Reviews Cuba
8,7
8,6 Algemene ervaring
8,7 Beziens­waardigheden
8,6 Steden of plaatsen
8,7 Locals
8,6 Veilig
8,7 Natuur
8,7 Stranden
8,6 Klimaat
  • Aantal reviews: 103
  • Aantal waarderingen: 66

Cuba mijn Droomreis (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Kamila Chwiejczak op 11 november 2017

Cuba stond al jaren op mijn bucketlist. Voor natuur, cultuur en oldtimers. De reis duurde 16 dagen en dat is echt het minimum dat je nodig hebt om kennis te maken met Cuba. Ik heb daar het mooiste strand in mijn leven gezien. Ik ben ook naar Santiago de Cuba geweest, een historische stad met een mooi kasteel. Met een jeep naar jungle gegaan naar plek waar Fidel Castro was geboren, onderweg in de jungle watervallen gezien en wilde natuur. Het weer was er echt tropisch. Ook met taxi oldtimer naar Holguin gegaan en dagje weg op een catamaran met snorkelen, fantastisch water en vissen. Met dolfijnen gezwommen. Ik ben een actieve toerist, voor mij is vakantie iets meer dan hotel, zwembad en zonnebaden. Daarom ben ik ook naar Guantanamo gegaan. Ik was 50 km van Gantanamo gevangenis en volgens de chauffeur was verder rijden te gevaarlijk. Ik was naar Cuba met TUI, en alles was prima in orde. Een minpuntje was het eten. Het was lekker hoor de eerste 4,5 dag, alleen later een beetje saai en weinig keuze. Ik vond Cuba prachtig en ik heb het zuiden van het eiland gezien. In de toekomst wil ik misschien naar het noorden met Havana en Varadero. I love to travel.

9,1
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
7 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Als je gaat naar Cuba neem contant geld mee en wees voorzichtig met geld, toeristen gebruiken CUC en locals CUP ( 1/24).

Amazing (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Caressa van Eis op 05 november 2017

Elf dagen op Cuba geweest. Hotel in Varadero met prachtige stranden! Dagje naar Havana geweest. Oud én nieuw Havana gezien en ook een dagje naar Bay of Pigs geweest. Privé excursie’s met eigen chauffeur en gids. En natuurlijk ook met de oldtimer.

Pluspunten Cuba

  • mensen zijn erg vriendelijk

Minpunten Cuba

  • winkeltjes erg duur
Ultieme tip: Een goede tip is om excursie privé te boeken. Niet bij een reisorganisatie met een bus, maar met een oldtimer, eigen chauffeur en gids.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

De kleuren van Cuba (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Marjan Cornelisse op 05 november 2017

De vrolijkheid, de kleuren, de muziek, de poederwitte stranden, de warmte en de zon. De turqoise zee, een flinke dosis geschiedenis en cultuur en de natuur maken een reis naar Cuba geweldig.
Reis rond en rust daarna uit op Varadero’s witte stranden en mooie blauwe zee en geniet van een prachtig kleurenspel tijdens de zonsondergang.

Pluspunten Cuba

  • vrolijk
  • de muziek
  • de kleuren

Minpunten Cuba

  • arm
  • soms minder luxe
Ultieme tip: Maak een dagtour met een gids door tropisch regenwoud Parque Guanayara.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onbezonnen genieten (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Naomi Verbiesen op 05 november 2017

Erg prettig land. Gastvrij, en erg veilig gevoel. Veel bezienswaardigheden en een afwisselende natuur. Erg gezellig door Latijns-Amerikaanse invloeden. Warm door de muziek en het leven buiten. Het land heeft enorm veel te bieden.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • gastvrij
  • warm
  • mooi landschap

Minpunten Cuba

  • eten
Ultieme tip: Paardrijden door de Viñales vallei. Erg leuk om te doen en een fantastische omgeving.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wild camp life, met de politie (bezocht in november 2015)

Review geschreven door elsje constancia op 05 november 2017

Cuba, wat een ontzettend mooi, warm, vriendelijk en vrolijk eiland. Een eiland waar de tijd (toen in elk geval nog wel) 60 jaar stil had gestaan. Waar we ons eten kochten op de bon, waar we bij bejaarde boertjes filmavond hielden terwijl de zendmast constant op de juiste plaats moest worden gehouden voor ontvangst. Waar muziek je leven laat leven en het eten, hoe beperkt je keuze ook is, smaakt altijd!

Een van mijn leukste herinneringen was toen het na een lange dag begon te regenen. Een slaapplek hadden we nog niet gevonden en veel zin om nat in ons tentje te moeten gaan liggen hadden we ook niet. Toen reden daar onze reddende engelen, te paard. Het bleken twee agenten, op weg naar huis. Hun huis bleek niet veel meer dan een paardenstal. Maar gastvrij als ze waren sliepen de paarden voor de nacht buiten en sleepten zij hun bedden opzij. 'Of we verse kippen soep lusten?' Ja natuurlijk lusten we dat na zo een lange intensieve dag!

Nooit eerder heb ik gezien hoe een kip geslacht werd, en hoe deze in een verroeste kuip van haar veertje ontdaan werd. Dit terwijl de andere agent een vuurtje begon te stoken. Wij bleven maar denken waar zou de pan voor de soep zijn?..... Dat was natuurlijk dezelfde kuip waar ook de kip in was geslacht.
Na 3 uur lieten ze vol trots hun verse soep proeven, en hij was heerlijk! Gelukkig de volgende dag geen last van gehad.

We hebben niet lang geslapen dus de volgende morgen begonnen we met het fatsoeneren van ons gezicht. Dat vonden de agenten, in pyjama bijzonder interessant. Vol verwondering hebben ze ons aangestaard... Wat zouden ze gedacht hebben?

8,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
6 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Betaalbaar
  • warm
  • muziek
  • weg van de wereld

Minpunten Cuba

  • geen internet
Ultieme tip: Maak contact met de locals!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtige klassieke auto’s, voor de liefhebber... (bezocht in november 2009)

Review geschreven door Yvonne Ouwens op 05 november 2017

Havana is een must, een prachtige stad met mooie gebouwen, typische mensen, vooral die met de dikke sigaren, heerlijke muziek die je overal hoort.
Wij hebben met een huurauto het eiland zelf rondgereden, zonder vooraf accommodatie te boeken, dus het brengt je op zeer diverse plaatsen, Trinidad, Camaguay, Playa Larga...
De reis afgesloten in Hoguin aan kust, beetje toeristisch, maar heerlijk relaxen.

Pluspunten Cuba

  • betaalbaar
  • alles op gemakje
  • klassieke auto’s

Minpunten Cuba

  • slechte wegen
  • eten
  • weinig groenten
Ultieme tip: Havana met al zijn mooie facetten
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Cuba rondreis (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Gertie Zagema op 05 november 2017

Cuba, Havana, old timers, maar vergeet Vinales niet. Zo mooi de natuur en ook de natuurgebieden bij Trinidad. De bergen, watervallen en de exotische dieren. Cuba is meer dan oldtimers en sigaren. Heel veilig en zelf rondreizen in Cuba is heel goed te doen, zeker een aanrader.

9,9
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Ga zelf op pad en ontdek CUBA
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba, het land van uitersten (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Jennifer Avonturen op 27 juni 2017

Cuba is een echte belevenis. Je gaat 60 jaar terug in de tijd, de auto's die je ziet rijden zijn allemaal heel oud en daarnaast zie je mensen op de snelweg lopen. Ook een paard en wagen op de snelweg zie je in Cuba. De lokale bevolking zijn mensen die daar veel meegemaakt hebben maar ze zijn zo verschrikkelijk lief! Havana mag je niet overslaan bij een bezoek aan Cuba, wat een heerlijke stad met veel historie. Museo de la Revolución is zeker een bezoek waard om te begrijpen wat er allemaal in Cuba gebeurd is. De tabaksfabriek in Havana is de moeite waard om te bezoeken, daar zie je hoe de sigaren gemaakt worden, die heel de wereld over gaan. Viñales is DE tabaksplantage van Cuba. Daarnaast is Trinidad een fleurige leuke stad om wat tijd door te brengen.

Snorkelen en duiken kan je volop op Cuba, ik heb zelf bij Caya Coco en Varkensbaai gesnorkeld, wat een mooie vissen zijn daar, in alle kleuren en maten. Neem een Catamaran mee de zee op om intens te genieten van het snorkelen en de mooie uitzichten! Varadero is leuk als je een echte strandvakantie wilt, maar heeft totaal niets met Cuba te maken.

Voor veel mensen kan het een minpunt zijn dat er geen internet is op Cuba. Je kan een kaartje kopen voor 2 CUC, wat een uur geldig is, maar zo goed werkt dat niet. Ik vond het niet erg, eindelijk geen mensen om me heen die continue op de mobiel kijken. Er is zoveel te zien en te doen in Cuba, ik ben er pas één keer geweest maar ik zal zeker terug komen, al betwijfel ik of dan alles nog hetzelfde is.........

Tip: een "casa particular" biedt een uitkomst voorhet reizen door Cuba, je slaapt bij mensen thuis en leeft zo echt tussen de Cubanen. Zij kunnen je ook veel insider-tips geven.

Pluspunten Cuba

  • Betaalbaar
  • lieve mensen
  • overal een taxi te krijgen
  • Excursies zijn goed en strak geregeld

Minpunten Cuba

  • Geen goede internetverbinding
  • Niet iedereen spreekt engels
  • De wegen zijn niet overal even goed
Ultieme tip: Blijf niet op 1 plek, maar trek door het land heen. Elke plek heeft zijn charme!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

All inclusive vakantie, geweldig Cuba (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Petra Van Der Mast-matthijssen op 25 juni 2017

Een geweldig mooi land met heel vriendelijke bevolking.
Weinig tot geen criminaltiteit, wat ik niet verwacht had.
Erg arme bevolking, maar toch heel dankbaar voor wat ze hebben. Overal op straat zingen de mensen, overal staan bandjes. In de hoofdstad Havana is geen stromend water en riool daardoor kan het soms stinken. De bevolking krijgt per dag 10 liter water wat met een vrachtwagen gebracht wordt, hier moeten ze alles mee doen, zichzelf wassen, de was, afwas e.d.

Pluspunten Cuba

  • aardige locals
  • betaalbaar
  • prachtig land

Minpunten Cuba

  • veel armoede
  • geen stromend water bij locals
  • geen riool in Havana
Ultieme tip: Met een lokale taxi chauffeur op excursie. Wij hebben dit gedaan naar Havana, de taxi chauffeur vroeg of we iets wilden eten en zo kwamen we in een huiskamerrestaurant terecht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het prachtige Varadero en Havana! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Dennis Boeren op 22 mei 2017

Vorige zomer ben ik twee weken naar Varadero geweest en een dag Havana. Varadero heeft namelijke prachtige witte stranden en de zee is helderblauw. Zo kan je elke dag een mooie strandwandeling maken, best in de voormiddag want dan is het nog niet te warm. Elke dag lag de temperatuur rond de 30 graden, dat is meer dan genoeg.

Ook ben ik een dag naar Havana geweest. Het was een excursie met de bus die geleid werd door een goede en grappige gids! Het is wel ongeveer twee uur rijden met de bus naar Havana! Wanneer je de stad binnenkomt, merk je op dat het een historische stad is. Prachtige kleurrijke gebouwen, mooie monumenten en steegjes. Ook hebben we een sigarenfabriek bezocht. Hier zie je hoe sigaren gemaakt worden. Verder hebben we nog mooie bezienswaardigheden bezocht en vergeet zeker niet met een oldtimer te rijden! Dat is wel de moeite waard!

Pluspunten Cuba

  • Mooi weer
  • vriendelijke mensen
  • prachtige stranden
  • mooie natuur
  • Havana is fascinerende stad

Minpunten Cuba

  • wifi
Ultieme tip: Oude of versleten kleren meenemen en uitdelen aan arme mensen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Waanzinnig mooi CUba (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Christa Witvliet op 16 mei 2017

De sfeer van Cuba is niet in woorden te vangen. La Habana (de hoofdstad Havana), onder het wakend oog van drie forten, met haar sfeervolle pleinen, muziek en vergane glorie. Niet alleen rijden hier Amerikaanse sleeën rond, ook paardenkarren en geïmporteerde stadsbussen uit bijvoorbeeld Nederland kleuren het straatbeeld. Op het platteland zijn het tabaksplantages, rode aarde en kenmerkende metershoge palmen die aan ons oog voorbijtrekken.

Eten en slapen bij de locals is een aanrader, chillen in plastic tuinstoeltje op de veranda van een krakkemikkig, maar vrolijk geverfd huisje. Op het menu staat kip met rijst en bonen. De familieleden van de kip op je bord scharrelen even verderop vrij rond, op de achtergrond schettert een radio en de keus aan drankjes is beperkt.

De kust is zeer de moeite waard, van steil en rotsachtig tot lieflijke zandstranden. Altijd met de schitterende blauwe zee op de achtergrond. Onder het wateroppervlak bevinden zich veel koraalriffen. Zet een snorkel op, loop de branding in, steek je hoofd onder water en zie de kleur- en soortrijke wereld, waar je boven water geen vermoeden van hebt, voor je open gaan!

9,1
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Prachtige cultuur
  • Aardige mensen
  • Bijzondere natuur

Minpunten Cuba

  • toerisme neemt snel toe
Ultieme tip: Eten en slapen bij de locals. Daardoor ervaar je het echte leven van de Cubanen! Zoveel gastvrijheid en tevredenheid terwijl ze bijna niks hebben. Heel indrukwekkend
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis West- en Midden-Cuba (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Linda de Koot op 08 mei 2017

Wij zijn in mei naar Cuba geweest. Wat een prachtig land, mooi weer en een vriendelijke bevolking. De west- en middenkant van het eiland zijn zeker aanraders. Naar ons idee de beste manier van rondreizen is met een huurauto. Het rondje wat wij gemaakt hebben zou ik iedereen aanraden: Havana, Viñales, Cayo Jutía, Playa Larga, Cienfuegos, Trinidad, Santa Clara, Varadero, Havana. Dat in zestien dagen en lekker op ons gemak!

Pluspunten Cuba

  • Mooie natuur
  • cultuur
  • vriendelijke mensen
  • salsa
  • mooi weer
  • bijzonder
  • strand
  • steden

Minpunten Cuba

  • sommige wegen zijn erg slecht
  • niet erg goedkoop
Ultieme tip: Wij zijn in Playa Larga bij 'Casa Alex' geweest. Ontzettend goede gastheer die perfect Engels spreekt en zijn moeder die heerlijk kookt. De kreeft is zeker een aanrader!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cubaa (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Lettie Brouwer op 08 mei 2017

Cuba het land van de mensen, de mensen zijn geweldig. De watervallen zijn schitterend. De oude auto's zijn bijzonder. En de natuur is GEWELDIG. Ik had langer willen blijven en meer willen zien. Cuba wat was je mooi!

Pluspunten Cuba

  • de locals

Minpunten Cuba

  • alles ver uit elkaar
Ultieme tip: Toch echt het snorkelen, de watervallen en eten bij locals in de tuin.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig onbeschrijflijk Cuba (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Lianne Schültze op 23 april 2017

Op Holquin geland want we wilden via de zuidelijke kant richting Havana en dan nog paar dagen relaxen op Varadero. Gestart in koloniaal Santiago de Cuba vol mooie oude auto's, veel swing en zon. Rumproeverij met muziek en Mojito's gedronken in de bar met de beste Mojito van Cuba waar de Castro-broers ook kwamen. Via wegen met flinke gaten en hobbels reden we langs suikerrietplantages met fruitstalletjes en boeren die nog met ossen ploegden. Scènes uit The Great Gatsby: Bayomo met zijn vel paardenkoets. Camaguey met zijn wirwar van straatjes. Sancti Spiritus met een tweehonderd jarige terracottabrug.
Swingend Trinidad met zijn vele marktjes. Geslapen in schitterend gelegen Brisas del Mar aan Playa Ancon. Landtong in de oceaan, een duikparadijs maar ook dicht bij het regenwoud. Schitterend om te hiken! Cienfuegos de parel van het zuiden mooie Palacio Azul. Heerlijk geslapen! Van hieruit naar Santa Clara, het bolwerk van Che Guevara. Indrukwekkend!
Soroa in het Sierra Rosarium gebergte. Prachtige omgeving. Alleen hotel Soroa is geen aanrader.
Op naar Vinales met zijn rode aarde en zijn Mogotes, een soort tafelberg van kalksteen. Schitterend! Rondleiding tabaksplantages. Aardige mensen. Dan de slingerende bergweg naar Havana genomen. Sommige delen zijn erg slecht en ook slecht aangegeven. Toch goed uitgekomen. Vertrek wel met volle tank! Ondertussen vaak bij Casa Particularis gegeten. Heerlijk!!
Havana is een prachtige stad met rijkdom en armoede naast elkaar maar met zulke aardige mensen. Fijne sfeer. Veel te zien! Toen de auto al ingeleverd en natuurlijk paar maal in chevrolet gereden te hebben naar Varadero. Paradijs op aarde. Azuurblauwe oceaan. Iberostar Star is een geweldig verblijf.
En dan zijn er 21 dagen voorbij. Een onvergelijkbaar reis in november met alleen maar zon!! Rond de dertig graden.
Lianne

Pluspunten Cuba

  • aardige mensen en oveal zon

Minpunten Cuba

  • slechte toiletten bij openbare gelegenheden
Ultieme tip: Zelf rijden is dubbel beleven!! Neem de tijd.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Authentiek (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Ginny IJzendoorn op 22 januari 2017

Cuba is prachtig en authentiek, je stapt terug in de tijd. Cuba heeft witte stranden met azuurblauw water, prachtige natuur, veel cultuur, overal muziek op straat en een boeiende geschiedenis. Er zijn nog veel sporen te vinden van de revolutie met Che Guevara en Fidel Castro. Cuba heeft veel te bieden en het is net alsof je in het verleden stapt. Maak een rondreis door Cuba om het best een beeld te krijgen van dit land. Op dit moment wordt Cuba wel erg toeristisch, wat ik persoonlijk erg jammer vind. Ik zie het land al veranderen in vergelijking met een aantal jaren geleden.

8,9
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Betaalbaar
  • aardige locals
  • weer

Minpunten Cuba

  • slechte wegen
  • sommige slechte accommodaties
  • bijna geen bereikbaarheid
Ultieme tip: Het meest unieke stadje is Trinidad. Het is net alsof je in een oude film beland bent. Mensen gebruiken hier nog paard en wagen en deze staan ook voor de huisjes geparkeerd.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

De stranden van Varadero (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Cato Poelman op 22 januari 2017

Varadero, een plek in het noorden van Cuba, vol met toeristen op het mooie en zonnige Cuba. Varadero is het toeristische bolwerk vol met restaurantjes, marktjes, barretjes en straatverkopers. Dit in combinatie met de oldtimers, De Parelwitte stranden en de vriendelijke mensen maakt het voor mij een heerlije bestemming waar ik dagen kan doorbrengen. Heb je genoeg van al de drukte? Dan pak je je handdoek en ga je heerlijk op het strand liggen en zoek je zelfs gemakkelijk een stukje privé strand uit! Wat mij opviel is dat de stranden elke dag weer schoon en rustig zijn, ondanks dat er zoveel toeristen verblijven. Elke avond verandery Varadero in een gezellig muziekparadijs en is er voor ieder wat wils.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Temperatuur
  • Aardige locals
  • Overnachten bij locals
  • Heerlijke stranden
  • Old timers
  • Geschiedenis
  • Cuba Libre

Minpunten Cuba

  • Geen supermarkten
  • Vaak niet kunnen pinnen
  • Betalen voor Wi-Fi
  • Geen goed eten
Ultieme tip: -Neem een Nederlands-Spaans woordenboek mee! Bijna niemand spreekt er Engels. -Neem genoeg cash geld mee om je verblijf te kunnen financieren. De banken zijn vaak leeg.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers

Feeling of freedom (bezocht in mei 2007)

Review geschreven door Henk Willems op 06 januari 2017

De trap afdalend van het vliegtuig waande ik me in een hele andere wereld. Tropische muziekklanken kwamen me tegemoet. De zon vermengt met de heerlijkste geuren overviel me. Een andere wereld waar ik me meteen thuis voelde. Zittend aan de malecon, kijkend naar de zee, kijkend naar de mensen.

Pluspunten Cuba

  • Gastvrij
  • Muzikaal
  • Behulpzaam
  • Lief
Ultieme tip: Mijn genot van Cuba...mijn ultieme tip. Op de fiets, twaalf dagen trekkend van stad naar dorp, van houten huisje naar stenen villa. Trek op de fiets door Cuba.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers

Mijn fantastische bezoek toen Fidel Castro bezig was Cuba te veroveren in 1957 (bezocht in mei 2002)

Review geschreven door J.W. Cadovius op 06 januari 2017

Een fantastisch land waar ik de Cuba Libre heb leren drinken en waar de mensen ontzettend aardig waren. Ik begrijp nu nog niet dat Cuba Libre toen op de dranklijst stond, terwijl Fidel Castro bezig was het land te veroveren.

Ultieme tip: Het land bekijken zoals het nu is.
Aangeraden voor: Avonturiers

Cuba, een gedenkwaardige ervaring! (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Loes Hartog op 25 november 2016

Wij hebben het als een geweldig land ervaren. We hebben ong. 2500 km gereden over bijna heel Cuba. Na deze vakantie zijn we er achter gekomen dat de hotels in Cuba niet echt voor ons zijn. We werden bij elk hotel belaagd door bewoners die wat van je wilden. Ook over het autoverhuurbedrijf waren wij zeer ontevreden. Dit bedrijf liet ons 7 uur op onze huurauto wachten zonder ons excuses aan te bieden.
Maar nu Cuba zelf! Havanna vonden wij een enorme cultuurshock (mede dankzij de zwarte stinkende uitlaten en de drukte die we in Zeeland niet gewend zijn), maar na 3 dagen raak je er wel aan gewend. Ook hier wil iedereen wat van je als “rijke” toerist.
Viñales was een absolute topper. De rit te paard door de vallei met bezoek aan een tabaksboer is een heel mooie herinnering. Ook de casa was top. Las Terrazas was leuk, we zaten in een hotel dat om een boom gebouwd was. Helaas waren de prijs en de hygiëne in het hotel niet in verhouding. Er zaten zelfs kakkerlakken in onze kamer. We waren hier maar 1 dag en moesten zelf het park in zonder begeleiding. tja, uiteindelijk 2 vogels gespot in het park.. misschien dat als je met een gids gaat je op mooiere plekjes komt?
In Cienfuegos zaten wij in Hotel La Union, mooi maar niks voor ons. In Cienfuegos hebben we grotten bezocht, we kregen daar alleen wel te horen dat de grotten in Viñales spectaculairder waren. Ook hebben we een mooie catamarantocht gemaakt naar leguanen eiland met snorkelmogelijkheid. Verder een mooie rit gemaakt in een taxi naar de top van een berg met botanische tuin (jammer genoeg weinig in bloei maar als alles in bloei staat een aanrader!) Via Gibara naar Bayamo, leuke Cubaanse plaatsjes maar niet bijzonder. Toen terug via Camaguey Santa Clara, heel leuke casa met weer lieve eigenaars. Daarna terug naar Hotel 612 in Havanna voor een laatste dag en nacht in Havanna.
Met mooie herinneringen weer terug naar koud Vlissingen waar we al weer denken aan een volgende trip: .New Zealand, Australië wie weet..

Pluspunten Cuba

  • prachtig land
  • leuke dorpjes

Minpunten Cuba

  • opdringerige locals
  • onverzorgde hotels
Ultieme tip: Ontdek Viñales te paard!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Beautiful OLD Cuba (bezocht in maart 2013)

Review geschreven door Tim Koers op 18 november 2016

Hierbij schrijf ik een review over mijn reis door Cuba. Cuba in het algemeen is zo'n fantastisch mooi land omdat het nog echt zo is als je denkt dat het is (op veel plekken), namelijk oude auto's uit de jaren '50 en '60. Niet hele nette straten, maar echt hoe het altijd was. Niet zo modern als we gewend zijn hier in Europa, maar misschien wel des te mooier. Verder zijn de mensen super aardig en vriendelijk, lekkere muziek, goeie sfeer. Daarnaast is er ook een fantastische mooie natuur (Vinales, Baracoa, Sierra Maestra!). Al met al super mooi land in Zuid-Amerika. een MUST-see.

7,9
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Mooie natuur
  • Vriendelijke mensen
  • Aangenaam Klimaat

Minpunten Cuba

  • Slechte Wegen
  • Taalgebrekkig
Ultieme tip: Ga zo snel mogelijk, nu het nog het 'oude' Cuba is (niet heel lang meer doordat er vrede is getekend met Amerika). Verblijf in een hotel midden in de natuur in Sierra Maestra!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vergane glorie (bezocht in juli 2012)

Review geschreven door Stijn van Lieshout op 27 oktober 2016

Cuba vond ik in een woord geweldig. Daarom ben ik daar voor de tweede keer terug geweest... iets wat ik normaal nooit doe. De vergane glorie van de straten is nu net het gene wat Cuba zo mooi maakt.
Het is een land om je hart aan te verliezen. Een land van tegenstelling. Een land van kleur, maar ook van zwart-wit. Een land vol passie. Een land van dans, ritme en muziek.
Al deze ingrediënten komen samen in een prachtige cultuur. Een ongrijpbare cultuur. Een mysterieuze cultuur. Een cultuur van overleven, maar waar iedereen intens lijkt te genieten.

8,6
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Koloniale steden
  • Fotogeniek
  • Muziek
  • Dans
  • Passie
  • stranden
  • natuur
Ultieme tip: Coloniale steden: Havana en Santiago da Cuba, Trinidad.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba que rica (bezocht in juni 2010)

Review geschreven door Maya Mulder op 23 oktober 2016

Ik heb een cursus Spaans en salsa gevolgd voor 6 weken in Santiago de Cuba. In die weken ben ik bevriend geraakt met de mensen daar en zij hebben mij mooie plekken laten zien! Overal muziek en dansende mensen, waardoor het eiland een zorgeloze uitstraling had. In Trinidad waren prachtige huizen en een fijn strandje, Havana had een mooie authentieke uitstraling en in Baracoa was een prachtig oerwoud waar Ché zich vroeger verscholen heeft gehouden. In elke stad is wel een Casa de la Musica te vinden waar je heerlijke rum kan drinken terwijl de mensen om je heen dansen.
Een echte aanrader is om daar eind juni heen te gaan wanneer het Carnaval is in Santiago de Cuba. De hele week lang is het 24/7 feest en staan er dans- en eettentjes op straat.

8,0
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • salsadansen
  • muziek
  • authentiek

Minpunten Cuba

  • slecht Engels
  • relatief duur verblijf
  • weinig supermarkten
Ultieme tip: Leer Spaans als je naar Santiago de Cuba gaat! Daar komen weinig toeristen en de locals spreken belabberd Engels.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Het even in Cuba (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Stephanie Ocampo Cuervo op 18 oktober 2016

Cuba is een geweldig mooi land, waar men nog ver achterloopt op de technologie, maar hiervan is het voordeel: SAMENLEVING. Men leeft op straat, met muziek en gezellige praatjes, gevolgd door een siësta. Paard met kar en de mooiste Old Timers. Kindjes in schooluniform en de werknemers die hun loon komen ophalen in de bank. De natuur in haar mooiste staat: Levend, wild en groen. Cuba is een land van armoede, maar ook veel rijkdom. Zoals wij in NL helaas niet meer oog voor mekaar hebben (alleen nog veel op social media).. heeft men dat in Cuba wel. Zeker een aanrader om ernaartoe te gaan. Voel je herboren na een tijd geen internet te hebben.. en te LEVEN!

9,3
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • natuur

Minpunten Cuba

  • zakkenrollers
Ultieme tip: De stad Havana, de sigarenfabriek en het strand!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Havana, the 50's city (bezocht in december 2012)

Review geschreven door Faouzia El Bouazzati op 10 oktober 2016

Havana, de stad waar de tijd stil heeft gestaan, je voelt je een actrice/acteur die een rol speelt in de jaren vijftig. Alleen de juiste kledingstijl ontbreekt... Dwaal door de straten, verwonder je over de gebouwen, de klassiekers die er rond rijden. Bezoek het Plein van de Revolutie, Capitool Theater, zie hoe een sigaar in elkaar wordt gedraaid en wanneer je moe bent van het rondstruinen plof dan neer op een terras, geniet van een drankje, de muziek en alles wat er om je heen gebeurt.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
8 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • de mense
  • dat tijd heeft stil gestaan

Minpunten Cuba

  • ov
Ultieme tip: Doe vooral een rondreis.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers

Rambo-tour (bezocht in januari 2010)

Review geschreven door Esther Klok op 09 oktober 2016

Het land van lieve mensen, prachtige natuur en "terug in de tijd". Je kunt er vrij en veilig reizen, mensen zijn behulpzaam en het is echt wat anders. Wij hadden een all-inclusive met huurauto. Op die manier hadden we een thuisbasis vanwaar we hebben gereisd.

Ultieme tip: Doe de Rambo-tour! Afdalen van een waterval. Te boeken vanuit Varadero.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fascinerend Cuba (bezocht in september 2005)

Review geschreven door Annemiek van der Meulen op 09 oktober 2016

Wij hebben rondgereisd in Cuba. Het is een prachtig land met lieve, meestal vrolijke, mensen. Tijdens onze reis raasde orkaan Ivan recht op Cuba af. Het was interessant om te zien welke maatregelen er genomen werden. Wij werden niet geëvacueerd, maar wij hebben wel vier dagen vastgezeten in ons hotel. Dat was al een ervaring op zich. Achteraf viel het gelukkig reuze mee. Het was in alle opzichten een geweldige, maar ook memorabele vakantie. Echt een aanrader.

9,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • relaxed
  • avontuurlijk
  • prachtig

Minpunten Cuba

  • communisme
Ultieme tip: Breng zeker een bezoek aan het prachtige Trinidad. En aan Havanna Hotel International.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Puur land (bezocht in november 2008)

Review geschreven door Ralph Van Wolffelaar op 08 oktober 2016

Havana heeft geweldig inspirerende, maar ook donkere zijden. Verloederde wijken en soms wordt drugs aangeboden. Maar ook een prachtig koloniale oude stad. Trinidad prachtig plaatsje, Vinales uniek in zijn soort. En wie de gang naar Maria la Gorda maakt, wordt qua bounty-omgeving niet teleurgesteld.

Pluspunten Cuba

  • weer
  • koloniale architectuur
Ultieme tip: Strandoord Maria La Gorda. Enigszins geïsoleerd, maar daarom 'extra rewarding' voor wie de gang maakt.
Aangeraden voor: Backpackers, Budget reizigers

Rondreizen Cuba (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Yvonne Rijsdijk-van der Velden op 07 oktober 2016

Voor de tweede maal naar Cuba, nu met een rondreis.
Cuba is aan het veranderen, ik hoop ten goede voor de inwoners.
Geweldige vakantie gehad, veel gezien van het dagelijkse leven en de natuur. Zeer vriendelijke bevolking.

9,0
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • weinig criminaliteit
Ultieme tip: Blijf niet liggen op het strand van Valadero, maar bezoek Havana en andere plaatsen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba nog oude style (bezocht in november 2009)

Review geschreven door Yvonne Ouwens op 06 oktober 2016

Wil je nog naar Cuba, zou ik snel gaan! Voordat het overspoelt gaat worden met Amerikanen.....
Havana is een prachtige stad, vooral al die kleurrijke oldtimers zijn een lust voor het oog!
Ook de rest van Cuba ontdekken met een huurauto is een aanrader, maar vermijd Varadero en de andere zeer toeristische oorden.

Pluspunten Cuba

  • Zeer betaalbaar
  • nog authentiek
  • aardige mensen

Minpunten Cuba

  • eten iets minder
  • slechte wegen soms
Ultieme tip: Bezoek Havana en ook Trinidad is een must.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Trinidad, even wennen (bezocht in februari 2011)

Review geschreven door Samantha Kagie op 06 oktober 2016

Cuba is een enorme ervaring. En zeer divers, van het knusse, muzikale Havana tot tabaksplantages, mooie (niet helemaal hele) wegen, Varkensbaai en de stranden van Varadero. En vooral de mensen, zo hartelijk en behulpzaam daar kunnen we hier nog wat van leren.

Pluspunten Cuba

  • gastvrije mensen
  • betaalbaar
  • muziek

Minpunten Cuba

  • slechte wegen
Ultieme tip: De zonsopgang vanaf het terras van je hotelhut bij Los Tasminos in Finales is adembenemend!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Armoede, vriendelijk en mooi (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Ruben Wagemaker op 05 oktober 2016

Cuba is een mooi/bijzonder land, waar de armoede hoog is maar de vriendelijkheid van de Cubanen overheerst op de armoede.
De tijd heeft hier honderd jaar stilgestaan wat het land en de diverse plaatsen siert.

Pluspunten Cuba

  • vriendelijke locals

Minpunten Cuba

  • de wegen zijn erg slecht
Ultieme tip: Laat je vooral niet bang maken door alle wilde en gevaarlijke verhalen.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Cuba Libre (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Mike Verkerk op 04 oktober 2016

Cuba is een geweldig land. Ik heb de highlights gezien van de westelijke kant van het eiland.
Havana is een mooie, maar grotendeels vervallen stad. Maar juist dat geeft het een authentieke sfeer. Het wemelt van de oude mooie karakteristieke gebouwen en oldtimer-auto's. Absoluut niet overslaan.
De vallei, Valle de Viñales, is een van de hoogtepunten van mijn reis door Cuba geweest. Het panoramapunt op zich was de reis naar deze vallei al waard, maar ook het hele gebied heeft haar eigen microklimaat en is ongelofelijk groen.
De stad Cienfuegos zou wat minder toeristisch en interessant zijn. Ik zou deze stad echter niet overslaan. De stad heeft een mooi plein in het centrum en een gezellige winkelstraat. Ook zijn er buiten het centrum nog mooie huizen en een Moors paleis te vinden.
Trinidad zou het mooist bewaarde koloniale stadje zijn van Cuba, voor mij is hier niets aan gelogen. Het is een prachtig plaatsje, met een nog zeer authentieke koloniale sfeer. Beklim het torentje van het Palacio de Cantero en je zult een mooi uitzicht hebben over Trinidad met het Topes de Collantes gebergte op de achtergrond. Vlakbij Trinidad heb je ook nog de vallei Valle de los Ingenios, die je zeker niet moet overslaan.
Het Topes de Collantes-gebergte is een super mooi gebergte, waar je mooie natuur wandelingen kan maken door het Guanayara National Park. Je loopt door een regenwoud, vol met beekjes en watervallen.
Als laatste wil ik graag het memorial van Che Guevara in Santa Clara aanraden. Een zeer indrukwekkend monument.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
10 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Prachtige natuur
  • , heerlijke sfeer
  • mooie koloniale plaatsjes

Minpunten Cuba

  • Soms primitief
  • geen bereik met T-Mobile
  • geen land om te winkelen
Ultieme tip: Als je bereikbaar wilt zijn in Cuba, maar je hebt T-Mobile, zorg voor een prepaid kaartje van een andere provider. T-Mobile werkt namelijk niet in Cuba.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Trinidad, een prachtig authentiek dorpje (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Anne Steinmeijer op 04 oktober 2016

Cuba is absoluut een mustsee! Het is belangrijk dat je verder gaat dan Varadero. Dit is erg toeristisch, lekker voor een paar dagen maar echt niet langer! Trinidad, Havana en Vinales zijn echt de moeite waard. Hier zie je echt de oude charme van Cuba.

Pluspunten Cuba

  • gastvrije bevolking
  • goedkoop
  • prachtige natuur

Minpunten Cuba

  • bepaalde plekken zijn te toeristisch zoals Varadero
Ultieme tip: Maak een rondreis! Ga niet all inclusive 2 weken ergens vertoeven. Je kunt goed rondreizen met de Viazul bussen. Ieder dorpje heeft wel zo'n busstation. Kost ook bijna niks!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

'A prince in a poor mans coat' (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Evine Appelman op 03 oktober 2016

Dit is hoe de Lonely Planet Cuba beschrijft op de cover van de reisgids. Een geweldig land, dat niet alleen echt mooi kan zijn (de vallei van Viñales, de prachtige kustlijn bij Siboney en de geweldige oldtimers natuurlijk), maar vaak ook mooi is van lelijkheid. Dingen als de communistische propaganda langs de ontzettend slechte snelwegen en de ontzettend arme (23 dollar per maand als kinderarts, serieus) maar enorm vriendelijke mensen in de casa's particularas maken het een heel uniek land. Ik koos Cuba als bestemming voor een reis met mijn moeder voor het halen van mijn diploma in mei dit jaar. We huurden een auto en we reisden in 3 weken rond het eiland, via Santiago, Cayo Granma, Guardalavaca, Camaguey, Trinidad, Santa Clara, Viñales, Havana en als afsluiting Varadero. Ik heb er geen moment spijt van gehad omdat ik zo veel nieuwe en bijzondere dingen heb gezien en vooral toch het gevoel heb gehad alsof ik op het nippertje het authentieke Cuba heb mogen meemaken, want zoals veel mensen voorspellen denk ik ook dat dit Cuba binnen 5 jaar het zoveelste vakantie eiland voor rijke Amerikaanse jongeren gaat worden, iets wat ontzettend jammer zou zijn van de bijzondere cultuur (en Fidel zou zich in zijn graf omdraaien).

Pluspunten Cuba

  • behulpzame mensen
  • fotogeniek land
Ultieme tip: Casa particulara Las Terrazas in Santiago de Cuba, ontzettend lieve en behulpzame eigenaars (een homoseksueel stel in Cuba, het bestaat) en heel lekker eten!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Tips voor een bezoek aan Cuba (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Bente Kempers op 03 oktober 2016

Huur een auto (bij het vliegveld) en rij langs verschillende plaatsen in Cuba. De weg naar een plaats toe is al een avontuur op zich. Onverharde wegen, prachtige natuur en je komt in kleine dorpjes terecht waar geen toerist te vinden is. Zelf was ik erg onder de indruk van Havana en Trinidad, het straatbeeld is ontzettend indrukwekkend en elke straat is fotogeniek. De plaats Viñales mag je ook zeker niet overslaan als je Cuba bezoekt. Boek daar een kamer in het hotel Los Jazmines. Dit (low budget) hotel heeft het mooiste uitzicht over de vallei en beschikt over een zwembad. Persoonlijk zou ik Varadero overslaan. Op dit schiereiland zijn alleen mega hotels te vinden, je vindt hier geen cultuur of Cubaans leven omdat Varadero een verboden toegang is voor de Cubanen. Voor mooie stranden moet je naar Cayo Largo of Cayo Levisa!

9,9
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • aardige locals
  • betaalbaar

Minpunten Cuba

  • Moeilijk begaanbare wegen
  • De bevolking spreken weinig tot geen Engels
Ultieme tip: Slaap in een Casa Particular om een kijkje te nemen in het Cubaanse leven. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en bovendien is deze manier van overnachten een stuk goedkoper.
Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Cuba, de plek waar de tijd heeft stilgestaan (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Maaike de Graaff op 03 oktober 2016

Een reis naar Cuba is vergelijkbaar met een reis terug in de tijd: de technologie heeft daar volledig stilgestaan. Waar je bij aankomst de eerste oldtimer op de foto wil zetten, ontdek je aan het einde van de reis dat oprecht iedereen in zo'n oude auto rijdt en je dus niet bang hoefde te zijn er eentje te missen.
Cuba is een prachtig, kleurrijk eiland. De mensen zijn heel vriendelijk en de sfeer die je inademt geeft garantie voor een mooie vakantie. De hoofdstad Havana is een stad vol tegenstrijdigheden: een geasfalteerde weg met daarna een opengereten straat en een chique bar met daarnaast een sjofel cafeetje, maar nu juist dat maakt de stad zo levendig.

Een kenmerkend Cubaans drankje is de rum, die je voor een euro vijftig in een goedgevuld glas krijgt voorgeschoteld in de lokale barretjes. Ook de mojito is goed vertegenwoordigd, met daarbij altijd wat sfeermuziek van de plaatselijke (vaak driedelige) bandjes. Geloof me, zelfs als je geen kenner bent van de Bueno Vista Social Club; deze nummers kan je het aan het einde van de reis met volle borst meezingen.

Om de hoofdstad vervolgens achter ons te laten zijn wij vertrokken richting Varadero, een mooie plek waar de witte stranden en palmbomen je verwelkomen. Ja, dit is wat wij Nederlanders verwachten bij een eiland in het Caribisch gebied. Hier kun je heerlijk zwemmen, een kleurtje kweken en vooral lekker eten en drinken.

Kortom, Cuba is een prachtig eiland met een heel eigen cultuur. Het is absoluut een plek waar je geweest moet zijn, maar een tip: wees snel! De eerste McDonald's kan de sfeer goed veranderen...

Pluspunten Cuba

  • Aardige locals
  • kleurrijk
  • sfeer
  • goed bereikbaar
  • prachtige stranden
  • lekker eten
  • goedkoop

Minpunten Cuba

  • uitlaatgassen
  • eten van de straat
Ultieme tip: Goede tip: lees je goed in over ervaringen met taxichauffeurs! Veel chauffeurs werken zwart en laten je meer betalen dan wat logisch is.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Terug in de tijd, Cuba (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Brigitte Tertaas op 02 oktober 2016

Cuba, al lang op de verlanglijst en versneld geboekt na het bezoek van Obama. Voordat de Amerikaanse invasie komt en Cuba misschien de authenticiteit verliest een bezoek gebracht aan dit bijzondere land.
Vanaf Havana met een huurauto een rondje Viennales, Varkensbaai, Trinidad, Cienfuegos, Varaderos gedaan en vandaar nog vier dagen Havana.
Het achterland is prachtig, afwisselende natuur, verstilde dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ontzettend vriendelijke mensen die je gastvrij onthalen in hun huis.
We hebben geslapen in casas particulares, zeer de moeite waard. De verhuurders zijn blij met je komst en maken je verblijf tot een feestje.
Varaderos kun je overslaan als je het echte Cuba wilt zien. Wanneer je daar bent en om je heen kijkt kun je ook zomaar in Mexico staan of een Caraïbisch eiland.
Het echte Cuba tref je wel aan in de plaatsen die ik hiervoor heb opgenoemd.
Het bijzondere aan Cuba vonden wij de enorme tegenstellingen: enerzijds een prachtig land, anderzijds het communisme, of zoals de Cubanen prefereren, het socialisme. Dat betekent dat de supermarkten bijna leeg zijn op een overvloed aan sigaren en rum na. Dat de bevolking in lange rijen voor de supermarkten of de slager staan in afwachting van wat er op dat moment voorradig is. Dat mensen, ook hoog opgeleid, die werken in staatsdienst een fooi verdienen en omdat de verhuur van een kamer in je huis lucratief is veel hoog opgeleide mensen ervoor kiezen om op deze wijze in hun levensonderhoud te voorzien.
Geniet van de prachtige natuur, de muziek die overal op straat uit de huizen schalt, de oude dorpjes, smalle straatjes en het gevoel dat de tijd letterlijk heeft stil gestaan.
Maar bereid je ook goed voor. Als je er voor kiest om met een gehuurde auto zelf rond te trekken, tank dan altijd als de tank halfvol zit. Een kans dat je bij een tankstation komt waar de benzine op is, is groot. Zorg voor voldoende contant geld, wat je kunt wisselen in cuc's.

Pluspunten Cuba

  • prachtig natuur
  • vriendelijke bevolking

Minpunten Cuba

  • amper internet
  • geen varatie in eten
  • relatief duur voor toeristen
Ultieme tip: Wanneer je in Varkensbaai bent zoek dan naar Ronel. Hij is de eigenaar van de plaatselijke duikschool en voor 30 euro neemt hij je mee voor een duikles van drie uur. Betrouwbaar !
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Met peuter 18 dagen naar Cuba (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Joris Lamers op 02 oktober 2016

Wij zijn met ons zoontje van bijna 2 jaar 18 dagen op de bonnefooi naar Cuba gereisd. Havana is een schitterende stad die alle clichés eer aan doet; overal spelen salsabandjes, er rijden talloze oldtimers en mooie maar vervallen gebouwen, een wandeling over de Malecon bij zonsondergang is een mooie ervaring. Enkele dagen in Vinales is zeker een aanrader, Trinidad is een prachtig koloniaal stadje, toeristisch maar erg leuk om een aantal dagen te verblijven, van hier uit zijn er ook veel dagtrips te plannen. Met een peuter in het warme seizoen naar Cuba was een groot experiment op voorhand maar geweldig bevallen, de grootste attractie is de bevolking die ons, zeker met dank aan de kleine, met open armen ontving.

Pluspunten Cuba

  • Heel authentiek
  • Gastvrij
  • Rijke historie

Minpunten Cuba

  • Lokale keuken is matig
Ultieme tip: Verblijf in Casas Particulares ipv hotels
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Cultuurliefhebbers

Cultureel Cuba! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Marly Wennink op 02 oktober 2016

Cuba is een prachtig land met een relaxte sfeer. Vooral de kleurrijke stad Trinidad is erg mooi. Wanneer je in Havana bent is het zeker een aanrader om je rond te laten rijden in een van de kleurrijke oldtimers!

Pluspunten Cuba

  • Kleurrijk land

Minpunten Cuba

  • Duur voor toeristen ivm andere valuta dan locals
Ultieme tip: Op de hoek van het hoofd plein in Santiago de Cuba, links naast de kerk, zit een hotel. Wanneer je daar met de lift naar boven gaat heb je een mooi uitzicht over de hele stad.
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Een bijzonder land: Cuba! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Lettie Brouwer op 02 oktober 2016

Het meest bijzondere land waar ik tot nu geweest ben! De Cubanen zijn erg arm maar hoe arm ze ook zijn, ze blijven onwijs trots op HUN land. De Nicho watervallen zijn echt een aanrader. En met een local de buurt bekennen! Zo zie je echt hoe Cuba is. Snorkelen in de Caribische zee en lekker 's avonds naar de bar om een dansje te doen met de Cubanen.

En kinderen blij maken met de kleinste spullen. Wauw wat was dat gaaf! Ja, hier wil ik zeker nog een keer naar terug. En wat wel een erg mooi einde was, was dat ik op onze laatste avond de mooiste vallende ster ooit heb gezien!

9,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • locals!

Minpunten Cuba

  • all incl restaurants
Ultieme tip: Ik heb zo veel tips! Maar wat ik graag als tip wil meegeven is: neem spulletjes mee voor de mensen daar! Het is voor ons zo klein en voor hun zo groot!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig Cuba (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Hélène Moerman op 02 oktober 2016

Cuba is een heerlijk land. Veel verschillende mogelijkheden, je kunt Havana bekijken maar je kan ook tokkelen in La Moka. Je kan op het strand zitten in Varadero, maar je kan ook de historie bekijken van Cuba in Santa Clara. Je kan de sigaarplantages bezoeken in Vinales maar je kan ook muziek beleven in Cienfuegos. Het enige minpuntje is dat het erg lastig is om water te kopen, maar als je van te voren weet waar, komt dat ook goed.

8,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Vriendelijk en veel zijdig

Minpunten Cuba

  • Weinig water te koop en soms is Cuba prijzig
Ultieme tip: Heerlijk gegeten in restaurant California in Havana. Echt een aanrader
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba para siempre (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Philippine Visser op 02 oktober 2016

Deze zomer was ik voor de 4e keer in Cuba. Dit is een land wat je moet ervaren. Ik kan hier een omschrijving proberen te geven maar juist de kleine dingen maken het land zo bijzonder. Vooral hoe mensen daar met elkaar omgaan. Mensen zijn daar met elkaar, zien elkaar, helpen elkaar en zijn nog niet verziekt door de mobiele telefoon en social media.
Wie van luxe houdt, wachten een ramp vind, niet zonder 24/7 internet kan, gewend is om alles te eten en te drinken kan het beste naar een resort gaan. Cuba is echt het land van de rijen, bier is makkelijker te krijgen dan water en ook met openbaar vervoer moet je geduld hebben. Wanneer je echt de tijd neemt om het Cubaanse leven te ervaren zal merken hoe mooi het is maar ook hoe moeilijk de locals het daar nog hebben. Ook mensen met een redelijk inkomen moeten veel obstakels overbruggen om nog maar te zwijgen over die echt geen geld hebben.

Pluspunten Cuba

  • de warme sfeer
  • veilig

Minpunten Cuba

  • prijzig
  • slecht openbaar vervoer
Ultieme tip: Ervaar La Habana met een collectivo (gedeelde taxi) Casa de Son voor de beste danslessen van Havana! Drinktip: Canchanchara (aguardiente, limoen, honing)
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Cuba (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Fiona Lauwen op 02 oktober 2016

Cuba is het land van tegenstellingen. Ik reisde er afgelopen juli een week in m'n eentje doorheen. Ik begon in Havana en heb ook Trinidad bezocht. Helaas was de tijd te kort om nog meer te zien. Mijn verwachtingen kwamen aan de ene kant niet uit. Ik verwachtte dat mensen zouden dansen op straat, de salsa zou leven. Maar dat viel tegen. Aan de andere kant is Havana Vieja natuurlijk prachtig, maar dat heb je na een dag wel gezien. Samen met medebackpackers naar een bounty strand gegaan, echt een aanrader. Verder van de steden is het leven een stuk goedkoper en de mensen zijn toegankelijker. Cuba is echt nog communistisch. Dat heeft als voordeel dat je als toerist super veilig bent. Aan de andere kant zijn de Cubanen echt straatarm. En dat voelt niet goed. Al met al zeker geen spijt, maar een cultuurshock was het zeker!

8,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • aardige locals
  • bounty stranden
  • goedkoop uiteten
  • cultuur snuiven
  • veilig

Minpunten Cuba

  • geen wifi
  • geen maestro
  • duur transport
Ultieme tip: Zorg dat je wegwijs bent in het Spaans. Wegbewijzering is er amper. Je zult moeten vragen waar iets is, want internet is er praktisch niet.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Geweldig (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Wendy Van Der Meer op 02 oktober 2016

Cuba is in 1 woord geweldig. Mooi land, lieve mensen en heerlijke rum. De stranden zijn er prachtig en de natuur is prachtig. Ga er wel opuit en blijf niet in je resort. Het land heeft zoveel te ontdekken.

Ultieme tip: Blijf niet op je resort maar trek eropuit cuba is zo mooi
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Wat een geweldig land (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Moniek Mosterman op 02 oktober 2016

Wat een geweldige reis - Cuba!
Van oude auto's en smog in Havana naar paardrijden in de vallei van Vinales naar de historische binnenstad van Cienfuegos naar het oude Trinidad om met kerst te hiken door Topes de Collantes en op het strand te liggen op een onbewoond eiland.

Pluspunten Cuba

  • gastvrije bevolking
  • prachtige natuur
Ultieme tip: Slaap in casa particulars, je helpt hier de lokale bevolking enorm mee. Vaak zijn het prachtige kamers met eigen badkamer en de vrouw des huizes kan heerlijke dingen voor je koken
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba, een ervaring rijker. (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Lotte Neijman op 02 oktober 2016

Cuba is een heel bijzonder land. Ga op zoek naar de Salsa die wordt gedanst in bijvoorbeeld cafés van hotels. Je zult je ogen uitkijken! Pas wel op, het kan zijn dat je het zelf ook nog in praktijk moet brengen en de dansvloer op wordt getrokken ;-)

7,4
7 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
8 Locals
10 Veilig
6 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Uniek land
  • Aardige locals
  • Goede cocktails

Minpunten Cuba

  • Veel dezelfde soorten bezienswaardigheden
  • Eentonig eten
  • Entertainment op straat is gericht op toeristen
Ultieme tip: Het café van Hotel Florida in Havana. Daar kijk je je ogen uit als ze Salsa gaan dansen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Cuba op z'n best! (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Denise Qualm op 02 oktober 2016

Salsadansen tot in de late (vroege) uurtjes, overheerlijke Mojito's drinken, dikke sigaren roken en mooie ritjes in oldtimers maken Cuba zoals het hoort te zijn! Onder de warme temperaturen met af en toe een flinke bui hebben wij genoten van de heerlijke muziek, vrolijke (maar veel arme) mensen en diversiteit aan cultuur en natuur van wat Cuba te bieden heeft. Waarin Havana en Trinidad voor mij toch wel tot de hoogtepunten behoren. Heerlijke witte strandjes afgewisseld met veel historische bezienswaardigheden maken het reizen door Cuba heel veelzijdig. Voor mij echt een aanrader!!

Pluspunten Cuba

  • cultuur
  • natuur
  • muziek

Minpunten Cuba

  • eten
  • bedelaars
Ultieme tip: Ga je naar Varadero? Heerlijk om vakantie mee af te sluiten, maar Cuba zie je niet op z'n best. Zonde om zo ver te vliegen om in een resort te zitten, dat kan ook dichterbij huis!
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Cuba moet je nu doen! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Hedy Kent op 02 oktober 2016

Cuba ... niet alleen maar strand, maar een land rijk aan cultuur! Rondreizen in een kleurrijk landschap, kleurrijke mensen met ieder een eigen verhaal. Knoop een gesprek aan op een terras , geniet van de muziek die overal te horen is en voel alle stress verdwijnen.

Ultieme tip: Logeren bij de locals!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba, een land van muziek (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Hetty Pellenaars op 01 oktober 2016

Cuba is bijzonder vanwege zijn prachtige natuur en zijn geweldige cultuur. Je waant je wel 40 jaar terug maar als je zo oud als ik ben, 63 jaar, dan herken je alles wat je meemaakt. Je gaat even terug in de tijd.
De mensen zijn vriendelijk en toegankelijk. We hebben bij mensen in huis gewoond, dat was heel leuk. Je leerde veel van de geschiedenis en hun manier van leven.
Het is een fantastisch mooi eiland.

Ultieme tip: Ga niet alleen voor het mooie weer en de prachtige stranden. Wel voor de historie en hun cultuur.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba, één maal is genoeg... (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Helga Boom op 30 september 2016

Ik ben blij dat ik met eigen ogen heb ervaren hoe het er in Cuba aan toe gaat, maar was niet bijzonder onder de indruk. Ja, de sfeer was wel apart met de koloniale gebouwen, oldtimers en muziek alom, doch ik vertoef liever in een land waar de bevolking nog 'gemeend' vriendelijk en/of gastvrij is. In Cuba gebeurt alles met de glimlach, maar toch trachten ze overal enkele dollars van de westerling af te troggelen. Je betaalt 8 dollar voor een museum, maar daarna word je ongevraagd in elke zaal begeleid door de suppoost die net hetzelfde vertelt als wat op de begeleidende tekst te lezen staat, en bij het verlaten van elke zaal vraagt zij/hij of je de fooi niet vergeten bent. Zo vroeg iemand me of ik hem geen gloednieuwe fiets uit mijn thuisland kon opsturen (nadat ik had opgemerkt dat mijn Cubaanse huurfiets veel beter was dan mijn eigen fiets thuis). Of de vele verzoeken om melkpoeder voor de baby dat enkel een oplichterstruc is. En honderd maal per dag: 'taxi madam?, bici madam?', of 'restaurant madam?'. Ik had persoonlijk ook veel hinder van de zware luchtvervuiling (pikzwarte uitlaatgassen van de oldtimers en vrachtwagens); geen hond die er ter plaatse van wakker lag (lege flessen rum werden zomaar bij de Malecón in zee gegooid). Het mooie oude straatbeeld van Trinidad bijvoorbeeld wordt dan weer ontsierd door het massatoerisme. Slechts voor 9.00 uur kan je er nog echt van de onaangetaste sfeer genieten en ongestoord fotograferen. In de hoofdstraat van Viñales lopen nu al meer toeristen rond dan Cubanen. De stranden van Baracoa en rond Santiago vond ik dan ook weer allesbehalve aantrekkelijk (vol afval enz). Cayo Jutias was wel oké, omdat je er enkele kilometers in alle rust kon wandelen. Je kan wel begrijpen waarom iedereen zo op toeristendollars zit te azen natuurlijk. Een taxichauffeur verdient er op 1 dag meer dan een chirurg of ingenieur op 1 maand... Dus springt iedereen op de toeristenkar: privé-kamers verhuren, taxi chauffeur of ronselaar spelen.

5,9
6 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
7 Locals
9 Veilig
3 Natuur
3 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Cuba

  • Veiligheid (weinig criminaliteit)
  • Groot aanbod aan casas particulares

Minpunten Cuba

  • Massatoerisme
  • Veel gesloten wegens restauratiewerkzaamheden
Ultieme tip: Wissel bijv. 10 CUC in voor CUP en gebruik ze om goedkope snacks en drankjes te kopen bij de vele 'raamverkopers': ijsje, broodje met ei, koffie, frisdrank, ... (uit het vuistje)
Aangeraden voor: Gezinnen, Cultuurliefhebbers