Isla de Ometepe
8,0
9,0 Algemene ervaring
8,0 Locals
8,0 Interessant
9,0 Natuur
8,0 Stranden
6,0 Wildlife
8,0 Wandelingen en/of andere activiteiten

Isla de Ometepe

door Yasmin Visser

In het grootste meer van Nicaragua ligt een schat aan natuur en cultuur verstopt. Twee enorme vulkanen zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van Isla de Ometepe in het Lago de Nicaragua. Het eiland is met afmetingen van 31 bij 10 kilometer, het grootste eiland ter wereld dat in een zoetwatermeer lig. Weinig actieve vulkanen zijn zo toegankelijk als die van het eiland Isla de Ometepe.

Op Ometepe wonen ongeveer 42.000 mensen. De meesten daarvan wonen in de twee grootste steden: Altagracia in het noorden en Moyogalpa in het westen.

Actieve vulkaan

Niet alleen de vorm, maar ook de Azteekse naam van het eiland is beïnvloed door de vulkanen. Ome betekent twee en tepetl staat voor bergen.

De kleinste vulkaan is Maderas met 1.394 meter. De andere vulkaan, Concepción, is iets meer dan 200 meter hoger. Beide vulkanen op Isla de Ometepe kun je beklimmen.

De Concepción is nog steeds actief. De laatste explosie was in december 2009. Door een explosie van gas schoot het as wel 150 meter de lucht in.

Zandloper

Hijgend en zwetend bereik je de top van de Concepción. Je hebt zeker vijf uur achter elkaar omhoog geklommen. De vulkaan dient uitstekend als uitkijkpunt .

Gammele lancha's, of kleine passagiersbootjes, varen langzaam richting één van de dokken op Isla de Ometepe.

Van bovenaf gezien lijkt het eiland op een zandloper. De twee vulkanen zijn met elkaar verbonden via een landengte, ontstaan door het lava uit de vulkanen. Deze smalle strook bevat ook een klein strand. Daar geniet je van de zon en koel je af in het groene meer.

Het is een heldere dag op Isla de Ometepe. In de verte bespeur je het profiel van de kleinere vulkaan Maderas. Ook daar zijn avontuurlijke mensen op weg naar de top. Misschien kijken zij op dit moment wel naar jou.

Petrogliefen

Aan de voet van Maderas zijn Petrogliefen te zien. Dit zijn uit rotsen gekerfde afbeeldingen van bijvoorbeeld spinnen of cirkels. Deze tekeningen zijn gemaakt door de Chorotega, de oorspronkelijke bewoners van Isla Ometepe. De oudste Petroglief op het eiland is wel 4000 jaar oud.

De zuidkant van Maderas is niet te zien. Hier stort een massa kristalhelder 35 meter de diepte in. Dit is de waterval van San Ramón.

Om de waterval te bereiken wijk je van de gebaande paden af die naar de top van Maderas leiden. Via een zijweg loop je binnen twee uur door de dichte jungle naar de waterval. Insecten zoemen en kikkers maken vreemde geluiden. Af en toe vang je een glimp op van felblauwe vlinders.

Onder de waterval is geen meertje waar je lekker kunt zwemmen. Maar je kunt wel onder het vallende water van San Ramón staan om af te koelen.

Oog van het water

Precies tussen de twee vulkanen in, vlakbij het dorpje Santo Domingo, ligt Ojo del Agua. Dit 'Oog van het water' is een natuurlijk zwembad met mineraalrijk water. Het water staat niet stil, maar maakt deel uit van een stromende rivier op Isla Ometepe.

Op de cementen rand van het natuurlijk bad staan houten ligstoeltjes om uit te rusten na het zwemmen. In de bomen zitten veel witblauwe vogels met donkere gekrulde veertjes op hun kop. Deze Urracas zijn bijzondere eksters en bevinden zich overal op het Ometepe eiland.

Hoog vanaf de vulkaan Concepción was het zwembad niet te zien. Palmbomen omringen namelijk het waterpoeltje en de bladeren vormen een natuurlijk dak. Een prima plek om uit te hijgen na de lange trektocht op de vulkaan.

Wat is er te doen op Isla de Ometepe?

 • Koop bij de fruitmannen in één van de kleine dorpjes een heerlijke verse kokosnoot. Vraag hem de kokosnoot van boven op te snijden, zodat je het heerlijke sap eruit kunt drinken.
 • Wil je een mooi uitzicht over Isla Ometepe? Zowel de vulkaan Maderas als Concepción kun je beklimmen. Het zijn geen makkelijke routes, maar het uitzicht vanaf de top is zeker de moeite waard.
 • Omringd door tropische bomen en exotische dieren ligt Ojo del Agua. Hier plons je in het mineraalrijke water plonzen en geniet je van de natuur.
 • Op verschillende plekken op Isla Ometepe zijn eeuwenoude Petrogliefen te zien. Vooral rond vulkaan Maderas zijn veel rotsen met afbeeldingen te zien.
 • De waterval van San Ramón ligt aan de voet van Maderas diep in de jungle. Tijdens de wandeling naar de waterval houden gekleurde vlinders, brulapen en misschien zelfs slangen je gezelschap.
Like deze pagina

Reizen Isla de Ometepe

Meer Isla de Ometepe

Reviews Isla de Ometepe

Prachtige natuur en genoeg te doen op Ometepe (bezocht in april 2012)

Review geschreven door Victorine Sandkuyl op 13 juli 2016

Isla de Ometepe bestaat uit de twee vulkanen Maderas en Concepcion en dat is gelijk het hele eiland. Je bereikt het eiland met de veerboot vanaf San Jorge, vlakbij de stad Rivas. Zelf heb ik vier nachten op het eiland doorgebracht en dat vond ik precies genoeg.

De eerste nacht sliepen we in een klein hotelletje in Moyagalpa, de stad waar de veerboot ook aankomt. Omdat wij laat aankwamen, bleven we in dit stadje, maar als je vroeger aankomt zou ik ervoor kiezen door te reizen. De eerste dag hebben we het eiland per scooter verkend. De wegen zijn prima te doen en je krijgt zo snel een goede indruk van het eiland.

De tweede nacht hebben we in het middelste deel van het eiland geslapen in het dorpje Santo Domingo, lekker aan het strand. Nadat we de volgende dag wat gerelaxt hadden op het strand kozen we ervoor door te reizen naar het zuidelijke deel van Ometepe. Omdat dit deel toen nog minder ontwikkeld was (ik weet niet wat de huidige status is), duurde het best lang voordat we onze accommodatie bereikten. Er waren daar niet echt wegen, maar meer ruige paden die alleen geschikt waren voor een 4WD.

Onze ecolodge La Hacienda Merida was echt fantastisch! 's Avonds schoven we aan voor een communal dinner, alles was biologisch en echt heerlijk. Ik kan iedereen aanraden om een nacht of twee bij Hacienda Merida door te brengen. Na een nachtje top geslapen te hebben besloten we 's ochtends te hiken naar de waterval San Ramon. Hoewel ik en mijn medereizigers geen die hard wandelaars waren, vonden we de hike goed te doen. Helaas viel de waterval zelf best wel tegen, er kwam nauwelijks water uit. Dit kwam omdat het het droge seizoen was, ik heb gehoord dat de waterval een stuk spectaculairder is in het regenseizoen.

Veel mensen kiezen er ook voor om de vulkaan Concepcion te beklimmen. Helaas zat ik zelf toen nog in m'n minder actieve periode, ik heb nog steeds spijt dat ik deze hike niet heb ondernomen. Het uitzicht vanaf de top schijnt prachtig te zijn.

8,0
9 Algemene ervaring
8 Locals
8 Interessant
9 Natuur
8 Stranden
6 Wildlife
8 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Isla de Ometepe

 • Prachtige natuur
 • Leuke activiteiten
 • Aardige locals
 • Genoeg te doen
Ultieme tip: Als je van fotograferen houdt is de lokale begraafplaats zeker het bezoeken waard. Van de gekleurde graven, wilde bloemen en witte standbeelden kun je mooie foto's schieten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Nicaragua

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Guatemala kenner
Sponsors