Estelí Jouw vakantie naar Midden-Amerika begint hier!

Estelí

door Yasmin Visser

Het koloniale en dictatoriale verleden gaat leven in het Nicaraguaanse Estelí. Ontmoet de moeders van de gevallen soldaten en eet de lekkerste bananen in het nabijgelegen natuurreservaat Miraflor.

Estelí ligt in een vallei op een hoogte van 800 meter en wordt omgeven door bergen. De stad ligt in het noordoosten van Nicaragua, ingeklemd tussen de hoofdstad Managua en de grens met Honduras. Estelí is het centrum van agricultuur in het Midden-Amerikaanse Nicaragua. Er zijn vooral veel tabakplantages die in de tabakfabrieken worden verwerkt tot sigaren van hoge kwaliteit. Op elke hoek van de straat kun je ze kopen.

ZELF NAAR Nicaragua?

Bekijk alle 8 reizen naar Nicaragua

Stad van de muurschilderingen

In Estelí wonen meer dan 90.000 mensen. De stad staat bekend als 'de stad van de muurschilderingen'. Wel 150 schilderingen sieren de muren van Estelí.

Ze zijn gemaakt tijdens de Sandinistische Revolutie van 1979 tot 1990. Veel van de tekeningen zijn een eerbetoon aan de Frente Sandinista de Liberación Naciona (FSLN), ofwel de Sandinisten.

De FSLN bestaat uit aanhangers van Augusto Sandino. Deze Nicaraguaanse revolutionair hoorde bij de groep liberalen die in 1927 tegen Amerikaanse bezetting van Nicaragua waren.

42 jaar dictatuur

Toen de Amerikaanse mariniers zes jaar later uit Nicaragua vertrokken, werd Somoza García in 1933 benoemd tot hoofd van de Nationale Garde. García vermoorde Sandino en greep zelf de macht. Hiermee startte hij de Somoza-dictatuur die 42 jaar lang zou duren.

Tijdens die jaren vochten de Sandinisten een guerrillaoorlog tegen de allesoverheersende Somoza-familie. De enige twee steden in Nicaragua waar de Sandinisten terecht konden waren León en Estelí.

Estelí vormde tijdens de gevechten een fort voor de Sandinisten. In 1979 kwam er een einde aan die oorlog en werd de laatste Somoza verdreven.

Martelaars

In de tijd dat de Sandinisten aan de macht waren, tot 1990, bleef Estelí een belangrijke haven voor de revolutionairen van Nicaragua. Er wonen nu nog steeds veel Sandinisten in de historische stad. De kenmerkende zwart met rode vlaggen van de Sandinistische FSLN hangen overal in de stad.

Vlakbij het centrale plein van Estelí is de Galería de Héroes y Mártires. Hier worden de gesneuvelde revolutionairen geëerd. De moeders van de gevallenen runnen deze galerie.

Er zijn foto's, muurschilderingen en wapens van hun zoons te zien. De moeders vertellen zelf verhalen over hoe het was tijdens de revolutie.

Miraflor

Estelí is niet alleen een uitvalsbasis van de Sandinisten. Het natuurreservaat van Miraflor ligt 28 kilometer van de stad.

Het reservaat wordt onderhouden door een organisatie die duurzame landbouw promoot. Zo wordt er op een goede wijze koffie, groenten en bloemen verbouwd.

Slapen in de natuur

Door een gids word je rondgeleid door het park. Je blijft twee dagen in het park en overnacht bij lokale familie. Boven het tropische bos steken de bergen bedekt met nevelwoud uit.

Het landschap bestaat uit tropische savanne tot vochtig regenwoud. De lange bomen zorgen met hun bladeren voor bescherming tegen de zon. Het is klam, maar niet heel heet. De geur van orchideeën overrompelt je.

Gebakken banaan

In Miraflor leven verschillende soorten apen, wilde katten en de kenmerkende toekan vogels. Terwijl je door het regenwoud loopt zie je opeens iets opvliegen uit de bomen. Het is de zeldzame Quetzalvogel, met zij metaalglanzende groene kop en felrode borst.

Bijna struikel je over de enorme wortels van de bomen. De wortels groeien gewoon boven de grond. Overal zie je de kegelvormige rode bloemen van de bananenbomen. Helemaal bovenin hangen de gele bananen. Zij vormen het hoofdbestanddeel van het eten vanavond: rijst met gebakken banaan.

Wat is er te doen in Estelí?

  • In het Galería de Héroes y Mártires van Estelí kun je meer leren over de Sandinisten van Nicaragua. De galarie is opgedragen aan de gesneuvelde revolutionairen.
  • Het natuurreservaat Miraflor ligt vlakbij Estelí. Hier kun je genieten van de natuur. Landbouw wordt op een duurzame manier bedreven en het park zit vol exotische dieren.
  • Op een uurtje lopen van Estelí ligt de waterval Salto Estanzuela. Het water valt van 25 meter hoog in een meertje, waar je kunt zwemmen.
  • Bezoek een sigarenfabriek, bijvoorbeeld Nick's Cigar Company. Je leert over het proces van tabak verbouwen tot het maken van de sigaren.
  • Bekijk de 150 muurschilderingen die de stad van Estelí versieren. Niet alle muurschilderingen gaan over de Sandinisten. Sommige zijn kleurrijk, andere zwart-wit. Laat je verrassen.

Reizen Nicaragua

Specialisten Nicaragua

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Guatemala kenner
Sponsors