Shark Ray Alley Shark Ray Alley

Shark Ray Alley

door Willeke van Doorn

Duik het helderblauwe water van Shark Ray Alley in en je staat oog in oog met drie meter lange haaien en roggen. Deze bijzondere plek in het Hol Chan Marine Reserve is slechts één van de vele prachtige locaties waar je doorheen zwemt tijdens een duikreis in het Belize Barrier Reef. 

Niet ver van het eiland Ambergris Caye ligt de Hol Chan Marine Reserve. Dit beschermde natuurgebied is opgedeeld in vier zones waar Shark Ray Alley er één van is. Dit deel van het Belize Barrier Reef dankt haar naam aan de verpleegsterhaaien en roggen die tussen de duikers en snorkelaars zwemmen in het ondiepe water. 

ZELF NAAR Belize?

Bekijk alle 17 reizen naar Belize

Hol Chan Marine Reserve

De regering van Belize merkte Hol Chan Marine Reserve in 1987 aan als een beschermd marinereservaat om het koraalrif en de vissen die in het heldere water leven te behoeden voor de gevaren van het bootverkeer, de visindustrie en het toerisme. 

Door deze beschermde status leven nu opvallend grote groepen vissen in Hol Chan Marine Reserve. Dat maakt dit deel van het Belize Barrier Reef bij uitstek geschikt voor een dagje snorkelen of duiken in het kraakheldere water.

Snorkelen met verpleegsterhaaien in Shark Ray Alley

Vooral duiken en snorkelen in Shark Ray Alley is bijzonder. Nog voordat je het water in springt verzamelen haaien en roggen zich rondom de boot. De dieren zijn nieuwsgierig en gewend aan mensen. Ze zwemmen naar de boot in de hoop dat je wat te eten naar ze toe gooit.

Eenmaal in het water zie je een van de verpleegsterhaaien tot angstaanjagend dicht naar je toe zwemmen. Net voordat je oog in oog staat met een haai, draait het dier zich om en zwemt richting de volgende boot met duikers en snorkelaars die hij in zijn vizier krijgt.

Duiken of snorkelen tussen verpleegsterhaaien is relatief ongevaarlijk. De haaien die in Shark Ray Alley rondzwemmen zijn over het algemeen niet agressief en zullen zelf wegzwemmen wanneer mensen te dichtbij komen. Volgens de database van de International Shark Attack File hebben er sinds 1580 vijf aanvallen van verpleegsterhaaien op mensen plaatsgevonden. 

Belize Barrier Reef

Shark Ray Alley maakt onderdeel uit van het Belize Barrier Reef. Na het Great Barrier Reef in Australië is dit het grootste koraalrif ter wereld. Een gigantische muur van koraal grenst als het ware aan de kust van Belize.

Een paar dagen snorkelen of duiken mag dan ook niet ontbreken tijdens een vakantie in Belize. Verschillende touroperators bieden boottochten aan langs de duiklocaties in het Belize Barrier Reef. Kies voor een tour van een dag of ga een paar dagen het helderblauwe water op.

Blue Hole

De boottocht neemt je niet alleen mee naar Shark Ray Alley in Hol Chan Marine Reserve, maar ook langs de paradijselijke eilanden van de Belize Cayes, het koraaleiland Turneffe en de Blue Hole. Met name die laatste plek staat op de bucketlist van menig duikfanaat.

De Blue Hole is een gigantische cirkelvormig gat in het Belize Barrier Reef. Het donkerblauwe water is 125 meter diep waardoor een duik in de Blue Hole voorbehouden is aan ervaren duikers. Dat geldt niet voor Shark Ray Alley waar het water op sommige plaatsen zo ondiep is dat je met je tenen de zeebodem aanraakt. Of je nu een beginner bent of al vaak in blauwe oceanen gedoken hebt, een duiktrip hoort bij een rondreis door Belize!

Reizen Belize

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors