San Juan del Sur

San Juan del Sur

door Yasmin Visser

San Juan del Sur ligt in het zuidwesten van Nicaragua aan de Stille Oceaan, vlakbij de grens met buurland Costa Rica. Het stadje ligt aan een baai, dat vanuit de lucht op een hoefijzer lijkt. San Juan del Sur is van oorsprong een vissersdorpje. Het grootste deel van het jaar is het dat nog steeds. In de vakantieperiodes verandert San Juan in een vakantieoord.

Schildpadden in de nacht

Gespannen loop je met een zoekende blik over het strand van het La Flor Beach Nature Reserve. Je schoenen zakken diep in het zand weg. Het is donker en met een zaklantaarn schijn je over het water en het strand. Opeens zie je iets bewegen.

ZELF NAAR San Juan del Sur?

Bekijk alle 6 reizen naar San Juan del Sur

Langzaam kruipt een dwergschildpad het strand op. Als ze haar plek gevonden heeft begint ze een gat te graven. Om haar niet te storen sta je achter haar en heb je de zaklantaarn uitgedaan, als ze de witte eitjes als golfballetjes in het gat vallen.

Na een uur liggen er wel honderd kleine balletjes in het gat. De schildpad bedekt de plek met zand. Nadat ze het nog een keer heeft aangestampt, keert ze tevreden terug naar zee om vervolgens te verdwijnen in de nacht.

Stropers

De Olive Ridley dwergschildpadden komen vaak op het strand op van San Juan del Sur om hun eitjes te leggen. Ze danken hun naam aan het olijfkleurige schild dan ze hebben.

Van juli tot en met januari zijn ze elke nacht in groten getale aanwezig om gaten te graven. In het reservaat wordt ervoor gezorgd dat de eitjes veilig blijven. Stropers hebben het namelijk gemunt op de eitjes vanwege de hoge prijs die ervoor wordt betaald.

Golven pakken

De golven voor de kust van San Juan del Sur zijn zeer geschikt om te surfen. Zowel ervaren als minder ervaren surfers kunnen hier hun golven pakken.

Zittend op je board laat je een paar golven passeren. Je gunt de andere surfers de mooie beach breaks. Vanuit de oceaan vallen de witte zandstranden nog meer op.

De aangemeerde logge cruisschepen passen niet in het plaatje. Ze zijn het tegenovergestelde van de kleinschaligheid van San Juan.

Jezus

Links van het dorp staat de luxe villa's van rijke Nicaraguanen op een heuvel. Sinds 2009 staat er op de top één van de grootste Jezusbeelden in de wereld. De grootste van Midden- en Zuid-Amerika staat op de Corcovado berg in Río de Janeiro.

Het standbeeld in San Juan geeft je een veilig gevoel. Alsof er iemand over je waakt, terwijl je over de grote golven glijdt.

Voor iets rustigere stranden kun je uitwijken naar het noorden. Na twintig minuten rijden kom je aan bij Playa Maderas. Hier is de kans groot dat je alle golven voor jezelf hebt.

Varen bij zonsondergang

In de haven van San Juan del Sur liggen genoeg boten om je naar de open oceaan te brengen. Met een zeilboot trek je eropuit om vis te vangen. Je vangt wel tien vissen, waarvan het meeste tonijn is. Het avondmaal is nu wel bij elkaar gevangen.

Terug in het dorp laat je de grootste vis bij een van de restaurantjes bereiden. Verser dan dit kan gewoon niet.

Wat is er te doen in San Juan del Sur?

  • Yoga is een populaire bezigheid in San Juan del Sur. Op verschillende plekken kun je yogaoefeningen doen. Ook op het strand.
  • Wil je je eigen maaltijd bij elkaar vissen? Vaar dan met een boot richting open water. Daar haal je onder begeleiding onder andere tonijn uit de zee. 's Avonds vraag je in een restaurant of ze je visje even willen bereiden.
  • In het La Flor reservaat kun je 24 uur per dag langskomen om op zoek te gaan naar de Olive Ridley dwergschildpadden. Je mag zelfs op het strand kamperen. Vooral 's nacht is de kans groot om een schildpad eitjes te zien leggen.
  • Als je even wilt uitwaaien huur je een paard. Lekker langs het strand galopperen en de zon in de zee zien zakken.
  • In de buurt van San Juan Del Sur kun je conopy-tours doen. Via kabels blijf je tijdens deze avontuurlijke bezigheid hoog in de boomtoppen van de jungle. Voel je Tarzan of Jane terwijl je van boom naar boom slingert.

Reizen San Juan del Sur

Meer San Juan del Sur

Specialisten Nicaragua

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors