Reviews Cuba
8,6
8,6 Algemene ervaring
8,7 Beziens­waardigheden
8,5 Steden of plaatsen
8,7 Locals
8,6 Veilig
8,6 Natuur
8,7 Stranden
8,5 Klimaat
  • Aantal reviews: 87
  • Aantal waarderingen: 57

Cuba avontuur (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Saskia Boerrigter op 28 november 2018

Wat is een Cuba een prachtig land! De gekleurde oldtimers, de aardige mensen, de muziek op straat, de heerlijke temperatuur, de mooie natuur, prachtige stranden, lekkere whisky. Een echte aanrader voor een heerlijk vakantiegevoel!

8,5
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
8 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Gezellige sfeer
  • Vrolijke muziek
  • Aardige mensen
  • Heerlijk weer
  • Prachtige standen
  • Alleen maar mooie oldtimers

Minpunten Cuba

  • Bedelen
Ultieme tip: Maak je niet druk & Geniet!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

één van de kleurrijkste landen. (bezocht in december 2013)

Review geschreven door Hilco Arendshorst op 24 november 2018

Cuba was één van de kleurrijkste landen waar wij ooit zijn geweest.
Een heel makkelijk land om zelf doorheen te reizen en genieten van alle old timers en van de vriendelijke mensen. Havana moet je zeker in de avond uren bezoeken, overal is wel ergens Salsa muziek en vergeet de sigaren niet.

9,1
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Themperatuur
  • gastvrijheid
  • natuur

Minpunten Cuba

  • verkeer
  • chaotisch
Ultieme tip: Het nachtleven van Havana. Overal muziek in gezellige cafés. Het is er veilig en de makkelijkste manier om in contact te komen met de bewoners.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Back to the sixties in Havana (bezocht in februari 2018)

Review geschreven door Christel Van Andel op 23 november 2018

Op Cuba ben je echt terug in de tijd. Voor mij een totaal andere wereld en voor de iets oudere onder ons herinneringen naar vroeger, de zestiger jaren. Prachtig eiland, prachtige stranden, prachtige mensen. Tip! Zit je in Varadero, huur een auto en ga minstens 2 dagen naar Havana. Logeer bij de locals om te zien hoe ze daar leven en zo verdienen ze ook extra inkomsten, want het is echt armoede. Ik had pennen bij mij, die hebben ze graag. En ik had voor de kleintjes toetertjes mee, op deze manier krijg je heel snel contact met mensen.
Proef de revolutionaire sfeer op Plaza de la Revolución waar de gezichten van Castro en Che groot afgebeeld staan en maak een ritje in een van de oude wagens. Zoals in veel landen zijn sommige stukken in steden onveilig, ook hier. De mensen zijn arm en proberen alles aan je te verkopen. Wil je echte sigaren kopen, koop deze dan in een echte sigarenwinkel waar ze in speciale sigarenkasten liggen. Op straat worden ze regelmatig aangeboden, dus pas op!! Koop geen klapsigaar!!

Pluspunten Cuba

  • De sfeer
  • de muziek
  • de mensen
  • natuur
  • gebouwen
  • mojito
  • sigaren
  • stranden
  • hotels
  • taxis
  • snorkelen
  • duiken

Minpunten Cuba

  • soms slechte wegen
  • personeel na fooi zijn vriendelijker
  • onveilige plekken
  • wees op je hoede
Ultieme tip: Mijn ultieme tip is: ga op eigen houtje naar Havanna en niet met een gids. Zij willen alleen maar aan jou verdienen. Zo zie je echt heel weinig van deze prachtige stad.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis door Cuba! Prachtig land, natuur en bevolking!! (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Lisanne van Waes op 18 november 2018

Cultuur en natuur van Cuba zijn beide prachtig!! Ondanks de mega hitte, kom je adembenemende plaatsen en landschappen tegen! In het cubaanse cultuur vind je overal sfeer. De mensen, de gebouwen, omgeving en muziek laat je een hele nieuwe wereld en cultuur zien!
Sommige dingen zijn door de overheid overgenomen, zoals bijna alle oude auto's die rond rijden, zijn er alleen nog van de overheid. Het land is en gaat veranderen. Als je de kans hebt, zou ik zo snel mogelijk Cuba bezoeken. Nu Cuba en de bevolking nog het echte cuba is! Een echte aanrader!!!

8,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
4 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Natuur
  • Sfeer
  • cultuur

Minpunten Cuba

  • mega grote spinnen
  • hitte
Ultieme tip: Ga langs de echte bevolking. Heel veel toeristenplekken zijn overgenomen door de regering. Ontdek het echte Cuba en neem een kijkje bij de inwoners!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba - Varadero - Havana (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Tessa Suidema op 17 november 2018

Wat een mooi land! Heerlijk rustgevende vakantie gehad maar wel onwijs veel gezien en meegemaakt! Ik vond Cuba een zeer fijn land om te reizen. Het was er prachtig, warm weer, schone omgeving en fijne mensen. Alleen waren sommige straatjes wel wat spannend in Havana, qua hoe de mensen op je letten/ nakijken, maar ook dit is wel bijzonder en alles is goed gegaan!

De Hop on Hop off bussen zijn erg leuk, omdat je op veel plekken komt voor weinig geld, maar verwacht hierbij geen (duidelijk Engelse) uitleg. De Mojitobar in Havana heeft heerlijke maaltijden en allerlei soorten Mojito!
In Varadero is Street 15 erg leuk om overdag te shoppen & Street 62 om te dansen op straat in de avond!

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • vrolijke locals
  • heerlijke vis en Kreeft
  • cultuur
  • cocktails

Minpunten Cuba

  • Krokodillenfarm
  • geur van airco
Ultieme tip: Geniet van een prachtig land! Dit kan zeker ook als je alleen reist. Drink hier een lekker cocktailtje en neem zeker ook een "oude" taxi!! (hierbij is afdingen mogelijk!)
Aangeraden voor: Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Authentiek land (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Muzaffer Alaca op 12 november 2018

Heel authentiek is het er in Cuba. Van architectuur, auto’s tot aan het manier van leven.
Heel aardig zijn de mensen geweest en qua weer zit je in April ook zeker goed. Handig om wat etenswaren voor de locals mee te nemen gezien daar door handelsblokkades weinig variatie te vinden is in de supermarkten.

8,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
7 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • authentiek
  • mooie stranden
  • locals
  • sfeer

Minpunten Cuba

  • duur
  • 2 currencies
  • weinig optie qua eten
Ultieme tip: Neem een volle bagage aan etenswaren en bruikbare spullen mee voor de locals en voornamelijk kids.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba prachtig (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Anne-Miek van Houtum op 11 november 2018

Prachtig land waar je met oldtimers door een groot museum rijd. Sigarenwinkeltjes volop. Gezellige cafeetjes/restaurants met live muziek. Wordt nog veel vervoerd met paard en wagen. Oude stoomlocomotief nog actief

7,9
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
7 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Nog niet TE veel tourisme
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Cultuurliefhebbers

Cuba, strand en klassieke auto’s. (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Mady Visscher op 10 november 2018

Cuba. Voor de Amerikanisatie toeslaat is het raadzaam niet te lang te wachten om dit toch nog wel communistische land te bezoeken. Havana is een belevenis op zich. Verblijven in een casa particulare geeft een mooi inzicht in het dagelijks leven. De stad op zich geeft een beeld van vergane glorie, armoede en vuil. Maar ook van mensen die er het beste van maken.
Het schiereiland Caya Santa Mayo heeft prachtige resorts en laat zien dat toerisme een belangrijke bron van inkomsten is. De stranden zijn werkelijk schitterend hier.
Kortom, een aanrader om beide te combineren.

8,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • stranden
  • ,klassieke autos

Minpunten Cuba

  • armoede
Ultieme tip: Verblijf zeker in een casa particular voor een paar dagen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba Cuba (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Bram Mertens op 31 december 2017

Geweldig land met heerlijke mensen. Wij kwamen er wel snel achter dat ook met kind all inclusive niks voor ons is, maar het rondreizen (voor zover we dat hebben gedaan in een korte tijd) is ook met kind prima te doen. We hebben gewoon een taxichauffeur gehuurd voor een paar tientjes en die bracht ons de hele dag naar allerlei toffe plekken. Heerlijk (buiten het resort) gegeten en genoten van de cubaanse sfeer.

7,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
7 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • klimaat
  • cultuur
  • mooie natuur

Minpunten Cuba

  • slechte wegen
Ultieme tip: Huur een taxichauffeur en laat je door de locals naar toffe plekken brengen. Zij weten de goede plekken altijd wel te vinden en ga niet voor de standaard trips van reisorganisatie.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba, een bijzondere reis ! (bezocht in november 2016)

Review geschreven door solange decroix op 19 december 2017

Het is niet zo makkelijk om rond te reizen in Cuba. Neem vooral je tijd. De kusten bij Trinidad zijn mooi en voorzie zeker tijd om hier rustig te vertoeven.
Als je Spaans spreekt heb je zeker een streepje voor. De mensen vertellen je graag over hun leven. En het zijn zeker interessante gesprekken. Wat me frappeerde is dat de Cubanen geen simpel leven hebben. Het verleden speelt hen nog elke dag parten. Verblijven in casa particularis biedt een meerwaarde,vooral voor hen die geen Spaans spreken. Vele eigenaars van deze casas spreken Engels en kunnen je info geven.

Pluspunten Cuba

  • casa particular
  • overnachtingen

Minpunten Cuba

  • Activiteiten zijn meestal te duur
Ultieme tip: Neem je tijd om Havana te bezoeken. Je hebt 'tijd' nodig om de stad echt te ontdekken. Blijf ook 'hangen' in een klein dorp......ontdek de mensen en hun leven.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers

Trinidad (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Marja Hogervorst op 10 december 2017

Wat een bijzonder land, met mooie ongerepte natuur, tenminste als je niet naar de all inclusive resorts rondom Varadero gaat. Hoewel niet iedereen Engels spreekt, lukt het om mooie contacten te leggen met de locals. Boeiend zijn de verhalen over de politieke situatie in hun land. De wegen zijn vaak slecht, het lukt je niet om veel kilometers per dag af te leggen. Wij vonden Baracoa erg verrassend. Ondanks de vele orkanen die hier meermaals hun vernietigende kracht hebben laten zien, wordt steeds weer gewerkt aan de opbouw van de stad.In de grote stad Santiago hadden wij last van de opdringerige bedelaars.

Pluspunten Cuba

  • Natuur
  • eten
  • locals
  • klimaat
  • cultuur
Ultieme tip: Boek vooral casa particulares en dus geen grote onpersoonlijke staatshotels. Veder is in elke stad wel een muziekzaal aanwezig onder de naam La Trova, waar optredens zijn.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vakantie cuba 2017 (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Maren Beljaarts op 09 december 2017

Cuba is een mooi land met veel natuur. Havana was heel mooi met oude auto's en mooie huizen. Wij hadden een auto gehuurd om rond te reizen en sliepen bij mensen thuis die kamers verhuren. De wegen zijn slecht, want er zitten veel kuilen in de weg. Ook hebben wij een keer gehad dat we wilden tanken, maar dat er geen benzine was. Zorg dan ook dat je gaat tanken als je tank half leeg is. Vinales was erg mooi, hier hebben wij paard gereden tussen de tabakplantages en uitleg gekregen hoe een sigaar wordt gemaakt. Verder zijn wij naar de zee geweest en hebben een uitstap gemaakt naar een plek waar veel pelikanen en flamingo's zitten.
In de buurt van Trinidad zijn erg mooie watervallen, maar hier moet je wel zwemmen op de aangegeven plaatsen. Ook heb je hier mooie schilderswerken. In Santa Clara heb je een standbeeld van Che Guevara en een museum. Hier ligt hij ook begraven. In Havana kun je rondrijden in een oude auto. De bevolking vraagt je om oude kleding. Als eten krijg je voornamelijk kip, rijst, bonen, witte kool, komkommer, tomaat en pizza. Supermarkten hebben vaak ook maar enkele producten en als je boter wilt hebben, moet je net geluk hebben. Als er eieren worden verkocht, dan staan mensen in de rij.

7,8
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Neem oude kleding mee. Zeepjes krijg je in het hotel. Wifi is beperkt ik had zelf geen bereik. Je kunt voor 1 cuc internet kaart kopen en ongeveer een uur internetten.
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Taste of Cuba (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Karin Nijenhuis op 06 december 2017

Prachtig eiland met 3 mogelijke aanvlieghavens. Havana, Varader en Holquin. Havana ligt aan de Golf van Mexico. De noordkust aan de Atlantische Oceaan en het zuiden aan de Caraibische Zee. Geniet van zon, zee en strand, maar ook van natuur, cultuur, de locale en hun muziek.

Pluspunten Cuba

  • Vrolijke locals
  • Prachtig eiland
  • Veelzijdigheid
  • geen criminaliteit

Minpunten Cuba

  • Afhankelijk van fooi
  • Levensonderhoud is duur
Ultieme tip: Huur zelf een auto of met chauffeur en wissel strand met binnenland, steden en dorpen af. Verblijf in een Resort en bij de mensen thuis.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Cuba (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Femke Wiegerinck op 05 december 2017

Wat een prachtig en indrukwekkend land! De muziek maakt het zo ontzettend sfeervol. Hoe romantisch is het om te gaan eten met live muziek van Despacito. Vriendelijke mensen, een mooie cultuur waarbij je terug gaat in de tijd, paard en wagen, eettentjes aan de rand van de weg en ossen op het land. Je kijkt je ogen uit! Niet te vergeten de natuur in Vinales: zo ontzettend mooi groen. De witte stranden geven ook een WAUW-effect! Kortom: Genoten!

8,8
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • De mooie muziek en gastvrije mensen.
  • De steden Havana en Trinidad je kijkt je ogen uit!
  • De steden Havana en Trinidad: je kijkt je ogen uit!

Minpunten Cuba

  • Niet al het eten is goed. Je weet niet hoe lang het buffet er al staat. Wij hadden veel mensen met buikgriep.
  • Soms zijn de hotels slecht. Is er geen water of deurklink
Ultieme tip: Zorg dat je altijd wc-papier bij je hebt! Doe een rondleiding met een local, dit voegt zoveel toe. Het is heel indrukwekkend en leerzaam!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Super Cuba (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Sabine Fens op 04 december 2017

Cuba was geweldig om een keer te beleven! We zijn bij verschillende delen in Cuba geweest. Voor de muziek alleen al is Cuba super! Op elk plein is er wel muziek en staan mensen te dansen. Het was een hele ervaring om nooit meer te vergeten! We hebben daar gedoken en zijn op verschillende plekken geweest. Je kan overal heen met de Hop On Hop Off bus of in de Amerikaanse auto's. Als je echt meerdere plekken wilt zien is het handiger om zelf een auto te huren. Wees er wel op tijd bij, want ze hebben niet zo veel auto's te leen en voor je het weet is alles al verhuurd.

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • zon
  • cultuur

Minpunten Cuba

  • hotels zijn minder
  • eten
Ultieme tip: Ga bij Casa slapen. ( bij mensen thuis dan leer je echt de bevolking kennen) en ga naar verschillende plekken toe in Cuba.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Cuba, een bijzonder land (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Marjolijn Broekhof op 03 december 2017

CUBA, een bijzonder land. Vriendelijke tevreden mensen, maar ook mensen waarbij je voelt dat ze liever wat onafhankelijker zouden willen zijn. Het communisme zorgt voor een verdeeldheid in het land. Een land met mooie herstelde oude stadscentra, maar ook met verval en armoede. Muziek, dans, kleurrijk, zo'n, sigaren en rum. Cuba een land dat je gezien moet hebben.

Pluspunten Cuba

  • architectuur
  • klimaat
  • cultuur

Minpunten Cuba

  • eten
  • natuur
Ultieme tip: Blijf niet op 1 plek, daar is het land te divers voor.
Aangeraden voor: Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Cuba, een land om van te houden! (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Merel Aalten op 03 december 2017

Cuba, wat een geweldig land! Prachtige steden, adembenemende natuur en zulke bijzondere lieve mensen! Letterlijk op elke hoek van de straat muziek en de rum wat goedkoper is dan water. Voor het eten moet je niet naar Cuba gaan (rijst en bonen), maar voor de mensen en alles wat je te zien krijgt. Zeker wel!

Ultieme tip: Zorg dat je wat cadeautjes meeneemt voor de ‘locals’. Vooral met stiften zijn ze erg blij.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ervaar Cuba! (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Heleen Oosterhuis op 03 december 2017

Prachtig authentiek land! Gevarieerde reis met overal zulke sfeervolle plaatsen. Cuba ademt vriendelijkheid en muziek. Zoek een barretje op, drink wat cocktails en dans met de locals. Slapen in Casa particulares maakt de ervaring compleet. Leer de mensen kennen en je krijgt de beste tips en kom steeds meer te weten hoe Cuba in elkaar steekt.

Pluspunten Cuba

  • contact met lokale bevoljing
  • muziek
  • authentiek

Minpunten Cuba

  • betalen met andere valuta
  • enorme all inclusive resorts
  • wordt steeds toeristischer
Ultieme tip: Ga 's avonds naar de Malecon in Havana, overdag ziet het er wat troosteloos uit, maar 's avonds leeft het! Neem zelf je drankjes mee en ervaar!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba, een onvergetelijke ervaring (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Lisa van Oort op 03 december 2017

Cuba, een land waar we van droomde en in november was het eindelijk zo ver. Van het begin tot het einde ging alles vlekkeloos. Van Havana naar Viñales waar we een prachtige excursie te paard hebben gedaan. Ook slapen in een Casa is een must do! Van Viñales gingen we door naar Varadero. Dit was even een lange zit, maar onderweg hebben we kunnen genieten van de omgeving. Varadero is een heerlijke en prachtige plek om tot rust te komen. Heldere blauwe zee, witte zandstranden en heerlijke mojito's. Na heerlijk tot rust te zijn gekomen zochten we de laatste dagen het bruisende leven in Havana op. Wat een mooie stad en een stadstour in een oldtimer mag je niet missen! Genoten van de live muziek die je op elk terras wel kan vinden en onwijs genoten van de gastvrijheid in dit prachtige land! Wij gaan zeker nog een keer terug!

9,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • gastvrijheid
  • muziek
  • natuur
  • cultuur

Minpunten Cuba

  • muggen
Ultieme tip: Een must do in Cuba is verblijven in een Casa! Zo ervaar je het typische Cuba en maak je vrienden voor het leven.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergetelijke reis (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Jessica Groenendal op 03 december 2017

Wat een geweldig land. 3 dagen Havana en erachteraan 4 dagen Varadero.
Wat is Havana een bijzondere indrukwekkende stad. Terug in de tijd met de auto gebouwen en auto's. 3 verschillende architecturen gezien tijdens een mooie fietstocht door Havana. In het oude centrum een geweldige salsa workshop mogen volgen. Waar we les kregen van de locals. Op veel verschillende plekken gegeten. De kwaliteit verschilt enorm. De bevolking is heel vriendelijk, maar arm. Dus een extra tip is altijd welkom. De Flamingo shop is een show die je zeker moet zien. Onder het genot van Rum cola kijken naar de lokale dans kunsten vol met veren en kleur. De sigarenfabriek en rumfabriek zijn een kort bezoekje waard. Leuk om gezien te hebben, maar geen dag uitje.

Na 3 dagen Havana door naar Varadero. Dit is echt een toeristenplek met grote hotels op een schiereiland. Hier een catamaran tocht gedaan met een ontmoeting met dolfijnen. Dit was een bijzondere ervaring en ook zeker een aanrader. Verder is er in Varadero niet veel te zien. Er rijdt een Hop On Hop Off bus. Met deze bus kan je voor 5 euro heel Varadero door rijden en in-en uitstappen wanneer je zelf wilt. Een tocht met paard en wagen is hier ook een leuk uitje. Genoeg toeristen marktjes om souvenirs in te slaan.

Cuba was voor ons een geweldige ervaring., maar had zelf graag langer van het mooie / bijzondere Havana willen genieten. Daar raak je niet uitgekeken.

8,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
7 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • goed bereikbaar
  • vriendelijke locals

Minpunten Cuba

  • uitlaatgassen
  • slecht eten
Ultieme tip: Probeer een goede gids te vinden. Er valt enorm veel te leren over Cuba en zijn geschiedenis. En zorg voor een goed fototoestel. Zoveel te zien. Zoveel te fotograferen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Half of my heart is in Havana (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Lisa Vonk op 03 december 2017

Cuba is een bijzonder land, een oude stad met authentieke gebouwen en straatjes waar je je terug in de tijd waant. De lokale bevolking is erg vriendelijk en behulpzaam maar het is wel een pré om een beetje Spaans te spreken of een woordenboekje bij je te dragen. Buiten de grote steden zijn wij weinig Engels Sprekende mensen tegengekomen. Wij zijn op de bonnefooi gegaan, maar hadden vooraf wel wat vervoer geregeld met de bus (www.viazul.com). Een aanrader! De bussen reden op tijd en de prijs/kwaliteit verhouding is prima.

Vinales en Trinidad waren voor ons de hoogtepunten van de reis. In Vinales is een rijke natuur, mooie stranden en in Trinidad juist veel vermaak en te zien.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
7 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Stap in een andere wereld (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Manon Weidema op 03 december 2017

Cuba is na orkaan Irma al snel weer opgekrabbeld en heeft zijn eigen ik behouden. 2 weken afgesloten van de buitenwereld (tenzij je internet koopt), maar zo ontspannen en rustig. Veel mooie locaties en iedere dag iets nieuws. Mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam.

8,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
7 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • locals zeer vriendelijk en behulpzaam

Minpunten Cuba

  • op de resorts veel russen maar als 3 daar weinig bent geen last van
Ultieme tip: Boek een privégids, het is je geld dubbel en dwars waard!
Aangeraden voor: Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig, rot land! (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Ebbe Blaas op 03 december 2017

Cuba, een geweldig rot land! Niets is wat het lijkt en dat maakt het ongelooflijk vet! Casa Particulares zijn een perfecte uitvinding. Aan de huiseigenaren vragen voor een volgend huis en je komt ergens terecht wat je anders nooit zou vinden. Havana is groot en natuurlijk met veel cultuur, Viñales is alsof je in het Wilde Westen bent beland, een geweldig uniek gebied!

Pluspunten Cuba

  • uniek
  • prachtig
  • betaalbaar

Minpunten Cuba

  • druk
  • veel geluid
Ultieme tip: Viñales is de vetste plek! Samen met Trinidad! De wandeling naar de watervallen 'vegas grande' is fantastisch!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Weekje cuba (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Sean Kuijpers op 22 november 2017

Wat een geweldig land, met geweldige mensen! En wat een wereld van verschil met ons kapitalistisch westen. Het contrast van de rijke cultuur met de in onze ogen arme bevolking die altijd danst en lacht. Met een heerlijke 27°C een prachtige winterbestemming, maar neem de tijd; een week is eigenlijk te kort voor een zo divers land. Probeer het toeristenseizoen te verlaten, rijd met een kenmerkende oldtimer het land in en ontdek de plek voorbij de hotels en souvenirwinkels. Stop eens langs de snelweg bij één van de bar restjes voor een verse pina colada. En vergeet bovenal Havana niet. Verdwaal in de kleurrijke straatjes van het oude centrum. Maar houd wel rekening met het eten, variatie is beperkt, maar altijd met liefde gemaakt.

8,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Vriendelijke mensen
  • zon
  • eenvoudigheid
Ultieme tip: Voor een iets luxere eetervaring: mansion Xanadu. Prachtig landhuis dat dient als hotel en restaurant, met hoogwaardige keuken voor zeer goede (Europese) prijs.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Viva Cuba (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Harry Berger op 21 november 2017

Twee weken op vakantie geweest in Camagüey, Cuba. Op bezoek bij de dansgroep Compania Folklorico Camagua. Met TUI naar Holguin in het oostelijk deel van Cuba gevlogen. De eerste nacht overnacht in een casa particular, een soort van B & B. De volgende dag doorgereisd met de Viazul bus naar Camagüey.
Viazul runt in heel Cuba een netwerk aan goede comfortabele busverbindingen. Boekingen zijn mogelijk via Internet, wat aan te bevelen is. In Camagüey in een Casa Particular gezeten. Over het algemeen is een Casa Particular aan te bevelen boven een hotel. Kwaliteit is vaak beter en is ook leuk om kennis te maken met de Cubaanse bevolking. Zelfde geldt ook voor voor de particuliere restaurants, Paladares, in Cuba.
Cuba is een fantastische vakantiebestemming en de mensen zijn erg aardig en behulpzaam.

7,9
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
7 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Niet erg duur
  • , mensen zijn erg aardig

Minpunten Cuba

  • Infrastructuur niet overal goed.
Ultieme tip: Casa Particulars (B &B) en Pladares (particuliere restaurants) zijn aan te raden. Het Viazul busnetwerk is een goede en goedkope manier van reizen in Cuba.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Top vakantieland, ondanks de orkaan (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Florian Wijnants op 20 november 2017

Cuba is prachtig. De cultuur is zo anders, maar vooral zo mooi. De natuur is ongerept. De mensen zijn zo aardig, dat verraste me wel. Ondanks orkaan Irma hebben we de eerste week enorm genoten - daarna een week zonder warm water en stroom, opgesloten in een hotel. Maar het had erger gekund!

9,1
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • aardige locals
  • mooie natuur
  • behapbaar
  • eigen cultuur
  • ongerept

Minpunten Cuba

  • arme bevolking
  • communisme
Ultieme tip: Ontdek niet alleen het centrum van Havana. Maar durf ook te zien hoe arm de mensen zijn als je een wijk uit het centrum komt. Besef hoe goed wij het hebben.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Boer met zijn ossenwagen (bezocht in september 2014)

Review geschreven door Rozemarìjn van Mil op 16 november 2017

Cuba is een mooi en bijzonder land, je hebt er mooie gebouwen, prachtige ongerepte natuur. Je kan er ontzettend goed een een cocktail drinken bij de waterval, of een bezoek brengen aan de sigarenfabriek. Land van de cocktails en de sigaren natuurlijk. Een bezoek aan de koffieplantage is ook erg indrukwekkend om te zien. Een rondrit in de Old-timers mag natuurlijk absoluut niet ontbreken bij deze vakantie. Een bezoek aan de dolfijnen hoort ook absoluut bij deze vakantie en dan natuurlijk ook wel met deze prachtige dieren zwemmen!
De mensen zijn enorm ritmisch en muzikaal overal gezelligheid en bruisogheid van muziek. Het is gewoon een waanzinnig mooi land die niet mag ontbreken tussen de reizen!

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • gastvrij
  • prachtige natuur
  • mooie gebouwen

Minpunten Cuba

  • arm land
  • douches doen het niet overal evengoed
Ultieme tip: Gewoon hierheen boeken en een mooie rondtrekking doen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het juweeltje genaamd Cuba (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Jeannine Evenhuis op 15 november 2017

Een prachtig land met mooie natuur en stranden. Havana en Trinidad juweeltjes van steden. De locals vriendelijk en hulpvaardig. Reizen met lokale taxi is aan te raden. Verwacht geen culinaire hoogstandjes.

Ultieme tip: Trinidad-tour per fiets. Hier zie je het Trinidad achter de schermen met de gedoogde illegale markt. Station met locomotieven zijn oude juweeltjes.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Verrassend Cuba (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Annelies te Lintelo op 13 november 2017

Wat een geweldig land om rond te trekken. Wij hebben de westelijke helft van Cuba verkend. Deze reis heeft me enorm nieuwsgierig gemaakt naar de oostelijke helft van Cuba. Het meest bijzondere vond ik het natuurgebied Topes de Collantes. Geweldig! Gezwommen in het bergmeertje Poza El Venao, en van een waterval af gedoken. Wow! En de locals zijn allemaal super vriendelijk. Wat een fijne mensen.

9,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • * Super lieve locals.
  • * Klimaat
  • * Afdingen is niet nodig

Minpunten Cuba

  • * In de resorts wordt er veel eten weggegooid.
Ultieme tip: Overnacht in een berghotel in de Topes de Collantes en trek van hieruit met een gids de bergen in.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Girls on tour (bezocht in juli 2011)

Review geschreven door Michelle Van Vuuren op 12 november 2017

Mooi land, super lieve mensen. Voor herhaling vatbaar. Wij hebben 3 en halve week met de auto gereden en veel gezien en mee gemaakt. Waterval is ook erg mooi. Lifters hebben we gehad prive tour bij een sigaren plantage, relaxen en bij 5 sterren op Cao Santa Maria en slapen op het water vlakbij krokodillen farm.

Ultieme tip: Havana, finyales valij, cao santa maria, trinidad
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Terug in de tijd in een prachtig land (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Petra van Barneveld op 12 november 2017

Zodra je uit het vliegtuig stapt ga je terug in de tijd. De oude auto’s staan al voor je klaar bij de uitgang van het vliegtuig en de kalmte van de Cubanen voel je meteen. Cuba zelf ademt cultuur. De mensen zijn onwijs vriendelijk en op iedere hoek van de straat maakt iemand wel Cubaanse muziek of wordt gedanst. Slaap vooral in casa’s en laat je verrassen door de locals: zij kunnen prima een volgende casa voor je regelen binnen hun (zeer uitgebreide) netwerk.

Verder zie je nog op veel plekken de nasleep van de revolutie terug. Musea staan vol met verwijzingen naar de revolutie en Che Guevarra wordt overal benoemd en geëerd. De Cubanen zelf uiten zich overigens niet echt over de revolutie.

Ook de natuur heeft veel te bieden: prachtige stranden en mooie groene (bergachtige) landschappen. Door het land heen zie je meerdere landschappen terugkomen. Maar toegegeven: je bezoekt Cuba vooral voor de cultuur, prachtige steden, muziek en lieve mensen. Het is wat mij betreft een echte aanrader.

8,6
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • locals
  • muziek
  • sfeer
  • natuur
  • veilig
  • alles goed bereikbaar
  • viazul
  • casa’s

Minpunten Cuba

  • eten niet altijd even afwisselend
  • locals blijven altijd een beetje op afstand
  • wordt weinig engels gesproken
Ultieme tip: Leer Spaans en verblijf zoveel mogelijk in casa’s.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

City of Music (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Eleni Routsos op 12 november 2017

Cuba was heel mooi!
Vooral de stad Trinidad trok me heel erg aan.
Mooie straatjes met klinkers, gekleurde huisjes, oude auto's en om de sfeer compleet te maken live muziek van de straatmuzikanten!
In de avond is er ook een leuk gezellig plein waar je kan salsadansen en kan genieten van de live muziek van een bandje.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
7 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • hele aardige locals
  • mooie autos

Minpunten Cuba

  • afstanden niet onderschatten cuba is best groot
Ultieme tip: Taxicolletivo is een prima vervoersmiddel als je met 2 of meer personen reist. Verblijf vooral in Casas en laat de mensen daar voor jou een volgend adresje regelen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba, al 3 keer geweest. Het land waar mijn hart ligt. (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Ramona Wielens op 12 november 2017

Wanneer je het authentieke Cuba wilt zien, huur dan een auto en overnacht in Casa Particulars, bij de mensen thuis. Zo ontmoet je de liefste mensen en kom je op de meest schitterende plekken! Wij zijn er 3 keer geweest en hebben bijna heel Cuba gezien, maar raken nooit uitgekeken. Plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn: Moron, Cayo Coco, Viñales, Trinidad, Matanzas, Playa Larga, Soroa, Havana, Santiago de Cuba en ga zo maar door. Eigenlijk is alles mooi daar. Van ongerepte stranden tot dansen met de locals in de betere muziektentjes van Santiago, je kunt er alle kanten op. Het straatbeeld met oude Amerikaanse auto's, fietstaxi's, paard en wagens, ossenkarren. Je kijkt er je ogen uit! De bevolking is ontzettend vriendelijk en behulpzaam, je komt er in een warm bad terecht! In de casa's kun je fantastisch eten, alle liefde wordt er in gestopt. Zo kan ik nog wel een hele tijd doorgaan, maar je moet het echt met eigen ogen en gevoel gaan beleven. Ik ben in ieder geval verliefd op dit land. Hopelijk blijft de authenticiteit van Cuba nog een tijdje bewaard en wordt het straks niet overspoeld door het toerisme, hoezeer ik het ook aanbeveel. Dat zou zonde zijn en dan zal de authenticiteit verloren gaan. Maar ga naar Cuba om het te ervaren!

9,4
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Zeer vriendelijke mensen
  • Veilig
  • Schitterende natuur
Ultieme tip: Verblijf in casa's en gebruik evt. de app Cuba-junky.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige vakantie in Cuba (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Marianne Koffeman op 12 november 2017

In 1 woord geweldig! Wat was Cuba ook gaaf! Super genoten van een heerlijke vakantie in het mooie Cuba! Hele mooie stranden, super leuke straatjes en wat een heerlijke cultuur! De mensen zijn daar zo onwijs lief en zijn echte levensgenieters. Daarnaast kan je er ook heerlijk eten en genieten van de Cubaanse mojitos! Ga sowieso weer terug!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • lekker eten
  • lekkere borrels
  • aardige locals
  • leuke straatjes
  • geweldige cultuur
  • mooie stranden

Minpunten Cuba

  • slecht internet
Ultieme tip: Blijf niet op 1 plek maar huur een auto (het liefst een echte Cubaanse gekleurde auto) en reis het prachtige land door!
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Cuba mijn Droomreis (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Kamila Chwiejczak op 11 november 2017

Cuba stond al jaren op mijn bucketlist. Voor natuur, cultuur en oldtimers. De reis duurde 16 dagen en dat is echt het minimum dat je nodig hebt om kennis te maken met Cuba. Ik heb daar het mooiste strand in mijn leven gezien. Ik ben ook naar Santiago de Cuba geweest, een historische stad met een mooi kasteel. Met een jeep naar jungle gegaan naar plek waar Fidel Castro was geboren, onderweg in de jungle watervallen gezien en wilde natuur. Het weer was er echt tropisch. Ook met taxi oldtimer naar Holguin gegaan en dagje weg op een catamaran met snorkelen, fantastisch water en vissen. Met dolfijnen gezwommen. Ik ben een actieve toerist, voor mij is vakantie iets meer dan hotel, zwembad en zonnebaden. Daarom ben ik ook naar Guantanamo gegaan. Ik was 50 km van Gantanamo gevangenis en volgens de chauffeur was verder rijden te gevaarlijk. Ik was naar Cuba met TUI, en alles was prima in orde. Een minpuntje was het eten. Het was lekker hoor de eerste 4,5 dag, alleen later een beetje saai en weinig keuze. Ik vond Cuba prachtig en ik heb het zuiden van het eiland gezien. In de toekomst wil ik misschien naar het noorden met Havana en Varadero. I love to travel.

9,1
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
7 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Als je gaat naar Cuba neem contant geld mee en wees voorzichtig met geld, toeristen gebruiken CUC en locals CUP ( 1/24).

Amazing (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Caressa van Eis op 05 november 2017

Elf dagen op Cuba geweest. Hotel in Varadero met prachtige stranden! Dagje naar Havana geweest. Oud én nieuw Havana gezien en ook een dagje naar Bay of Pigs geweest. Privé excursie’s met eigen chauffeur en gids. En natuurlijk ook met de oldtimer.

Pluspunten Cuba

  • mensen zijn erg vriendelijk

Minpunten Cuba

  • winkeltjes erg duur
Ultieme tip: Een goede tip is om excursie privé te boeken. Niet bij een reisorganisatie met een bus, maar met een oldtimer, eigen chauffeur en gids.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

De kleuren van Cuba (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Marjan Cornelisse op 05 november 2017

De vrolijkheid, de kleuren, de muziek, de poederwitte stranden, de warmte en de zon. De turqoise zee, een flinke dosis geschiedenis en cultuur en de natuur maken een reis naar Cuba geweldig.
Reis rond en rust daarna uit op Varadero’s witte stranden en mooie blauwe zee en geniet van een prachtig kleurenspel tijdens de zonsondergang.

Pluspunten Cuba

  • vrolijk
  • de muziek
  • de kleuren

Minpunten Cuba

  • arm
  • soms minder luxe
Ultieme tip: Maak een dagtour met een gids door tropisch regenwoud Parque Guanayara.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onbezonnen genieten (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Naomi Verbiesen op 05 november 2017

Erg prettig land. Gastvrij, en erg veilig gevoel. Veel bezienswaardigheden en een afwisselende natuur. Erg gezellig door Latijns-Amerikaanse invloeden. Warm door de muziek en het leven buiten. Het land heeft enorm veel te bieden.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • gastvrij
  • warm
  • mooi landschap

Minpunten Cuba

  • eten
Ultieme tip: Paardrijden door de Viñales vallei. Erg leuk om te doen en een fantastische omgeving.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wild camp life, met de politie (bezocht in november 2015)

Review geschreven door elsje constancia op 05 november 2017

Cuba, wat een ontzettend mooi, warm, vriendelijk en vrolijk eiland. Een eiland waar de tijd (toen in elk geval nog wel) 60 jaar stil had gestaan. Waar we ons eten kochten op de bon, waar we bij bejaarde boertjes filmavond hielden terwijl de zendmast constant op de juiste plaats moest worden gehouden voor ontvangst. Waar muziek je leven laat leven en het eten, hoe beperkt je keuze ook is, smaakt altijd!

Een van mijn leukste herinneringen was toen het na een lange dag begon te regenen. Een slaapplek hadden we nog niet gevonden en veel zin om nat in ons tentje te moeten gaan liggen hadden we ook niet. Toen reden daar onze reddende engelen, te paard. Het bleken twee agenten, op weg naar huis. Hun huis bleek niet veel meer dan een paardenstal. Maar gastvrij als ze waren sliepen de paarden voor de nacht buiten en sleepten zij hun bedden opzij. 'Of we verse kippen soep lusten?' Ja natuurlijk lusten we dat na zo een lange intensieve dag!

Nooit eerder heb ik gezien hoe een kip geslacht werd, en hoe deze in een verroeste kuip van haar veertje ontdaan werd. Dit terwijl de andere agent een vuurtje begon te stoken. Wij bleven maar denken waar zou de pan voor de soep zijn?..... Dat was natuurlijk dezelfde kuip waar ook de kip in was geslacht.
Na 3 uur lieten ze vol trots hun verse soep proeven, en hij was heerlijk! Gelukkig de volgende dag geen last van gehad.

We hebben niet lang geslapen dus de volgende morgen begonnen we met het fatsoeneren van ons gezicht. Dat vonden de agenten, in pyjama bijzonder interessant. Vol verwondering hebben ze ons aangestaard... Wat zouden ze gedacht hebben?

8,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
6 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Betaalbaar
  • warm
  • muziek
  • weg van de wereld

Minpunten Cuba

  • geen internet
Ultieme tip: Maak contact met de locals!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtige klassieke auto’s, voor de liefhebber... (bezocht in november 2009)

Review geschreven door Yvonne Ouwens op 05 november 2017

Havana is een must, een prachtige stad met mooie gebouwen, typische mensen, vooral die met de dikke sigaren, heerlijke muziek die je overal hoort.
Wij hebben met een huurauto het eiland zelf rondgereden, zonder vooraf accommodatie te boeken, dus het brengt je op zeer diverse plaatsen, Trinidad, Camaguay, Playa Larga...
De reis afgesloten in Hoguin aan kust, beetje toeristisch, maar heerlijk relaxen.

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • alles op gemakje
  • klassieke auto’s

Minpunten Cuba

  • slechte wegen
  • eten
  • weinig groenten
Ultieme tip: Havana met al zijn mooie facetten
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Cuba rondreis (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Gertie Zagema op 05 november 2017

Cuba, Havana, old timers, maar vergeet Vinales niet. Zo mooi de natuur en ook de natuurgebieden bij Trinidad. De bergen, watervallen en de exotische dieren. Cuba is meer dan oldtimers en sigaren. Heel veilig en zelf rondreizen in Cuba is heel goed te doen, zeker een aanrader.

9,9
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Ga zelf op pad en ontdek CUBA
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba, het land van uitersten (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Jennifer Avonturen op 27 juni 2017

Cuba is een echte belevenis. Je gaat 60 jaar terug in de tijd, de auto's die je ziet rijden zijn allemaal heel oud en daarnaast zie je mensen op de snelweg lopen. Ook een paard en wagen op de snelweg zie je in Cuba. De lokale bevolking zijn mensen die daar veel meegemaakt hebben maar ze zijn zo verschrikkelijk lief! Havana mag je niet overslaan bij een bezoek aan Cuba, wat een heerlijke stad met veel historie. Museo de la Revolución is zeker een bezoek waard om te begrijpen wat er allemaal in Cuba gebeurd is. De tabaksfabriek in Havana is de moeite waard om te bezoeken, daar zie je hoe de sigaren gemaakt worden, die heel de wereld over gaan. Viñales is DE tabaksplantage van Cuba. Daarnaast is Trinidad een fleurige leuke stad om wat tijd door te brengen.

Snorkelen en duiken kan je volop op Cuba, ik heb zelf bij Caya Coco en Varkensbaai gesnorkeld, wat een mooie vissen zijn daar, in alle kleuren en maten. Neem een Catamaran mee de zee op om intens te genieten van het snorkelen en de mooie uitzichten! Varadero is leuk als je een echte strandvakantie wilt, maar heeft totaal niets met Cuba te maken.

Voor veel mensen kan het een minpunt zijn dat er geen internet is op Cuba. Je kan een kaartje kopen voor 2 CUC, wat een uur geldig is, maar zo goed werkt dat niet. Ik vond het niet erg, eindelijk geen mensen om me heen die continue op de mobiel kijken. Er is zoveel te zien en te doen in Cuba, ik ben er pas één keer geweest maar ik zal zeker terug komen, al betwijfel ik of dan alles nog hetzelfde is.........

Tip: een "casa particular" biedt een uitkomst voorhet reizen door Cuba, je slaapt bij mensen thuis en leeft zo echt tussen de Cubanen. Zij kunnen je ook veel insider-tips geven.

Pluspunten Cuba

  • Betaalbaar
  • lieve mensen
  • overal een taxi te krijgen
  • Excursies zijn goed en strak geregeld

Minpunten Cuba

  • Geen goede internetverbinding
  • Niet iedereen spreekt engels
  • De wegen zijn niet overal even goed
Ultieme tip: Blijf niet op 1 plek, maar trek door het land heen. Elke plek heeft zijn charme!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

All inclusive vakantie, geweldig Cuba (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Petra Van Der Mast-matthijssen op 25 juni 2017

Een geweldig mooi land met heel vriendelijke bevolking.
Weinig tot geen criminaltiteit, wat ik niet verwacht had.
Erg arme bevolking, maar toch heel dankbaar voor wat ze hebben. Overal op straat zingen de mensen, overal staan bandjes. In de hoofdstad Havana is geen stromend water en riool daardoor kan het soms stinken. De bevolking krijgt per dag 10 liter water wat met een vrachtwagen gebracht wordt, hier moeten ze alles mee doen, zichzelf wassen, de was, afwas e.d.

Pluspunten Cuba

  • aardige locals
  • betaalbaar
  • prachtig land

Minpunten Cuba

  • veel armoede
  • geen stromend water bij locals
  • geen riool in Havana
Ultieme tip: Met een lokale taxi chauffeur op excursie. Wij hebben dit gedaan naar Havana, de taxi chauffeur vroeg of we iets wilden eten en zo kwamen we in een huiskamerrestaurant terecht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het prachtige Varadero en Havana! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Dennis Boeren op 22 mei 2017

Vorige zomer ben ik twee weken naar Varadero geweest en een dag Havana. Varadero heeft namelijke prachtige witte stranden en de zee is helderblauw. Zo kan je elke dag een mooie strandwandeling maken, best in de voormiddag want dan is het nog niet te warm. Elke dag lag de temperatuur rond de 30 graden, dat is meer dan genoeg.

Ook ben ik een dag naar Havana geweest. Het was een excursie met de bus die geleid werd door een goede en grappige gids! Het is wel ongeveer twee uur rijden met de bus naar Havana! Wanneer je de stad binnenkomt, merk je op dat het een historische stad is. Prachtige kleurrijke gebouwen, mooie monumenten en steegjes. Ook hebben we een sigarenfabriek bezocht. Hier zie je hoe sigaren gemaakt worden. Verder hebben we nog mooie bezienswaardigheden bezocht en vergeet zeker niet met een oldtimer te rijden! Dat is wel de moeite waard!

Pluspunten Cuba

  • Mooi weer
  • vriendelijke mensen
  • prachtige stranden
  • mooie natuur
  • Havana is fascinerende stad

Minpunten Cuba

  • wifi
Ultieme tip: Oude of versleten kleren meenemen en uitdelen aan arme mensen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Waanzinnig mooi CUba (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Christa Witvliet op 16 mei 2017

De sfeer van Cuba is niet in woorden te vangen. La Habana (de hoofdstad Havana), onder het wakend oog van drie forten, met haar sfeervolle pleinen, muziek en vergane glorie. Niet alleen rijden hier Amerikaanse sleeën rond, ook paardenkarren en geïmporteerde stadsbussen uit bijvoorbeeld Nederland kleuren het straatbeeld. Op het platteland zijn het tabaksplantages, rode aarde en kenmerkende metershoge palmen die aan ons oog voorbijtrekken.

Eten en slapen bij de locals is een aanrader, chillen in plastic tuinstoeltje op de veranda van een krakkemikkig, maar vrolijk geverfd huisje. Op het menu staat kip met rijst en bonen. De familieleden van de kip op je bord scharrelen even verderop vrij rond, op de achtergrond schettert een radio en de keus aan drankjes is beperkt.

De kust is zeer de moeite waard, van steil en rotsachtig tot lieflijke zandstranden. Altijd met de schitterende blauwe zee op de achtergrond. Onder het wateroppervlak bevinden zich veel koraalriffen. Zet een snorkel op, loop de branding in, steek je hoofd onder water en zie de kleur- en soortrijke wereld, waar je boven water geen vermoeden van hebt, voor je open gaan!

9,1
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Prachtige cultuur
  • Aardige mensen
  • Bijzondere natuur

Minpunten Cuba

  • toerisme neemt snel toe
Ultieme tip: Eten en slapen bij de locals. Daardoor ervaar je het echte leven van de Cubanen! Zoveel gastvrijheid en tevredenheid terwijl ze bijna niks hebben. Heel indrukwekkend
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis West- en Midden-Cuba (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Linda de Koot op 08 mei 2017

Wij zijn in mei naar Cuba geweest. Wat een prachtig land, mooi weer en een vriendelijke bevolking. De west- en middenkant van het eiland zijn zeker aanraders. Naar ons idee de beste manier van rondreizen is met een huurauto. Het rondje wat wij gemaakt hebben zou ik iedereen aanraden: Havana, Viñales, Cayo Jutía, Playa Larga, Cienfuegos, Trinidad, Santa Clara, Varadero, Havana. Dat in zestien dagen en lekker op ons gemak!

Pluspunten Cuba

  • Mooie natuur
  • cultuur
  • vriendelijke mensen
  • salsa
  • mooi weer
  • bijzonder
  • strand
  • steden

Minpunten Cuba

  • sommige wegen zijn erg slecht
  • niet erg goedkoop
Ultieme tip: Wij zijn in Playa Larga bij 'Casa Alex' geweest. Ontzettend goede gastheer die perfect Engels spreekt en zijn moeder die heerlijk kookt. De kreeft is zeker een aanrader!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cubaa (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Lettie Brouwer op 08 mei 2017

Cuba het land van de mensen, de mensen zijn geweldig. De watervallen zijn schitterend. De oude auto's zijn bijzonder. En de natuur is GEWELDIG. Ik had langer willen blijven en meer willen zien. Cuba wat was je mooi!

Pluspunten Cuba

  • de locals

Minpunten Cuba

  • alles ver uit elkaar
Ultieme tip: Toch echt het snorkelen, de watervallen en eten bij locals in de tuin.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig onbeschrijflijk Cuba (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Lianne Schültze op 23 april 2017

Op Holquin geland want we wilden via de zuidelijke kant richting Havana en dan nog paar dagen relaxen op Varadero. Gestart in koloniaal Santiago de Cuba vol mooie oude auto's, veel swing en zon. Rumproeverij met muziek en Mojito's gedronken in de bar met de beste Mojito van Cuba waar de Castro-broers ook kwamen. Via wegen met flinke gaten en hobbels reden we langs suikerrietplantages met fruitstalletjes en boeren die nog met ossen ploegden. Scènes uit The Great Gatsby: Bayomo met zijn vel paardenkoets. Camaguey met zijn wirwar van straatjes. Sancti Spiritus met een tweehonderd jarige terracottabrug.
Swingend Trinidad met zijn vele marktjes. Geslapen in schitterend gelegen Brisas del Mar aan Playa Ancon. Landtong in de oceaan, een duikparadijs maar ook dicht bij het regenwoud. Schitterend om te hiken! Cienfuegos de parel van het zuiden mooie Palacio Azul. Heerlijk geslapen! Van hieruit naar Santa Clara, het bolwerk van Che Guevara. Indrukwekkend!
Soroa in het Sierra Rosarium gebergte. Prachtige omgeving. Alleen hotel Soroa is geen aanrader.
Op naar Vinales met zijn rode aarde en zijn Mogotes, een soort tafelberg van kalksteen. Schitterend! Rondleiding tabaksplantages. Aardige mensen. Dan de slingerende bergweg naar Havana genomen. Sommige delen zijn erg slecht en ook slecht aangegeven. Toch goed uitgekomen. Vertrek wel met volle tank! Ondertussen vaak bij Casa Particularis gegeten. Heerlijk!!
Havana is een prachtige stad met rijkdom en armoede naast elkaar maar met zulke aardige mensen. Fijne sfeer. Veel te zien! Toen de auto al ingeleverd en natuurlijk paar maal in chevrolet gereden te hebben naar Varadero. Paradijs op aarde. Azuurblauwe oceaan. Iberostar Star is een geweldig verblijf.
En dan zijn er 21 dagen voorbij. Een onvergelijkbaar reis in november met alleen maar zon!! Rond de dertig graden.
Lianne

Pluspunten Cuba

  • aardige mensen en oveal zon

Minpunten Cuba

  • slechte toiletten bij openbare gelegenheden
Ultieme tip: Zelf rijden is dubbel beleven!! Neem de tijd.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Authentiek (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Ginny IJzendoorn op 22 januari 2017

Cuba is prachtig en authentiek, je stapt terug in de tijd. Cuba heeft witte stranden met azuurblauw water, prachtige natuur, veel cultuur, overal muziek op straat en een boeiende geschiedenis. Er zijn nog veel sporen te vinden van de revolutie met Che Guevara en Fidel Castro. Cuba heeft veel te bieden en het is net alsof je in het verleden stapt. Maak een rondreis door Cuba om het best een beeld te krijgen van dit land. Op dit moment wordt Cuba wel erg toeristisch, wat ik persoonlijk erg jammer vind. Ik zie het land al veranderen in vergelijking met een aantal jaren geleden.

8,9
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Betaalbaar
  • aardige locals
  • weer

Minpunten Cuba

  • slechte wegen
  • sommige slechte accommodaties
  • bijna geen bereikbaarheid
Ultieme tip: Het meest unieke stadje is Trinidad. Het is net alsof je in een oude film beland bent. Mensen gebruiken hier nog paard en wagen en deze staan ook voor de huisjes geparkeerd.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

De stranden van Varadero (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Cato Poelman op 22 januari 2017

Varadero, een plek in het noorden van Cuba, vol met toeristen op het mooie en zonnige Cuba. Varadero is het toeristische bolwerk vol met restaurantjes, marktjes, barretjes en straatverkopers. Dit in combinatie met de oldtimers, De Parelwitte stranden en de vriendelijke mensen maakt het voor mij een heerlije bestemming waar ik dagen kan doorbrengen. Heb je genoeg van al de drukte? Dan pak je je handdoek en ga je heerlijk op het strand liggen en zoek je zelfs gemakkelijk een stukje privé strand uit! Wat mij opviel is dat de stranden elke dag weer schoon en rustig zijn, ondanks dat er zoveel toeristen verblijven. Elke avond verandery Varadero in een gezellig muziekparadijs en is er voor ieder wat wils.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Temperatuur
  • Aardige locals
  • Overnachten bij locals
  • Heerlijke stranden
  • Old timers
  • Geschiedenis
  • Cuba Libre

Minpunten Cuba

  • Geen supermarkten
  • Vaak niet kunnen pinnen
  • Betalen voor Wi-Fi
  • Geen goed eten
Ultieme tip: -Neem een Nederlands-Spaans woordenboek mee! Bijna niemand spreekt er Engels. -Neem genoeg cash geld mee om je verblijf te kunnen financieren. De banken zijn vaak leeg.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers