San Carlos (Nicaragua) San Carlos

San Carlos (Nicaragua)

door Willeke van Doorn

Kijk vanaf La Fortaleza de San Carlos uit over het immense Lago de Nicaragua en de monding van Río San Juan. Een boottocht over het meer brengt je naar de rustige en afgelegen eilandengroep Solentiname, terwijl de rivier je meevoert naar het liefelijke dorpje El Castillo en het Reserva Biológica Indo Maiz.

Aan de oostkant van het Lago de Nicaragua ligt de zusterstad van Groningen: San Carlos. Door haar ligging aan het zoetwatermeer én aan de monding van Río San Juan bezoeken veel reizigers deze havenstad tijdens een rondreis door Nicaragua. Vanuit hier volg je de Río San Juan naar oude forten en indrukwekkende natuurgebieden of vaar je naar de eilanden van Solentiname.

ZELF NAAR San Carlos (Nicaragua)?

Bekijk alle 1 reizen naar San Carlos (Nicaragua)

El Castillo

La Fortaleza de San Carlos, een Spaans fort uit de zeventiende eeuw, is de belangrijkste bezienswaardigheid in de stad zelf. De Spanjaarden gebruikten het fort ter bescherming tegen piratenaanvallen. Vandaag de dag huisvest het voormalige fort een museum. Door haar ligging bovenop een heuvel trakteert het fort op mooie uitzichten over Lago de Nicaragua én Río San Juan.

Río San Juan is een 190 kilometer lange rivier die vanuit San Carlos landinwaarts richting de Caraïbische Zee loopt. Een boottocht over de rivier brengt je naar El Castillo: een charmant dorpje zonder auto's of moderne wegen. Het dorpje is gebouwd rondom een zeventiende eeuws fort dat vanaf een heuvel uitkijkt over de rivier.

Reserva Biológica Indio Maiz

Vanuit El Castillo volg je de Río San Juan verder naar het oosten tot het Reserva Biológica Indo Maiz. Dit natuurgebied maakt onderdeel uit van het grotere Reserva de Biosfera San Juan, dat weer is opgedeeld in zeven aparte gebieden en nationale parken. Reserva Biológica Indio Maiz is daarvan het grootste.

Slechts een klein deel van het 300.000 hectare grote natuurreservaat is echter toegankelijk voor toeristen. In de stukken die wel begaanbaar zijn loop je door een van de oudste tropische regenwouden van Nicaragua en spot je tapirs, apen en honderden vogelsoorten.

Solentiname: eilandengroep bij San Carlos

Reserva Biológica Indio Maiz en El Castillo liggen beiden ten oosten van San Carlos aan Río San Juan. In het westen grenst de havenstad aan Lago de Nicaragua. Restaurants en huizen op houten palen boven het water sieren de haven van San Carlos. Van daaruit stap je op een boot het meer op richting de eilandengroep Solentiname.

De archipel Solentiname in het zoetwatermeer bestaat uit 36 eilanden waarvan alleen de vier grootste bewoond zijn. De ongeveer duizend inwoners van de eilandengroep leven een simpel bestaan waarbij stromend water en elektriciteit niet vanzelfsprekend zijn.

Op de eilanden van Solentiname ga je even back to basic tijdens je vakantie in het avontuurlijke Nicaragua én scoor je een mooie souvenir bij een van de vele kunstenaars die op de eilanden wonen.

Reizen San Carlos (Nicaragua)

Specialisten Nicaragua

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors