Reviews Cuba
8,6
8,6 Algemene ervaring
8,6 Beziens­waardigheden
8,5 Steden of plaatsen
8,7 Locals
8,5 Veilig
8,7 Natuur
8,7 Stranden
8,5 Klimaat
  • Aantal reviews: 103
  • Aantal waarderingen: 64

The land of rum, tobacco and coffee! (bezocht in december 2018)

Review geschreven door Karlijn Daemen op 08 december 2019

Havana: Boek een fietstour door Havana met Havanatours. Dit is een Nederlands bedrijfje. Zij kunnen ook je aankomst vooraf organiseren. Ga lekker rondlopen door Old Habana, ontbijten bij El café en naar het barretje El Dandy. Een leuke Casa is Casa colonial Cary y Nilo. Echt een aanrader, super lieve mensen met casa in city centre in oud koloniaalste stijl.
Viñales: Casa Oscar, ook een echte aanrader. Super leuke, goed verzorgde casa op loopafstand van de hot and happening.
Tip is de horseback riding tour naar de tabaks, coffee en rum plantages. Je kunt vanuit hier oa naar Cayo Jutias. Ga ‘s avonds vooral naar de Colonial, hier kun je van live muziek genieten waarna je in centro cultural polo moutanez met de voetjes van de vloer kan in een openlucht disco.
Santa Clara: Dé studentenstad met veel Ché. We hebben alles te voet gedaan. Je kunt wellicht ook een tour nemen om een betere indruk te krijgen. Het is een drukke stad, maar een heel stuk minder toeristisch. Leuk voor 1 dag/nacht. Casa Beny y Roberto. Ontzettend lieve mensen weer, goede casa. Goede eigen keuken! Tip is ook om hier te dineren. Wij waren de enige gasten dus wat ongezellig maar erg lekker! ‘S avonds is vanaf 21:00 muziek op het plein en live muziek in het café van het theater. Gedanst met de locals!
Matanzas: Hostal OCM Versalles bij Osvaldo, lieve en behulpzame man. Casa net buiten het centrum. Via brug loop je zo het hart van Matanzas in. Leuke casa met dakterras, barretje en 2 kamers. Heel persoonlijk! Trek wandelschoenen aan en loop via het theater naar het water over de kunstige boulevard richting Parque Libertad. Zeer fotogeniek! Vanuit daar loop je richting het uitzichtpunt (1,5 kilometer buiten de stad) Parque René Fraga en daarna naar de kerk Ermita de Monserrate. Prachtig uitzicht over de stad en de zee en aan de andere kant de vallei. Zeker de moeite waard!
Varadero: Casa; El Ranchón de Orlando en Casa Betty y Jorge. Bij Salsa Suárez heeeerlijk gegeten!

8,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • authentiek
  • kleurrijk
  • natuur
  • avontuurlijk
  • muzikaal

Minpunten Cuba

  • slechte wegen
  • soms veel tourisme
Ultieme tip: Matanzas zeer zeker de moeite waard om aan te doen! Interessante, kleurrijke, schonen, vriendelijke en vergeleken met de andere steden, een over het algemeen rustige stad!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Magisch Cuba (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Ruben Schouw op 01 december 2019

Wat is Cuba een unieke ervaring die iedereen meegemaakt moet hebben, wat mij betreft! Het is echt alsof je op een andere wereld landt, in een andere tijd. De mensen zijn ook allemaal echt heel vriendelijk en heel behulpzaam. Sowieso een aanrader!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Betaalbaar
  • Vriendelijke mensen
  • Lekker weer

Minpunten Cuba

  • Slecht internet (vond ik persoonlijk geen nadeel)
Ultieme tip: Verblijf in een Casa Particular!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba, het land van muziek en Mojito's (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Cinzia Esposito op 24 november 2019

Cuba biedt zoveel warmte van de locals. Overal kleuren, geuren en muziek. Een land met een bijzonder geschiedenis, kleurrijke, koloniale steden en prachtige bountystranden. Naast de steden en stranden biedt Cuba ook prachtige natuur aan de westkust bij Viñales.

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • warmte
  • gezelligheid
  • prachtige koloniale steden
  • bountystranden

Minpunten Cuba

  • veel hotels onder de standaard
Ultieme tip: Als je in Havana bent ga een avond naar Buena Vista Social Club. Heerlijk eten tijdens live muziek van vele (bekende) Cubaanse zangers.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Koloniaal Cuba (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Cinzia Esposito op 24 november 2019

Cuba biedt zoveel warmte van de locals. Overal kleuren, geuren en muziek. Een land met een bijzonder geschiedenis, kleurrijke, koloniale steden en prachtige bountystranden. Naast de steden en stranden biedt Cuba ook prachtige natuur aan de westkust bij Viñales.

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • warmte
  • gezelligheid
  • prachtige koloniale steden
  • bountystranden

Minpunten Cuba

  • veel hotels onder de standaard
Ultieme tip: Als je in Havana bent ga een avond naar Buena Vista Social Club. Heerlijk eten tijdens live muziek van vele (bekende) Cubaanse zangers.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Koloniaal Cuba (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Cinzia Esposito op 24 november 2019

Cuba biedt zoveel warmte van de locals. Overal kleuren, geuren en muziek. Een land met een bijzonder geschiedenis, kleurrijke, koloniale steden en prachtige bountystranden. Naast de steden en stranden biedt Cuba ook prachtige natuur aan de westkust bij Viñales.

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • warmte
  • gezelligheid
  • prachtige koloniale steden
  • bountystranden

Minpunten Cuba

  • veel hotels onder de standaard
Ultieme tip: Als je in Havana bent ga een avond naar Buena Vista Social Club. Heerlijk eten tijdens live muziek van vele (bekende) Cubaanse zangers.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Super toffe ervaring (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Sander Koster op 21 november 2019

Het was een waanzinnige trip. We hebben enorm veel geleerd over de lokale bevolking en de cultuur. Dit laatste is wat vooral indruk heeft gemaakt op ons. De manier van leven is nog zo anders, bijzonder om mee te maken.

8,0
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Havana! Super om in het echt te beleven
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Ongelofelijk Cuba (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Sander Koster op 21 november 2019

Super toffe ervaring met een unieke cultuur zoals je nergens anders ziet. De bevolking leeft nog zo anders dan wij gewend zijn. Daarnaast zijn de mensen supervriendelijk en biedt het land alles wat je wilt qua bezienswaardigheden. Echt een aanrader

8,3
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Trinidad was echt superleuk! Enorm leuk voor het maken van echt mooie fotos.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Cuba jungle (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Renée Verhagen op 19 november 2019

De natuur van Cuba is echt waanzinnig. Veel groen, mooie vogels en de zee is fantastisch om te snorkelen. Vissen in allerlei kleuren. De bevolking is arm, maar lijkt blij met wat zij hebben. Ze zijn aardig en behulpzaam.

Pluspunten Cuba

  • aardige locals
  • mooie vissen
  • snorkelen
  • havana

Minpunten Cuba

  • weinig Engels sprekende locals
Ultieme tip: - Havana stad - Trinidat - Varkensbaai
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

12 dagen cuba zijn er te kort (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Ben Roozendaal op 18 november 2019

Zeer mooi land .gastvrij en mooie natuur cultuur en de gebouwen zijn een lust voor fotografen de oude auto.s die er nog rondrijden..de suiker riet plantages waar nog met oude ambacht gewerkt word om de rum voor te bereiden .en de velden waar de tabak nog verwerkt word voor de betere sigaren tot de beste van de wereld en dan ook nog de pleinen waar op straat nog muziek gemaakt word en in de cafés de salsa word gedanst ..de kinderen die in uniform nog naar school gaan en dat tot hun 18 jaar

Ultieme tip: Neem voor locale medicatie mee pleisters ibrufen. Etc .en voor kinderen potloden .en kleding
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooi land! (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Samantha Both op 18 november 2019

De mooiste plek om te zijn in Cuba vonden wij Trinidad en Topes de Collantes. We hebben een 2 daagse tocht gedaan hiervan. Super leuke gekleurde huisjes en onwijs mooie natuur! Echt een aanrader! Het plaatsje waar we zaten in het Hotel, Varadero, was minder. Veel te toeristisch en waren daar ook flink wat keren opgelicht. Verder onwijs mooie reis en echt een aanrader om te rondreizen, dat blijkt echt geweldig te zijn!

8,1
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Mooie natuur
  • Aardige locals
  • Veiligheid

Minpunten Cuba

  • Veel toeristen
  • Duur
  • Oplichters
Ultieme tip: Tips voor in Cuba: Topes de Collantes, Havana overdag en in de avond, Trinidad!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Cuba (bezocht in juni 2019)

Review geschreven door Wouter Van der Ent op 17 november 2019

Cuba is een land dat je beter nu kunt bezoeken dan morgen. Het land ontwikkelt zich in rap tempo, maar er is nog veel te zien en te leren over het roerige verleden. Tegelijk is de prachtige Cubaanse cultuur een must om te ontdekken voor elke reiziger. Van de hoofdstad Havana tot aan de bergen in het binnenland, de natuur en de watervallen, de uitgestrekte witte stranden. Ik kan Cuba iedereen aanbevelen.

Pluspunten Cuba

  • Goedkoop
  • Natuur
  • Stranden
  • Vriendelijkheid
  • Cultuur

Minpunten Cuba

  • Toeristen
  • Vervoer
Ultieme tip: Reis af naar Topes de Collantes en maak de hike langs de watervallen waar je ook kunt zwemmen. Wat een bizar mooie natuur!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Honeymoon 2018 (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door Sanne Lieshout op 17 november 2019

Heerlijk genoten van onze honeymoon. Vriendelijke mensen, mooie natuur, cultuur en natuurlijk genieten van elkaar. Een land waar je een perfecte combi van activiteiten en relaxen kunt vinden.
En niet te vergeten: ' a mojito a day keeps the doctor away'.

9,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • klimaat
  • natuur
  • muziek
  • vriendelijk

Minpunten Cuba

  • geen
Ultieme tip: Combinatie van activiteit en relaxen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Cuba (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Adrie Herstel op 17 november 2019

Cuba is een veelzijdig land. Communistisch, salsa,rum ,prachtige natuur en ontzettend vriendelijke mensen. De staat bepaalt nog best veel. Dat maakt het voor ons als westerling interessant. Je wordt weer even met beide benen op de grond gezet.Een aanrader om te bezoeken!

Pluspunten Cuba

  • Betaalbaar
  • klimaat
  • Bevolking

Minpunten Cuba

  • basic accommodaties
Ultieme tip: Rondrit in een oldtimer door Havana.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig land, vriendelijke en behulpzame bevolking. (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Petra Van Der Mast-matthijssen op 17 november 2019

Van Varadero naar Havana gereisd met een local en niet met de reisorganisator, met een oude Amerikaanse auto. Dit was geweldig! Deze man wist alles over Cuba en wij zijn op plaatsen geweest waar je met de reisorganisator niet komt. Zo hebben wij gegeten in een huiskamer restaurant bij de lokale bevolking . Een reis om nooit te vergeten en wij gaan zeker nog eens terug naar Cuba.

Ultieme tip: Ga op stap met een lokale taxi chauffeur/ gids.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cultuur, dansen en ontspanning (bezocht in maart 2019)

Review geschreven door Marjolein Slats op 16 november 2019

Cuba is heel relaxed. Overal waar je gaat eten komt wel een bandje optreden. De meeste willen je vervolgens hun cd verkopen, maar de muziek is leuk. Ook de drankjes met en zonder rum zijn om te genieten.
Het is geen shopbestemming, ja serieus ik hoorde anderen hierover klagen. Als dat je ding is moet je niet naar Cuba. Het is voor cultuur, dansen en ontspanning.

Pluspunten Cuba

  • cultuur
  • rum
  • locals
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Cuba 2017 (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Merel Aalten op 16 november 2019

Cuba, het meest geweldige land wat er bestaat. Het is echt waar; op elk hoekje van de straat muziek, de cocktails zijn goedkoper dan water en de mensen zijn waanzinnig aardig. Geniet van het weer (erg warm), de muziek en al het moois wat Cuba te bieden heeft. Zelf vond ik Trinidad, Havana en Vinales helemaal het einde, maar dit is uiteraard voor iedereen persoonlijk.

Pluspunten Cuba

  • Betaalbaar
  • mooi weer
  • Lekkere cocktails
  • prachtige muziek op elke hoek van de straat

Minpunten Cuba

  • het eten
Ultieme tip: Als je naar Cuba gaat, slaap dan zoveel mogelijk in een Casa Particular. Op deze manier neem je letterlijk een kijkje thuis bij de mensen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Cuba avontuur (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Saskia Boerrigter op 28 november 2018

Wat is een Cuba een prachtig land! De gekleurde oldtimers, de aardige mensen, de muziek op straat, de heerlijke temperatuur, de mooie natuur, prachtige stranden, lekkere whisky. Een echte aanrader voor een heerlijk vakantiegevoel!

8,5
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
8 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Gezellige sfeer
  • Vrolijke muziek
  • Aardige mensen
  • Heerlijk weer
  • Prachtige standen
  • Alleen maar mooie oldtimers

Minpunten Cuba

  • Bedelen
Ultieme tip: Maak je niet druk & Geniet!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

één van de kleurrijkste landen. (bezocht in december 2013)

Review geschreven door Hilco Arendshorst op 24 november 2018

Cuba was één van de kleurrijkste landen waar wij ooit zijn geweest.
Een heel makkelijk land om zelf doorheen te reizen en genieten van alle old timers en van de vriendelijke mensen. Havana moet je zeker in de avond uren bezoeken, overal is wel ergens Salsa muziek en vergeet de sigaren niet.

9,1
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Themperatuur
  • gastvrijheid
  • natuur

Minpunten Cuba

  • verkeer
  • chaotisch
Ultieme tip: Het nachtleven van Havana. Overal muziek in gezellige cafés. Het is er veilig en de makkelijkste manier om in contact te komen met de bewoners.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Back to the sixties in Havana (bezocht in februari 2018)

Review geschreven door Christel Van Andel op 23 november 2018

Op Cuba ben je echt terug in de tijd. Voor mij een totaal andere wereld en voor de iets oudere onder ons herinneringen naar vroeger, de zestiger jaren. Prachtig eiland, prachtige stranden, prachtige mensen. Tip! Zit je in Varadero, huur een auto en ga minstens 2 dagen naar Havana. Logeer bij de locals om te zien hoe ze daar leven en zo verdienen ze ook extra inkomsten, want het is echt armoede. Ik had pennen bij mij, die hebben ze graag. En ik had voor de kleintjes toetertjes mee, op deze manier krijg je heel snel contact met mensen.
Proef de revolutionaire sfeer op Plaza de la Revolución waar de gezichten van Castro en Che groot afgebeeld staan en maak een ritje in een van de oude wagens. Zoals in veel landen zijn sommige stukken in steden onveilig, ook hier. De mensen zijn arm en proberen alles aan je te verkopen. Wil je echte sigaren kopen, koop deze dan in een echte sigarenwinkel waar ze in speciale sigarenkasten liggen. Op straat worden ze regelmatig aangeboden, dus pas op!! Koop geen klapsigaar!!

Pluspunten Cuba

  • De sfeer
  • de muziek
  • de mensen
  • natuur
  • gebouwen
  • mojito
  • sigaren
  • stranden
  • hotels
  • taxis
  • snorkelen
  • duiken

Minpunten Cuba

  • soms slechte wegen
  • personeel na fooi zijn vriendelijker
  • onveilige plekken
  • wees op je hoede
Ultieme tip: Mijn ultieme tip is: ga op eigen houtje naar Havanna en niet met een gids. Zij willen alleen maar aan jou verdienen. Zo zie je echt heel weinig van deze prachtige stad.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis door Cuba! Prachtig land, natuur en bevolking!! (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Lisanne van Waes op 18 november 2018

Cultuur en natuur van Cuba zijn beide prachtig!! Ondanks de mega hitte, kom je adembenemende plaatsen en landschappen tegen! In het cubaanse cultuur vind je overal sfeer. De mensen, de gebouwen, omgeving en muziek laat je een hele nieuwe wereld en cultuur zien!
Sommige dingen zijn door de overheid overgenomen, zoals bijna alle oude auto's die rond rijden, zijn er alleen nog van de overheid. Het land is en gaat veranderen. Als je de kans hebt, zou ik zo snel mogelijk Cuba bezoeken. Nu Cuba en de bevolking nog het echte cuba is! Een echte aanrader!!!

8,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
4 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Natuur
  • Sfeer
  • cultuur

Minpunten Cuba

  • mega grote spinnen
  • hitte
Ultieme tip: Ga langs de echte bevolking. Heel veel toeristenplekken zijn overgenomen door de regering. Ontdek het echte Cuba en neem een kijkje bij de inwoners!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba - Varadero - Havana (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Tessa Suidema op 17 november 2018

Wat een mooi land! Heerlijk rustgevende vakantie gehad maar wel onwijs veel gezien en meegemaakt! Ik vond Cuba een zeer fijn land om te reizen. Het was er prachtig, warm weer, schone omgeving en fijne mensen. Alleen waren sommige straatjes wel wat spannend in Havana, qua hoe de mensen op je letten/ nakijken, maar ook dit is wel bijzonder en alles is goed gegaan!

De Hop on Hop off bussen zijn erg leuk, omdat je op veel plekken komt voor weinig geld, maar verwacht hierbij geen (duidelijk Engelse) uitleg. De Mojitobar in Havana heeft heerlijke maaltijden en allerlei soorten Mojito!
In Varadero is Street 15 erg leuk om overdag te shoppen & Street 62 om te dansen op straat in de avond!

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • vrolijke locals
  • heerlijke vis en Kreeft
  • cultuur
  • cocktails

Minpunten Cuba

  • Krokodillenfarm
  • geur van airco
Ultieme tip: Geniet van een prachtig land! Dit kan zeker ook als je alleen reist. Drink hier een lekker cocktailtje en neem zeker ook een "oude" taxi!! (hierbij is afdingen mogelijk!)
Aangeraden voor: Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Authentiek land (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Muzaffer Alaca op 12 november 2018

Heel authentiek is het er in Cuba. Van architectuur, auto’s tot aan het manier van leven.
Heel aardig zijn de mensen geweest en qua weer zit je in April ook zeker goed. Handig om wat etenswaren voor de locals mee te nemen gezien daar door handelsblokkades weinig variatie te vinden is in de supermarkten.

8,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
7 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • authentiek
  • mooie stranden
  • locals
  • sfeer

Minpunten Cuba

  • duur
  • 2 currencies
  • weinig optie qua eten
Ultieme tip: Neem een volle bagage aan etenswaren en bruikbare spullen mee voor de locals en voornamelijk kids.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba prachtig (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Anne-Miek van Houtum op 11 november 2018

Prachtig land waar je met oldtimers door een groot museum rijd. Sigarenwinkeltjes volop. Gezellige cafeetjes/restaurants met live muziek. Wordt nog veel vervoerd met paard en wagen. Oude stoomlocomotief nog actief

7,9
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
7 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Nog niet TE veel tourisme
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Cultuurliefhebbers

Cuba, strand en klassieke auto’s. (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Mady Visscher op 10 november 2018

Cuba. Voor de Amerikanisatie toeslaat is het raadzaam niet te lang te wachten om dit toch nog wel communistische land te bezoeken. Havana is een belevenis op zich. Verblijven in een casa particulare geeft een mooi inzicht in het dagelijks leven. De stad op zich geeft een beeld van vergane glorie, armoede en vuil. Maar ook van mensen die er het beste van maken.
Het schiereiland Caya Santa Mayo heeft prachtige resorts en laat zien dat toerisme een belangrijke bron van inkomsten is. De stranden zijn werkelijk schitterend hier.
Kortom, een aanrader om beide te combineren.

8,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • stranden
  • ,klassieke autos

Minpunten Cuba

  • armoede
Ultieme tip: Verblijf zeker in een casa particular voor een paar dagen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba Cuba (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Bram Mertens op 31 december 2017

Geweldig land met heerlijke mensen. Wij kwamen er wel snel achter dat ook met kind all inclusive niks voor ons is, maar het rondreizen (voor zover we dat hebben gedaan in een korte tijd) is ook met kind prima te doen. We hebben gewoon een taxichauffeur gehuurd voor een paar tientjes en die bracht ons de hele dag naar allerlei toffe plekken. Heerlijk (buiten het resort) gegeten en genoten van de cubaanse sfeer.

7,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
7 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • klimaat
  • cultuur
  • mooie natuur

Minpunten Cuba

  • slechte wegen
Ultieme tip: Huur een taxichauffeur en laat je door de locals naar toffe plekken brengen. Zij weten de goede plekken altijd wel te vinden en ga niet voor de standaard trips van reisorganisatie.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba, een bijzondere reis ! (bezocht in november 2016)

Review geschreven door solange decroix op 19 december 2017

Het is niet zo makkelijk om rond te reizen in Cuba. Neem vooral je tijd. De kusten bij Trinidad zijn mooi en voorzie zeker tijd om hier rustig te vertoeven.
Als je Spaans spreekt heb je zeker een streepje voor. De mensen vertellen je graag over hun leven. En het zijn zeker interessante gesprekken. Wat me frappeerde is dat de Cubanen geen simpel leven hebben. Het verleden speelt hen nog elke dag parten. Verblijven in casa particularis biedt een meerwaarde,vooral voor hen die geen Spaans spreken. Vele eigenaars van deze casas spreken Engels en kunnen je info geven.

Pluspunten Cuba

  • casa particular
  • overnachtingen

Minpunten Cuba

  • Activiteiten zijn meestal te duur
Ultieme tip: Neem je tijd om Havana te bezoeken. Je hebt 'tijd' nodig om de stad echt te ontdekken. Blijf ook 'hangen' in een klein dorp......ontdek de mensen en hun leven.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers

Trinidad (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Marja Hogervorst op 10 december 2017

Wat een bijzonder land, met mooie ongerepte natuur, tenminste als je niet naar de all inclusive resorts rondom Varadero gaat. Hoewel niet iedereen Engels spreekt, lukt het om mooie contacten te leggen met de locals. Boeiend zijn de verhalen over de politieke situatie in hun land. De wegen zijn vaak slecht, het lukt je niet om veel kilometers per dag af te leggen. Wij vonden Baracoa erg verrassend. Ondanks de vele orkanen die hier meermaals hun vernietigende kracht hebben laten zien, wordt steeds weer gewerkt aan de opbouw van de stad.In de grote stad Santiago hadden wij last van de opdringerige bedelaars.

Pluspunten Cuba

  • Natuur
  • eten
  • locals
  • klimaat
  • cultuur
Ultieme tip: Boek vooral casa particulares en dus geen grote onpersoonlijke staatshotels. Veder is in elke stad wel een muziekzaal aanwezig onder de naam La Trova, waar optredens zijn.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vakantie cuba 2017 (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Maren Beljaarts op 09 december 2017

Cuba is een mooi land met veel natuur. Havana was heel mooi met oude auto's en mooie huizen. Wij hadden een auto gehuurd om rond te reizen en sliepen bij mensen thuis die kamers verhuren. De wegen zijn slecht, want er zitten veel kuilen in de weg. Ook hebben wij een keer gehad dat we wilden tanken, maar dat er geen benzine was. Zorg dan ook dat je gaat tanken als je tank half leeg is. Vinales was erg mooi, hier hebben wij paard gereden tussen de tabakplantages en uitleg gekregen hoe een sigaar wordt gemaakt. Verder zijn wij naar de zee geweest en hebben een uitstap gemaakt naar een plek waar veel pelikanen en flamingo's zitten.
In de buurt van Trinidad zijn erg mooie watervallen, maar hier moet je wel zwemmen op de aangegeven plaatsen. Ook heb je hier mooie schilderswerken. In Santa Clara heb je een standbeeld van Che Guevara en een museum. Hier ligt hij ook begraven. In Havana kun je rondrijden in een oude auto. De bevolking vraagt je om oude kleding. Als eten krijg je voornamelijk kip, rijst, bonen, witte kool, komkommer, tomaat en pizza. Supermarkten hebben vaak ook maar enkele producten en als je boter wilt hebben, moet je net geluk hebben. Als er eieren worden verkocht, dan staan mensen in de rij.

7,8
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Neem oude kleding mee. Zeepjes krijg je in het hotel. Wifi is beperkt ik had zelf geen bereik. Je kunt voor 1 cuc internet kaart kopen en ongeveer een uur internetten.
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Taste of Cuba (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Karin Nijenhuis op 06 december 2017

Prachtig eiland met 3 mogelijke aanvlieghavens. Havana, Varader en Holquin. Havana ligt aan de Golf van Mexico. De noordkust aan de Atlantische Oceaan en het zuiden aan de Caraibische Zee. Geniet van zon, zee en strand, maar ook van natuur, cultuur, de locale en hun muziek.

Pluspunten Cuba

  • Vrolijke locals
  • Prachtig eiland
  • Veelzijdigheid
  • geen criminaliteit

Minpunten Cuba

  • Afhankelijk van fooi
  • Levensonderhoud is duur
Ultieme tip: Huur zelf een auto of met chauffeur en wissel strand met binnenland, steden en dorpen af. Verblijf in een Resort en bij de mensen thuis.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Cuba (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Femke Wiegerinck op 05 december 2017

Wat een prachtig en indrukwekkend land! De muziek maakt het zo ontzettend sfeervol. Hoe romantisch is het om te gaan eten met live muziek van Despacito. Vriendelijke mensen, een mooie cultuur waarbij je terug gaat in de tijd, paard en wagen, eettentjes aan de rand van de weg en ossen op het land. Je kijkt je ogen uit! Niet te vergeten de natuur in Vinales: zo ontzettend mooi groen. De witte stranden geven ook een WAUW-effect! Kortom: Genoten!

8,8
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • De mooie muziek en gastvrije mensen.
  • De steden Havana en Trinidad je kijkt je ogen uit!
  • De steden Havana en Trinidad: je kijkt je ogen uit!

Minpunten Cuba

  • Niet al het eten is goed. Je weet niet hoe lang het buffet er al staat. Wij hadden veel mensen met buikgriep.
  • Soms zijn de hotels slecht. Is er geen water of deurklink
Ultieme tip: Zorg dat je altijd wc-papier bij je hebt! Doe een rondleiding met een local, dit voegt zoveel toe. Het is heel indrukwekkend en leerzaam!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Super Cuba (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Sabine Fens op 04 december 2017

Cuba was geweldig om een keer te beleven! We zijn bij verschillende delen in Cuba geweest. Voor de muziek alleen al is Cuba super! Op elk plein is er wel muziek en staan mensen te dansen. Het was een hele ervaring om nooit meer te vergeten! We hebben daar gedoken en zijn op verschillende plekken geweest. Je kan overal heen met de Hop On Hop Off bus of in de Amerikaanse auto's. Als je echt meerdere plekken wilt zien is het handiger om zelf een auto te huren. Wees er wel op tijd bij, want ze hebben niet zo veel auto's te leen en voor je het weet is alles al verhuurd.

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • zon
  • cultuur

Minpunten Cuba

  • hotels zijn minder
  • eten
Ultieme tip: Ga bij Casa slapen. ( bij mensen thuis dan leer je echt de bevolking kennen) en ga naar verschillende plekken toe in Cuba.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Cuba, een bijzonder land (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Marjolijn Broekhof op 03 december 2017

CUBA, een bijzonder land. Vriendelijke tevreden mensen, maar ook mensen waarbij je voelt dat ze liever wat onafhankelijker zouden willen zijn. Het communisme zorgt voor een verdeeldheid in het land. Een land met mooie herstelde oude stadscentra, maar ook met verval en armoede. Muziek, dans, kleurrijk, zo'n, sigaren en rum. Cuba een land dat je gezien moet hebben.

Pluspunten Cuba

  • architectuur
  • klimaat
  • cultuur

Minpunten Cuba

  • eten
  • natuur
Ultieme tip: Blijf niet op 1 plek, daar is het land te divers voor.
Aangeraden voor: Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Cuba, een land om van te houden! (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Merel Aalten op 03 december 2017

Cuba, wat een geweldig land! Prachtige steden, adembenemende natuur en zulke bijzondere lieve mensen! Letterlijk op elke hoek van de straat muziek en de rum wat goedkoper is dan water. Voor het eten moet je niet naar Cuba gaan (rijst en bonen), maar voor de mensen en alles wat je te zien krijgt. Zeker wel!

Ultieme tip: Zorg dat je wat cadeautjes meeneemt voor de ‘locals’. Vooral met stiften zijn ze erg blij.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ervaar Cuba! (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Heleen Oosterhuis op 03 december 2017

Prachtig authentiek land! Gevarieerde reis met overal zulke sfeervolle plaatsen. Cuba ademt vriendelijkheid en muziek. Zoek een barretje op, drink wat cocktails en dans met de locals. Slapen in Casa particulares maakt de ervaring compleet. Leer de mensen kennen en je krijgt de beste tips en kom steeds meer te weten hoe Cuba in elkaar steekt.

Pluspunten Cuba

  • contact met lokale bevoljing
  • muziek
  • authentiek

Minpunten Cuba

  • betalen met andere valuta
  • enorme all inclusive resorts
  • wordt steeds toeristischer
Ultieme tip: Ga 's avonds naar de Malecon in Havana, overdag ziet het er wat troosteloos uit, maar 's avonds leeft het! Neem zelf je drankjes mee en ervaar!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba, een onvergetelijke ervaring (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Lisa van Oort op 03 december 2017

Cuba, een land waar we van droomde en in november was het eindelijk zo ver. Van het begin tot het einde ging alles vlekkeloos. Van Havana naar Viñales waar we een prachtige excursie te paard hebben gedaan. Ook slapen in een Casa is een must do! Van Viñales gingen we door naar Varadero. Dit was even een lange zit, maar onderweg hebben we kunnen genieten van de omgeving. Varadero is een heerlijke en prachtige plek om tot rust te komen. Heldere blauwe zee, witte zandstranden en heerlijke mojito's. Na heerlijk tot rust te zijn gekomen zochten we de laatste dagen het bruisende leven in Havana op. Wat een mooie stad en een stadstour in een oldtimer mag je niet missen! Genoten van de live muziek die je op elk terras wel kan vinden en onwijs genoten van de gastvrijheid in dit prachtige land! Wij gaan zeker nog een keer terug!

9,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • gastvrijheid
  • muziek
  • natuur
  • cultuur

Minpunten Cuba

  • muggen
Ultieme tip: Een must do in Cuba is verblijven in een Casa! Zo ervaar je het typische Cuba en maak je vrienden voor het leven.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergetelijke reis (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Jessica Groenendal op 03 december 2017

Wat een geweldig land. 3 dagen Havana en erachteraan 4 dagen Varadero.
Wat is Havana een bijzondere indrukwekkende stad. Terug in de tijd met de auto gebouwen en auto's. 3 verschillende architecturen gezien tijdens een mooie fietstocht door Havana. In het oude centrum een geweldige salsa workshop mogen volgen. Waar we les kregen van de locals. Op veel verschillende plekken gegeten. De kwaliteit verschilt enorm. De bevolking is heel vriendelijk, maar arm. Dus een extra tip is altijd welkom. De Flamingo shop is een show die je zeker moet zien. Onder het genot van Rum cola kijken naar de lokale dans kunsten vol met veren en kleur. De sigarenfabriek en rumfabriek zijn een kort bezoekje waard. Leuk om gezien te hebben, maar geen dag uitje.

Na 3 dagen Havana door naar Varadero. Dit is echt een toeristenplek met grote hotels op een schiereiland. Hier een catamaran tocht gedaan met een ontmoeting met dolfijnen. Dit was een bijzondere ervaring en ook zeker een aanrader. Verder is er in Varadero niet veel te zien. Er rijdt een Hop On Hop Off bus. Met deze bus kan je voor 5 euro heel Varadero door rijden en in-en uitstappen wanneer je zelf wilt. Een tocht met paard en wagen is hier ook een leuk uitje. Genoeg toeristen marktjes om souvenirs in te slaan.

Cuba was voor ons een geweldige ervaring., maar had zelf graag langer van het mooie / bijzondere Havana willen genieten. Daar raak je niet uitgekeken.

8,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
7 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • goed bereikbaar
  • vriendelijke locals

Minpunten Cuba

  • uitlaatgassen
  • slecht eten
Ultieme tip: Probeer een goede gids te vinden. Er valt enorm veel te leren over Cuba en zijn geschiedenis. En zorg voor een goed fototoestel. Zoveel te zien. Zoveel te fotograferen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Half of my heart is in Havana (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Lisa Vonk op 03 december 2017

Cuba is een bijzonder land, een oude stad met authentieke gebouwen en straatjes waar je je terug in de tijd waant. De lokale bevolking is erg vriendelijk en behulpzaam maar het is wel een pré om een beetje Spaans te spreken of een woordenboekje bij je te dragen. Buiten de grote steden zijn wij weinig Engels Sprekende mensen tegengekomen. Wij zijn op de bonnefooi gegaan, maar hadden vooraf wel wat vervoer geregeld met de bus (www.viazul.com). Een aanrader! De bussen reden op tijd en de prijs/kwaliteit verhouding is prima.

Vinales en Trinidad waren voor ons de hoogtepunten van de reis. In Vinales is een rijke natuur, mooie stranden en in Trinidad juist veel vermaak en te zien.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
7 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Stap in een andere wereld (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Manon Weidema op 03 december 2017

Cuba is na orkaan Irma al snel weer opgekrabbeld en heeft zijn eigen ik behouden. 2 weken afgesloten van de buitenwereld (tenzij je internet koopt), maar zo ontspannen en rustig. Veel mooie locaties en iedere dag iets nieuws. Mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam.

8,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
7 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • locals zeer vriendelijk en behulpzaam

Minpunten Cuba

  • op de resorts veel russen maar als 3 daar weinig bent geen last van
Ultieme tip: Boek een privégids, het is je geld dubbel en dwars waard!
Aangeraden voor: Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig, rot land! (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Ebbe Blaas op 03 december 2017

Cuba, een geweldig rot land! Niets is wat het lijkt en dat maakt het ongelooflijk vet! Casa Particulares zijn een perfecte uitvinding. Aan de huiseigenaren vragen voor een volgend huis en je komt ergens terecht wat je anders nooit zou vinden. Havana is groot en natuurlijk met veel cultuur, Viñales is alsof je in het Wilde Westen bent beland, een geweldig uniek gebied!

Pluspunten Cuba

  • uniek
  • prachtig
  • betaalbaar

Minpunten Cuba

  • druk
  • veel geluid
Ultieme tip: Viñales is de vetste plek! Samen met Trinidad! De wandeling naar de watervallen 'vegas grande' is fantastisch!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Weekje cuba (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Sean Kuijpers op 22 november 2017

Wat een geweldig land, met geweldige mensen! En wat een wereld van verschil met ons kapitalistisch westen. Het contrast van de rijke cultuur met de in onze ogen arme bevolking die altijd danst en lacht. Met een heerlijke 27°C een prachtige winterbestemming, maar neem de tijd; een week is eigenlijk te kort voor een zo divers land. Probeer het toeristenseizoen te verlaten, rijd met een kenmerkende oldtimer het land in en ontdek de plek voorbij de hotels en souvenirwinkels. Stop eens langs de snelweg bij één van de bar restjes voor een verse pina colada. En vergeet bovenal Havana niet. Verdwaal in de kleurrijke straatjes van het oude centrum. Maar houd wel rekening met het eten, variatie is beperkt, maar altijd met liefde gemaakt.

8,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Vriendelijke mensen
  • zon
  • eenvoudigheid
Ultieme tip: Voor een iets luxere eetervaring: mansion Xanadu. Prachtig landhuis dat dient als hotel en restaurant, met hoogwaardige keuken voor zeer goede (Europese) prijs.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Viva Cuba (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Harry Berger op 21 november 2017

Twee weken op vakantie geweest in Camagüey, Cuba. Op bezoek bij de dansgroep Compania Folklorico Camagua. Met TUI naar Holguin in het oostelijk deel van Cuba gevlogen. De eerste nacht overnacht in een casa particular, een soort van B & B. De volgende dag doorgereisd met de Viazul bus naar Camagüey.
Viazul runt in heel Cuba een netwerk aan goede comfortabele busverbindingen. Boekingen zijn mogelijk via Internet, wat aan te bevelen is. In Camagüey in een Casa Particular gezeten. Over het algemeen is een Casa Particular aan te bevelen boven een hotel. Kwaliteit is vaak beter en is ook leuk om kennis te maken met de Cubaanse bevolking. Zelfde geldt ook voor voor de particuliere restaurants, Paladares, in Cuba.
Cuba is een fantastische vakantiebestemming en de mensen zijn erg aardig en behulpzaam.

7,9
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
7 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Niet erg duur
  • , mensen zijn erg aardig

Minpunten Cuba

  • Infrastructuur niet overal goed.
Ultieme tip: Casa Particulars (B &B) en Pladares (particuliere restaurants) zijn aan te raden. Het Viazul busnetwerk is een goede en goedkope manier van reizen in Cuba.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Top vakantieland, ondanks de orkaan (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Florian Wijnants op 20 november 2017

Cuba is prachtig. De cultuur is zo anders, maar vooral zo mooi. De natuur is ongerept. De mensen zijn zo aardig, dat verraste me wel. Ondanks orkaan Irma hebben we de eerste week enorm genoten - daarna een week zonder warm water en stroom, opgesloten in een hotel. Maar het had erger gekund!

9,1
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • aardige locals
  • mooie natuur
  • behapbaar
  • eigen cultuur
  • ongerept

Minpunten Cuba

  • arme bevolking
  • communisme
Ultieme tip: Ontdek niet alleen het centrum van Havana. Maar durf ook te zien hoe arm de mensen zijn als je een wijk uit het centrum komt. Besef hoe goed wij het hebben.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Boer met zijn ossenwagen (bezocht in september 2014)

Review geschreven door Rozemarìjn van Mil op 16 november 2017

Cuba is een mooi en bijzonder land, je hebt er mooie gebouwen, prachtige ongerepte natuur. Je kan er ontzettend goed een een cocktail drinken bij de waterval, of een bezoek brengen aan de sigarenfabriek. Land van de cocktails en de sigaren natuurlijk. Een bezoek aan de koffieplantage is ook erg indrukwekkend om te zien. Een rondrit in de Old-timers mag natuurlijk absoluut niet ontbreken bij deze vakantie. Een bezoek aan de dolfijnen hoort ook absoluut bij deze vakantie en dan natuurlijk ook wel met deze prachtige dieren zwemmen!
De mensen zijn enorm ritmisch en muzikaal overal gezelligheid en bruisogheid van muziek. Het is gewoon een waanzinnig mooi land die niet mag ontbreken tussen de reizen!

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • gastvrij
  • prachtige natuur
  • mooie gebouwen

Minpunten Cuba

  • arm land
  • douches doen het niet overal evengoed
Ultieme tip: Gewoon hierheen boeken en een mooie rondtrekking doen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het juweeltje genaamd Cuba (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Jeannine Evenhuis op 15 november 2017

Een prachtig land met mooie natuur en stranden. Havana en Trinidad juweeltjes van steden. De locals vriendelijk en hulpvaardig. Reizen met lokale taxi is aan te raden. Verwacht geen culinaire hoogstandjes.

Ultieme tip: Trinidad-tour per fiets. Hier zie je het Trinidad achter de schermen met de gedoogde illegale markt. Station met locomotieven zijn oude juweeltjes.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Verrassend Cuba (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Annelies te Lintelo op 13 november 2017

Wat een geweldig land om rond te trekken. Wij hebben de westelijke helft van Cuba verkend. Deze reis heeft me enorm nieuwsgierig gemaakt naar de oostelijke helft van Cuba. Het meest bijzondere vond ik het natuurgebied Topes de Collantes. Geweldig! Gezwommen in het bergmeertje Poza El Venao, en van een waterval af gedoken. Wow! En de locals zijn allemaal super vriendelijk. Wat een fijne mensen.

9,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • * Super lieve locals.
  • * Klimaat
  • * Afdingen is niet nodig

Minpunten Cuba

  • * In de resorts wordt er veel eten weggegooid.
Ultieme tip: Overnacht in een berghotel in de Topes de Collantes en trek van hieruit met een gids de bergen in.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Girls on tour (bezocht in juli 2011)

Review geschreven door Michelle Van Vuuren op 12 november 2017

Mooi land, super lieve mensen. Voor herhaling vatbaar. Wij hebben 3 en halve week met de auto gereden en veel gezien en mee gemaakt. Waterval is ook erg mooi. Lifters hebben we gehad prive tour bij een sigaren plantage, relaxen en bij 5 sterren op Cao Santa Maria en slapen op het water vlakbij krokodillen farm.

Ultieme tip: Havana, finyales valij, cao santa maria, trinidad
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Terug in de tijd in een prachtig land (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Petra van Barneveld op 12 november 2017

Zodra je uit het vliegtuig stapt ga je terug in de tijd. De oude auto’s staan al voor je klaar bij de uitgang van het vliegtuig en de kalmte van de Cubanen voel je meteen. Cuba zelf ademt cultuur. De mensen zijn onwijs vriendelijk en op iedere hoek van de straat maakt iemand wel Cubaanse muziek of wordt gedanst. Slaap vooral in casa’s en laat je verrassen door de locals: zij kunnen prima een volgende casa voor je regelen binnen hun (zeer uitgebreide) netwerk.

Verder zie je nog op veel plekken de nasleep van de revolutie terug. Musea staan vol met verwijzingen naar de revolutie en Che Guevarra wordt overal benoemd en geëerd. De Cubanen zelf uiten zich overigens niet echt over de revolutie.

Ook de natuur heeft veel te bieden: prachtige stranden en mooie groene (bergachtige) landschappen. Door het land heen zie je meerdere landschappen terugkomen. Maar toegegeven: je bezoekt Cuba vooral voor de cultuur, prachtige steden, muziek en lieve mensen. Het is wat mij betreft een echte aanrader.

8,6
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • locals
  • muziek
  • sfeer
  • natuur
  • veilig
  • alles goed bereikbaar
  • viazul
  • casa’s

Minpunten Cuba

  • eten niet altijd even afwisselend
  • locals blijven altijd een beetje op afstand
  • wordt weinig engels gesproken
Ultieme tip: Leer Spaans en verblijf zoveel mogelijk in casa’s.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

City of Music (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Eleni Routsos op 12 november 2017

Cuba was heel mooi!
Vooral de stad Trinidad trok me heel erg aan.
Mooie straatjes met klinkers, gekleurde huisjes, oude auto's en om de sfeer compleet te maken live muziek van de straatmuzikanten!
In de avond is er ook een leuk gezellig plein waar je kan salsadansen en kan genieten van de live muziek van een bandje.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
7 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • hele aardige locals
  • mooie autos

Minpunten Cuba

  • afstanden niet onderschatten cuba is best groot
Ultieme tip: Taxicolletivo is een prima vervoersmiddel als je met 2 of meer personen reist. Verblijf vooral in Casas en laat de mensen daar voor jou een volgend adresje regelen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba, al 3 keer geweest. Het land waar mijn hart ligt. (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Ramona Wielens op 12 november 2017

Wanneer je het authentieke Cuba wilt zien, huur dan een auto en overnacht in Casa Particulars, bij de mensen thuis. Zo ontmoet je de liefste mensen en kom je op de meest schitterende plekken! Wij zijn er 3 keer geweest en hebben bijna heel Cuba gezien, maar raken nooit uitgekeken. Plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn: Moron, Cayo Coco, Viñales, Trinidad, Matanzas, Playa Larga, Soroa, Havana, Santiago de Cuba en ga zo maar door. Eigenlijk is alles mooi daar. Van ongerepte stranden tot dansen met de locals in de betere muziektentjes van Santiago, je kunt er alle kanten op. Het straatbeeld met oude Amerikaanse auto's, fietstaxi's, paard en wagens, ossenkarren. Je kijkt er je ogen uit! De bevolking is ontzettend vriendelijk en behulpzaam, je komt er in een warm bad terecht! In de casa's kun je fantastisch eten, alle liefde wordt er in gestopt. Zo kan ik nog wel een hele tijd doorgaan, maar je moet het echt met eigen ogen en gevoel gaan beleven. Ik ben in ieder geval verliefd op dit land. Hopelijk blijft de authenticiteit van Cuba nog een tijdje bewaard en wordt het straks niet overspoeld door het toerisme, hoezeer ik het ook aanbeveel. Dat zou zonde zijn en dan zal de authenticiteit verloren gaan. Maar ga naar Cuba om het te ervaren!

9,4
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Zeer vriendelijke mensen
  • Veilig
  • Schitterende natuur
Ultieme tip: Verblijf in casa's en gebruik evt. de app Cuba-junky.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige vakantie in Cuba (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Marianne Koffeman op 12 november 2017

In 1 woord geweldig! Wat was Cuba ook gaaf! Super genoten van een heerlijke vakantie in het mooie Cuba! Hele mooie stranden, super leuke straatjes en wat een heerlijke cultuur! De mensen zijn daar zo onwijs lief en zijn echte levensgenieters. Daarnaast kan je er ook heerlijk eten en genieten van de Cubaanse mojitos! Ga sowieso weer terug!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • lekker eten
  • lekkere borrels
  • aardige locals
  • leuke straatjes
  • geweldige cultuur
  • mooie stranden

Minpunten Cuba

  • slecht internet
Ultieme tip: Blijf niet op 1 plek maar huur een auto (het liefst een echte Cubaanse gekleurde auto) en reis het prachtige land door!
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers