Vulkaanland Nicaragua

Vulkaanland Nicaragua

door Getaway Travel

Beklim ze, loop eromheen of bekijk ze vanaf een veilige afstand. De vulkanen van Nicaragua zijn op verschillende manieren te bekijken en te ervaren. Nicaragua wordt ook wel 'het land van meren en vulkanen' genoemd.

In heel Midden-Amerika komen veel vulkanen voor. Elk land heeft er wel een paar, behalve Honduras. In Nicaragua staan enkele tientallen vulkanen, waarvan er ongeveer negentien actief zijn.

ZELF NAAR Nicaragua?

Bekijk alle 9 reizen naar Nicaragua

Slapende en rokende vulkanen

De bergketen van Nicaragua, Cordillera de Maribio, loopt van noord naar zuid, langs de pacifische kust. De keten bestaat uit een aantal vulkanen.

Sommige vulkanen zijn perfecte kegelvormige bergjes en worden constant vergezeld door een rookpluim. Anderen zijn 'slapend' en alleen nog herkenbaar als vulkaan door de enorme kraters.

Eén van de bekendste en meest toegankelijke vulkanen in Nicaragua is Volcán Masaya. Deze vulkaan bevindt zich in het Parque Nacional Volcán Masaya. Samen met de Nindirí vulkaan heeft Masaya vijf kraters.

Natuurlijk is het mogelijk de vulkaan overdag te beklimmen en de kraters met hun indringende zwavelgeur te bezoeken. Maar avontuurlijker is het om in het donker te gaan. Je vertrekt voordat de zon opkomt. Bij de Santiago krater, de grootste van de vijf, zie je oranje lava de berg afstromen.

Vulkaanboarden

Een andere bekende vulkaan is de Volcán Cerro Negro, oftewel vulkaan 'zwarte heuvel'. De naam refereert aan het zwarte zand dat op de hellingen van de vulkaan te zien is.

De Cerro Negro vulkaan is de jongste vulkaan in Midden-Amerika en vrij gemakkelijk te beklimmen. Binnen veertig minuten sta je op de top, op een hoogte van 728 meter.

De tocht naar beneden gaat sneller. Het fijne zwarte lavazand is zeer geschikt voor sandboarden of eigenlijk 'vulkaanboarden'. Zittend op een houten plank raas je honderden meters naar beneden.

Uitbarstingen

De actieve vulkanen van Nicaragua hebben voor veel problemen gezorgd. Niet alleen zijn verschillende dorpjes en steden door de jaren heen verwoest vanwege stromende lava. De vulkaanuitbarstingen zorgen ook voor aardbevingen.

Eén van die bevingen heeft ooit bijna de hoofdstad Managua weggevaagd. Ook nu nog bestaat er altijd een dreiging voor een beving. Onder de stad lopen achttien seismische breuklijnen in de aarde. En de huizen van de anderhalf miljoen inwoners van Managua zijn niet bestand tegen een trillende grond.

Stroomvoorziening

De aanwezigheid van vulkanen heeft ook een positieve invloed op het land. De as en lava uit vulkanen is zeer vruchtbaar. Gewassen groeien dus goed op de Nicaraguaanse grond.

Daarnaast levert de Momotombo vulkaan, aan het Lago de Managua, stroom. De enorme hitte die vrijkomt bij de actief geworden vulkaan wordt op de Ormat Momotombo Power Company omgezet tot stroom. Een zeer natuurlijke vorm van stroomvoorziening dus.

Reizen Nicaragua

Specialisten Nicaragua

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors