Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)
7,2
8,0 Algemene ervaring
7,7 Beziens­waardigheden
7,5 Locals
5,5 Restaurants
4,5 Veiligheid
9,0 Stranden

Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)

door Niels Posthumus

Santo Domingo is de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Het is de oudste stad van Latijns-Amerika, persoonlijk door Christopher Columbus. Het is zonder twijfel vandaag de dag ook één van de zwoelste plekken op aarde en the place to be voor iedereen die zich wil onderdompelen in het uitgaansleven van de Cariben.

Vroeg begin

Santo Domingo de Gúzman is een stad voor jonge mensen, ook al is de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek juist beroemd vanwege haar ouderdom.

Het begint allemaal al vroeg in Santo Domingo. Het is net donker, een uurtje of negen 's avonds. Een frisse zeewind doorklieft de zware tropische lucht. De palmen op de Malecon Esplanade wuiven zachtjes naar degenen die rond deze tijd richting de bars stromen.

Straatmuzikanten spelen voor hen die juist drank en vertier aan de Avenida Abraham Lincoln zoeken of op de ]Avenida Roberto Pastoriza].

Salsa en bachata

Luchtig gekleed zijn ze, prachtig gebruind, al licht met de heupen wiegend. Tot twaalf uur barsten cafés over de hele stad uit hun voegen. Salsa mengt zich met merengue en bachata. Mooie mensen dansen tegen elkaar aan. De zilte zeelucht voelt nog klammer aan dan voor negen uur.

In het weekend houdt het dansen en drinken in de bekendste discotheek Guacana Taina aan tot in de vroege uurtjes. Drie verdiepingen dansgeweld in een ondergrondse dansclub, uitgehouwen in een grot bij het Mirador del Sur Park.

Je zult niet de eerste zijn die zich aan het einde van zijn verblijf in de stad plotseling terugvindt op het vliegveld met een Domicaanse geliefde. Santo Domingo is haast te romantisch om elkaar na één zwoele nacht meteen alweer vaarwel te zeggen.

Romantische stad

Het is niet alleen een sensuele stad. Het is ook een stad voor romantiek. De koloniale paleizen, de hobbelige klinkerstraatjes, de prachtige parken, de zon in je gezicht, je bent in Santo Domingo simpelweg eerder verliefd.

Santo Domingo is de perfecte stad om samen met je geliefde rond te sloffen. Langs de oudste kerk op de Amerikaanse continenten. Door de Calle de las Damas, het allereerste straatje in de Nieuwe Wereld. Voorbij straatverkopers en juweliers, die de prachtigste creaties scheppen uit amber, de steen van de Dominicaanse Republiek.

Stadswandeling

De koloniale oude stad strekt zich uit tussen het Park van de Onafhankelijkheid en de Ozama rivier. Je kunt hier gerust een hele dag ronddwalen en wegdromen naar de zestiende eeuw, naar de Spaanse avonturiers die zich er vestigden en alles wat daarna kwam.

Vergeet niet ook even langs het Museo del Tabaco te lopen. In deze tabakswinkel zie je hoe een echte Dominicaanse sigaar wordt gerold.

Een andere mooie wandeling voert je naar de Faro de Colón, de Columbus vuurtoren. Pas wel te allen tijde op je spullen. Santo Domingo heeft aan zakkenrollers helaas geen gebrek.

Columbus

En dan is er natuurlijk nog Columbus. Columbus is in Santo Domingo overal. In namen van restaurants en winkels. In beelden en in de straatnamen. Je ontkomt niet aan de ontdekkingsreiziger. Zelfs niet in de mythen.

Zo zouden zijn botten ergens in Santo Domingo begraven liggen. In een graf of in een tombe. Maar waar precies, dat kan helaas niemand in de stad je vertellen.

Wat is er te doen in Santo Domingo?

 • Bezoek het Convento de los Dominicos. Dit klooster ligt ten zuiden van El Conde en bestaat uit drie oude kerken.
 • De Zona Colonial is het oude gedeelte van Santo Domingo. Dit district heeft nog alle oude koloniale gebouwen, waardoor goed te zien is hoe het er hier vroeger uit heeft gezien.
 • Wil je even uit de stad en genieten van een mooi strand? Ga dan naar Boca Chica. Het strand ligt in een baai waar het transparante Caribische water zachtjes het zand komt oprollen.
 • Een avondje uit kan het beste aan de Malecón, de boulevard van Santo Domingo. Hier zit het bombol barretjes, restaurantjes en danszalen.
 • Voor wie wil weten hoe echt sigaren gemaakt worden, moet naar het Museo del Tabaco in een tabakswinkel.

Meer Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)

Reviews Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)

Santo Domingo en omgeving (bezocht in februari 2018)

Review geschreven door Merle Brands op 12 november 2018

Santo Domingo is levend, druk, interessant verkeer :-), DE bevolking, gastvrijheid en lekker eten. Vergeet niet het prachtige (beschermde) park en de dierentuin! En als je toch in de buurt bent, ga naar Bica Chica. Wit zand blauwe zee, heel ver in te lopen door de grote golfbrekers die ook (te) grote vissen op een afstandje houden. Ik zeg: DOEN!

Pluspunten Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)

 • Betaalbaar
 • Eten
 • Interessant
 • Spannend

Minpunten Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)

 • De lucht
Ultieme tip: Laat je rijden!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Carribean with kids (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Linda Hanekamp op 13 november 2017

Prachtige bestemming in zuiden van Dominicaanse Republiek. Bayahibe beste plek om te verblijven, mooie resorts en niet zo druk zoals Punta Cana. Catamaran boot tochten naar nabij gelegen bounty eiland worden vanaf hier georganiseerd. Echte aanrader! Voor kinderen ook super, mooie stranden die langzaam aflopen en genoeg kokosnoten om mee te spelen.

6,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
nvt Locals
5 Restaurants
3 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)

 • rustiger dan Punta Cana
 • prachtige stranden
 • veel groen en natuur
Ultieme tip: Sanoa Island met catamaran varen
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Dominicaanse Republiek - Vol groen en blauw (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Stephanie Franken op 06 november 2017

Voor wie van groene heuvels, spannende jungles en witte zandstranden houdt, moet zeker eens naar de Dominicaanse Republiek. En hoewel de meesten in resorts zitten (ook gezien de veiligheid), verdiend het land het om wat tripjes landinwaarts te maken. Wij zijn de jungle in gegaan om langs de meest prachtige watervalletjes te lopen, en bezochten Paradise Island. Een onbewoond, wit, mini eilandje te midden van kraakhelder water en kleurrijke visjes. Om over het prachtige uitzicht naar het platteland nog maar te zwijgen. De mensen zijn al net zo kleurrijk als de natuur, en ook al zijn ze veelal arm, het rijk zijn van liefde en gastvrijheid spat eraf.

7,7
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
6 Restaurants
6 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)

 • Natuur
 • opvallend weinig ongedierte

Minpunten Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)

 • Onveilig soms
Ultieme tip: Ontdek het prachtige binnenland!
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtige omgevimg (bezocht in november 2012)

Review geschreven door Hetty Theijssen op 06 juni 2017

Het plaatsje Saona hebben wij bezocht via een georganiseerde excursie. Bij aankomst lijkt het of je in een stilleven terecht bent gekomen. Zo mooi. Lokale bevolking heel lief en niet opdringerig. Gastvrij.
Tijdens deze excursie stopten wij bij een zeebank om de zeesterren uit het water te tillen. Dit is mooi om de zeesterren te zien maar laat de natuur met rust.

7,3
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Locals
nvt Restaurants
nvt Veiligheid
8 Stranden
Ultieme tip: Saona excursie. De uitgebreide vorm. Als je kan moet je het doen. Alleen jammer dat deze excursie in 5 jaar tijd €60.- pp duurder is geworden.
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors