Hopkins en Sittee River

Hopkins en Sittee River

door Yasmin Visser

Laat je meevoeren met Afrikaanse sferen in Midden-Amerika. In het Belizaanse Hopkins praat je Engels en drink je rum.

De donkere Afrikaanse inwoners sloffen met slome tred door Hopkins Village. Dit dorp telt niet meer dan één zandstraat. Hopkins ligt in het zuiden van Belize aan de Caribische kust. In dit deel van Belize wonen veel mensen die behoren tot de cultuur van Garífuna.

ZELF NAAR Hopkins en Sittee River?

Bekijk alle 2 reizen naar Hopkins en Sittee River

Afrikaanse schipbreukelingen

Garífuna's, of Garinagu, zijn de afstammelingen van Afrikaanse schipbreukelingen. Toen twee Spaanse slavenschepen verloren ging in zee, hebben een aantal Afrikanen het overleefd. Ze vestigden zich in de kustgebieden van Honduras, Nicaragua, Costa Rica en Belize, samen met de Arawak indianen die daar al woonden.

Hopkins kan gezien worden als het culturele centrum van de Garífuna's. Op het strand staan vrolijk gekleurde cabañas. De mensen wonen nog altijd in deze op palen staande houten huisjes op het strand. De Garífuna's leven, alsof de tijd heeft stil gestaan, van de visserij of landbouw.

Dikke donkere billen

In Hopkins zie je geen Spaans sprekende oude kleine vrouwtjes, maar grote donkere big momma's met dikke billen en zwarte vlechten in het haar. Haast kennen ze niet in Hopkins. Fietsen, lopen of koken, doe maar rustig aan. De kans is groot dat je de enige toerist bent in Hopkins. Je bent dus in de minderheid en gaat je automatische aanpassen aan het ritme. En op warme dagen is dat geen enkel probleem.

De enige straat in Hopkins loopt van noord naar zuid, parallel aan de oceaan. Een stevige vrouw zwaait vrolijk naar je. Even verderop loopt een oude man met grijs kroeshaar. Zijn rug is krom. Langzaam komt hij vooruit, al steunend op zijn stok. Als je hem passeert tilt hij zijn hoofd glimlachend op en mompelt hij: 'Morning sweety'.

Film op het strand

Na het warme welkom voel je je helemaal thuis in Hopkins. Zelfs de kakkerlakken, die geen enkele moeite hebben met het binnenkomen van je cabaña, neem je voor lief.

Bij een wit gebouwtje op het strand zitten mensen buiten op plastic stoeltjes. Ze kijken allemaal naar een omlaaggerold scherm. Dit is de Windschief cocktailbar. Hier kijk je op zaterdagavonden gratis films tussen de palmbomen, met je voeten in het zand en een glas rum in de hand.

Kayakken in mangrove

Enkele kilometers zuidelijker dan Hopkins ligt het dorpje Sittee River Village. Een goede plek om per kayak de gelijknamige rivier op te gaan. Omdat het zo vroeg is, ligt er nog een mistlaagje over het water. De mangrovebossen krijgen met hun kronkelige wortels een angstaanjagend uiterlijk.

Vanuit de kayak hor je de brulapen. Vreemde vogels vliegen laag over het water op zoek naar visjes. Opeens zie je iets in het water. Was dat een krokodil? Of een zeekoe? Beiden zou kunnen. Deze beesten leven samen met de vissen in de Sittee Rivier.

Als de eerste zonnestralen van de dag doorbreken, kruipen grote leguanen in groepjes op de rotsen om op te warmen. Dit tafereel doet je denken aan je plannen voor die middag: op het strand liggen in de zon. Sloom en relaxed de dag eindigen in Hopkins.

Wat is er te doen in Hopkins en Sittee River?

  • Leer meer over de Garinagu-cultuur door met de inwoners zelf te praten. Ze kunnen erg goed Engels en zijn vriendelijk.
  • Hopkins is een goede plek om tot rust te komen. Er hangen verschillende hangmatten aan afdakjes op het strand. Hier kun je heerlijk hangen in de schaduw en uitkijken of de Caribische Zee.
  • In Sittee River kun je met een kayak de gelijknamige rivier opgaan. De rivier kronkelt door de jungle, langs mangrovebossen. Vogels en brulapen zorgen voor de achtergrondmuziek.
  • Eet bij een van de lokale restaurantjes het typische Garifuna gerecht: Hudut. Dit is soep op basis van kokosnootmelk. Verder zit er ui en basilicum in. Bovenop de soep ligt een hele snapper (vis). De soep wordt vaak geserveerd met gebakken banaan.
  • Ten noorden van Hopkins is het LaBeha Drumming Center. Hier kunnen lokale kinderen gratis drumlessen volgen. Als toerist kan je (niet gratis) ook een lesje boeken en Garifuna-ritmes leren.

Reizen Hopkins en Sittee River

Meer Hopkins en Sittee River

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors