Cuba
8,5
8,4 Algemene ervaring
8,4 Beziens­waardigheden
8,2 Steden of plaatsen
8,4 Locals
8,8 Veilig
8,7 Natuur
8,7 Stranden
8,7 Klimaat

Cuba

door Charlotte de Vries

Cuba's politieke worstelingen zijn aangrijpend. De revolutie van Fidel Castro en Che Guevara staat in de geschiedenisboeken gegrift. Maar vergeten worden vaak de ongerepte regenwouden en satijnachtige stranden, de jazzklanken van straatmuzikanten en swingende salsacafés.

Cuba loopt over in bezienswaardigheden. Van de oldtimers en gekleurde straatjes in romantisch Havana tot de koraalriffen en haaien in Varadero en Isla de Juventud. En vergeet de ronde bergen, tabakplantages en grotten in de groene Viñales Valley niet. Ontdek hier het échte Cuba.

De gezelligste bezienswaardigheden van Cuba

Twee rijen koloniale huizen strekken in vrolijke kleuren voor je uit. Je slentert door de straat, een sigaar aan je lippen. Een lichtblauwe oldtimer rijdt langs en een groepje saxofonisten verheugt je oren met heerlijke jazzsounds. Welkom in Havana.

Vanuit Havana kan je een trip maken met de Hershey Trein. Op Cubaans tempo geniet je van een reisje langs de Caribische kust en tabaksvelden net buiten de hoofdstad.

Cuba's spectaculaire natuur

In het meest oostelijke gedeelte van Cuba ligt het afgelegen stadje Baracoa. De lieve mensen, heerlijke lokale gerechten en vooral het natuurpark Humboldt maken haar uniek. Spot hier kolibries, wandel door kokosplantages en spring van watervallen.

Nog meer rust ervaar je in Viñales Valley, een groene vallei waar ronde bergtekens uit oprijzen en bloemen- en tabakvelden ver voor je uitstrekken. De ingewikkelde grottenstelsels werden hier vroeger door het leger gebruikt.

Steden in Cuba

Naast Havana zijn er nog een aantal Cubaanse steden die je niet mag missen. Bezichtig het authentieke fort Castillo de San Pero de la Roca en vier carnaval in Santiago de Cuba. Bewonder het grandiose theater in het oude Franse Cienfuegos. Of ontdek het schoolvoorbeeld van een Latijns-Amerikaanse koloniale stad, Trinidad.

Like deze pagina

Reizen Cuba

Meer Cuba

Reviews Cuba

Prachtig onbeschrijflijk Cuba (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Lianne Schültze op 23 april 2017

Op Holquin geland want we wilde via de Zuid kant richting Havana en dan nog paar dagen relaxen op Varadero. Gestart in koloniaal Santiago de Cuba vol mooie! Oude auto s veel swing en zon. Rum proeverij met muziek en Mojito gedronken in bar met de beste van Mojito van Cuba waar de castto broers ook kwamen. Via wegen met af en toe flinke gaten en hobbels langs suikerriet plantages fruitstalletjes boeren die nog met ossen ploegden. Scènes uit The great Gatsby. BayomO met zijn vel paardenkoets. Camaguey met zijn wirwar van straatjes. Sancti Spiritus met een 200 jarige terracottabrug.
Swingend Trinidad met zijn vele marktjes. Geslapen in schitterend gelegen Brisas del Mar aan Playa Ancon. Landtong in de oceaan. Duikparadijs maar ook dicht bij t regenwoud. Schitterend om te hiken! Cienfuegos de parel van t Zuiden mooie Palacio Azul. Heerlijk geslapen! Ban hieruit naar Santa Clara bolwerk van Che Guevara. Indrukwekkend!
Soroa in t Sierra Rosarium gebergte. Prachtige omgeving. Alleen hotel Soroa geen aanrader.
Op naar Vinales met zn rode aarde en zijn Mogotes. Soort tafelberg van kalksteen. Schitterend! Rondleiding tabaksplantages. Aardige mensen. Dan de slingerende bergweg naar Havana genomen. Sommige delen erg slecht en ook slecht aangegeven. Toch goed uitgekomen. Vertrek wel met volle tank!!! Ondertussen vaak bij Casa Particularis gegeten. Heerlijk!!
Havana prachtige stad met rijkdom en armoede naast elkaar maar met zulke aardige mensen. Fijne sfeer. Veel te zien!
Dan auto al ingeleverd en natuurlijk paar maal in chevrolet gereden te hebben naar Varadero. Paradijs op aarde. Azuurblauwe Oceaan. Iberostar Star is geweldig verblijf.
En dan zijn er 21 dagen voorbij.
Een onvergelijkbaar reis in november met alleen maar zon!! Rond 30 graden.
Lianne

Pluspunten Cuba

 • aardige mensen en oveal zon

Minpunten Cuba

 • slechte toiletten bij openbare gelegenheden
Ultieme tip: Zelf rijden is dubbel beleven!! Neem de tijd.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Authentiek (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Ginny IJzendoorn op 22 januari 2017

Cuba is prachtig en authentiek, je stapt terug in de tijd. Cuba heeft witte stranden met azuurblauw water, prachtige natuur, veel cultuur, overal muziek op straat en een boeiende geschiedenis. Er zijn nog veel sporen te vinden van de revolutie met Che Guevara en Fidel Castro. Cuba heeft veel te bieden en het is net alsof je in het verleden stapt. Maak een rondreis door Cuba om het best een beeld te krijgen van dit land. Op dit moment wordt Cuba wel erg toeristisch, wat ik persoonlijk erg jammer vind. Ik zie het land al veranderen in vergelijking met een aantal jaren geleden.

8,9
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

 • Betaalbaar
 • aardige locals
 • weer

Minpunten Cuba

 • slechte wegen
 • sommige slechte accommodaties
 • bijna geen bereikbaarheid
Ultieme tip: Het meest unieke stadje is Trinidad. Het is net alsof je in een oude film beland bent. Mensen gebruiken hier nog paard en wagen en deze staan ook voor de huisjes geparkeerd.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

De stranden van Varadero (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Cato Poelman op 22 januari 2017

Varadero, een plek in het noorden van Cuba, vol met toeristen op het mooie en zonnige Cuba. Varadero is het toeristische bolwerk vol met restaurantjes, marktjes, barretjes en straatverkopers. Dit in combinatie met de oldtimers, De Parelwitte stranden en de vriendelijke mensen maakt het voor mij een heerlije bestemming waar ik dagen kan doorbrengen. Heb je genoeg van al de drukte? Dan pak je je handdoek en ga je heerlijk op het strand liggen en zoek je zelfs gemakkelijk een stukje privé strand uit! Wat mij opviel is dat de stranden elke dag weer schoon en rustig zijn, ondanks dat er zoveel toeristen verblijven. Elke avond verandery Varadero in een gezellig muziekparadijs en is er voor ieder wat wils.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Cuba

 • Temperatuur
 • Aardige locals
 • Overnachten bij locals
 • Heerlijke stranden
 • Old timers
 • Geschiedenis
 • Cuba Libre

Minpunten Cuba

 • Geen supermarkten
 • Vaak niet kunnen pinnen
 • Betalen voor Wi-Fi
 • Geen goed eten
Ultieme tip: -Neem een Nederlands-Spaans woordenboek mee! Bijna niemand spreekt er Engels. -Neem genoeg cash geld mee om je verblijf te kunnen financieren. De banken zijn vaak leeg.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers

Feeling of freedom (bezocht in mei 2007)

Review geschreven door Henk Willems op 06 januari 2017

De trap afdalend van het vliegtuig waande ik me in een hele andere wereld. Tropische muziekklanken kwamen me tegemoet. De zon vermengt met de heerlijkste geuren overviel me. Een andere wereld waar ik me meteen thuis voelde. Zittend aan de malecon, kijkend naar de zee, kijkend naar de mensen.

Pluspunten Cuba

 • Gastvrij
 • Muzikaal
 • Behulpzaam
 • Lief
Ultieme tip: Mijn genot van Cuba...mijn ultieme tip. Op de fiets, twaalf dagen trekkend van stad naar dorp, van houten huisje naar stenen villa. Trek op de fiets door Cuba.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers

Mijn fantastische bezoek toen Fidel Castro bezig was Cuba te veroveren in 1957 (bezocht in mei 2002)

Review geschreven door J.W. Cadovius op 06 januari 2017

Een fantastisch land waar ik de Cuba Libre heb leren drinken en waar de mensen ontzettend aardig waren. Ik begrijp nu nog niet dat Cuba Libre toen op de dranklijst stond, terwijl Fidel Castro bezig was het land te veroveren.

Ultieme tip: Het land bekijken zoals het nu is.
Aangeraden voor: Avonturiers

Cuba, een gedenkwaardige ervaring! (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Loes Hartog op 25 november 2016

Wij hebben het als een geweldig land ervaren. We hebben ong. 2500 km gereden over bijna heel Cuba. Na deze vakantie zijn we er achter gekomen dat de hotels in Cuba niet echt voor ons zijn. We werden bij elk hotel belaagd door bewoners die wat van je wilden. Ook over het autoverhuurbedrijf waren wij zeer ontevreden. Dit bedrijf liet ons 7 uur op onze huurauto wachten zonder ons excuses aan te bieden.
Maar nu Cuba zelf! Havanna vonden wij een enorme cultuurshock (mede dankzij de zwarte stinkende uitlaten en de drukte die we in Zeeland niet gewend zijn), maar na 3 dagen raak je er wel aan gewend. Ook hier wil iedereen wat van je als “rijke” toerist.
Viñales was een absolute topper. De rit te paard door de vallei met bezoek aan een tabaksboer is een heel mooie herinnering. Ook de casa was top. Las Terrazas was leuk, we zaten in een hotel dat om een boom gebouwd was. Helaas waren de prijs en de hygiëne in het hotel niet in verhouding. Er zaten zelfs kakkerlakken in onze kamer. We waren hier maar 1 dag en moesten zelf het park in zonder begeleiding. tja, uiteindelijk 2 vogels gespot in het park.. misschien dat als je met een gids gaat je op mooiere plekjes komt?
In Cienfuegos zaten wij in Hotel La Union, mooi maar niks voor ons. In Cienfuegos hebben we grotten bezocht, we kregen daar alleen wel te horen dat de grotten in Viñales spectaculairder waren. Ook hebben we een mooie catamarantocht gemaakt naar leguanen eiland met snorkelmogelijkheid. Verder een mooie rit gemaakt in een taxi naar de top van een berg met botanische tuin (jammer genoeg weinig in bloei maar als alles in bloei staat een aanrader!) Via Gibara naar Bayamo, leuke Cubaanse plaatsjes maar niet bijzonder. Toen terug via Camaguey Santa Clara, heel leuke casa met weer lieve eigenaars. Daarna terug naar Hotel 612 in Havanna voor een laatste dag en nacht in Havanna.
Met mooie herinneringen weer terug naar koud Vlissingen waar we al weer denken aan een volgende trip: .New Zealand, Australië wie weet..

Pluspunten Cuba

 • prachtig land
 • leuke dorpjes

Minpunten Cuba

 • opdringerige locals
 • onverzorgde hotels
Ultieme tip: Ontdek Viñales te paard!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Beautiful OLD Cuba (bezocht in maart 2013)

Review geschreven door Tim Koers op 18 november 2016

Hierbij schrijf ik een review over mijn reis door Cuba. Cuba in het algemeen is zo'n fantastisch mooi land omdat het nog echt zo is als je denkt dat het is (op veel plekken), namelijk oude auto's uit de jaren '50 en '60. Niet hele nette straten, maar echt hoe het altijd was. Niet zo modern als we gewend zijn hier in Europa, maar misschien wel des te mooier. Verder zijn de mensen super aardig en vriendelijk, lekkere muziek, goeie sfeer. Daarnaast is er ook een fantastische mooie natuur (Vinales, Baracoa, Sierra Maestra!). Al met al super mooi land in Zuid-Amerika. een MUST-see.

7,9
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cuba

 • Mooie natuur
 • Vriendelijke mensen
 • Aangenaam Klimaat

Minpunten Cuba

 • Slechte Wegen
 • Taalgebrekkig
Ultieme tip: Ga zo snel mogelijk, nu het nog het 'oude' Cuba is (niet heel lang meer doordat er vrede is getekend met Amerika). Verblijf in een hotel midden in de natuur in Sierra Maestra!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vergane glorie (bezocht in juli 2012)

Review geschreven door Stijn van Lieshout op 27 oktober 2016

Cuba vond ik in een woord geweldig. Daarom ben ik daar voor de tweede keer terug geweest... iets wat ik normaal nooit doe. De vergane glorie van de straten is nu net het gene wat Cuba zo mooi maakt.
Het is een land om je hart aan te verliezen. Een land van tegenstelling. Een land van kleur, maar ook van zwart-wit. Een land vol passie. Een land van dans, ritme en muziek.
Al deze ingrediënten komen samen in een prachtige cultuur. Een ongrijpbare cultuur. Een mysterieuze cultuur. Een cultuur van overleven, maar waar iedereen intens lijkt te genieten.

8,6
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

 • Koloniale steden
 • Fotogeniek
 • Muziek
 • Dans
 • Passie
 • stranden
 • natuur
Ultieme tip: Coloniale steden: Havana en Santiago da Cuba, Trinidad.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba que rica (bezocht in juni 2010)

Review geschreven door Maya Mulder op 23 oktober 2016

Ik heb een cursus Spaans en salsa gevolgd voor 6 weken in Santiago de Cuba. In die weken ben ik bevriend geraakt met de mensen daar en zij hebben mij mooie plekken laten zien! Overal muziek en dansende mensen, waardoor het eiland een zorgeloze uitstraling had. In Trinidad waren prachtige huizen en een fijn strandje, Havana had een mooie authentieke uitstraling en in Baracoa was een prachtig oerwoud waar Ché zich vroeger verscholen heeft gehouden. In elke stad is wel een Casa de la Musica te vinden waar je heerlijke rum kan drinken terwijl de mensen om je heen dansen.
Een echte aanrader is om daar eind juni heen te gaan wanneer het Carnaval is in Santiago de Cuba. De hele week lang is het 24/7 feest en staan er dans- en eettentjes op straat.

8,0
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Cuba

 • salsadansen
 • muziek
 • authentiek

Minpunten Cuba

 • slecht Engels
 • relatief duur verblijf
 • weinig supermarkten
Ultieme tip: Leer Spaans als je naar Santiago de Cuba gaat! Daar komen weinig toeristen en de locals spreken belabberd Engels.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Het even in Cuba (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Stephanie Ocampo Cuervo op 18 oktober 2016

Cuba is een geweldig mooi land, waar men nog ver achterloopt op de technologie, maar hiervan is het voordeel: SAMENLEVING. Men leeft op straat, met muziek en gezellige praatjes, gevolgd door een siësta. Paard met kar en de mooiste Old Timers. Kindjes in schooluniform en de werknemers die hun loon komen ophalen in de bank. De natuur in haar mooiste staat: Levend, wild en groen. Cuba is een land van armoede, maar ook veel rijkdom. Zoals wij in NL helaas niet meer oog voor mekaar hebben (alleen nog veel op social media).. heeft men dat in Cuba wel. Zeker een aanrader om ernaartoe te gaan. Voel je herboren na een tijd geen internet te hebben.. en te LEVEN!

9,3
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

 • natuur

Minpunten Cuba

 • zakkenrollers
Ultieme tip: De stad Havana, de sigarenfabriek en het strand!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Havana, the 50's city (bezocht in december 2012)

Review geschreven door Faouzia El Bouazzati op 10 oktober 2016

Havana, de stad waar de tijd stil heeft gestaan, je voelt je een actrice/acteur die een rol speelt in de jaren vijftig. Alleen de juiste kledingstijl ontbreekt... Dwaal door de straten, verwonder je over de gebouwen, de klassiekers die er rond rijden. Bezoek het Plein van de Revolutie, Capitool Theater, zie hoe een sigaar in elkaar wordt gedraaid en wanneer je moe bent van het rondstruinen plof dan neer op een terras, geniet van een drankje, de muziek en alles wat er om je heen gebeurt.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
8 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

 • de mense
 • dat tijd heeft stil gestaan

Minpunten Cuba

 • ov
Ultieme tip: Doe vooral een rondreis.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers

Rambo-tour (bezocht in januari 2010)

Review geschreven door Esther Klok op 09 oktober 2016

Het land van lieve mensen, prachtige natuur en "terug in de tijd". Je kunt er vrij en veilig reizen, mensen zijn behulpzaam en het is echt wat anders. Wij hadden een all-inclusive met huurauto. Op die manier hadden we een thuisbasis vanwaar we hebben gereisd.

Ultieme tip: Doe de Rambo-tour! Afdalen van een waterval. Te boeken vanuit Varadero.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fascinerend Cuba (bezocht in september 2005)

Review geschreven door Annemiek van der Meulen op 09 oktober 2016

Wij hebben rondgereisd in Cuba. Het is een prachtig land met lieve, meestal vrolijke, mensen. Tijdens onze reis raasde orkaan Ivan recht op Cuba af. Het was interessant om te zien welke maatregelen er genomen werden. Wij werden niet geëvacueerd, maar wij hebben wel vier dagen vastgezeten in ons hotel. Dat was al een ervaring op zich. Achteraf viel het gelukkig reuze mee. Het was in alle opzichten een geweldige, maar ook memorabele vakantie. Echt een aanrader.

9,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

 • relaxed
 • avontuurlijk
 • prachtig

Minpunten Cuba

 • communisme
Ultieme tip: Breng zeker een bezoek aan het prachtige Trinidad. En aan Havanna Hotel International.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Puur land (bezocht in november 2008)

Review geschreven door Ralph Van Wolffelaar op 08 oktober 2016

Havana heeft geweldig inspirerende, maar ook donkere zijden. Verloederde wijken en soms wordt drugs aangeboden. Maar ook een prachtig koloniale oude stad. Trinidad prachtig plaatsje, Vinales uniek in zijn soort. En wie de gang naar Maria la Gorda maakt, wordt qua bounty-omgeving niet teleurgesteld.

Pluspunten Cuba

 • weer
 • koloniale architectuur
Ultieme tip: Strandoord Maria La Gorda. Enigszins geïsoleerd, maar daarom 'extra rewarding' voor wie de gang maakt.
Aangeraden voor: Backpackers, Budget reizigers

Rondreizen Cuba (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Yvonne Rijsdijk-van der Velden op 07 oktober 2016

Voor de tweede maal naar Cuba, nu met een rondreis.
Cuba is aan het veranderen, ik hoop ten goede voor de inwoners.
Geweldige vakantie gehad, veel gezien van het dagelijkse leven en de natuur. Zeer vriendelijke bevolking.

9,0
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cuba

 • weinig criminaliteit
Ultieme tip: Blijf niet liggen op het strand van Valadero, maar bezoek Havana en andere plaatsen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cuba nog oude style (bezocht in november 2009)

Review geschreven door Yvonne Ouwens op 06 oktober 2016

Wil je nog naar Cuba, zou ik snel gaan! Voordat het overspoelt gaat worden met Amerikanen.....
Havana is een prachtige stad, vooral al die kleurrijke oldtimers zijn een lust voor het oog!
Ook de rest van Cuba ontdekken met een huurauto is een aanrader, maar vermijd Varadero en de andere zeer toeristische oorden.

Pluspunten Cuba

 • Zeer betaalbaar
 • nog authentiek
 • aardige mensen

Minpunten Cuba

 • eten iets minder
 • slechte wegen soms
Ultieme tip: Bezoek Havana en ook Trinidad is een must.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Trinidad, even wennen (bezocht in februari 2011)

Review geschreven door Samantha Kagie op 06 oktober 2016

Cuba is een enorme ervaring. En zeer divers, van het knusse, muzikale Havana tot tabaksplantages, mooie (niet helemaal hele) wegen, Varkensbaai en de stranden van Varadero. En vooral de mensen, zo hartelijk en behulpzaam daar kunnen we hier nog wat van leren.

Pluspunten Cuba

 • gastvrije mensen
 • betaalbaar
 • muziek

Minpunten Cuba

 • slechte wegen
Ultieme tip: De zonsopgang vanaf het terras van je hotelhut bij Los Tasminos in Finales is adembenemend!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Armoede, vriendelijk en mooi (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Ruben Wagemaker op 05 oktober 2016

Cuba is een mooi/bijzonder land, waar de armoede hoog is maar de vriendelijkheid van de Cubanen overheerst op de armoede.
De tijd heeft hier honderd jaar stilgestaan wat het land en de diverse plaatsen siert.

Pluspunten Cuba

 • vriendelijke locals

Minpunten Cuba

 • de wegen zijn erg slecht
Ultieme tip: Laat je vooral niet bang maken door alle wilde en gevaarlijke verhalen.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Cuba Libre (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Mike Verkerk op 04 oktober 2016

Cuba is een geweldig land. Ik heb de highlights gezien van de westelijke kant van het eiland.
Havana is een mooie, maar grotendeels vervallen stad. Maar juist dat geeft het een authentieke sfeer. Het wemelt van de oude mooie karakteristieke gebouwen en oldtimer-auto's. Absoluut niet overslaan.
De vallei, Valle de Viñales, is een van de hoogtepunten van mijn reis door Cuba geweest. Het panoramapunt op zich was de reis naar deze vallei al waard, maar ook het hele gebied heeft haar eigen microklimaat en is ongelofelijk groen.
De stad Cienfuegos zou wat minder toeristisch en interessant zijn. Ik zou deze stad echter niet overslaan. De stad heeft een mooi plein in het centrum en een gezellige winkelstraat. Ook zijn er buiten het centrum nog mooie huizen en een Moors paleis te vinden.
Trinidad zou het mooist bewaarde koloniale stadje zijn van Cuba, voor mij is hier niets aan gelogen. Het is een prachtig plaatsje, met een nog zeer authentieke koloniale sfeer. Beklim het torentje van het Palacio de Cantero en je zult een mooi uitzicht hebben over Trinidad met het Topes de Collantes gebergte op de achtergrond. Vlakbij Trinidad heb je ook nog de vallei Valle de los Ingenios, die je zeker niet moet overslaan.
Het Topes de Collantes-gebergte is een super mooi gebergte, waar je mooie natuur wandelingen kan maken door het Guanayara National Park. Je loopt door een regenwoud, vol met beekjes en watervallen.
Als laatste wil ik graag het memorial van Che Guevara in Santa Clara aanraden. Een zeer indrukwekkend monument.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
10 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Cuba

 • Prachtige natuur
 • , heerlijke sfeer
 • mooie koloniale plaatsjes

Minpunten Cuba

 • Soms primitief
 • geen bereik met T-Mobile
 • geen land om te winkelen
Ultieme tip: Als je bereikbaar wilt zijn in Cuba, maar je hebt T-Mobile, zorg voor een prepaid kaartje van een andere provider. T-Mobile werkt namelijk niet in Cuba.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Trinidad, een prachtig authentiek dorpje (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Anne Steinmeijer op 04 oktober 2016

Cuba is absoluut een mustsee! Het is belangrijk dat je verder gaat dan Varadero. Dit is erg toeristisch, lekker voor een paar dagen maar echt niet langer! Trinidad, Havana en Vinales zijn echt de moeite waard. Hier zie je echt de oude charme van Cuba.

Pluspunten Cuba

 • gastvrije bevolking
 • goedkoop
 • prachtige natuur

Minpunten Cuba

 • bepaalde plekken zijn te toeristisch zoals Varadero
Ultieme tip: Maak een rondreis! Ga niet all inclusive 2 weken ergens vertoeven. Je kunt goed rondreizen met de Viazul bussen. Ieder dorpje heeft wel zo'n busstation. Kost ook bijna niks!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Cuba

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors