León Viejo León Viejo

León Viejo

door Willeke van Doorn

In Léon Viejo loop je langs de ruïnes van de oude stad Léon. In de zestiende eeuw stichtten de Spanjaarden hier de eerste hoofdstad van het land. Al snel gooide de vulkaan Momotombo roet in het eten en stortte de stad in elkaar.

De Spanjaard Francisco Hernández de Córdoba stichtte de stad Léon Viejo in 1524 aan de voet van de vulkaan Momotombo. Het bleek geen geschikte locatie voor een hoofdstad. Een grote aardbeving, veroorzaakt door de nabijgelegen vulkaan, verwoestte de hele stad nog geen eeuw na haar oprichting. Léon Viejo verdween onder het puin en werd vergeten.

ZELF NAAR Nicaragua?

Bekijk alle 9 reizen naar Nicaragua

Momotombo

Na de vernietiging van Léon Viejo in 1610 werd de stad opnieuw opgebouwd. Dertig kilometer ten westen van de oude stad, op veilige afstand van de vulkaan Momotombo, ontstond de huidige stad Léon. Het onder het puin en as bedolven Léon Viejo werd vergeten.

Het duurde honderden jaren voordat Léon Viejo weer opnieuw ontdekt werd. Archeologen van de UNAN universiteit in Léon vonden de oude stad in 1967. Doordat de stad na de aardbeving bedolven lag onder een dikke laag puin, is Léon Viejo in originele staat bewaard gebleven. De archeologische vindplaats laat je het Léon van de zestiende eeuw zien tijdens je rondreis door Nicaragua.

Léon Viejo tours

Veel reisorganisaties in Léon bieden dagtours aan naar de ruïnes van de oude stad. Léon Viejo omvat een gebied van 32 hectare. Sinds de herontdekking in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn zeventien gebouwen onder het puin vandaan gehaald. Tijdens een tour naar Léon Viejo zie je onder meer zestiende eeuwse kathedralen, woningen en militaire gebouwen.

Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid naar Léon Viejo te reizen tijdens je vakantie in Nicaragua. Met de bus of auto rijd je naar Puerto Momotombo dat op minder dan een kilometer afstand van de oude stad ligt.

Dit dorp ligt aan de voet van de vulkaan en grenst aan Lago Xolotlán. Vanaf het strand in Puerto Momotombo kijk je op tegen de vulkaan Momotombo die Léon Viejo honderden jaren geleden vernietigde.

Reizen Nicaragua

Specialisten Nicaragua

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors