San Ignacio

San Ignacio

door Yasmin Visser

Laat je verrassen in de grotten aan de Macal rivier bij San Ignacio in Belize. Per rubber band drijf je met de stroom de rivier Macal af langs verschillende grotten. Of je loopt naar de eeuwenoude Maya ruïnes dichtbij het centrum van San Ignacio.

Cave Tubing

San Ignacio ligt ongeveer 35 kilometer van hoofdstad Belmopan en dichtbij de grens met Guatemala. San Ignacio is de belangrijkste stad van het Cayo district. Het zal daarom niet verrassen dat de tweede naam Cayo is.

ZELF NAAR San Ignacio?

Bekijk alle 5 reizen naar San Ignacio

San Ignacio ligt aan de Macal rivier. Aan de andere kant ligt het plaatsje Santa Elena, wat sinds een paar jaar deel uitmaakt van San Ignacio. Samen telt het 20.000 inwoners.

De stad San Ignacio is vooral een goed plek om uitstapjes te maken naar omliggende gebieden. Zoek het avontuur op tijdens cave tubing. In de grot Actun Tunichil Muknal en de ruïnes van Cahal Pech ga je op zoek naar de Maya cultuur.

Bikini in de jungle

Met een opblaasbare rubber band loop je al een tijdje door de jungle. Het enige wat je aanhebt is een bikini, of zwembroek, en sandalen.

De bladeren van de dichte jungle vormen een natuurlijk plafond. Af en toe dringen zonnestralen door het dak heen en ontwaar je de contouren van de Maya Mountains. In de verte stroomt het bulderende water de grot in.

Diamanten plafond

Eenmaal bij de grot aangekomen is het tijd om met je groepje te water te gaan. Zittend op de binnenband laat je jezelf met de stroom de donkere grot in meevoeren.

In de grotten is het vrij donker, maar het is net licht genoeg om de stalactieten aan het plafond te kunnen zien. De condens op de muren lijken net glinsterende diamantjes.

Kleine visjes knabbelen ondertussen aan je billen, die in het turquoise water hangen.

Maya onderwereld

De bekendste grot is de Actun Tunichil Muknal grot, ook wel ATM genoemd. Hier kom je niet per rubber band. Via paadjes die lang geleden werden bewandeld door de Maya's kom je na een trektocht van driekwartier aan bij de grot.

In de ATM zijn de beenderen te zien van vier geofferde mensen. Grotten werden door de Maya's gezien als de onderwereld. Ze offerden mensen in de grotten om de goden gunstig te stemmen.

De ingang ziet eruit als een zandloper. Binnen is de grot voor de helft volgelopen met water. De stenen zijn nat en glibberig, wat het lopen bemoeilijkt.

Omdat de grot niet beschadigd moet worden, mag niemand zijn schoenen in de grot aanhouden. Bovendien kan olie uit je huid de grot aantasten. De hele klim doe je dus op je sokken.

Glorieuze ruïnes

Ben je door de ATM-grot warmgelopen voor de Mayawereld, dan is het een idee om vanuit San Ignacio een wandeling omhoog te maken. Na twintig minuten kom je bij de Maya ruïnes van Cahal Pech.

Cahal Pech is een kleine ruïne van een paleis voor de Maya-elite. Het is de oudste Maya-plaats in Belize. Al voor 1500 voor Christus woonden de Maya's hier.

De door mos bedekte ruines geven een desolate indruk. Op de top van sommige tempels groeien zelfs complete bomen. Je kan goed zien hoe de jungle de ruïnes heeft opgeslokt.

De staat van de gebouwen is vrij slecht. Het museum is echter wel gerenoveerd en geeft goed informatie over de Maya cultuur. Een bezoek aan Cahal Pech geeft je een indruk van hoe de Maya's geleefd moeten hebben toen deze elitestad nog in zijn volle glorie was.

Wat is er te doen in San Ignacio?

  • Laat je in een rubberband meestromen door de rivier. Je gaat grot in en grot uit, en ziet de mooiste druipsteenformaties. Een avontuurlijke ervaring in de jungle van Belize.
  • Weinig toeristen bezoeken Cahal Pech. Juist daarom heeft deze Maya-ruïne een speciale uitstraling. Het is de oudste Maya-plaats in Belize en was bedoeld voor de elite.
  • In de beroemde Actun Tunichil Muknal grot (ATM), kun je de beenderen zien van geofferde Maya's. De grot staat half onder water, dus de stenen zijn glibberig en je wordt sowieso nat.
  • Bezoek Caracol. Deze grote Maya-plek ligt in de middle of nowhere. In de 6e eeuwe versloeg de heerser van Caracol de beroemde Maya-stad Tikal in Guatemala. Daarna kende Caracol lange tijd een bloeiperiode.
  • De Macal rivier is een goede rivier om te kayakken. Als je met een tour gaat, stop je tijdens het varen ook nog bij een Blue Morpho-vlinder fokbedrijfje. Hier kun je de fel blauwe vlinders die normaal in de jungle leven, van dichtbij bekijken.

Reizen San Ignacio

Meer San Ignacio

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors