Caye Caulker in 4 dagen

Caye Caulker in 4 dagen

door Marleen de Keyzer

Caye Caulker doet iets met je. Het eilandleven schudt onze drukke, vermoeide, Westerse hoofden door elkaar. Heen en weer, totdat we beseffen dat we helemaal niets moeten. ‘Why walk so fast?’ Ja, wáárom eigenlijk? ‘Go slow,’ zullen de locals je vertellen.

Maar dat is niet alles. De manier waarop de lokale bevolking mixt met de toeristen, is ongekend. De kleurrijke strandhuisjes, harde wind en barbecues vol verse kreeft die je van ver ziet roken, branden warme herinneringen in je hoofd. Samen met de reggaemuziek die je overal vandaan hoort komen: uit shops, barretjes, huiskamers of de broekzakken van eilandbewoners.

ZELF NAAR Belize?

Bekijk alle 21 reizen naar Belize

Auto’s zijn er niet. Asfalt kennen ze niet. Stress hebben ze niet. Wel loopt iedereen op zijn blote voeten: ‘No shoes, no shirt, no problem!’ Als dat niet léven is...

Daarom vinden wij dat je op zijn minst vier dagen Caye Caulker moet bezoeken tijdens je vakantie in Belize. Samen met Belize Hotel Association en Belize Tourism Board hebben we zelfs al een heel programma voor je samengesteld. Zo hoef jij écht alleen nog maar achterover te leunen.

Dag 1: wandelen op Caye Caulker 

Caye Caulker’s centrum is niet groot. In een half uur loop je van het vliegveld aan de zuidkant naar de Split in het noorden. Daar zorgde de dodelijke orkaan Hattie er in 1961 voor dat het eiland voorgoed in tweeën werd gehakt. Je moet een local met een boot aanspreken om in het echte noorden te komen.

Maar juist doordat het zuidelijke deel van het eiland zo compact is, doe je alles gemakkelijk te voet. Zo ontdek je het uiterste zuidelijke puntje met een loep die begint bij de airport. In een half uurtje brengt deze South Point Trail je van een mangrove-achtig gebied, langs de kustlijn naar enorme villa’s die het strand aan het einde versieren.

In de namiddag is het leuk om een drankje te doen bij Iguana Reef Inn. Bij dit resort aan de westkust van het eiland krijg je een ligbed bij je cocktail, vanwaar je de zon in de zee ziet zakken. Ook brengt het hotel zeepaardjes die te veel opgepakt werden door toeristen in veiligheid in het Seahorse Ranch Reserve. Misschien spot je er wel één!

Ochtend dag 2: vliegen over de Blue Hole

Nadat je de eerste dag bent bijgekomen van je reis naar Caye Caulker, is het tijd voor wat meer actie. En laat het Belize Barrier Reef nou de wateren voor het eiland versieren. 

Afgelopen jaar haalde Unesco het rif voor de kust van Belize van haar lijst met werelderfgoederen die in gevaar zijn. Het land neemt de bescherming van haar driehonderd kilometer lange rif serieus. Meer dan 1400 diersoorten zwemmen hier rond, waaronder de bedreigde groene en karetschildpad. 

Maar het rif heeft één grote ster: de Blue Hole. Een meer dan honderd meter diep gat midden in de oceaan, met een diameter van 318 meter. Ooit ontstaan doordat het stijgende zeewater de oorspronkelijk grot deed overstromen. En die kan je natuurlijk maar op één manier bekijken. Juist, vanuit de lucht!

In een half uur vlieg je met Tropic Air naar het natuurwonder. Al van ver zie je het diepblauwe gat stralen midden in Lighthouse Reef. De piloot vlieg er rechts omheen, dan links. Vervolgens is de rechterkant weer aan de beurs. En nog een keer links. Zo heb je genoeg tijd om foto’s te schieten én het uitzicht te bewonderen. 

Op de terugweg vlieg je over verschillende scheepswrakken en Turneffe Atoll. Ondiepe zeetuinen en uitgestrekte zandbanken versieren deze eilandengroep vlakbij de kust, die uitnodigen tot spectaculaire panorama’s.  

Middag dag 2: Go slow!

Van zo’n indrukwekkende vlucht wil je wel even bijkomen. En hoe doe je dat beter dan tijdens een lunch met lokale specialiteiten en je tenen in het zand?

Stroken wit zand vol gekleurde huisjes mogen overheersen op de foto’s van Caye Caulker, rokende barbecues horen ook zeker bij het straatbeeld. In de middag hoor je de vangst van de dag sudderen op de gril. De geur van kreeft, snapper en andere witvis dringt al van ver je neusgaten binnen. Neem plaats aan een van de plastic tafeltjes aan de hoofdweg. 

De zonsondergang kijken doe je bij de Split, waar je praktisch al bent. En daar is eigenlijk maar één bar: de Lazy Lizard. Bestel een Panty Rippah, een lokaal drankje met kokosrum en ananas. Verover een van de gekleurde, houten loungestoelen. En zie de lucht tien tinten rood kleuren. Go slow!

Dag 3: snorkelen of duiken rondom Caye Caulker

Natuurlijk ligt een rif er niet alleen maar om overheen te vliegen. Je wil erin duiken. En dat kan! Want Caye Caulker is dé plek voor duikfanaten. Of snorkelfans. Zeekoeien, verpleegsterhaaien, enorme groene schildpadden, bedreigde karetschildpadden, gespikkelde roggen en honderden tropische vissen wonen in de wateren voor de kust. 

Zo neemt Raggamuffin Tours je mee naar drie verschillende riffen. De trip begint met een veiligheidsinstructie, waarin de kapitein je duidelijk vertelt dat je het koraal niet mag aanraken en de dieren niet mogen worden gevoerd. Dit vinden wij een grote plus aan deze organisatie. 

Vervolgens stap je rond half 11 in de ochtend aan boord van een groene of gele zeilboot. De eerste snorkelplek is de Hol Chan Channel, een klein kanaal in de Maya-lagune waar vissen is verboden. En daarom zie je véél, zoals maanvissen, neertjes en groene murenen. 

Je volgende stop is wat spannender. Want zodra de boot aankomt in Shark Ray Alley, zwemmen er honderden verpleegsterhaaien onderdoor. En daar ga jij tussenspringen. Eh, wát? Toch wel fijn om te weten dat deze haaisoort vrij onschuldig is. Genoeg van de nurse sharks? Zwem dan wat verder. Grote kans dat allerlei roggen onder je doorschieten.

Afhankelijk van het seizoen kan het laatste rif of een spetterend einde vormen of tegenvallen. Tussen juni en september zwemmen er namelijk zeekoeien rond in de Coral Gardens. Deze logge, slome zoogdieren kunnen wel vier meter groot worden. En zonder deze dieren tussen de zeetuinen, is de plek stiekem niet zo bijzonder. Maar de rumpunch op de terugweg maakt veel goed.

Dag 4: Peddelboarden door de mangrove

Wie denkt zo onderhand het hele eiland wel te hebben gezien, heeft het mis. Hélemaal in het noordelijke puntje, nog voorbij de Split, ligt een klein, groen paradijs. In het Caye Caulker Forest Reserve vliegen witbuikreigers en mangrovezangers rond. In de lagunes kruipen krokodillen, schildpadden en leguanen voorbij. En rode, witte en zwarte mangroven geven het gebied een mysterieus karakter.

Huur een kano of peddelboard, en peddelen maar! Je gids vertelt je alles over het leven in de mangrove. En laat je de meest schilderachtige plekken zien. Kan je er geen genoeg van krijgen? Andere spectaculaire mangroves verstoppen zich op Cangrejo Caye en Hicks Caye. 

Tijd over? Sluit je Caye Caulker-avontuur af met een yogales. Vanaf je matje zie je hoe de zon in de zee zakt en alles een goudgele gloed geeft. Als je dan niet ‘slow’ bent gegaan...

Hebben we je geïnspireerd om ook op vakantie naar Belize te gaan? Bekijk hier alle rondreizen naar Belize.

Reizen Belize

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Cuba kenner
Sponsors