Garífuna’s langs de Caribische kust

Garífuna’s langs de Caribische kust

door Getaway Travel

Langs de Caribische kust van Midden-Amerika wonen veel mensen van Afrikaanse afkomst. Een deel daarvan stamt af van Afrikaanse schipbreukelingen en Caribische indianen. Deze groep staat nu bekend als de Garinagu of Garífuna's.

Wanneer je door Midden-Amerika trekt en bijvoorbeeld van Mexico naar Belize reist, zie je na het passeren van de grens meteen het verschil. Geen kleine licht getinte Spaanssprekende mensen, maar voluptueuze donkere Engelssprekende inwoners.

ZELF NAAR Belize?

Bekijk alle 20 reizen naar Belize

Vooral in Belize wonen veel mensen die behoren tot de cultuur van Garinagu. Maar ook langs de Caribische kust van Guatemala, Honduras en Nicaragua zie je veel Garífuna's.

Afrikaanse schipbreukelingen

Garífuna's zijn afstammelingen van Afrikaanse slaven die in de zeventiende eeuw door de Spanjaarden van Afrika naar Midden-Amerika werden gebracht. Een aantal schepen waarin ze werden vervoerd vergingen echter in de ruige zee.

De slaven die overleefden vestigden zich op Caribische eilandjes zoals St. Vincent. Zowel de Fransen als de Engelsen claimden dit eilandje. Uiteindelijk worden de Garífuna's door de Engelsen verscheept naar Roatán, een eilandje voor de kust van Honduras.

Vanaf Roatán verspreidden de donkere Garífuna's zich over de verschillende landen en vestigden zich in de kustgebieden van Nicaragua, Honduras, Guatemala en Belize.

Drietalige Garífuna's

Tegenwoordig hebben de Garífuna's hun eigen taal, cultuur, religie en eten. Verder wonen de Garífuna's in huisjes op het strand en leven ze nog steeds voornamelijk van de visvangst, net zoals eeuwen geleden.

De Garífuna's spreken verschillende talen. Spaans met de Spaanssprekende bewoners van Midden-Amerika, Creools met elkaar en Engels met de rest. De eigen Creoolse taal wordt gekenmerkt door Afrikaanse, Engelse, Franse en Indiaanse invloeden.

Mix van religies

Het grootste deel van de Garífuna's is katholiek. Maar dit is niet het katholicisme zoals wij het kennen. Het katholieke geloof van de Garífuna's is gebaseerd op Afrikaanse religies, waar bijvoorbeeld de geest van de voorouders wordt vereerd. De Garífuna's bedrijven sjamanisme. Natuurgeesten en Jezus Christus gaan hand in hand.

Een bijzonder ritueel dat ze uitvoeren is de Dugu. Dit is een langdurige ceremonie, waarbij families en vrienden bij elkaar komen. Ze maken muziek en dansen. Een sjaman roept de voorouders op om terug naar aarde te komen en een ziek persoon te genezen. Dit ritueel duurt twee dagen tot twee weken en is bedoeld om de geesten van de voorouders blij te maken en te vereren.

Punta muziek

Naast religie speelt ook muziek een belangrijke rol in het leven van de Garífuna's. Er zijn verschillende soorten muziek en dans binnen de Garífuna cultuur, maar de bekendste is de punta. Op deze traditionele muziek met veel drum dansen de mensen al draaiend met hun heupen.

Een modernere vorm van punta, punta rock, is heel populair in Belize. Deze vorm is wat ruiger dan de gewone punta, door de toevoeging van (elektrische) gitaren.

Muziek, dans en religie is sterk verweven in het dagelijks leven van de Garífuna's. Wanneer je in een Garífuna dorpje komt zul je overal families bij elkaar zien zitten. Klappend, dansend en trommelend. Het ritme van de Caribische kust van Midden-Amerika.

Reizen Belize

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors