurder in vergelijking met andere plaatsen in Nicaragua
Ultieme tip: Boek een overnachting bij een accommodatie met uitzicht over het meer van Nicaragua.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Nicaragua

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors