Placencia Placencia

Placencia

door Willeke van Doorn

Maak een roadtrip van noord naar zuid over het schiereiland Placencia tijdens je vakantie in Belize. Je rijdt langs kilometerslange goudgele zandstranden, dorpjes zoals Maya Beach en Seine Bight en vaart vanuit Placencia naar Laughing Bird Caye en Monkey River. 

Placencia is de naam van zowel een klein dorp als het schiereiland waar het op ligt. Placencia ligt ingeklemd tussen een lagune en de Caraïbische zee. Een roadtrip over Placencia Road brengt je langs de drie voornaamste dorpjes van het schiereiland: Maya Beach, Sein Bight en Placencia. Vanuit dat laatste dorp maak je tevens mooie excursies naar Laughing Bird Caye en de Monkey River.

ZELF NAAR Placencia?

Bekijk alle 7 reizen naar Placencia

Maya Beach en Seine Bight

Je begint je roadtrip over Placencia in het uiterste noorden van het schiereiland bij het dorpje Maya Beach. Aan de rechterkant kijk je vanuit je auto naar het blauwe water van de lagune die het schiereiland scheidt van het vasteland van Belize. Links zie je de Caraïbische Zee liggen.

Maya Beach is het eerste dorp dat je tegenkomt op Placencia. Ooit was Maya Beach een wat slaperig dorpje aan het strand, maar dankzij de toename van het toerisme op Placencia schieten steeds meer hotels en resorts aan het strand de lucht in.
 
Hetzelfde geldt voor Seine Bight, de volgende bestemming tijdens je roadtrip door Placencia. Ook hier heb je de keuze uit verschillende vakantieresorts om te overnachten. Net ten zuiden van Seine Bight ligt het kleine vliegveld van Placencia dat het schiereiland verbindt met de rest van Belize. 

Smalste straat ter wereld in Placencia

Voor wie geen (huur)auto tot zijn beschikking heeft, vertrekken dagelijks vluchten van en naar Placencia. Ten zuiden van het vliegveld ligt het dorp Placencia. Palmbomen overschaduwen het smalle straatje dat dwars door het centrum van Placencia loopt.

Hotels, restaurants en kleurrijke marktkramen sieren het voetpad aan beide kanten. Locals in Placencia vertellen je wellicht dat dit de smalste straat ter wereld is en het dorp daarmee in het Guinness World Book of Records staat. In werkelijkheid gaat die eer sinds 2006 naar de Spreuerhofstrasse in Duitsland. 

Laughing Bird Caye

Bij binnenkomst in Placencia stuit je op het einde van de doodlopende weg. Dit wil niet zeggen dat je rondreis door Belize er al op zit, want vanuit het zuidelijkste punt van Placencia kun je verschillende excursies maken. Stap bijvoorbeeld op een boot voor een dagtrip naar Laughing Bird Caye.

Dit langgerekte, smalle eiland ligt op minder dan twintig kilometer van Placencia. Laughing Bird Caye is klein, onbewoond en mist vakantieverblijven. Het is wél in zijn geheel een nationaal park. Het Laughing Bird Caye Nationaal Park is vernoemd naar de lachmeeuw.

Monkey River

Een dagtrip naar de Monkey River is een andere excursie die vertrekt vanuit Placencia. Een boottocht van een half uur brengt je naar Monkey River Town waarvandaan de rivier kronkelend landinwaarts stroomt. 

Tijdens een tour naar de Monkey River vaar of kajak je over de rivier terwijl krokodillen in het water naast je drijven. In de groene jungle waar de rivier doorheen stroomt, ga je – zoals de naam al voorspelt – op zoek naar apen die tussen de bomen slingeren. 

Zowel de Monkey River als Laughing Bird Caye liggen op minder dan een uur varen van Placencia en zijn populaire dagtrips tijden een vakantie op het schiereiland

Reizen Placencia

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors