Chichigalpa Chichigalpa

Chichigalpa

door Willeke van Doorn

Kilo's suiker, liters rum en grijze aswolken hebben één ding gemeen: je vindt ze in Chichigalpa. Aan de voet van Volcán San Cristóbal ligt deze stad die bekendheid geniet dankzij haar grote suikerfabriek, Ingenio San Antonio, en de productie van Flor de Cana, Nicaraguaanse rum.

De stad van suiker en rum ligt in het westen van Nicaragua, niet al te ver van Léon. Op steenworp afstand ligt Volcán San Cristóbal, de hoogste vulkaan van Nicaragua die nog altijd actief is en regelmatig as uitspuugt. Tijdens je rondreis door Nicaragua zie je in Chichigalpa hoe rum en suiker geproduceerd worden én beklim je de hoogste vulkaan van het land.

ZELF NAAR Nicaragua?

Bekijk alle 9 reizen naar Nicaragua

Ingenio San Antonio

Meer dan een eeuw geleden, in 1890, startte de familie Pellas de Ingenio San Antonio. Tegenwoordig is dit de grootste suikerfabriek van heel Nicaragua. De fabriek ligt middenin een veld van suikerriet.
Om te zien hoe er in Ingenio San Antonio suiker wordt geproduceerd, volg je een tour door de suikerfabriek. Veel inwoners van Chichigalpa werken voor Ingenio San Antonio, dat verantwoordelijk is voor meer dan de helft van de suikerproductie in Nicaragua.

Wetenschappers laten zich echter kritisch uit over de werkomstandigheden in Ingenio San Antonio en andere suikerfabrieken in Midden-Amerika. Opvallend veel mannen sterven in Chichigalpa aan nierziekten, wat te wijten zou zijn aan de lange, zware dagen die ze maken in de hitte op de suikervelden.

Flor de Cana: hét streekproduct van Chichigalpa

De suiker die Ingenio San Antonio produceert is een belangrijk exportproduct voor Nicaragua. Daarnaast wordt van de suiker ook een andere bekend streekproduct van Chichigalpa gemaakt: Flor de Cana.

Ook in de rumfabriek kun je een tour maken en zo een kijkje achter de schermen nemen van het productieproces van Flor de Cana. Achteraf volgt natuurlijk een lekkere proeverij.

Volcán San Cristóbal

Achter de rum- en suikerfabrieken van Chichigalpa doemt de grootste vulkaan van het land op. Geen enkele andere vulkaan in Nicaragua komt in de buurt van Volcán San Cristóbal, waarvan de top 1745 meter hoog is.

Een lange, pittige hike brengt je naar de top van Volcán San Cristóbal waar je naast de onrustige krater staat die 500 meter lang is en 600 meter breed. Je kijkt uit over Chichigalpa waar een welverdiend glaasje rum op je wacht.

Reizen Nicaragua

Specialisten Nicaragua

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors