Altun Ha ruïnes

Altun Ha ruïnes

door Yasmin Visser

Waan je terug in de tijd van de Maya's met tempels en offers. Breek je hersenen over de mysterieuze vraagstukken waarmee je in de Altun Ha ruïnes van Belize wordt geconfronteerd. Eén van de tempels van Altun Ha siert op de etiketten van de nationale bierflesjes. Het jade hoofd uit de tempel, dat de Zonnekoning Kinich Ahau voorstelt, prijkt op de hoekjes van alle Belizaanse bankbiljetten. Dit geeft aan hoe beroemd de ruïneplek Altun Ha in Belize is.

Het ligt ongeveer 55 kilometer ten noorden van Belize City en is per auto te bereiken. Als je de hobbelige weg ernaartoe wilt vermijden, vlieg je per helikopter naar Altun Ha.

ZELF NAAR Belize?

Bekijk alle 21 reizen naar Belize

Altun Ha in vogelvlucht

In Belize City stap je in de helikopter. Terwijl je opstijgt krijg je kriebels in je buik. Om bij Altun Ha te komen vlieg je naar het noorden. De auto's beneden je worden steeds kleiner terwijl ze dezelfde richting op rijden als jij.

Rechts van je ligt de blauwe oceaan. Vanuit je raam zie je de kleine eilandjes, of cayes, als zandhoopjes in de oceaan liggen. Links zie je Belize City steeds kleiner worden.

Geleidelijk aan verandert het landschap onder je. Al snel zweef je boven het dampende regenwoud. Het lawaai van de helikopter overstemt het geroep van toekanvogels, brulapen en andere vreemde dieren in de jungle.

Piramides

Dan zie je in de verte de kleine stipjes die de tempels van Altun Ha moeten voorstellen. Hoe dichterbij je komt, hoe beter je de contouren van de Maya-gebouwen ziet. Eerst lijken het net piramides, maar nu zie je dat het brede trappen zijn die leiden naar de top.

Vanuit de lucht lijken de tempels kleine gebouwtjes. Maar zelfs van boven hebben ze een machtige en krachtige uitstraling.

Water van de rots

Altun Ha betekent water van de rots. De naam is ontstaan door de naam van het dorpje Rockstone Pond te gebruiken en te vertalen naar het Maya. De oorspronkelijke naam die de Maya's aan de ruïnes gegeven hebben, is niet bekend.

De stad van Altun Ha is lange tijd door de Maya's bewoond. Archeologen weten niet zeker wanneer de eerste Maya's zich vestigden in de stad, maar ze denken dat het 600 voor Christus geweest moet zijn. De bloeiperiode van de stad kwam rigoureus tot een eind, toen het hele Mayarijk rond 900 na Christus op mysterieuze wijze ineenstortte.

Offers

Altun Ha bestaat uit twee pleinen, plaza A en plaza B genoemd. Rondom deze pleinen staan verschillende tempels. De grootste is de Tempel van Masonry Altars.

In deze tempel staan de altaars die de Maya's gebruikten bij ceremoniële offers. Groene jade objecten, werden kapotgeslagen en kopal, hard geworden hars, werd verbrand tijdens deze plechtigheden.

Vanuit de helikopter zie je hoe groen het gras is, dat half over de tempels heen groeit. Gek om te bedenken dat niet zo lang geleden Maya's hier nog leefden. Hoe zouden ze die gigantische tempels gemaakt hebben, zonder machines?

Hardste mineraal

In de tombe onder de Masonry Altars tempel is in 1968 een groot jade hoofd gevonden tijdens opgravingen. Jade is het op één na hardste mineraal in de wereld en kan alleen bewerkt worden met diamant. Hoe hebben de Maya's het jade hoofd precies kunnen maken?

En de dichtstbijzijnde plaats waar jade gevonden is, ligt in Guatemala. Hoe kan het grote stuk steen in Altun Ha terecht zijn gekomen?

Voor al deze vragen hebben zelfs archeologen nog geen duidelijk antwoord. Terwijl de helikopter omdraait en terugkeert naar Belize City, tolt je hoofd van alle mysteries die om de Maya's heen hangen.

Wat is er te doen bij de Altun Ha ruïnes?

  • Als je de hobbelige wegen van Belize City naar de ruïnes van Altun Ha wilt vermijden, dan kun je een helikopter pakken. Vanuit de lucht ziet het tempelcomplex er machtig uit.
  • Heb je vliegangst? Dan kun je ook de tocht naar Altun Ha per auto maken. Verwacht geen soepele rit, de wegen zijn smal en hobbelig.
  • Als je wat meer wilt weten over de Mayacultuur, neem dan een gids. Zorg er wel voor dat je genoeg tijd krijgt om de stad te bekijken. Een uur is niet genoeg.
  • Heb je de smaak te pakken na een bezoek aan Altun Ha? Bezoek dan ook de ruïnes van Lamanaï, in het westen van Belize. Een mooie boottocht brengt je bij deze tempels midden in de jungle.
  • Beklim de tempel van Masonry Altars en geniet van het uitzicht. Brulapen en toekanvogels houden je gezelschap terwijl je uitkijkt over het tempelcomplex.

Reizen Belize

Meer Altun Ha ruïnes

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors